Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Vaiko senelių įtaka vaiko auklėjimui
Supermamų klubas > Vaikų auklėjimas ir ugdymas > Auklėjimas
Pages: 1, 2, 3, 4
asfaltuota
Ne kartą anyta man yra darius užuominas, kad : Tau yra labai sunku, atiduotum man savo mergytę- aš tau ją užauginčiau. Reaguodavau į tai gana skausmingai, tarsi būtų kesinamąsi į mano teises, į mano nuosavybę. Mano anyta faina moteris, bet į tokius žodžius reaguodavau gana aršiai. Kraujas užvirdavo ...atsakydavau į tokius pasiūlymus tikrai ne per švelniausiai. Niekaip negalėjau suvokti- KAIP MOTINA GALI NEAUGINT SAVO VAIKO? Aišku, vaiką augint nelengva- bet tas vaikas mano ir tai yra mano pareiga.
Tik neseniai supratau, kodėl mano anyta vis siūlėsi užaugint MANO VAIKĄ. Ogi todėl , kad toks šeimos modelis jų giminėj jau eina iš kartos į kartą. Žinojau, kad mano vyrą augino močiutė. Bet tik visai neseniai pas mus viešėjusi promočiutė prasitarė, kad jos vaikus augino jos mama, o ji augino savo dukros vaikus. Toj šeimoj neaugint savo vaikų, o augint anūkus yra tarsi kažkokia norma, standartas, todėl ir mano anytai, jos pačios pasiūlymai užaugint mano vaiką, atrodė normalūs. Todėl ji ir niekaip negalėjo suprast, kodėl aš išgirdus tokį pasiūlymą , supykstu.
Turiu dar keliatą pažystamų, kuriuos vaikystėje, tam tikru laikotarpiu, augino močiutės. Pastebėjau , kad tokiem žmonėms vėliau labai sunkiai sekasi gyvenime. Kažkaip sunkiai jie integruojasi į visuomenę, turi žymiai daugiau kompleksų , nepasitikėjimas savimi- nuolatinis jų palydovas. Atrodo, kad močiučių užauginti vaikai yra kažkaip sutraumuoti...O gal man tik taip atrodo. Būtų įdomi ir visų Jūsų nuomuonė...
Pippa
As neigiamai nusistaciusi pries vaiku augima pas maciutes. Nieko pries mociutes neturiu, savo mama visikai pasitikiu, bet vis tiek jos poziuris i vaiko auginima yra visikai kitoks nei musu. Jai labai svarbu, kad vaikas visuomet sociai privalgytu, jei nenori, gruda vos ne per prievarta ir skundziasi, kad "vaikas nieko nevalgo", i lauka taip pat turi eiti tik siltai aprengta, basomis kojytemis pabegioti per zole "per salta". Na ir dar daugiau panasiu pvz., apie kuriuos dauguma musu galetu papasakoti. Zinau, kad mama tai daro is dideles meiles, kadangi mes gyvename toli ir anuke jinai mato tik kokius du-tris kartus metuose, tai as ir nepriestarauju, bet asmeniskai esu uz darzeli, o ne mociuciu auginima.
Pippa
I klausyma atsakyti negaliu,nes nerandu sau tinkamo atsakymo. Pasakyti, kad "niekada nepalikciau" tikrai negaliu, nes gyvenime maza kas gali nutikti.
Soul
Esu palikusi savo zuikį močiutei vasarą, nieko- nenumirė, ėjo melžti karvių 2xkart per dieną, išsigydė alergiją ir labai įdegė thumbup.gif Pati nesu labai už močiučių auginimus, ale sąlygų neturėjau tuo metu absoliučiai, būčiau tik vaiką tąsiusi ir tiek. Bet visai palikti auginti negalėčiau, visada tysčiau kartu su savimi net į pasaulio kraštą (mano zuikis jau 5 darželius dviejose valstybėse pakeitė paskui mano gyvenamą vietą). O be to- niekas nemoka dainuoti tokios lopšinės, kurią mes su juo esame sukūrę.
axel
niekada nepalikčiau savo vaikiuko, nors kartais taip gailiuosi, kad senelių nėra pašonėje.
Etina
Auginti vaiko tikrai nepalikciau seneliams, o per atostogas palikti nematau nieko blogo.
ramkis
Aš taip pat esu prieš, bet į darželį metukų leisti irgi nesinori. Kadangi su vyru dar studijuojame ir abu neakyvaizdiniuose skyriuose, reikia nemažai pinigėlių, kad galėtume samdyti auklę, o pašonėje gyvena anyta, todėl manau noriu ar nenoriu teks po metų grįžt į darbą ir mažumėlį palikt anytai, o dviejų arba dviejų su puse pradėsim leist į darželį g.gif Nors kartais atrodo, kad anyta per daug jį prižiūrės, rengs šiltai ir pan. neišeis į lauką tada, kada vesčiau aš, nes nuo mažumės grudinu ir tempiu bet kokiu oru sad.gif Bet ką daryti, juk gyventi reikia, o ir anytai būtų labai nepatogu jei samdytume auklę, kai ji pensijoje ir laisvai gali pabūt smile.gif
asfaltuota
QUOTE (Sfinxute @ 2004 07 21, 10:19)
Auginti vaiko tikrai nepalikciau seneliams, o per atostogas palikti nematau nieko blogo.

