Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar anksčiau pradėję kalbėti vaikai gabesni?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Nuo 1 iki 3 metų
Pages: 1, 2, 3, 4
skruzdeda
Sveiki, ar yra kokia nors vaiko gabumų priklausomybė nuo to, kada jis pradėjo kalbėti? Ar anksčiau pradėję kalbėti vaikai yra gabesni?
Domuks
QUOTE(skruzdeda @ 2006 05 08, 17:12)
Sveiki, ar yra kokia nors vaiko gabumų priklausomybė nuo to, kada jis pradėjo kalbėti? Ar anksčiau pradėję kalbėti vaikai yra gabesni?
*

Iš tikrųjų tai nežinau kaip čia su gabumu.Bet jei vaikas pradėjo anksti kalbėti,tai jau jis yra gabus biggrin.gif
pipima
sakyčiau,kad gal ir taip g.gif Maniškis kalbėt pradėjo anksti,o po to jau sekė visa raida-anksti pradėjo skaityti,rašyti,skaičiuoti ir dabar jam viskas sekas šiek tiek geriau blush2.gif Bet realiai tai nežinau,ar tai turi kokį ryšį 4u.gif
Domuks
Turiu ir aš pavyzdį,tai savo brolį.Labai anksti pradėjo kalbėti,dviejų jau skyrė mašinų markes.Nepradėjęs dar lankyt mokyklos jau domėjosi geografija.Dabar ir mokslai sekasi gerai,o jei dar ir namie pasimokintų,tai iš vis įrodytų ką sugeba.Taip kad kol kas peršasi išvada,kad gal ir yra kažkoks ryšys.
SUPER HERA
lotuliukas.gif nu dar ko nesugalvojote lotuliukas.gif
kalba ir mastymas,žinios ir įgūdžiai nieko tarpusavyje bendro neturi.
mano pirmagimis ėmė normaliai kalbėti 3 metų,o 4 pažinojo visas raides,skaičiavo
ir skaičius pažino .mažajam-greit du ,bet moka vos keleta žodžių ir sakiniais dar toli gražu kol prabils.bet jis-itin gudrus vaikas-jau seniai be sauskelnių ir prašosi ant puodo,pasiima arba parodo ko nori,atneša bet koki daiktą kurio nemato.
o jei vaikas net anksti išmoks kalbėti ,bet jam stokos pavizdžių,darbinių įgūdžių,jo mąstymas gali sulėtėti-esu mačiusi mamų ,kurios deda pastangas ,kad vaikas kalbėti išmoktų,o kai prabyla,nebeskaito knygų,nebediskutuoja su juo ,žodžiu apleidžia.tai kaip lavės mąstymas?
o kalbant apie kalbėjimą,faktas tik tas ,jog mergaitės anksčiau ima kalbėti už berniukus.
kriziukė
nu jo, nebepradėkit tokių teorijų kurt. Aš pradėjau kalbėt trejų su trupučiu, skaityt išmokau mokykloj pirmoj klasėj ir esu gabi daug kam. Pagal jūsų klausimą ir ne kai kuriuos pasisakymus turėčiau būt debilė laugh.gif laugh.gif
Vilsen
aš taip pat manau,kad koks gabumo lygis bus ateitį visiškai nepriklauso nuo to kada pradėjo kalbėti..be to mergaitės daug ankščiau pradeda beveik viską daryti,tai tada išeina kad vyrai.....geriau nerašysiu,kas norės supras lotuliukas.gif
ramuncik
Musu mergyte irgi anksti ismoko kalbeti neturi dar 2-ju metuku o moka kelis eilerastukus ir skaiciuoja iki 10 biggrin.gif As pastebiu kad jinai yra gabi nes labai greitai viska ismoksta, isimena,supranta tikrai gabesne nei kiti jos bendraamziai.Bet galvoju kad ne vien tik gabumas prie to prisidejo bet ir mano bendravimas su ja smile.gif
lotta
QUOTE(VILGRA @ 2006 05 09, 09:13)
aš taip pat manau,kad koks gabumo lygis bus ateitį visiškai nepriklauso nuo to kada pradėjo kalbėti..be to mergaitės daug ankščiau pradeda beveik viską daryti,tai tada išeina kad vyrai.....geriau nerašysiu,kas norės supras lotuliukas.gif
*

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
skruzdeda
QUOTE(VILGRA @ 2006 05 09, 09:13)
*

Nu bet pažiūrėkime į faktus. Mokyklose geriau mokosi mergaitės. Į aukštąsias mokyklas stodamos geresnius balsu surenka mergaitės. Todėl galima būtų daryti išvadas, kad mergaitės gabesnės yra.
Bet vat karjeras paprastai padaro vyrai ir daugiau pinigų uždirba vyrai. Tai galbūt nulemia visuomenė, kad vyrais labiau pasitiki, bet faktas akivaizdus, kad gabesnės yra mergaitės? Tai gal logiška, kad jos ir kalbėti anksčiau pradeda?
Ar jūs pažįstate vaikų, kurie vėlai pradėjo kalbėti, bet išaiškėjo, kad labai gabūs?
Vilsen
QUOTE(skruzdeda @ 2006 05 10, 13:10)
Ar jūs pažįstate vaikų, kurie vėlai pradėjo kalbėti, bet išaiškėjo, kad labai gabūs?
*

