Įkraunama...
Įkraunama...

Būsto paskolos palūkanos

Ankstesnė tema
http://www.supermama...?...2858&st=588



Klausiu iš karto:
Vakar gavau kvietimą atvykti į banką, nes kt. mėnesį pas mane baigiasi metinis paskolos palūkanų fiksavimas. Dabar siūlo fiksuoti 5 m. Kaip geriau pasielgti?
Situacija tokia pas mane:
paskolą moku 9 metai, dar liko mokėti 16 metų. Paskolos suma nedidelė, apie 30 000 Lt. Mokėjimo būdas linijinis. Marža 1,3; Euriboras 2,14 buvo šiais metais. Viso 3,44 proc.
Kokios tos prognozės 5 metams euro palūkanoms?

Na labai man įtartinai atrodo šis pasiūlymas ax.gif biggrin.gif
Atsakyti
Sveiki, reikia patarimo taip pat dėl paskolos palūkanų.

Situacija tokia paskola 25 metam, su 12 Mėn. euribor palūkanomis. metai jau mokėta tokiomis palūkanomis 2,08% Euribor + 1.6 Marža = 3.68%
Jei nieko nekeisti šiai dienai Euribor 12 mėn. 0,937% +1.6 Marža = 2.537% viso

Siūlo fiksuoti dabar palūkanas nes artėja paskolos palūkanų perskaičiavimas.
Siūlo štai ką:
2 metai 1,37% + 1.6% = 2.96% viso
3 metai 1.46% + 1.6% = 3.06% viso
5 metai 1.814% + 1.6% = 3.41% viso

Ką daryti? Fiksuoti 5 metam, na užfiksavus 5 metam palūkanos mažesnės nei dabar turiu, bet Euribor vis krenta kiek jis dar gali leistis, nors ateitis euro labai miglota ir slidi.

O kas nutiks jei euras žlugs? kaip tada su paskolomis kurie pasiėmė jas eurais?

Padėkit apsispręst - fiksuot ar džiaugtis ateinančius metus mažomis palūkanomis?
Realiai piniginia reikšme - nefiksuojant palūkanų mėnesinė įmoka 271 Eurai ir mažėja po biški nes Linijiniu būdu paimta. O užfiksavus 5 metam 298 Eurai skirtumas apie 27 eurus t.y nepilnas 100lt susitaupo per menesį

Atsakyti
O per kiek metu planuoji atiduoti visa paskola? Ar viska darysi pagal grafika t.y. 25 metus?

Mes fiksavom pries 3,5 metu. Tai realiai nauda jautem puse metu, paskui pradejo kristi euroriboras...Ir nukrito labai zenkliai.. Mes dabar mokam 3,6(musu marza 0,8) Jusu labai didele 1,6.

Moketume maziau jei nebutume fiksave, bet kas galejo zinot. 2008 metais viskas atrode kitaip.


As nefiksuociau.
Atsakyti
QUOTE(Amelita @ 2012 08 02, 16:47)
O per kiek metu planuoji atiduoti visa paskola? Ar viska darysi pagal grafika t.y. 25 metus?

Mes fiksavom pries 3,5 metu. Tai realiai nauda jautem puse metu, paskui pradejo kristi euroriboras...Ir nukrito labai zenkliai.. Mes dabar mokam 3,6(musu marza 0,8) Jusu labai didele 1,6.

Moketume maziau jei nebutume fiksave,  bet kas galejo zinot. 2008 metais viskas atrode kitaip.
As nefiksuociau.


na kolkas viskas sunku progrozuoti, planas yra per visa 25 metus, bet žinoma gal gyvenimas pasitaisys ir... ax.gif

na marža čia Nordea viena mažiausių pasiūlė prieš metus imant paskola 80% finansavimui.

Tai va as irgi pasimetęs ką daryt, jaučiu paliksiu kaip yra su kintamom su 12 mėn perskaičiavimu
Atsakyti
Aš negaliu rekomenduoti. Jei grįžčiau atgal, gal išvis pakolos nebūčiau ėmusi smile.gif

2007 m. fiksavom 5m. 4,7% palūkianų normą ir kai atėjo laikas perkeist palūkanų normą prasidėjo nesamonės. T.y. kintamoms palūkanoms buvome gave maržą 0,8%, paskutinę minutę gavom paisūlymą fiksuoti 5 m. ir neperskaitėm pačios didžiausios esmės - dingo marža ir liko tik fiksuotų palūkanų norma. T.y. praėjus 5 m. bankas galėjo perskaičiuoti kaip norėjo palūnkanų nomą ir perskaičiavo - 6,2%.