Atostogos vasarą- tikrai nieko blogo- tai apibrėžtas laikas. Bet pvz.: -tris, keturis ar 10 metų? tai jau kas kita....Kol mama baigs mokslus, kol dirbs užsieny, kol susitvarkys savo gyvenimą, turės butą, gerą darbą ar panašiai...Toks neapibrėžtas "laikinai".
asfaltuota
QUOTE (ramkis @ 2004 07 21, 10:26)
Aš taip pat esu prieš, bet į darželį metukų leisti irgi nesinori. Kadangi su vyru dar studijuojame ir abu neakyvaizdiniuose skyriuose, reikia nemažai pinigėlių, kad galėtume samdyti auklę, o pašonėje gyvena anyta, todėl manau noriu ar nenoriu teks po metų grįžt į darbą ir mažumėlį palikt anytai, o dviejų arba dviejų su puse pradėsim leist į darželį  g.gif Nors kartais atrodo, kad anyta per daug jį prižiūrės, rengs šiltai ir pan. neišeis į lauką tada, kada vesčiau aš, nes nuo mažumės grudinu ir tempiu bet kokiu oru  sad.gif Bet ką daryti, juk gyventi reikia, o ir anytai būtų labai nepatogu jei samdytume auklę, kai ji pensijoje ir laisvai gali pabūt  smile.gif

Matai, kai anyta gyvena šalimais- kitas reikalas. Vistiek vakarais ir savatgaliais būsit su savo vaiku. Kalba eina apie tai , kai vaikas išvežamas į kitą miestą, arba tėvai laikinai apsigyvena kitoje valstybėje, ir lankyti gali savo vaikus lankyt kartą ar du metuose... Kai vaikai paliekami visiškoje senelių globoje ir valioje....neribotam laikui...
1111
QUOTE (vobla @ 2004 07 21, 12:33)
Atostogos vasarą- tikrai nieko blogo- tai apibrėžtas laikas. Bet pvz.: -tris, keturis ar 10 metų? tai jau kas kita....Kol mama baigs mokslus, kol dirbs užsieny, kol susitvarkys savo gyvenimą, turės butą, gerą darbą ar panašiai...Toks neapibrėžtas "laikinai".

Jo, vat butent, tas neapibrestas "laikinai" g.gif Nematau nieko blogo, kai anukai atostogas praleidzia pas mociute, aisku, buna laikini nesusikalbejimai gryzus namo (cia is savo patirties laugh.gif ), bet palaipsniui viskas stojasi i savo vietas. O stai jei reiketu "laikinai" atiduoti vaika ohmy.gif tai kam tada is vis gimdyt g.gif Ne ne ne. Nors jau kaskas buvo minejas, kad niekada negali zinoti kas gyvenime nutiks ir kieno pagalbos teks prasyti.

O stai mano dzigitas jau antri metai su prosenele dienomis draugauja-jol teveliai pinigelius uzdirbineja rolleyes.gif thumbup.gif ir ka-super-ir valgyt pats ismoko, ir su vaikais (ir su bobutem laugh.gif ) kieme daug bendrauja ir netgi papmersu gana anksti atsisake, mociutes deka, ir netgi i Euroopa kartu eina (kur 81 metu mociute paskui laipo blink.gif ).
Manguste
Mano sesuo paliko savo vaiką auginti mamai. Išėjo ir paliko. Visiškai nesirodo. sad.gif Močiutė jam tapo kaip mama, kartais netgi mama ir vadina. Liūdna, kad sesuo būtent taip pasielgė, bet džiaugiuosi, jog mama pasiryžo jį užauginti. Nors vaikas tikrai kitoks. Jaučiasi, kad auga su seneliais. huh.gif
Dabar mamą įkalbinėju kreiptis dėl globos, bet ji vis bijo žmonių reakcijos ir niekur nesikreipia. O tie pinigėliai taip padėtų. huh.gif
Iva
na atostogoms pas senelius palikti, jeigu dar kaime kur gyvena - ne tai kad nieko blogo, visai gerai, ypac, jeigu tevai, be atostogu varom, bet nemanau kad tai galima pavadinti - "augina seneliai", atostogoms - galima pasakyti nuvazuoti i svecius pas senelius. wink.gif