taip skruzdeda pažystu ir tikrai ne vieną.Aš pati pradėjau labai vėlai kalbėti,bet tikrai esu ir labai gabi blush2.gif
Jolisa
Mano nuomone, jei vaikas anksti ismoko kalbeti, tai galbut jis turi verbalini sugebejima, t.y. kalbini sugebejima, bet tai nereiskia kad mokykloje gerai skaiciuos ir bus gabus matematikai, chemijai ar fizikai ir t.t. Galbut, mamytes, kuriu vaikiukai ismoko anksti kalbeti, noretu girdeti, kad ju vaikai gabus biggrin.gif , tai noreciau pasakyti, kad kalbiniu gabumu tikriausiai turi cool.gif clap.gif
Laimuška
Ta tema kažkada diskutavau su savo sese. Mano mažulė yra be galo gabi, gerai kalba, skaičiuoja, viską išmoko labai anksti ir t.t. Bet mano sesuo tvirtina, kad koks skirtumas kada pvz išmoks vaikščioti ar kalbėti. Vėliau ar anksčiau visi išmoks. smile.gif Bet aš manau, kad vaikai kurie jau gimė gabesni + tėvų pastangos, kad tie gabumai būtų išnaudoti, tai vaikas tikrai bus pranašesnis už tuos kurie viską pradėjo daryti vėliau. Sutinku su Kristina Mikalauskiene, kad vaikus reikia lavinti. Vėliau kalbėti pradėję vaikai nėra kvailesni, bet jiems reikia labiau stengtis, nes vaikai kurie pradėjo viską anksti daryti juos jau stipriai lenkia.
Domuks
QUOTE(kristina mikalauskienė @ 2006 05 08, 20:52)
lotuliukas.gif nu dar ko nesugalvojote lotuliukas.gif
kalba ir mastymas,žinios ir įgūdžiai nieko tarpusavyje bendro neturi.
mano pirmagimis ėmė normaliai kalbėti 3 metų,o  4 pažinojo visas raides,skaičiavo
ir skaičius pažino .mažajam-greit du ,bet moka vos keleta žodžių ir sakiniais dar toli gražu kol prabils.bet jis-itin gudrus vaikas-jau seniai be sauskelnių ir prašosi ant puodo,pasiima arba parodo ko nori,atneša bet koki daiktą kurio nemato.
*

Mes neprisigalvojam,o tik bandėm pasvarstyti g.gif
Maniškis daiktus susirasdavo ir atnešdavo kažkur nuo 1,5 metų,pats su šakute pradėjo valgyt nuo metų,kalbėt nuo 1 metų 10 mėn.,o sakiniais nuo dviejų.O ant puodo ne tik seniai prašosi,bet ir pats nueina padaro,išpila ir užsitraukia kelnes.Ir jis nėra mergaitė biggrin.gif
O kad mažylius reikia lavinti,tai visiškai sutinku drinks_cheers.gif
Vilsen
QUOTE(Domuks @ 2006 05 11, 10:34)
O kad mažylius reikia lavinti,tai visiškai sutinku  drinks_cheers.gif
*

Aš taip pat visiškai pritariu,kad reikia lavinti.Taip pat labai daug ką duoda jei yra vyresnių broliukų ar sesučių.Pavizdžiui kai aš savo aukseliuka bandau mokinti žodžius tarti jam juokas ima,o kai atvažiuoja draugai su vaikais,tai patikėkit kaip atkartoja beveik kiekviena pasakyta žodį/aišku savo kalba,bet galima suprast lotuliukas.gif lotuliukas.gif /
Taip pat ir darželiuose vaikai vieni kitus bando atkartoti.
Domuks
QUOTE(VILGRA @ 2006 05 11, 11:04)

Taip pat ir darželiuose vaikai vieni kitus bando atkartoti.

*

Darželiuose turbūt iš vis vaikai greičiau visko išmoka.Pažįstamos sūneliui tik gegužės gale bus du,o jau moka 3 eilėraštukus thumbup.gif Be galo nustebau.Čia turbūt prisidėjo ir gabumas ir tai kad lanko darželį.
Vilsen
QUOTE(Domuks @ 2006 05 11, 11:21)
Darželiuose turbūt iš vis vaikai greičiau visko išmoka.Pažįstamos sūneliui tik gegužės gale bus du,o jau moka 3 eilėraštukus thumbup.gif Be galo nustebau.Čia turbūt prisidėjo ir gabumas ir tai kad lanko darželį.
*

Domuks čia aišku aš labai ne į tema parašysiu,bet man labai jau gražus tavo mažylis/sunku patikėt,kad jis nervuotas lotuliukas.gif ,kaip rašei/,jei avatare ne tavo sūnelis pavaizduotas tai man vistiek laaaaaaaabai jau gražus tas brazil gerbėjas,o jau šypsena biggrin.gif ,o akytės mirksiukas.gif
Domuks
QUOTE(VILGRA @ 2006 05 11, 13:13)
Domuks čia aišku aš labai ne į tema parašysiu,bet man labai jau gražus tavo mažylis/sunku patikėt,kad jis nervuotas lotuliukas.gif ,kaip rašei/,jei avatare ne tavo sūnelis pavaizduotas tai man vistiek laaaaaaaabai jau gražus tas brazil gerbėjas,o jau šypsena biggrin.gif ,o akytės mirksiukas.gif
*

