vat labai megstu ivairius prieskonius. ar naudojate patiekalams safrana? kad spalva jis duoda geltona tai zinau, o skoni koki duoda ar verta pirktis, nes brangus gyvate:)
galima naudoti ryziu patiekaluose - plove, karyje, ir pan.
esu valgius safraniniu ledu - labai skanu, bet neiprasta.
su vištiena skanu, tačiau pati nepirkau jo... labai jau brangus, nors jo ir labai nedaug reikia....
Aš šafraną dedu į arbatą, labai ypatingas kvapas būna
nesu apie toki girdejusi,gal kas placiau papasakotu
QUOTE(hudika @ 2006 04 09, 10:42) nesu apie toki girdejusi,gal kas placiau papasakotu Žinau tik tiek, kad šitas prieskonis ypač tinka Liūto ženklo žmonėms. Nors aš ir Liūtė, bet visada gailėjau jam pinigų, nes jis brangus Safranas pas mus yra Santa Maria. Naudojamas jis zuvies patiekalams, kai zuvis troskinama, galima ir zuvienei. Dedamas i ryziu patiekalus. Saldiems patiekalams duoda grazia spalva ir kvapa malonu, tik pries dedant i tesla safrana reikia istirpinti vandenyje arba spirite. Reikes maziau safrano ir geriau nuspalvins tesla.
va ka apie safrana radau:
jis nudažo patiekalus nuostabia aukso spalva. Be to, šafranas buvo naudojamas ir kaip komponentas vaistams bei kvepalams gaminti. Šis prieskonis tai tikrojo kroko (Crocus sativus) žiedų purkos, kurios yra tokios lengvutės, kad, norint gauti kilogramą šafrano, rankomis reikia nuskinti 50200 tūkstančių žiedų ir išskabyti jų purkeles. Tikrasis krokas daugiametis augalas, užaugantis iki 20 centimetrų aukščio. Pavasarį jis iš gumbasvogūnio išleidžia lapus, o pražįsta tik rudenį. Kad žinotumėte, jog įsigijote tikro šafrano, pirkite sudžiovintas purkas. Mat išmoningi žmonės ir šiais laikais klastoja šafraną, vietoj jo parduodami sumaltus medetkos žiedlapius arba Kinijoje ar Indijoje auginamo dažinio dygmino miltelius. Šie pakaitai nudažo patiekalus geltona spalva, tačiau nesuteikia nei skonio, nei aromato. Be to, nesumaltas šafranas išlaiko stipresnį aromatą. Šafranas yra savito, kartoko skonio, todėl jau kelis tūkstantmečius naudojamas kulinarijoje. Populiariausias jis su ryžių patiekalais, kuriuos nudažo gražia aukso spalva. Juo skaninami avienos, žuvies troškiniai, gardinamos sriubos, padažai. Jo dedama ruošiant Viduržemio jūros šalių nacionalinius patiekalus. Ispanijoje ir Prancūzijoje jo dedama į žuvies ir ryžių patiekalus, tokius, kaip zarzuela ir paella, Italijoje į patiekalą risotto. Anglijoje kepami pyragaičiai su šafranu. Į likerį, pvz., šartrezą, taip pat dedama šafrano. Būtina priminti, kad šafrano reikia labai nedaug mažiau nei žiupsnelio, o tiksliau: 10 miligramų šafrano pakaks nuspalvinti patiekalui, skirtam keturiems žmonėms. Be to, padauginus šafrano, valgis pasidaro neskaniai kartus. Tad taisyklė geriau mažiau nei daugiau čia tiks kaip niekad. Kad šafranas kvepėtų ir būtų ryškiai oranžinės spalvos, jis šiek tiek pakepinamas sausoje keptuvėje, susmulkinamas ir užpilamas šaukštu pieno ar vandens, pabrinkinamas. Gautas mišinys supilamas į gaminamą patiekalą. Sumalto šafrano papildomai ruošti nereikia. Jei jo dedama į kepinius, jis įminkomas į tešlą proceso metu. Ruošiant kitus valgius, šafrano įdedama likus 5 minutėms iki patiekalo gaminimo pabaigos.
