Įkraunama...
Įkraunama...

Beržų sula

QUOTE(moony @ 2010 04 05, 13:23)
Sakykit o jei nekonservavus, kiek ilgai galima ja laikyti saldytuve? As va cia per velykas tiek klevo tiek berzu prisidariau, klevu tai gal greit isgersim o berzu lb daug yra. Skaiciau kad jei palaikyt ilgiau nei 2-3 dienas, gali buti nuodinga jau sula. Kazin cia tiesa? Jei as pavyzdiui pora savaiciu nekonservavus laikysiu?

Gal prieš kokias 3 savaites girdėjau per Lietuvos radiją kai vienas diedukas pasakė tokį šviežios sulos laikymo būdą. Jis sakė, kad laikosi ir metus:

50 litrų sulos reikia paimti saują (ar 50 gramų, tiksliai neatsimenu, bet lyg tai saują) apynių. Padaryti tų apynių nuovirą. Tiksliai neįsivaizduoju kaip tai daryti, bet gal sakau tą saują apynių pavirinti ant silpnos ugnies kokį pusvalandį kokiame 0,5 litro vandens, gal kas daro alų galėtų tiksliau pasakyti. Tą nuovira sumaišyti su 50 litrų sulos ir ją išpylstyti į plastikinius butelius iki pat viršaus ir uždarytus laikyti rūsyje. Sako laikosi labai ilgai. Įdomu, ar kiek keičiasi skonis. Šito irgi nežinau.
Atsakyti
Velnias, vienas bambalis sulos prarūgo unsure.gif8
Kažin, galiu dabar rauginti pradėti, ar jau per vėlu..? Ar ką su ja daryt? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ***Žaltvykslė: 20 balandžio 2010 - 15:57
Aš praėjusiais metais bandžiau "užvakuoti" sulos - nepavyko, kažkodėl surūgo, tai daugiau nebeužsiimu tuo reikalu unsure.gif
Atsakyti
Beržų sula statinėse

Ingredientai:
Beržų sula -10 litrų
Avižos, 100 gramų
Gaminimas:
Tai mūsų protėvių sulos receptas. Į medinę statinę supilkite sulą. Ant sulos paviršiaus suberkite avižas, kurios sudygs ir padarys natūralų dangtį. Statinę laikykite vėsiame sandėlyje, tamsoje. Taip sula išbūti galės iki rudens.
(šaltinis: www.recai.lt)

O šiaip, internete pilna receptų thumbup.gif , štai čia iš www.meniu.lt:

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRAReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 neplautų razinų.

Gamyba:
Į sulą įmesti razinas, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.

SRĖBALASSrėbalas – tai ko gero lengviausiai gaminama senovinė lietuviško kulinarinio paveldo sriuba: į
tumlią (kai gira sutirštėja kaip kisielius) ir rūgštoką beržų arba klevų sulos girą dedami pakepintos arba padžiovintos juodos naminės ruginės duonos kubeliai, pagardinama druska. Karštą dieną
galima įdėti ledukų.
Sudėtingesnis srėbalas gaminamas, dedant burokine tarka tarkuotų ar šiaudeliais supjaustytų ridikėlių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.
Srėbalą mūsų dienomis galima gaminti ir iš naminio rūgpienio: įdėti virtų bulvių kubelių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų, pagardinti druska ir česnaku. Karštą dieną galima įdėti ledukų.

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA BAJORIŠKAIReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 g džiovintų obuolių,
50 g pakepintų miežių,
5 g džiovintų mėtų.
Gamyba:
Į perkoštą sulą suberti džiovintus obuolius, mėtas ir paskrudintus miežių grūdus, sandariai uždaryti
ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA SU DUONAReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
200 g džiovintos juodos ruginės duonos,
200 g medaus,
20 g ąžuolo žievės.
Gamyba:
Suloje išmaišyti medų, įmerkti marliniame maišelyje sudėtą ruginę džiovintą duoną. Po 2 parų
duoną išimti, sudėti 20g marliniame maišelyje smulkintos ąžuolo žievės ir indą uždaryti. Po 7 dienų
sulą perkošti ir jau galima gerti.

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA SU JUODŲJŲ SERBENTŲ ŠAKELĖMISReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
5 juodųjų serbentų šakelių,
50 razinų.
Gamyba:
Sulą supilti į stiklainį, į ją įmesti neplautas serbentų šakeles ir razinas, sandariai uždaryti ir laikyti
šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų. Po to perkošti ir laikyti šaltoje vietoje.

TIKROJI BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA – SVEIKATOS GARANTAS
Beržų arba klevų sulą supilti į klevo kubilą, ant viršaus paskleisti sluoksnį avižų. Laikyti tamsioje
vėsokoje vietoje. Avižos sužels ir tankiu sąžalynu uždengs girą. Taip paruoštą girą galima išlaikyti
visus metus, gerti per šienapjūtę, rugiapjūtę, bulviakasį, linarūtę, net per Kūčias ir Kalėdas. Daugiau
tokios giros prisiruošę, turėdavo net ir Velykoms. Gira bus tiršta, tumli, balkšos spalvos, klevų sulos
gira netgi tapdavo panaši į kisielių. Norint pasisemti giros, avižų sąžalyne reikia išpjauti skylę,
išpjautas avižas išimti, pasisemti ir skylę vėl uždengti.