Tai gi tas velniukas ir yra mano. aciuks.gif už gražius žodelius.Kaip mama sako,ant kiek gražus ant tiek pasiutęs.O kad nervuotas,tai tikrai.Manau,kad šiek tiek ir pati esu dėl to kalta,nes kartais per daug leidžiu negu galima,po to pati kenčiu.Ale taip norisi,kad mažylis būtų patenkintas...Ieškojom ir mes jūsų nuotraukytės,bet taip ir neradom verysad.gif
ohmy.gifi,jau mes čia visai nugrybavom šitoj temoj,reiktų kažkurioj temoj artimiau susibendrauti 4u.gif
#Mia#
Man tai neatrodo, kad tai teisinga.
Mano dicke pradejo kalbeti arti 2m. ir dabar normaliai kalba (problemu yra tik del klausos, o is to ir rasymo), o maziuke virs 1m. jau tarskejo ir 4m. reikejo logopedes, nes raides sumaisytos visiskai. Nors iki 3m. labai graziai kalbejo.
Vilsen
QUOTE(Domuks @ 2006 05 11, 16:39)
  ohmy.gifi,jau mes čia visai nugrybavom šitoj temoj,reiktų kažkurioj temoj artimiau susibendrauti  4u.gif
*

aham reiktų reiktų g.gif g.gif kai sugalvosi kur kokią temelę parašyk man AŽ staigiai ten atsidursim.Su mūsų nuotraukom tai g.gif g.gif ai bandžiau bandžiau ir niekaip nemoku padaryt,kad rodytu.Nu niekaip doh.gif
Gulia
Dukra pradejo sakiniais kalbeti 1,6men. net pati nustebau,kai pirma karta pasake visa sakini thumbup.gif

Sunus sakiniais dar nekalba,bet as ji suprantu thumbup.gif

Kad vaikus reikia lavinti tai drinks_cheers.gif Turiu tiki pavyzdi:klasiokes berniukas 1,6 zinojo eilerascius,o kaimynes mergaite schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif aplamai sunkiai kalbejo.Nors yra sakoma,kad berniukai veluoja g.gif gal but,bet klasioke lavino ir uzimdavo vaika thumbup.gif
irmutem
taigi galima daryti isvadas, kad nuo to, kada vaikas pradejo kalbeti, negalima spresti apie jo gabumus, tai yra individualus dalykas.
"gal as cia ir ne i tema" bet pasakysiu, kad kai buvau mazike, vaikscioti pradejau gan velai, taciau vidurineje buvau viena geriausiu mokykos sportininkiu.
manau, jog tai siejasi su tuo, kad anksti arba velai prakalbes vaikas nebutinai bus protingas arba atvirksciai
Vilsen
QUOTE(irmutem @ 2006 05 11, 20:12)
taigi galima daryti isvadas, kad nuo to, kada vaikas pradejo kalbeti, negalima spresti apie jo gabumus, tai yra individualus dalykas.
"gal as cia ir ne i tema" bet pasakysiu, kad kai buvau mazike, vaikscioti pradejau gan velai, taciau vidurineje buvau viena geriausiu mokykos sportininkiu.
manau, jog tai siejasi su tuo, kad anksti arba velai prakalbes vaikas nebutinai bus protingas arba atvirksciai
*

labai gerai ir teisingai pasakyta drinks_cheers.gif
Laimuška
QUOTE(irmutem @ 2006 05 11, 21:12)
*

Na aš manau, kad fiziniai gabumai nėra tokie reikšmingi, nes kaip bebūtų iš tikro vaikščioti pradedame visi, anksčiau ar vėliau, o gerais sportininkais mes tampame, dėl nuolatinių treniruočių ir geros sveikatos + ištvermės. O kai vaikai pradeda kalbėti anksti jie iš tikro gabesni ir imlesni. Kad ir toks pvz:
Mergaitė 5 metų jau mokėjo skaityti ir rašyti pagr.žodžius, sudėti, atimti. 2-oje klasėje ji jau buvo perskaičiusi visas m-los bibliotekos vaikiškas knygas. Jos akiratis automatiškai prasipletė, ji jau pradėjo domėtis tais dalykais, kurie jai patikdavo, o tuo tarpu jos klasiokė, pradėjusi viską vėliau vis dar skaičiuodavo su pagaliukais.
Marile
Na o jei vienas dvimetukas/ė jau moka pakankamai suprantamai kalbėti, bet pvz ant puodo sėdasi tik mamos sodinamas, ar jam dar kartais reik padėt pavalgyt, o kitas vaikas pats valgo ir jam nebereikia pampersų, bet dar nelabai kalba, ar tai reiškia kad vienas vaikas gabesnis už kitą?

Tai gal tas kalbėjimas yra tik vienas gabumo požymis, o žiūrėt reik į visumą. Gal jei tikrai vaikas gabus, tai jis apskritai bus viskam imlus, ir greit pagaus ir išmoks naujoves. Juk svarbu ne tik vaiko kalba, bet ir kaip jis žaidžia, rankyčių - pirščiukų miklumas, orientacija, vaizduotė ir pan.