o del auginimo, tikraja to zodzio prasme, kad gyventu pas juos, o tevai kitur - tai ne, grieztai ne, niekada, jokiom aplinkybem nepateisinu, na nebent abu tevai mire, tada jau nera kur detis vaikui zinoma.
Rasuole
Kas del auginimo tai priklauso nuo aplinkybių: jei savo malonumui tai nepalikciau auginti, bet kai reikia eiti i darbą tai jau geriau mociutei.Pirma auginau pati,o maziukas nuo dvieju menesiu saugomas mociutes clap.gif
Ajuss
Mano panelės dabar abi kaime, pas močiutes ir promočiutę, bet tik todėl, kad pas mus remontas... Ir tai mažąją dulkėse dvi savaites skandinau, tik nuo sekmadienio ji kaime. Bet čia kas kita... AUGINTI močiutei NIEKADA nepalikčiau, nu nebent kokia nelaimė (3xtfu). Aš irgi kartais gailiuosi, kad močiutės nėra pašonėj, bet tik tiek - mūsų vaikai, mūsų vargai, jau geriau nuo 1,4metų į lopšį leisiu, bet pas močiutę TIKRAI nevešiu, tėvai PATYS turi auginti savo vaikus
Pippa
QUOTE (Manguste @ 2004 07 21, 10:55)
Mano sesuo paliko savo vaiką auginti mamai. Išėjo ir paliko. Visiškai nesirodo. sad.gif Močiutė jam tapo kaip mama, kartais netgi mama ir vadina. Liūdna, kad sesuo būtent taip pasielgė, bet džiaugiuosi, jog mama pasiryžo jį užauginti. Nors vaikas tikrai kitoks. Jaučiasi, kad auga su seneliais. huh.gif
Dabar mamą įkalbinėju kreiptis dėl globos, bet ji vis bijo žmonių reakcijos ir niekur nesikreipia. O tie pinigėliai taip padėtų. huh.gif

Tavo mamos niekas neturi teises apkalbeti. Saunuole, kad tokioje situacijoje augina anuka kaip savo vaika. Del globos lai kreipiasi, kokia cia dar geda, jei pati visu tu pinigeliu neisleis, tai pades i banka vaikiuko ateiciai.
INDRĖalex
Atsakiau "niekada nepalikčiau" , bet niekada nesakyk niekada smile.gif . Jei atsitiktų kas nors , dėl ko negalėčiau tuo metu auginti , tai turbūt augintų močiutės . Bet kol kas stengiuosi apsieiti be močiučių , nes manau , kad vaikus turi auginti tėvai wink.gif
milabra
Teko porą metų padirbėti Vilniuje, iš namų išvažiuodavau po šešių, grįždavau apie 20 val. Nori nenori teko mergaitę atiduoti seneliams auginti. Ji pas juos gyveno, į darželį vaikščiojo, aš tik savaitgaliais pasiimdavau. Bandydavau nulėkti kartais vakare, bet paskui mama uždraudė - sakė, kai pasirodai ir išvažiuoji, tai dar blogiau būna, geriau nesirodyk per savaitę sad.gif Tai va.... ir augino....

Niekada nesakyk NIEKADA g.gif
Tekila
Milabros situacija man labai jau artima. mano mžylę užaugino mano mama( ir labai esu jai dėkinga). Kadangi aš studijavau(dieniniam), tai dukrytė pas močiutę ir į darželį ėjo, o aš atitrūkus nuo paskaitų vis lakstydavau pas ją. Beje, vasaras praleisdavau uždarbiaudama užsienyje(tas laikotarpis man sunkiausias). Dabar mes jau kartu, mokslai baigti ir tikrai nesutinku su nuomone, kad vaikai pas močiutes auga "kitokie". Na, galbūt, tik geresni wink.gif
Smurka
Nelabai supratau zodzio auginti reiksmes. Ka tai reiskia siuo atveju? Palikti vaika visam laikui, o paciai atvaziuoti akrtais i svecius ar vaika pas save i svecius pasikviesti? Ar laikinai, menesiui-dviem palikti?