Motyvavo tuo, kad mes turėjom vėlavimų (kurie buvo pastovūs kelių dienų, nes pajamos ateidavo diena ar dviem vėliau nei paskolos mokėjimo diena). Čia taip pat buvo klaida... bet kai įspėdavom banką, jis visada sakydavo nieko tokio, svarbu kad ne 30dienų. Taip patekom į kreditingumo lygį D, nes vėlavimus fiksuoja kompiuteris. Laukėm dar puse metų ir kreditingumo lygis pakilo į C.

Bankas visuomet suinteresuotas "padėti". Sutiko už sutarties keitimo mokestį perskaičiuoti palūkanas. Užpildėm paraišką, 2 mėn. tempė gumą, galų gale (ne be mūsų pastangų) paskambino ir pateikė pasiūlymą telefonu 4,3%. Pasiūlymas atrodė visai nieko (nors taip ir nemačiau sutarties priedo, kuris galėjo būti ne toks patrauklus). Bankas žinoma bendrauja tik gyvai arba telefonu... Praeina kelios dienos ir skao, zinot, visgi negalim pasiulyti ka jums siulem, nors labai noretume ir tikrai stengemes... Valdzia nepatvirtino, nes Jusu busto verte nukrito... Siulome 5,2%...

Klausiu, tai kokie rodikliai imami perskaiciuojant palukanas? Ko Jums reikia? Tai dabar Jūsų kreditingumas nebesvarbus, svarbu busto verte... Ir busto verte yra esmine problema.

Ir t.t.... Cia pasaka be galo... Laiko gaišimas... o sprendimo turbut irgi nera... As pavargau sprest sita susidariusia sistuacija ir jau nervai tai tikrai nebelaiko. Labiausiai sunku, kai supranti, kad bankas tave suviliojo ir kai dabar tu negali nieko padaryti, nes bankas zino, kad neiseisi (per sudėtinga ir per dideli kaštai), mokek...

Minčių buvo visokių: paduot į vartotojų teises, kurie sakė, kad sunku bus padėti, nes jų pasiūlymai bankui yra tik rekomendacinio pobūdžio ir neaišku kaip bankas skaičiuoja "fiksuotą palūkanų normą". Nors man aiškiai paaiškino, kad tai yra marža + VILIBORAS ir + papildomas rizikos fiksuojant 5m. procentas, kuris sudarė 0,2 %.
Tada vartotojų teises finansiniais reikalais perėmė Lietuvos bankas, kuris irgi nelabai gali padėt. Teismas? brangu ir teistis su banku... sudėtinga.

Tia va, taip ir nieko nevyksta.

Mano patarimas: neimkit paskolos.
Jeigu visgi imat: perskaitykit sutartį ir nepasiduokit spaudimui. Žiūrėkit, kad užsitikrintumėt perskaičiavimo sąlygas, kurios būtų nurodytos. Geriausia, kad būtų pateikta formulė, ar sąvoka, kaip susideda palūkanų norma.

SĖKMĖS visiems!
Atsakyti
Fefkute, o paskolos suma didele? Ir koks bankas su jumis taip elgesi?
Atsakyti
QUOTE(fefkute @ 2012 08 03, 18:07)
Aš negaliu rekomenduoti. Jei grįžčiau atgal, gal išvis pakolos nebūčiau ėmusi smile.gif

2007 m. fiksavom 5m. 4,7% palūkianų normą ir kai atėjo laikas perkeist palūkanų normą prasidėjo nesamonės. T.y. kintamoms palūkanoms buvome gave maržą 0,8%, paskutinę minutę gavom paisūlymą fiksuoti 5 m. ir neperskaitėm pačios didžiausios esmės -  dingo marža ir liko tik fiksuotų palūkanų norma. T.y. praėjus 5 m. bankas galėjo perskaičiuoti kaip norėjo palūnkanų nomą ir perskaičiavo - 6,2%.





Jetus, kaip mane prigasdinot. blink.gif
Rytojaus laukiau kaip isganymo, nes ryt sukanka 5metai nuo palukanu fiksavimo. Mokam eurais 5.251 proc. marza 0.7.
Dabar gyvenu uzsieny, tai net sutarties neturiu po ranka persiskaityt ir pasigilint. Tikiuosi, ryt is 5.25 nepasidarys 6.25, nes busto verte zenkliai nukrito (senos statybos).

Su paskolos vadybininke nebendravus nuo paskolos gavimo, kazkaip galvojau kompiuterizuotai pasikeis tos palukanos pagal tos dienos palukanas g.gif

O kaip ten dingo pas jus marza? g.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo @milla@: 26 rugsėjo 2012 - 18:59
QUOTE(Amelita @ 2012 08 04, 21:58)
Fefkute, o paskolos suma didele? Ir koks bankas su jumis taip elgesi?



