Įkraunama...
Įkraunama...

Riešinės

Tęsiam toliau smile.gif
Žemiau pateikta informacija surinkta iš ankstesnių temų, kad nebesikartotų tie patys klausimai kas antrame puslapyje (dėl ko temos puslapių skaičius sparčiai didėja ir darosi nepatogu rasti reikiamą informaciją), tad GERBKIME VIENOS KITŲ LAIKĄ IR PRIEŠ KLAUSDAMOS PERSKAITYKITE BENT PIRMĄJĄ TEMOS ŽINUTĘ. Ačiū smile.gif

Ankstesnės temos:
I tema
II tema
III tema
IV tema
V tema

Riešinės arba riešės, mankietai, rankovėčiai, čiurneliai - ant rankos riešo maunami megzti rankogaliai.
Ši aprangos detalė Europoje buvo paplitusi XIX a. Riešines nešiojo Latvijos, Estijos, Vokietijos, Anglijos, Skandinavijos šalių gyventojai. Lietuvoje riešines imta nešioti XIX a. pab. Riešinės – labai praktiška aprangos detalė. Tais laikais rūbų rankovės buvo plačios, šaltis ir vėjas lengvai prasiskverbdavo prie kūno, bet jos ne tik šildė rankų riešus, bet ir apsaugodavo marškinių rankogalius nuo susitepimo.
Riešines XX a. pirmoje pusėje išstūmė nauji mados vėjai – atsirado pirštinės su ilgais riešais, siaurėjo rūbų rankovės.
Apsisukus laiko ratui, riešinės vėl grįžta – ne tik kaip etninių kostiumų detalės, bet ir kaip nauja meno forma bei madingos aprangos dalis.
Kaip originalią aprangos detalę riešines renkasi jaunimas, moterys jas prisiderina prie savo aprangos. Visuomet įspūdingai ir originaliai riešinės atrodo užmautos ant baltų marškinių.
Riešinės mezgamos tvirtai ir tankiai iš vilnonių siūlų, nes šios turi būti šiltos ir elastingos, lengvai užmaunamos ant riešo. Riešinė karoliukais nesiuvinėjama – karoliukai į ją įmezgami.
Riešinės – naujas reiškinys, grįžęs į aprangos stilių po daugiau negu šimto metų užmaršties.

user posted image user posted image

RIEŠINĖS SU KAROLIUKAIS
Jos dažniausiai mezgamos iš 100% merinosų arba paprastos vilnos 1,25 mm - 1,5 mm storio virbalais. Virbalus geriausia imti plieninius (ne aliuminius!) arba tokius kaip anksčiau rusiški būdavo, kad mažiau susilankstytų (nes tada riešinės gali gautis nevienodo ilgio). Karoliukai suveriami ant mezgimo siūlo. Mezgama ripsu (gerosiomis akimis): viena eilė - su karoliukais, kita eilė - be jų, toliau taip pat: su karoliukais, be jų ir t.t.
Platesni paaiškinimai: ČIA ir ČIA .
Riešinės su skyle pirštui
Skylė nykščiui paliekama paliekama siūlėje (tiesiog neužsiuvama toje vietoje, kur turi būti nykštys). Nykščio vietą galima apmegzti, aprašymas ČIA

Populiariausi siūlai:
- Baltika (100% Virdžinijos vilna, 50 g - 250 m).
Naudoti virbalai 1,25-1,5 mm, karoliukai Preciosa Nr. 10 arba 11, Gutermann 9/0.
- rusiški Troicko fabriko "Liuks" (100% merino vilna, 50 g - 200 m). Dar tokie patys yra šio fabriko "Nostalgija" siūlai.
Naudoti virbalai 1,25-1,5 mm, karoliukai Preciosa Nr. 10 arba 11.
- Alize Cashmira Fine (100% vilna, 100 g - 450 m), čekiški karoliukai.
- Grignasco Flavia arba Flavia Baby (100% merino vilna, 50 g - 200 m).
Naudoti virbalai 1,5 mm, karoliukai Preciosa Nr. 10.
Taip pat minėti siūlai: B.B.B. Filati Record (100% merino vilna, 50 g - 175 m), Adriafil Avantgarde (100% lana vilna, 100 g - 225m), , Roma (100% Virdžinijos vilna, 100 g - 750 m), SMC Fine Wool (Rheuma Therma Wolle, 100% vilna), Troicko fabriko Taiga (Nastroenije, 100% merino vilna, 50 g - 270 m), Mondial Extrafine (100% merino vilna, 50 g - 175 m)