Makaronai su safranu
Reikes: makaronu - geriau trumpu safrano 1 pakelio 2-3 nedideliu cukiniju (LT jos parduodamos labai dideles, tai uzteks ir 1 vnt.) 0,5 svoguno, 2 skilteles cesnako grietineles 1 indelio tarkuoto surio alyvuogiu aliejaus. Vandeny isvirti makaronus, nusunkti ir sumaisyti su padazu. Padazas: aliejuje pakepinti supjaustyta cesnaka ir svoguna, paskui sumesti smulkiai supjaustytas cukinijas, kai viskas suminkstes pasudyti, ipilti grietinele ir galu gale sudeti safrana. Viska gerai ismaisyti. Patiekti su tarkuotu suriu
oj dziaugiuos, kad atradau sita tema! Man pries gerus metus drauge is Indijos parveze safrano, kadangi nelabai ka apie sita prieskoni buvau girdejus, tai isimeciau lauktuve i prieskoniu stalciu ir po siai dienai dar ji ten tuno. O pasirodo cia brangenybe turiu
tevas buvo siemet Tunise tai parveze maiseli safrano butent ziedu, as ji dabar visur naudoju ir visiem labai patinka
Iš Indijos atvežė, tai kai ryžius verdu tų žiedelių įmetu. Daugiau niekur kažkaip nebndžiau
Parsiveziau is Turkijos safrano. Viena pakeli turkisko, kita - indisko. Tik nezinau, kuo jie skiriasi
Yra Santa Maria prieskoniuose, bei specialiuose priekoniu parduotuvese.
Nenaudojau...ale gavau turkiškų prieskonių komplektą...ten matau šafrano kokie 50gr...teks naudot..kažkur...ale į arbatą nedėsiu...gaila...
Idomu, o galiojimo laika jis turi?
Aš šafraną dedu į mielines bandeles. Tiesa, retai tokias kepu. Labai jau brangus prieskonis. Šiaip jį galima dėti į vištieną, žuvį.
šį prieskonį galima parsivežti ir is egipto
Minėjot, kad yra Santa Maria priekoniuose šafrano. O butent kokiuose???
Negi taip sudetinga paanalizuoti didziuosiuose prekybos centruose prieskoniu skyriu?? Ten ivairiu dalyku yra...taip pat ir safrano!
Pirkau pabandymui kazkada jau seniau Santa marios Safrana, kainavo 6.99 Lt, ten jo laabai mazai buvo, bet man uzteko tik pradaryti... Tas kvapas mane i kapus galetu nuvaryti
QUOTE(chikita @ 2006 08 17, 15:00) tevas buvo siemet Tunise tai parveze maiseli safrano butent ziedu, as ji dabar visur naudoju ir visiem labai patinka ziedai tai cia ne tas brangusis safranas, ziedai pigus, turkijoj maciau uz 1kg gal 3-2 eurai, o vat milteliai tie ir yra brangus. mes ir naudojame, dedu irgi i arbata, tinka man i sriubas , beveik visas, prie mesytes, ypac zuvies Papildyta: QUOTE(astiti @ 2008 02 18, 12:25) tas safrasnas ish egiprto, turkijos ir t.t. - netikras, prastas, na ne tas. gerasis, brandusis, tikrasis- MILTELIAI, o ne tokios ale zolytes. tos zolytes taj snipstas. QUOTE(soske @ 2008 03 05, 11:58) ziedai tai cia ne tas brangusis safranas, ziedai pigus, turkijoj maciau uz 1kg gal 3-2 eurai, o vat milteliai tie ir yra brangus. mes ir naudojame, dedu irgi i arbata, tinka man i sriubas , beveik visas, prie mesytes, ypac zuvies Papildyta: tas safrasnas ish egiprto, turkijos ir t.t. - netikras, prastas, na ne tas. gerasis, brandusis, tikrasis- MILTELIAI, o ne tokios ale zolytes. tos zolytes taj snipstas. Nesutinku. Tikrasis šafranas ir yra "tos žolytės" http://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0afranas QUOTE(dianute @ 2008 03 05, 20:44) bet jei snekate apie ta brangu tai yra tie milteliai, o tos zolytes, sakau, 1kg (o jos gi lengvos, tai maisas nemazas) ~6lt
labutis,
gavau lauktuvių šafraną, galiu pasakyti tai visai geras prieskonis, man labai skanu su ryžiais, tiesiog į išvirtus ir nuvarvintus ryžius įmaišyti žiupsnelį šafrano.Spalva geltona, skonis vos juntamas, švelnus.Bandžiau ir troškinį daržovių paskaninti irgi skanu taip kad nereikia jo baimintis
Paskaiciau ir jauciu, kad is turkijos ne safrana parsiveziau
šAFRANAS pats brangiausias pasaulyje prieskonis, senovėje jis buvo brangesnis net už auksą.