SKANAUS drinks_cheers.gif
Atsakyti

 i 
PROFILAKTINIS FORUMO TAISYKLIŲ PRIMINIMAS:

1. Temos pavadinimą prašome rašyti tik lietuviškomis raidėmis (ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž). Nerašykite didžiosiomis raidėmis!

2. Prieš paskelbdami naują temą, visada pasinaudokite "Paieška" ir įsitikinkite, ar anksčiau forume nebuvo rašyta Jus dominančia tema.

3. Draudžiamos temos, kuriose klesti šlamtlaiškiai ir reklama, komerciniai pasiūlymai (pvz. gaminu-parduodu, "turiu-parduodu", "aš neplatinu, platina kiti", "kur nusipirkti?", "kas galit parduoti?", "atsakiau į AŽ" ir pan.). Radus tokio pobūdžio temas /  žinutes, jos ištrinamos be išankstinio perspėjimo.

4. Draudžiamas tarpininkavimas, organizuojant masinius pirkimus. Išimtis: tokia veikla leidžiama tik skyrelyje "Internetinės parduotuvės", kai įvykdomos skyrelio taisyklėse numatytos sąlygos.

5. Norėdami pacituoti žinutę (-es) , necituokite pačių nuotraukų (cituojamoje žinutėje (-ėse) tiesiog ištrinkite nuotraukos nuorodą su kodu [ img ] [ /img ] ) , taip forumas bus neapkrautas.

6. Jei keliate patiekalų nuotraukas, tai ne didesnes nei 500- 600 pikselių. Didesnio formato nuotraukos papildomai apkrauna Forumą ir iškraipo Forumo langą.

7. Draudžiami bet kokie komercinio/platinimo/reklaminio pobūdžio skelbimai (tiek temos pavadinime ir turinyje, tiek dalyvio logo/avatare/pavadinime ir paraše). Komerciniai skelbimai bus ištrinti, o dalyviui skirtas asmeninis įspėjimas, draudimas rašyti komentarus arba visiškai uždraustas prisijungimas Forume.

Komercinio pobūdžio reklamos pasiūlymus rašykite adresu: info@supermama.lt, reklama@supermama.lt  
Atsakyti
KLEVO,BERŽŲ sula.
Jau ne pirmi metai pilu į plastikinius butelius ,palikdamas truputi kaklelyje oro, kad šaldant nesuplėšytu ledas .Sudedu į šaldiklį ir vasara išsiimu kiek reikia prieš dieną.Būna tarsi tik ką leista:)
SKANAUS...
Atsakyti
As irgi prisisaldziau sulos, bet dar galvoju konservuot , nes jau netelpa, o yra nemazai. Rasot, kad skani sula, nu jei atvirai , tai toks vos vos uz vandeni saldesnis skystis ax.gif
o gal priklauso nuo berzu? musu sula praktiskai visai nesaldi g.gif
pernai katinom sula kaip parasyta iki 70-80 laipsniu, tai viskas nusaude doh.gif gal ka negerai dariau? g.gif
Atsakyti
QUOTE(kleopatraa @ 2011 04 01, 22:59)
As irgi prisisaldziau sulos, bet dar galvoju konservuot , nes jau netelpa, o yra nemazai. Rasot, kad skani sula, nu jei atvirai , tai toks vos vos uz vandeni saldesnis skystis ax.gif 
o gal priklauso nuo berzu? musu sula praktiskai visai nesaldi  g.gif
pernai katinom sula kaip parasyta iki 70-80 laipsniu, tai viskas nusaude  doh.gif    gal ka negerai dariau? g.gif



va va as ,buvau siandien sode ir kaimynas dave berzo sulos, pirma karta, ja tokia tik surinkta ragavau, tai man nesiskiria nuo vandens, nu jokio saldumo blush2.gif na, reikia tiketis, kad daug tu visokiu geru savybiu joje yra biggrin.gif
Atsakyti
o pas mus siemat kaip tik saldi biggrin.gif . pernai tikrai netokia buvo. pernykstes dar ir dabar turim. stovi kaitinta neblogai, tik vienas stiklainnis issove.
as dar supylstau i ledu maiselius . kai reikia arbatai vaikams atsaldyti ar siaip i kokteiliuka koki imest labai patogu thumbup.gif ir skanu
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo asdova: 03 balandžio 2011 - 18:05
Prisisaldziau ir as , kokius 15 litru, daugiau netelpa unsure.gif
o kazin uzsaldant nezusta tie visi geri dalykai? g.gif
Labai norejau paragaut klevu sulos- niekada negerus blush2.gif , bet kaip atskirt kai medziai be lapu- nezinau lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(kleopatraa @ 2011 04 03, 19:49)
Prisisaldziau ir as , kokius 15 litru, daugiau netelpa  unsure.gif
o kazin uzsaldant nezusta tie visi geri dalykai?  g.gif
Labai norejau paragaut klevu sulos- niekada negerus  blush2.gif  , bet kaip atskirt kai medziai be lapu- nezinau  lotuliukas.gif

as taip galvoju, kad saldyta geriau nei kaitinta. ax.gif . bet tiksliai tai nezinau
Atsakyti
ax.gif as irgi siandien gavai 10 litru sulos...dar siandien bandysim gerti sviezia,o paskui jau matysim....
Atsakyti