Ar vaikas, kuris atkartoja kievieną išgirstą žodį, ar anksti pradeda kalbėti sakiniais tikrai gabesnis už tą, kuris tylėdamas stato bokštus ir renka puzlę g.gif
skruzdeda
QUOTE(irmutem @ 2006 05 11, 19:12)
*

Hmmm, o as galvojau, kad tai, ar vaikas pradeda vaikscioti anksti ar velai butinai parodo jo polinki sportui ir galimybes pasiekti geresniu rezultatu. Nes vat pvz. as tai pradejau vaikscioti tik 1.4 ir galvoju, kad delto man visada reikedavo zymiai daugiau pastangu negu kitiems kad iveikti mokykloje keliamus normatyvus.

Tik vat del kalbejimo, tai nebuvau tikra, kaip cia yra.
Brigit
Norit gabių vaikų tongue.gif Tik klausimas, ar jie su savo gabumais dar laimingi bus g.gif Dažnai žmonija genijus idiotais laikydavo mirksiukas.gif Lazda visuomet turi du galus unsure.gif
Čia iš praktikos ax.gif Net ir labai talentingam vaikui pasiekti aukštumas, išsiskirti iš bendraamžių reikalingas darbas, darbas ir dar kartą darbas Ir nemanau, kad anksčiau pradėjęs kalbėti vaikas daugiau pasieks ax.gif Tai tik verbaliniai gebėjimai. Intelektas apima daug daugiau...
Aš su sarkazmu stebiu koleges, kurios giriasi, kaip jų atžalėlės (mergaitės) 2-jų m. K.Kubilinsko eiles mintinai deklamuodavo blink.gif Deja, kai teko padirbėti jau su paaugusiomis doh.gif Eiliniai vaikai... Be abejo, mamos nori, kad jų vaikas būtų pats pačiausias. Ir esu tikra, kad kiekvienas turi gyslelę, talentą kažkuriai sričiai. Būtent tėvams reikia stebėti ir pastebėti mažylių polinkius ir gebėjimus, ir skatinti vaikus daryti tai, kas jiems geriausiai pavyksta wub.gif
hlmd
QUOTE(Brigit @ 2006 05 13, 14:44)
Norit gabių vaikų tongue.gif Tik klausimas, ar jie su savo gabumais dar laimingi bus  g.gif Dažnai žmonija genijus idiotais laikydavo  mirksiukas.gif Lazda visuomet turi du galus  unsure.gif
Čia iš praktikos  ax.gif Net ir labai talentingam vaikui pasiekti aukštumas, išsiskirti iš bendraamžių reikalingas darbas, darbas ir dar kartą darbas Ir nemanau, kad anksčiau pradėjęs kalbėti vaikas daugiau pasieks  ax.gif Tai tik verbaliniai gebėjimai. Intelektas apima daug daugiau...
Aš su sarkazmu stebiu koleges, kurios giriasi, kaip jų atžalėlės (mergaitės) 2-jų m. K.Kubilinsko eiles mintinai deklamuodavo  blink.gif Deja, kai teko padirbėti jau su paaugusiomis  doh.gif Eiliniai vaikai... Be abejo, mamos nori, kad jų vaikas būtų pats pačiausias. Ir esu tikra, kad kiekvienas turi gyslelę, talentą kažkuriai sričiai. Būtent tėvams reikia stebėti ir pastebėti mažylių polinkius ir gebėjimus, ir skatinti vaikus daryti tai, kas jiems geriausiai pavyksta  wub.gif
*

Ir aš visom keturiom už tave Brigit biggrin.gif Nieko čia nereiškia ir nežinia kaip viskas bus mirksiukas.gif
Laimuška
QUOTE(Brigit @ 2006 05 13, 15:44)
Norit gabių vaikų tongue.gif Tik klausimas, ar jie su savo gabumais dar laimingi bus  g.gif Dažnai žmonija genijus idiotais laikydavo  mirksiukas.gif Lazda visuomet turi du galus  unsure.gif
Čia iš praktikos  ax.gif Net ir labai talentingam vaikui pasiekti aukštumas, išsiskirti iš bendraamžių reikalingas darbas, darbas ir dar kartą darbas Ir nemanau, kad anksčiau pradėjęs kalbėti vaikas daugiau pasieks  ax.gif Tai tik verbaliniai gebėjimai. Intelektas apima daug daugiau...
Aš su sarkazmu stebiu koleges, kurios giriasi, kaip jų atžalėlės (mergaitės) 2-jų m. K.Kubilinsko eiles mintinai deklamuodavo  blink.gif Deja, kai teko padirbėti jau su paaugusiomis  doh.gif Eiliniai vaikai... Be abejo, mamos nori, kad jų vaikas būtų pats pačiausias. Ir esu tikra, kad kiekvienas turi gyslelę, talentą kažkuriai sričiai. Būtent tėvams reikia stebėti ir pastebėti mažylių polinkius ir gebėjimus, ir skatinti vaikus daryti tai, kas jiems geriausiai pavyksta  wub.gif
*