Populiariausi karoliukai:
Gutermann, čekiški Preciosa ir Jablonex, japoniški Toho. Kinietiško biserio geriau vengti, kadangi dažniausiai nelygūs karoliukai pasitaiko.

Kiek akių dedama riešinėms:
- vaikiškoms (ne paaugliams):
trumpoms dedama 30-40 akių, ilgesnėms apie 60 akių. Mezgama apie 90-110 eilių.
- moteriškoms:
trumpesnėms dedama 40-60 akių, ilgesnėms apie 70 akių, ilgoms - iki 100 akių. Mezgama apie 110-140 eilių.
- vyriškoms:
dedama maždaug 70 akių. Mezgama apie 140 ir daugiau eilių.
Šie skaičiai labai apytiksliai, kadangi dar priklauso nuo riešo apimties, naudojamų siūlų bei virbalų storio ir mezginio laisvumo/kietumo.

Kaip vąšeliu sunerti riešinių šonus (aprašyma su foto) ----> http://www.supermama...?...5618&st=396 401 žinutė

Riešinių raštai:
- I.F.Juškienės knyga "Riešinės"
- "Rankdarbių kraitelės" 2009-10 ir berods 2010-10
- "Pačios" 2009 m spec. priedas "Riešinės, blauzdinės, kojinės" (yra riešinių ne tik su karoliukais).
- http://www.rankdarbi..._rastu_schemos/
- google įvedus užklausą "beaded wrist warmers" (su karoliukais) arba "wrist warmers" (be karoliukų) wink.gif

Tikiuosi, viskas suprantamai, nors, žinoma, dar yra ką papildyti smile.gif
Gražių ir šiltų riešinių visoms 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alexandra83: 24 spalio 2012 - 13:30
Alexandra - SUPER padirbėjai thumbup.gif Daug daug balionų tau 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(saulėlydis* @ 2012 10 24, 14:35)
Alexandra - SUPER padirbėjai  thumbup.gif Daug daug balionų tau  4u.gif  4u.gif  4u.gif  4u.gif  4u.gif  4u.gif  4u.gif

Ačiū blush2.gif Reikia juk kada nors atiduoti duoklę forumui - juk būtent jis ir "užkrėtė" riešinių liga biggrin.gif O pasižiūrėjus, kokių jūs ir kitos merginos grožybių primezgate, planuose mažiausiai 10 porų jau susiplanuota biggrin.gif
Dar reikėjo įkelti, kaip gražiai susiūti riešines (ne tik vąšeliu), bet neradau taip staigiai blush2.gif
Atsakyti
sveikos mylėtojos... riešinių

pradėjau ir aš... tik kžk nenusirinkau karoliukus. siūlas smėlinis o karoliukai stikliniai, "neatmuša" man. ačiū už naudingus patarimus ax.gif

mezgu iš merino gold
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nelita: 24 spalio 2012 - 17:55
QUOTE(*Radvileee @ 2012 10 24, 09:32)