Šafranas tai Turkijoje augančios gėlės (krokas) žiedadulkės. Jo kaina yra aukšta dėl to, kad surenkamas tik rankiniu būdu. Norint surinkti 1 gramą šafrano, reikalingi 200 /500 žiedų kuokeliai. Šafranas yra naudojamas virtuvėje jau nuo senų laikų dėl ypatingo skonio ir nuostabios spalvos (raudonai-deltona). Dažniausiai naudojamas ryžių patiekalams, ruošiant jūros gėrybes, vištieną. Skonis gali būti apibūdinamas kaip egzotiškas ir švelniai kartus. Šafrano arbata sušildo ir suteikia konfortą visam kūnui. Šafranas taip pat naudojamas kaip natūralūs dažai.
Kai pirkau Turkijoj, tai buvo Indisko safrano, Turkisko. Paemiau Turkisko, bet skonio nelabi ten yra, gal toks vos vos i kartuma... spalva atitinka. Siaip nenaudojau jo, taigi LT nesu pirkusi. Na ziuresiu kaip patiekaluose suskambes
Va butent, tas safrano skonis toks idomus kad ji ismeciau nusipirkus as...nepatiko visai.dabar kurkuma pradejau naudoti pasiskaicius cia jusu ir nesijaucia visai skonio, bet spalva
nusipirkau šafrano papigiai už 99 centus,pabandysiu kas čia per stebuklas
QUOTE(auroryt @ 2009 04 19, 14:15) Išduok paslaptį iš kur tokio pigaus šafrano gavai ,nebent atvežė lauktuvių. Aš,turiu šafrano atvešto iš Irano,bet kaina nėra pigi.nors gavau lauktuvių. Irane jis yra auginnamas,bet mielosios,juk tai specialiai auginami krokai. Tai yra krokų purkos.Jei,yra tikrasis safranas ,taiir yra sudžiovintos purkos. Jis yra nepigus,anksčiau prilygo aukso kainai. aš,turiu ir arbatos{100%] Safraną aš,naudoju vištienai,troškiniams,tik reikia jo nepadauginti. Skanu su ryžiais.
Aš šafrano iš turkijos parsivežiau, tai ir vištienai ir kiaulienai naudoju
safrano visuomet parsivezam is Egipto, ir naudojam daugiausiai su ryziais, dar paukstienai.
Maximoj maciau safrana, Santa Maria, 11 Lt 3 ar 5 gramai
Šafranas tinka ir į saldžius kepinius, kaip mielinės bobos. Tik prieš tai reik užpilti vandeniu, palaikyti ir pilti tik vandenį į tešlą.
QUOTE(tavi @ 2009 04 20, 16:04) Nepavyko man,ten pamatyti,bet l.nuoširdžiai tariu Didelis Ačiūūūū
ar visai neatsidaro? nes šafranas ten tokiam mažam buteliuke, po to rodo užpiltą vandeniu ir skystis supilamas į išrintą sviestą su cukrumi, po to miltai beriami
QUOTE(regna @ 2009 04 19, 17:45) Išduok paslaptį iš kur tokio pigaus šafrano gavai ,nebent atvežė lauktuvių. Aš,turiu šafrano atvešto iš Irano,bet kaina nėra pigi.nors gavau lauktuvių. Irane jis yra auginnamas,bet mielosios,juk tai specialiai auginami krokai. Tai yra krokų purkos.Jei,yra tikrasis safranas ,taiir yra sudžiovintos purkos. Jis yra nepigus,anksčiau prilygo aukso kainai. aš,turiu ir arbatos{100%] Safraną aš,naudoju vištienai,troškiniams,tik reikia jo nepadauginti. Skanu su ryžiais. iki,i pabaigą garantija buvo,bet pabandymui manau tiks
Kiek ,merginos,Turkijoje jis kainuoja.Nes ruosiames vaziuoti i Turkija,tai ,sakau,nusipirksiu ten jo,bet nenoriu nusipirkti"fuflo" uz mazesne kaina
|