Gabiam žmogui iki genijaus dar toli gražu. tongue.gif O aš tai gerbiu tas mamas, kurių vaikai dar mažučiai, o jau eilėraščius deklamuoja. Čia daugiau mamos, o ne vaiko nuopelnas. Matosi, kad mama lavina vaiką, juo užsiima. Tai nėra gi taip lengva. Aišku gaila, kad vėliau tėvai dažnai nebeužsiima tiek kiek pradžioje, atrodo , na išmokinome kalbėti, skaityti - toliau vaikas pats viską sugebės. Taip ir lieka daugybė vaiko talentų net neatskleistų. Aš irgi tikiu, kad jų turi kiekvienas žmogus. 4u.gif
Askita
QUOTE(skruzdeda @ 2006 05 10, 14:10)
Nu bet pažiūrėkime į faktus. Mokyklose geriau mokosi mergaitės. Į aukštąsias mokyklas stodamos geresnius balsu surenka mergaitės. Todėl galima būtų daryti išvadas, kad mergaitės gabesnės yra.
Bet vat karjeras paprastai padaro vyrai ir daugiau pinigų uždirba vyrai. Tai galbūt nulemia visuomenė, kad vyrais labiau pasitiki, bet faktas akivaizdus, kad gabesnės yra mergaitės? Tai gal logiška, kad jos ir kalbėti anksčiau pradeda?
*

Dristu labai stipriai priestarauti blush2.gif ....Pvz mano brolis budamas 2m.nekalbejo ne todel ,kad nemokejo,o ,kad tingejo ir nenorejo,mamai teko gudrauti,kad ji priversti kalbeti.Dar vienas pvz,mano vyras,pradejo kalbeti irgi velai,o mokykloje nuo pirmu klasiu buvo pirmunas,dabar irgi nesakyciau,kad kvailas yra....
Nekalbekim apie isimtis,bet ir nedarykim tokiu isvadu mirksiukas.gif
-niekas-
Mano dukra pradėjo kalbėti labai anksti.2m vaikščiodavo pas močiutę prie braškių lysvės ir kalbėdavo yla baskių, yla baskių.Nes ji labai jas mėgo, tekdavo sakyti , kad nėra.Mokindavau eilėraščius, daineles išmokdavo greičiau už mane.Visur per balius deklamuodavo be baimės.Dabar mokosi muzikinėj mokykloj dainuoja, groja pianinu.Nežinau ar ką reiškia anksti pradėti kalbėti, bet ji labai gabi muzikai
Agotukas
QUOTE(Laimuška @ 2006 05 13, 08:57)
Na aš manau, kad fiziniai gabumai nėra tokie reikšmingi, nes kaip bebūtų iš tikro vaikščioti pradedame visi, anksčiau ar vėliau,
*

Kalbėti irgi pradedame anksčiau ar vėliau bigsmile.gif Nemanau, kad ankstyva kalba rodo, jog vaikas gabus schmoll.gif Kiekvienas vaikas vystosi vis kitaip. Maniškė bus tuoj 2m, bet kalba dar mažai, tuo tarpu, kad ji nekvaila tai faktas hihihi.gif Tiesiog ji šiuo metu susikoncentravusi į fizinius mokymusis, dėlioja puzles, lego bokštus ir pan. Be jokių prilaikymų ir pasilaikymų pati nulipa gana aukštais laiptais, taip pat lipa aukštyn, moka lipti kopėčiomis, nušoka nuo kėdės spyruokliuodama ir pan. Nedaugelis vaikų tai dar sugeba. Dažniausiai laisvai judėt mamos neleidžia, tai kas belieka - sėdėt ir kalbėt laugh.gif
Domuks
QUOTE(Marile @ 2006 05 13, 12:44)

Tai gal tas kalbėjimas yra tik vienas gabumo požymis, o žiūrėt reik į visumą. Gal jei tikrai vaikas gabus, tai jis apskritai bus viskam imlus, ir greit pagaus ir išmoks naujoves. Juk svarbu ne tik vaiko kalba, bet ir kaip jis žaidžia, rankyčių - pirščiukų miklumas, orientacija, vaizduotė
*

Niekas nekalba apie tai,kad vaikas anksti pradėjęs kalbėt yra viskam imlus,nes tai nemanau,kad yra įmanoma,vienas yra gabesnis ten,kitas tenIr kodėl reik žiūrėt į visumą g.gif ?Vaikas kaip ir visi žmonės negali būti visur imlus.Išmoko anksti kalbėt?Pirmyn,bandysim išmokt eilėraštukus smile.gif Ar tai nėra vaiko gabumas (bent jau tuo metu),kad jis moka daugiau nei jo bendraamžiai.O vėliau ar jis bus gabus ar ne daug kas priklauso ir nuo aplinkybių(aišku,visko būna) smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Laimuška @ 2006 05 14, 09:46)
O aš tai gerbiu tas mamas, kurių vaikai dar mažučiai, o jau eilėraščius deklamuoja. Čia daugiau mamos, o ne vaiko nuopelnas. Matosi, kad mama lavina vaiką, juo užsiima.
*

thumbup.gif
Nors yra tokių vaikų,kurie schmoll.gif Pvz. mano pusseserės sūnus,paprasčiausiai pasirodė jog jis yra iš tyliųjų ir kalbėt nelinkęs ax.gif

skruzdeda
OK, nuraminot. Nu nes man tai jau įdomu pasidarė, nes kiek pasiklausiau, tai labai daug vis girdisi, kad kitų vaikai pradėjo kalbėti 1,5 metų sakiniais, 2,5 metų mokėjo piešti visokius sudėtingus daiktus, 4 metų galėjo suskaičiuoti iki tūkstančio ir atlikti visus aritmetinius veiksmus.
Nu tai ir galvoju, kad tikriausiai mano vaikas tokiame kontekste visai nekaip atrodo smile.gif Jam 1,5 m., o dar nemoka pasakyti nei mama nei tete, daiktu piesti irgi nemoka, pats neprašo ant puodo ir valgyti pats irgi nemėgsta, reikia maitinti ir apskritai yra vaikas kaip vaikas, nieko išskirtiniu nepasižymi.