Labai dailios riesines,o kaip tie krasciukai iseina tokie dailus,ar ten apnerta g.gif
Atsakyti
Alexandra83, ačiū už išsamią temos pradžią 4u.gif
Atsakyti
Mergaitės, matėt http://www.karoliukai-akmeneliai.lt/ akcija preciosa karoliukams. kokio storio paprastai įmezgat? 2,1 nebus labai mažiukai? gal geriau 2,3 imt. aš su gutermano 9/0 mezgiau, tai man didoki jie. jau rada, kad 11/0 atitinka 2,5 mm
va kaip gavosi:
siūlas - dvigubas Roma.
user posted image

o čia bandymas megzt spalvotais:
user posted image
Atsakyti
Žiūrint į mėlynas atrodo, kad net per kietai mezgi, nes ta linija palei krašteli kur turėtų būti vingiuota, o ir karoliukai man pasirodė it išsprogę.
Atsakyti
QUOTE(Moniqy @ 2012 10 26, 09:35)
Žiūrint į mėlynas atrodo, kad net per kietai mezgi, nes ta linija palei krašteli kur turėtų būti vingiuota, o ir karoliukai man pasirodė it išsprogę.

turėtų būti vingiuota? gal neturėtų. manau čia dėl dvigubo siūlo. storokos gavosi jos. bet nešioju. o iš viengubo man per plonos gavosi, va čia:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo UgNeliuke: 26 spalio 2012 - 09:07
Oi rašytoja aš, tą ir turėjau omeny, kad turėtų būt tiesi, o atrodo, kad yra vingiuota. O kokiais virbalais megi? Jei kokiais ten visai plonyciais tai su dvigubu gal 1,5 ar 1,75 tiktų.
Atsakyti
Alexandra83, ačiū tau už info surinkimą ir naują temą! 4u.gif 4u.gif
Dar jei prisikviestume moderatorę ir papildytume apie tą susiuvimą dailų ir gerosios pusės dailų kraštelį (kurių aš vis dar niekaip neišmokstu...)

Turiu klausimuką - kurioje eilutėje pradedate įmegzti karoliuką ?

Ir dar turiu pastabėlę dėl tos puikios nuorodos su daug raštų. Kaip tik irgi baigiu jau antrąją riešinę tų su snaigėm, kur ką tik UgNeliukė rodė.
Taigi, pažiūrėjau tą raštelį, atrodė viskas labai dailiai, ir kaip tik dukart schemą nunėrus, gaunasi 120 eilių - kaip tik tiek, kiek reikia. Deja, nepastebėjau, kad pabaigoj du kryžiukai neuždėti ir gavosi klaida vidury riešinių verysad.gif . Bet jau neardysiu, tiesiog pabandysiu prisiūti.

Taip kad gerai patikrinkite tuos raštelius 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Nata* @ 2012 10 26, 11:21)
Alexandra83, ačiū tau už info surinkimą ir naują temą!  4u.gif  4u.gif
Dar jei prisikviestume moderatorę ir papildytume apie tą susiuvimą dailų ir gerosios pusės dailų kraštelį (kurių aš vis dar niekaip neišmokstu...)

Turiu klausimuką - kurioje eilutėje pradedate įmegzti karoliuką ?

Ir dar turiu pastabėlę dėl tos puikios nuorodos su daug raštų. Kaip tik irgi baigiu jau antrąją riešinę tų su snaigėm, kur ką tik UgNeliukė rodė.
Taigi, pažiūrėjau tą raštelį, atrodė viskas labai dailiai, ir kaip tik dukart schemą nunėrus, gaunasi 120 eilių - kaip tik tiek, kiek reikia. Deja, nepastebėjau, kad pabaigoj du kryžiukai neuždėti ir gavosi klaida vidury riešinių  verysad.gif . Bet jau neardysiu, tiesiog pabandysiu prisiūti.

Taip kad gerai patikrinkite tuos raštelius  4u.gif

Prašom blush2.gif O apie susiuvimą pirma visą info susirankioti reikėtų dar wink.gif Bent man gražiausiai susisiuva "akis į akį".
O tą nuorodą su raštais tiesiog iš anos temos perkėliau 4u.gif

Anksčiau įmezginėjau karoliukus jau pačioje pirmoje eilėje. Kai pradėjau šitaip susiuvinėti, tada gaunasi pirma eilė pagrindiniu siūlu be karoliukų, o kitoje jau pradedu įmezginėti juos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alexandra83: 26 spalio 2012 - 16:55