Menesiui-dviem galeciau, visam laikui negaleciau. Toks ir atsakymas.

Tiesa, as vaikysteje nemazai laiko praleisdavau pas senelius kaime. Visas vasaros atostogas, o kai buvau ikimokyklinuke ir dar ilgesni laika. Ir galiu pasakyti, kad ten buvau maziua traumuojama, nei namuose, kur vykdavo nuolatines pjautynes tarp tevu. Uzaugau komleksuota, bet ne del to, kad augau pas senelius nemazai laiko.
another
Gera tema thumbup.gif
Gan daznai apie tai susimastau po to, kai suzinojau, kad mano vyro bendradarbes sunus auga pas jos mama, o dukra augina pati... g.gif
Na, tarp vaiku keletos metu skirtumas, ir ju tevai skirtingi, o mama gyvena tam paciam mieste, tik kitam rajone. Matosi jie tik kartais- na, kaip ir i "svecius" uzeina. Nesigilinau kiek laiko tai tesiasi, bet kaip suprantu nuo antros santuokos pradzios... vadinasi , apie 12-13 metu... Nu nezinau nezinau, kazkaip neisiena man pateisinti tokio gyvenimo jokiais argumentais unsure.gif (juolab, kad ir finansiskai jie visai normaliai gyvena g.gif ) Ka jus manot?
Cigale
Manau, kad kuriam laikui teks palikti vaika savo tevams, nes su laiku planuoju isitvirtint kitoj saly, bet tikrai ne ilgam laikui. Vaiko vieta su tevais.
sirduke
as esu pries kai vaikai auga pas senelius. atostogoms-taip, savaitgaliui pasisveciuoti pas senelius-taip, bet jokiu budu nepritariu kai vaikui namais tampa seneliu namai. vaikas turi augti su tevais wink.gif
Smurka
QUOTE (Will @ 2004 07 21, 18:40)
Gera tema thumbup.gif
Gan daznai apie tai susimastau po to, kai suzinojau, kad mano vyro bendradarbes sunus auga pas jos mama, o dukra augina pati... g.gif
Na, tarp vaiku keletos metu skirtumas, ir ju tevai skirtingi, o mama gyvena tam paciam mieste, tik kitam rajone. Matosi jie tik kartais- na, kaip ir i "svecius" uzeina. Nesigilinau kiek laiko tai tesiasi, bet kaip suprantu nuo antros santuokos pradzios... vadinasi , apie 12-13 metu... Nu nezinau nezinau, kazkaip neisiena man pateisinti tokio gyvenimo jokiais argumentais unsure.gif (juolab, kad ir finansiskai jie visai normaliai gyvena g.gif ) Ka jus manot?

mano draugei taip buvo. Jos mama, budama 33 metu (ji dirbo destytoja univeroj), istekejo uz desimcia metu jaunesnio savo studento. Tuo metu jai buvo 13, jos mama jau laukesi vaiko, o ji.... isimylejo savo patevi ohmy.gif Teko isskraustyt gyventi pas mociute, nes tarp motinos ir dukros prasidejo baisi konkurencija. Veliau meile pateviui, aisku, isbleso, bet pas mama gyventi ji taip ir nebegrizo. Liko jos tiesiog draugem
Zemfira
QUOTE (sirduke @ 2004 07 21, 19:32)
as esu pries kai vaikai auga pas senelius. atostogoms-taip, savaitgaliui pasisveciuoti pas senelius-taip, bet jokiu budu nepritariu kai vaikui namais tampa seneliu namai. vaikas turi augti su tevais wink.gif

na zinoma!!!
Kam tada gimdyti jei vaika paliksi seneliam!!! Buk dekinga kad tave pacia uzaugino, o ne uzkrauk savo mazuti jiems!!!!
Heta
Mano sunus labai prisirises prie mano tevu,tai jis turbut visa vasara ten isbutu jei as nepaskambinciau,nesugraudinciau,kaip mes jo pasiilgom,kaip sesyte jo ilgisi rolleyes.gif Tai jis man siandien sako,vasara-atostogu metas,tai ir reikia atostogauti pas senelius kaime,jiems padeti,o per mokslo metus ,tai tik namie sedet biggrin.gif
Na visiskai tevams patikeciau savo vaikus ,jei tektu kur nors ilgesniam laikui isvykt,bet tik savo tevams,o ne uosviams,nes mano mama pedagoge,gal todel moka su vaikais uzsiimt,juos suprast,ir vaikai labai myli ja.O uosviai bijo,kad kas nenutiktu,tai ir laksto mazajai ispaskos,bet cia jau kita tema. rolleyes.gif
Bet siaip manau,savo atzalas reikia augint patiems!!! wink.gif