Šiaip tai iš viso man tai labai įdomu, kad dabar tai kiek girdžiu visi vaikai 4-5 metų moka skaityti, skaičiuoti, deklamuoja eilėraštukus ir pan....
Nu bent mano laikais, mano aplinkoje, kiek aš pažinojau vaikų, visi išmokome skaityti ir skaičiuoti tik mokykloje. Ir sėkmingai įstojome į universitetus ir pavyzdingai nuo baigėme. Bet nuo to laiko, matyt laikai pasikeitė...
Brigit
Aš irgi kai nugirstu, tai visi mažiai tik aplink kalba kalba...nuo 1m. Smagu, tokį čiauškutį namie turėt wub.gif Tuomet imi galvot, kad kažkaip gal ne taip savo vaiką augini g.gif Gal dėmesio ar bendravimo stoka g.gif
Nežinau, kaip anksti pradėjau kalbėt, bet knygas pilnu tempu skaičiau nuo 5 m. Na mokykloje mokiausi gerai, bet kažkokia įpatingai talentinga savęs nelaikiau unsure.gif Ir nors vaikystėje mintinai deklamuodavau eilėraščius vokiškai (mama dėstė vokiečių k. ir aš prisiklausydavau), pačią kalbą išmokau ne mokykloje blush2.gif o kai "išmetė" mane vieną gyvenimas svetimon šalelėn. Daug dalykų pavykdavo greitai ir rezultatai būdavo puikūs. Bet bet bet... Mane visuomet labiau žavi žmonės turintys beribę fantaziją, originaliai mąstantys, turintys krūvą idėjų ir nebijantys rizikuoti. Eilėraščių deklamavimas ankstyvoje vaikystėje galbūt lavina atmintį, kaupia žodžių bagažą, bet man rodos, tai daugiau tėvų pasididžiavimas "Štai, mano vaikis koks gabus" tongue.gif Man vaikas, pats sugebantis smėlyje pamatyti keliaujančią skruzdėlytę, atrodo gabesnis, nei tas, kuris mamos prašomas atkartoja žodžius rolleyes.gif
Paranormali
QUOTE(Brigit @ 2006 05 13, 13:44)
*

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Butent , as ir nemanau kad anksti pardejes kalbeti vaikutis bus talentu talentas!!!!! schmoll.gif

QUOTE(Brigit @ 2006 05 28, 15:12)
Eilėraščių deklamavimas ankstyvoje vaikystėje galbūt lavina atmintį, kaupia žodžių bagažą, bet man rodos, tai daugiau tėvų pasididžiavimas "Štai, mano vaikis koks gabus"  tongue.gif Man vaikas, pats sugebantis smėlyje pamatyti keliaujančią skruzdėlytę, atrodo gabesnis, nei tas, kuris mamos prašomas atkartoja žodžius  rolleyes.gif
*

Man ir labaiu gabesnis vaikas tas kuris supranta kas yra skruzde kas ura vabalas.... O na kad isopyskina mintinai eilerasti..... Ir tai kad mam giriasi kokia mano dukra sauni nes pyskina eilerascius.........man kartais taip kavilai atrodo..ypac kai tas vaikas vos trcius metelius kabina blink.gif
Visi LT nori buti genijais....... tik ne visi jais gimsta unsure.gif
Austute
Sveikutės, turiu dvi pupas, tai pirmoji pradėjo kalbėti labai anksti. Pastebėjau, kad turi gerą atmintį, darželyje išmokdavo ne tik savo, bet ir visų kitų eilėraštukus. Ir visuose kituose dalykuose būdavo pirma. biggrin.gif
Kitai pupai 2,5 m., moka gal kokius 5-is žodžius.Tiesiog ji nemato reikalo daryti tai ko kiti nori, gyventi neskuba, ir šiaip niekada neskubėjo nei sėdėti, nei vaikščioti. Noriu pasakyti, kad tai labai priklauso nuo vaikučio temperamento. Ir mažoji nors nekalba bet jai nereikia kartoti du kartus, kad batukus susitvarkytų ar žaisliukus sudėtų.
Tai kad abi skirtingos, bet nei viena nėra protingesnė ar kvailesnė mirksiukas.gif
Laimuška
QUOTE(Paranormali @ 2006 05 29, 20:38)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif Butent , as ir nemanau kad anksti pardejes kalbeti vaikutis bus talentu talentas!!!!! schmoll.gif 
Man ir labaiu gabesnis vaikas tas kuris supranta kas yra skruzde kas ura vabalas.... O na kad isopyskina mintinai eilerasti..... Ir tai kad mam giriasi kokia mano dukra sauni nes pyskina eilerascius.........man kartais taip kavilai atrodo..ypac kai tas vaikas vos trcius metelius kabina  blink.gif
Visi LT nori buti genijais....... tik ne visi jais gimsta  unsure.gif
*