Įtariu, kad imta buvo Swedbanke....kiek žinau jie vieninteliai turi tą rizikos procentą 0,2....čia toks negeras dalykas....subyrėjus pasauliniam finansiniam stabilumui jis gali labai išaugti.....ten jis kažkaip surištas su valstybių kreditingumu, kurį nustato Modys ir kiti.

Šiaip tai patarčiau vieną dalyką: visada isiklasykite į banko nuomone. Ten dirba labai geri analitikai, kurie remiasi užsienio bankų analitikų išvadomis. Vėliau tos išvados tampa nurodymais žemesniajam personalui. Pamenate kaip į Lietuvą atėjo INVESTICINIAI indėliai ir draudimai. Imkite, pirkite, investokite. Atrodė taip smagu, galiu pats investuoti ir papildomai uždirbti......pasaulyje išaugus akcijų burbului jie pradėjo indėlininkams siūlyti investicinius indėlius....kodėl?....o gi todėl, kad jų analitikai nustatė, kad greitai akcijų rinka grius ir jie riziką perkėlė nuo savo pečių ant indėlininkų.....taip ir buvo. Draugei gruodžio mėnesi baigiasi sutartis tokio indėlio......dabar jau šiek tiek pakilus akcijoms jau susigražino dalį pinigų. Sakau pasiimk pinigus, turi paskolą, tai geriau ją padenk.....taigi, kur aš baigiau.....įsiklausykite į bankų patarimus. Dabar jie kažkaip tiesiogiai nesako ką daryti, nebebūna tokio stipraus spaudimo.....bet visgi stenkitės išprovokuoti į kurią pusę jie patartų pasukti pasirenkant tam tikrus fiksavimus ir kitas kryptis. Ir jeigu pajusite nors minimalų spaudimą į kažkurią pusę........pasirinkite priešingai. Patikėkite ilgalaikėj perspektyvoje nepralošite.
Atsakyti
Tikrai nėra teisingo atsakymo, ar FIKSUOTI ar rinktis KINTAMAS palūkanas, nes jei būtų tai visi ir rinktųsi "geresnį variantą". Mano manymu, kai bankas nustatinėja fiksuotas palūkanas 5 metams, tai iš šiandienos perspektyvos jam atrodo, kad pagal rinkos lūkesčius apie ateities palūkanas, jisai išeis į tą patį rezultatą.
Vienintelis pliusas fiksuoti, kad 5 metams neturi nerimauti dėl palūkanų pasikeitimo, o kas laimės iš to fiksavimo, ar bankas ar klientas, yra sekmės dalykas.
Lyginti maržas, kai paskolos paimtos skirtingais metais, tikrai NEGALIMA, nes jų lygis priklauso nuo rinkos. Va dabar galima gauti maržą apie 1,8, o prieš kelis metus 0,8 buvo normali marža.
Jei Jums atrodo, kad bankas Jums siūlo per dideles palūkanas, palyginkite jas su DABAR išduodamomis paskolomis, jei nauji klientai gauna žymiai geresnes sąlygas, pagalvokite apie refinansavimą iš kito banko, gal visi vargai ir kaštai greitai atsipirks.
Čia tiek man pavyko išsiaiškinti per 2 mėn nuo tada, kai pradėjome eiti į bankus smile.gif
Atsakyti
man Sebe sake, kad marzos nebus jei bus fiksas 5 m. apie marza kalbejo tik kai kalbejo apie kintamas... reiks is naujo aiskintis
Atsakyti
QUOTE(bus kita balta ziema @ 2012 09 30, 17:07)
man Sebe sake, kad marzos nebus  jei bus fiksas 5 m. apie marza kalbejo tik kai kalbejo apie kintamas... reiks is naujo aiskintis



ner ka aiskintis, SEB neiskirai marzos, jeigu imi fiksa. yra tik bendras procentas.


As visada TIK uz fiksuotas. Visada noriu zinoti kiek isleisiu artimiausius metus, du ar net penkerius. Jei po 5 metu fikso stabilizuosis finansu rinka ir palukanos bus numanomos bent kazkiek konkreciau, gal ir surizikuociau kintamas.

Einamuoju momentu pralosiu finansiskai pasiemus fiksa, bet jauciuosi rami bent 5 metus i prieki smile.gif
Atsakyti
QUOTE(fefkute @ 2012 08 03, 17:07)

Mano patarimas: neimkit paskolos.

klausimas tuomet:KUR GYVENTI? Visą gyvenimą nuomotis? Kaip žinia, turint vaikų tai padaryt sunkiau, nes maža kas su vaikais nori. Kraustytis pas tėvus ar uošvius? Gyvenimas gali būti ne pyragai, o ir pas juos vietos gali dar vienai šeimai nebūt. Laukt kol tėvai ar uošviai numirs ir tada tuoktis ir jų namuose kurtis? Štai kur klausimas g.gif Jei nepirkt, tai kur gyvent? g.gif
Atsakyti