soske.gif soske.gif soske.gif
zanet
As nematau nieko blogo, jei vaikas praleidzia atostogas pas senelius, jei seneliai pagloboja anukelius, kol tevai dirba. Kartasi buna gi gyvenime situaciju, kai tikrai reikia vaika ilgam palikti seneliams. Stai mano kaimyne issiskyre, vyras alimentu nemoka, pati be darbo, tai paliko savo dukryte tevams ir isleke i Anglija pinigeliu kalti. Nemanau, kad tokiais galima butu smerkti zmogu. Taciau jei tevai abu ar vienas is ju gali auginti savo vaikus, bet vis tiek atiduoda visiskon seneliu globon, tai, manau, nera gerai. Tada geriau negimdyti, jei nenori auginti.
INDRĖalex
Aš kol kas stengiuosi net savaitgaliams nevežti , ypač pas anytą ... Nes net kai mes būnam , išgirstam " pas mus gali daryti ką nori"...nu ačiū už tooookią pagalbą mad.gif . Aš pati būdavau visą vasarą pas močiutę , bet ten būdavo draudimų , neleisdavo "eiti laukais" . Ir teisingai darė wink.gif
Iva
pasikartosiu, negali buti tokios priezasties del kurios galeciau palikti savo vaika auginti seneliams. Visi tie - man reikia isitvirtinti, uzsidirbti - tai ne pasiteisinimai, vaiko negalima palikti kad ir metams, nezinau kaip galima gyventi ir pvz. metus laiko ar kelis menesius nematyti vaiko visai blink.gif As nesmerkiu tu kurios taip daro, bet pati negaleciau, NIEKADA.

Indrealex - butent todel ir as taip pat darau, ilgiausiai esu palikusi seneliams dviem dienom, po kuriu susikalbet su ja negalejau visa sekancia savaite, jeigu vaziuojam tai tik kartu ir kontrolioju kiekviena zingsni, bet cia jau kita kalba ir priezastys su tema nesusijusios wink.gif
redžikė
Na mane užaugino seneliai nuo 2 mėnesių, mama tipo mokėsi ir neturėjo kur manęs dėti, kažkur po 1.5 metų vėl skambina ir sako, kad nebeturi kur brolio (neseniai buvo pasigimdžiusi) dėti. Mano seneliai labai supyko ir pasakė rinktis šmutkes ir važiuoti namo. Mano mamą parsivežė ir ji gal kokius 2 metus pas mus gyveno. Vėlau gavo butą ir išsikraustė kartu su mano broliu, o manęs nepasiėmė huh.gif . O jie gyveno visai šalia. Kaip močiutė sako tai net kalbos nebuvo, kad mane pasiimti, tipo per daug buvau panaši į savo tėvą, todėl manęs nelabai ir mylėjo. Taip ir toliau gyvenau pas senelius, brolis pas mamą. Situacija kažkiek pasikeitė kai mirė brolis, tada pasirodo prisiminė kad ir dukrą turi. Nors dabar jau ta nuoskauda praėjo, bet vistiek tokio bendravimo kaip turėtų būti nėra. Nors kai gimė mano lialius tai labai jau norėtų vis jį pamatyti (dabar aš kitam mieste gyvenu) aplanko dažnai. Vis kalba kai paaugs pasiims kokiai savaitei padaboti ir t.t. Gal kai norėsim su vyru kur išlėkti gal ir paliksiu, bet šiaip tai nelabai norėčiau savo vaikui tokios dalios kaip mano, nors senelius aš labai mylėjau ir myliu, bet mamos kažkaip trūko.
asfaltuota
QUOTE (redzike @ 2004 07 22, 06:06)
Na mane užaugino seneliai nuo 2 mėnesių, mama tipo mokėsi ir neturėjo kur manęs dėti, kažkur po 1.5 metų vėl skambina ir sako, kad nebeturi kur brolio (neseniai buvo pasigimdžiusi) dėti. Mano seneliai labai supyko ir pasakė rinktis šmutkes ir važiuoti namo. Mano mamą parsivežė ir ji gal kokius 2 metus pas mus gyveno. Vėlau gavo butą ir išsikraustė kartu su mano broliu, o manęs nepasiėmė huh.gif . O jie gyveno visai šalia. Kaip močiutė sako tai net kalbos nebuvo, kad mane pasiimti, tipo per daug buvau panaši į savo tėvą, todėl manęs nelabai ir mylėjo. Taip ir toliau gyvenau pas senelius, brolis pas mamą. Situacija kažkiek pasikeitė kai mirė brolis, tada pasirodo prisiminė kad ir dukrą turi. Nors dabar jau ta nuoskauda praėjo, bet vistiek tokio bendravimo kaip turėtų būti nėra. Nors kai gimė mano lialius tai labai jau norėtų vis jį pamatyti (dabar aš kitam mieste gyvenu) aplanko dažnai. Vis kalba kai paaugs pasiims kokiai savaitei padaboti ir t.t. Gal kai norėsim su vyru kur išlėkti gal ir paliksiu, bet šiaip tai nelabai norėčiau savo vaikui tokios dalios kaip mano, nors senelius aš labai mylėjau ir myliu, bet mamos kažkaip trūko.