Na aišku, kad nereikia apsiriboti vien eilėraščių pyškinimu, visi kiti dalykai iš bendro pažinimo taip pat turi būti mokomi. Bet mano manymu eilėraščių mokymas lavina atmintį, bet vaikas turi suprasti ką jis deklamuoja. Jei jam kokie 3 metai ir jis deklamuoja apie tėvynę tai ir man juokingai atrodytų. O mano dukružėlė irgi trečius metus kabina, moka daug eilėraščių ir jau pati mėgsta vieną kitą sugalvoti. thumbup.gif Pvz. pasižiūri į kokį daiktą ir įterpusi jį į kokį „mano batai buvo2“jau savaip deklamuoja arba kaip dainelę dainuoja. Ir man isiškai neatrodo kvailai, jos niekas to nemokino, gal tai atrodo ir nereikšminga, bet mano manymu tai skatina vaiko vaizduotę, gerina kalbos įgūdžius, ji jau supranta kas yra žodžių žaismas. Ir mes visai nenorime būti genijais nei LT nei juolabiau kokios Anglijos, apsaugok Viešpatie biggrin.gif 4u.gif
Ir Guste
Tikrai galiu nuraminti mamytes. Mano abi mergytės pradėjo kalbėti virš dviejų metų, tačiau gabumais tikrai nesiskundžia, olimpiadų ir apdovanojimų vyresniajai netrūksta.
Vaikai gali pradėti truputį vėliau kalbėti (taip neseniai sakė psichologė paskaitoje), jei tėvai visiškai nevartoja "vaikiškos" kalbos, o kalba su vaikais kaip su suaugusiais (aš dariau šią klaidą prisiskaičiusi žurnalų 4u.gif ). Turėtų būti pereinamasis laikotarpis - pirma, kai kalbama palengvinta kalba, vėliau - pakartojamas vaikiškas žodis ir pridedamas "normalus" paaiškinimas, dar vėliau - suaugusių kalba.
Užmirstuole
QUOTE(skruzdeda @ 2006 05 08, 16:12)
*

Manau kad ankstyvas kalbejimas nereiskia kad bus gabesnis vaikas. g.gif Nes as esu is dvyniu pirma gimiau, pirma viska dariau, bet va gabesne buvo sesute ir se tau kad nori su tuo gabumu mirksiukas.gif
chikita
As manau, kad kalba siek tiek inesa i prota to gabumo, juk vaikas sako ta zodi ir kartu zino apie ka kalba yra, tada, manau, jis savo pasaulyje ta daikta isivaizduoja savaip: ka galima su juo veikti, kam jis skirtas ir pan. o va cia ir vystosi pamazu sugebejimai ir pan. as turiu toki pvz. mano kriksto dukra, jai jau tuoj trys m. kalba mazai o ir uzsiima ne per daugiausiai ka, maniskis 1m10men jau gerai sneka ir nenustygsta vietoj :tai ta padelioja, tai ta panesioja ir pan. As manau, visu pirmiausias zingsnis vaiko gabumu link - dominimas pasauliu, tevai privalo vaikui viska aiskint, rodyt i pan. o jei to negali tegu i darzeli atiduoda, nes nors ir kiek vaikas bus is prigimties gabus, jis ta negreit pats be niekieno pagalbos supras. cia mano nuomone nail.gif
virgulia
Net nežinau,ar ankstyvas kalbėjimas -nuoroda į gabumus.mano pirmasis pradėjo kalbėt 1.1mėn. vos ne sakinukais,o 3metų jau skaitė.Bet ypatingų gabumų nematau.Gal tik tai,kad dabartinis antrokas puikiausiai rašo net sudėtingus diktantus ir greitai perskaito storas knygas g.gif . O antrasis dabar 1.10mėn. tepasako keletą žodžių,tačiau gudrumu ir miklumu broliui nelabai tenusileidžia... lotuliukas.gif
giedree_grey
musu vaikas dar tik 1m ir 7 men ir dar nekalba normalia kalba,taciau jau dabar matosi jo gudrumas,jam viskas idomu,supranta absoliuciai viska ka jam sakom,daug zaidzia,piesia,zino,kur koki mygtuka spaust,kad vyktu tam tikras veixmas ir t.t. ax.gif zodziu,veiklos pilna,tik kalbet tingi 4u.gif taigi,manau,kad kalbejimas anksciau tikrai nenulemia,ar vaikas bus gabus,ar ne smile.gif buna taip kaip buna.. biggrin.gif
liepinuke
QUOTE(skruzdeda @ 2006 05 10, 13:10)
*

Dėl geresnio mergaičių mokymosi manau, kad jos tiesiog yra darbštesnės, joms labiau rūpi tėvų, mokytojų nuomonė, todėl jos labiau stengiasi.