Va maždaug panašius atvėjus aš ir turėjau galvoje užvesdama temą, o ne vasaros atostogas pas senelius. wink.gif
DABAR DAROSI LABAI MADINGA IŠVYKTI UŽSIENIN PADIRBĖTI IR TUO METU SAVO VAIKUS PALIKTI SENELIAMS. Nesakau, kad taip daroma iš gero gyvenimo, bet aš turbūt paspringčiau tuo svetur uždirbtu duonos kąsniu, jei mano vaikas būtų ne su manim...

Mew
QUOTE (Iva @ 2004 07 22, 05:57)
pasikartosiu, negali buti tokios priezasties del kurios galeciau palikti savo vaika auginti seneliams. Visi tie - man reikia isitvirtinti, uzsidirbti - tai ne pasiteisinimai, vaiko negalima palikti kad ir metams, nezinau kaip galima gyventi ir pvz. metus laiko ar kelis menesius nematyti vaiko visai blink.gif As nesmerkiu tu kurios taip daro, bet pati negaleciau, NIEKADA.

Indrealex - butent todel ir as taip pat darau, ilgiausiai esu palikusi seneliams dviem dienom, po kuriu susikalbet su ja negalejau visa sekancia savaite, jeigu vaziuojam tai tik kartu ir kontrolioju kiekviena zingsni, bet cia jau kita kalba ir priezastys su tema nesusijusios wink.gif

Gali. Sunki liga, nuo kurios turetum gydytis uzsienyje. Mamo mama turejo gydytis Maskvoje. Tik tiek, kad augti su mociute man buvo ko gero smagiau...

Miau
Rasuole
Mano vyro brolis uzaugo su seneliais.Uosviene isvaziavo i Kauna ir paliko kaime.O kai gavo buta ir kviete apsigyventi pas juos ,tai jis jau pats nenorejo.Pasekme: bendrauja dabar tai kaip su giminaite,o ne kaip su motina...
asfaltuota
QUOTE (Mew @ 2004 07 22, 06:59)

Gali. Sunki liga, nuo kurios turetum gydytis uzsienyje. Mamo mama turejo gydytis Maskvoje. Tik tiek, kad augti su mociute man buvo ko gero smagiau...

Miau

Na, nei sunkios ligos, nei mirties atvėjų aš nepriskirčiau prie apsisprendimo palikt savo vaiką- "laisva valia".
Norėčiau pakalbėt apie tokius atvėjus, kai tėvai savo vaiką palieka tol, kol patys "susitvarkys savo gyvenimą"-isigys butą, baigs mokslus, gaus gerą darbą, dirbs užsieny ir t.t. Ar neturėtų vaikas tuos laikinus gyvenimo sunkumus išgyventi drauge su SAVO TĖVAIS, o ne atskirtas ir tarsi išmestas už borto. Yra šeima, ir manau, kad visi jos nariai yra vienodai svarbūs, todėl ir turi išgyventi visus šeimos įvykius.
Kartais toks palikinėjimas tampa įpročiu ... Manau, kad jei mano anyta būtų turėjusi dukterį, ta šeimos tradicija palikt savo vaiką močiutei, būtų tęsusis ir toliau. Dukra tikrai neatsispirtų savo motinos spaudimui, tiesiog būtų įtikinta, kad taip bus jai geriau. Bet gamta viską sutvarkė ir pastatė į savo vietas. Mano anyta turi du sūnus, o tai reiškia ir dvi marčias. O marčios ne dukterys- jos iš kitų šeimų su kitokiom šeimos tradicijom ....
Papildyta @ [mergetime]1090481714[/mergetime]
Dar kažkaip atrodo, kad moterys neauginusios savo vaikų, senatvėje jaučia kažkokią spragą ir stengiasi atsigriebt ant anūkų. Jei jau pagimdei vaikelį, tai išgyvenk su juo viską- nuo pat sauskelnių keitimo, pirmų dantukų, pirmų žingsnių, iki brandos, pauglystės problemų, iki tol kol vaikas pasako sudiev ir nueina savo keliais.
vasarėja
QUOTE (vobla @ 2004 07 22, 09:28)
. Jei jau pagimdei vaikelį, tai išgyvenk su juo viską- nuo pat sauskelnių keitimo, pirmų dantukų, pirmų žingsnių, iki brandos, pauglystės problemų, iki tol kol vaikas pasako sudiev ir nueina savo keliais.