O dėl kalbėjimo ir gabumų g.gif Pirmagimis pradėjo aiškiai kalbėti būdamas tik 3 metų, o skaityti išmoko 5m. 6 metukų jau skaitė knygutes savo malonumui.
Antrasis sūnus būdamas 2 metukų jau kalbėjo labai gražiai. Jam jau greit 7m., bet skaityti nenori, nors žodžius perskaito gan greitai. Bet yra gabus kitkam. Kalba, masto, daro išvadas taip, kad kiti stebisi rolleyes.gif Jam patinka matematika.
Na, tiesiog iš savo patirties namatau jokio ryšio.
najaa
Sveikos mamytes, mano berniukui jau greit 1 ir 10 men, o kalbet nekalba. Tik keleta zodeliu: mama, tete, niam niam ir siaip ivairiausi man dar neaiskus zodeliai. Tiesiog pavydas ima kaip panasaus amziaus vaikuciai jau neblogai kalba.
pipima
draugės mergaitė yra trijų metų ir kalba labai mažai ir labai neaiškiai,bet supranta tikrai viską,o giminaitė mergaitė tokio pačio amžiaus kalba absoliučiai viską ir dar tokių dalykų ir tokių frazių primąsto doh.gif Fantazija begalinė,į kiekvieną klausimą visada gausi atsakymą ir toks vaikas yra be galo įdomus.Nori nenori ji atrodo daug gabesnė už draugės mergaitę ir kai toji mokinsis rišliai išreikšti savo mintį ar norą,kita jau gal knygutes skaityt pradės g.gif Taip taip ir atrodo,kad viena ''vilksis'' kitai iš paskos,nors užaugus tie gabumai gal ir susivienodins g.gif

maniškis anksti pradėjo kalbėti,automatiškai anksti pradėjo pažinti raides,skaityti ir t.t.Į pirmą klasę atėjo jau viską mokėdamas ir kai klasiokams reikėdavo namie sėdėt po kelias valandas ir mokintis skatyti,jis jau galėdavo papildomai kažką daryti ir taip dar labiau lavėti.Dabar jau bus ketvirtokas ir visada yra nors ir nedideliu žingsneliu,bet priekyje ax.gif ,o kas bus toliau-matysim 4u.gif
Gulka
Nežinau kiek čia tas gabumas priklauso nuo vaiko pradėjimo kalbėti, tačiau aš pasak mamos metinė jau sakydavau eilėraščius, bet nepasakčiau, kad baigiau mokyklą su gerais pažymiais. Tingėjau ir tiek blush2.gif O vat su užsienio kalbų išmokimu problemų neturiu, tik su geometrija sunkiau, matyt neturiu vaizduotės lotuliukas.gif
O vyresnėlei dabar 2 metukai ir 4 mėnesiai, bet jinai pas mane irgi tarška jau nuo pusantrų metukų, o vat mažylė(9 mėnesiukai) jau sako "atia", "gert", "dar", tik vat nei 'mama", nei "tėtė", dar nepasirodė jos žodyne ax.gif
Žilvinė
QUOTE(najaa @ 2006 06 29, 22:24)
Sveikos mamytes, mano berniukui jau greit 1 ir 10 men, o kalbet nekalba. Tik keleta zodeliu: mama, tete, niam niam ir siaip ivairiausi man dar neaiskus zodeliai. Tiesiog pavydas ima kaip panasaus amziaus vaikuciai jau neblogai kalba.
*

maniškiui 2 ir 3 men, o pasako: mama, op, babaaaaaaaaa, au... is VISKAS doh.gif
alio-nka
Gabumai nepriklauso nuo tuo, kada vaikas pradejo kalbeti,mano vyresnioji 1,5m. jau nesudetingus eileraštukus deklamodovo,2m. mes kartu,viena sakini aš, kita jinai "Muha-Cokotuha" mintinai deklamodovom, kas žino tai gan ylgas eileraštis. O mažoi 2,5m. savo leksikone turejo nedaugiau kaip 10 žodžu, bet aš nepasakičiau kad vyresnioji yra gabesne. Bet pirma buvo labai rami, megdavo klausitis pasakas, eileraščius, o antra - tikras vijurkas, fiziškai labai stipri, net gyditoja nustebo kad savaites laiko ji jau pradejo laikit galvutė. Visi pažistami sakidavo jin prades ne vaikščioti o iškart begioti. O atmentis jos labai gera, bet eileraščiuji nemegsta, užtat šoka ir pažiurejus 10-15min. koki šokiu variacija gali ja sušokti, o yra ir tokiu vaiku kure toki gabaleli mokinasi savaite ...Sakičau nereikia laužit vaika, jei jis ramus suraskit jam kokia ramia veikla,o jei trikšta energijos veskit į sporta ir tada visi jusu vaiko gabumai atsiskleis
Laimuška
QUOTE(pipima @ 2006 06 30, 01:02)
draugės mergaitė yra trijų metų ir kalba labai mažai ir labai neaiškiai,bet supranta tikrai viską,o giminaitė mergaitė tokio pačio amžiaus kalba absoliučiai viską ir dar tokių dalykų ir tokių frazių primąsto  doh.gif Fantazija begalinė,į kiekvieną klausimą visada gausi atsakymą ir toks vaikas yra be galo įdomus.Nori nenori ji atrodo daug gabesnė už draugės mergaitę ir kai toji mokinsis rišliai išreikšti savo mintį ar norą,kita jau gal knygutes skaityt pradės  g.gif Taip taip ir atrodo,kad viena ''vilksis'' kitai iš paskos,nors užaugus tie gabumai gal ir susivienodins  g.gif

maniškis anksti pradėjo kalbėti,automatiškai anksti pradėjo pažinti raides,skaityti ir t.t.Į pirmą klasę atėjo jau viską mokėdamas ir kai klasiokams reikėdavo namie sėdėt po kelias valandas ir mokintis skatyti,jis jau galėdavo papildomai kažką daryti ir taip dar labiau lavėti.Dabar jau bus ketvirtokas ir visada yra nors ir nedideliu žingsneliu,bet priekyje  ax.gif ,o kas bus toliau-matysim  4u.gif
*

thumbup.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.