ot gerai pasakei thumbup.gif
o tai vakar drauge pasakojo kaip atostogaudama Kanaruose mate uzsienieciu seimas ( ten konkreciai buvo skandinavai), kurie atostogavo su vaiku ir su aukle. tai tipo teveliai zaidzia su juo pliaze, vandenuka pilsto, snekina, o kai reikia sauskelnes keisti, uzpakali plauti, maitinti ar migdyti- ta daro aukle.
nu kazkaip nekaip man vaizdelis susideliojo.... g.gif
jeigu jau tavo-tai tavo, ir taskas. wink.gif
Iva
Vobla thumbup.gif gerai pasakyta, taip tie atvejai nesiskaito, esant kuriems negali rinktis: sunki liga, kuomet fiziskai negali vaiku rupintis, ar mirtis, kuomet yra tik viena iseitis vaikui- arba vaiku namai arba seneliai, tada ner kalbos, zinoma seneliai. VISOS KITOS PRIEZASTYS NERA PATEISINAMOS.
winner
Skaitau, ir galvoju, kad dabar visos mane pasmerksit sad.gif Si tema man pastaruoju metu labai aktuali, ir labai sunki, nes greitai dukryte paliksiu seneliams, 9 menesiams. Zinoma, per ta laika kelis kartus atvaziuosiu pasimatyt, bet vis tiek. Tai bus jos augimo laikas be mamos...gerai, kad nors tetis liks...
Priezastis, del kurios isvaziuoju, anot daugumos jusu, nepateisinama. Mokslai. Tokie, kokiu cia Lietuvoje nera. Na, nesvarbu, nenoriu plestis ir daug aiskinti. Tik norejau pasakyt, kad nepaprastai sunku buvo padaryt ta sprendima, nepaisant to, kad mano dukrele smagiai bendrauja su visais, nera "mamyciukas", dievina senelius ir pan.
Mew
As tai triguba pozicija pasakysiu:

1. Sunki liga, mirtis - cia vienareiksmiai "UZ". Aciu Dievui, jeigu seneliai gali pasirupinti vaiku. Mano atveju, tevas negalejo manimi pasirupinti (tada gerdavo), is seneliu gyva buvo tik mociute. Kuri ir augino mane nuo 11 men iki 3 metu., o paskui - vasaromis. Mama gyvena iki siol, nors jai prognozavo tik 3-5 metus. Mociute labai mylejau.
2. Mano gyvenimas. As tikiu, kad Lietuva - galimybiu krastas, kad siandien galima rasti "rinkos nisa", is kurios sugebeciau islaikyti savo seima, jei likimas verstu tapti maitintoja. Todel, blogiausiu atveju, seneliai ziuretu vaikus darbo metu. Gal but, sugebeciau uzdirbti, budama namuose - tada pakaktu tokios pagalbos, kaip dabar.
3. Yra ivairiu atveju. Musu kaimyne pvz., neissilavinusi, kitataute mergaite. Pastojo, istekejo, butas - anytos + apie 10000 litu skola. Jai vienintele galimybe issimoketi ta skola - metai juodo darbo uzsienyje (kodel vyras nevaziavo, as nezinau). Lietuvoje jinai niekada negautu tokios sumos sad.gif
Todel pries vertinant, svarbu zinoti motyvus.

Miau

ader
Kategoriska siuo klausimu negaliu buti. Svao vaikiuko kolkas nesu palikusi pas senelius, nebuvo reikalo. Bet mano mama atvaziuoja pas mane kas antra savaite "dirbti aukle" t.y. buna nuo pirmadienio iki penktadienio, priziuri vaika kol as darbe o paskui namucio vaziuoja. O kad reiketu isvezti ir palikti, kol kas neisivaizduoju.
Laisvė
Kaip nuostabiausią vaikystės prisiminimą nešiojuosi vasaras, praleistas pas močiutę: galimybę susitikti pusbrolius ir pusseseres, nevaržomą laisvę dideliame sode, atradimo akimirkas palėpėje (mamos pažymių knygelė, išleistuvių suknelė, studijų rankinukas, pirmieji papuošalai ir t.t.), "lovinius" blynus vos nubudus, vakarais sekamas pasakas ir dainuojamas lopšines, močiutės ir anūkų ekskursiją į Rygos zoologijos sodą ir daugybę puikių atmintyje išlikusių "kadrų". Tad nesistengsiu saviškei varžyti laisvės ir atimti tuos malonumus, kurių, deja, jai teks mažiau, nes mano mama gyvena daugiabutyje... Tačiau nenorėčiau, kad močiutė nuolatos augintų ją. Turėjau pakankamai laiko išsilakstyti su bernais, pagyventi studentiškai, daryti įvairiausius "atradimus" darbe, paklajoti po pasaulį, tad dabar manau, kad vaikų auginimas - tėvų ir tik tėvų reikalas.
Jolkiux
viena yra kai vaikai kartais paatostogauja pas senelius ir visai kas kita kai vaikai ten gyvena pastoviai.... vaikus privalo auginti tevai o ne seneliai
aifa
Labai jau kategoriškos nuomonės čia išsakomos. Pateisinu - nepateisinu. Ir kodėl nemaža dalis žmonių linkę kištis į kitų reikalus, nesvarbu, kad patys po to ir kenčia nuo tokių pat besikišančių. Jei pastojo neturėdama sąlygų vaiką auginti - iš karto dešimtys aiškinančių, kad jei jau esi vaisinga, tai turi būti ir atsakinga. Jei jau užsitaisei vaiką, tai tu jau nesvarbi niekam, dabar svarbiausia vaikas ir jo interesai. Pagimdo - tada būtinai kas nors atsiras, kas pasakys 'ir ką tu galvojai vaikų įsitaisydama, neturi kaip jų auginti'. Jei atiduos vaiką tiems, kas turi sąlygas i rnorą jį auginti - būtinai atsiras kita grupė, kuriems reiks tai apkalbėti. Va kokia mama gegutė, numetė vaiką ir nesirodo.
Tokių visuomenės nuomonės formuotojų dėka ir būna žmonės nelaimingi. Nes jei gimė vaikas šeimai ar vienišai moteriai, kurie neturi noro ar sąlygų to vaiko auginti, tai kodėl reikia visokiais 'privalo' versti taip elgtis. Čia kas, vaikas yra tėvams bausmė už neatsakingumą? Na, kai baudžia tuos neatsakingus tėvus, tai dar galiu suprasti. Bet už ką tuos vaikus baudžia? Manot lengva vaikui augti tokioje šeimoje. O ar lengva augti kitur (pas senelius, tetas, įtėvius). Juk būtinai atsiras kas nors, kuriam niežti liežuvis parypuoti, oi koks tu nelaimingas, tėvelių neturi ar nematai. Žmonės priėmė sprendimą, auga vaikas normaliuose namuose (senelių, tetų, dedžių ar iš viso svetimų žmonių), žino, kad kažkur yra moteris ir vyras, kurių dėka jis išvydo šį pasaulį, dabar gyvena jame ir yra dėkingas už gyvenimą. Na, kas čia blogo? Įdomu, ar kada taip bus mūsų Lietuvėlėje?
vabaliukas
Pas savo tevus jau buvom palike Moliugeli,bet tik porai dienu.Anyta irgi prasosi,bet kazkaip vis pavyksta isissukti.Va ir siandien skambino ir prase,kad kita savaite atvestume mazyle.Zinau,kad priziuretu ir lepintu,bet kazkaip nepasitikiu ir viskas(norsa sutariam labai gerai).Gal kai bus didesne bus lengviau(Moliugeliui dar tik 9.5men 2.gif ).Esu kategoriskai pries mociuciu auklejima protest.gif.
asfaltuota
QUOTE (aifa @ 2004 07 23, 17:43)
Čia kas, vaikas yra tėvams bausmė už neatsakingumą?

Tai jau tikrai ne bausmė- greičiau dovana, su kuria tau skirta nugyventi tam tikrą gyvenimo etapą. Tereik tai suprasti wink.gif
Na, o jei visgi vaiko buvimą šalia savęs suvoksi kaip bausmę, tai aišku, kad skubėsi juo nusikratyti, kaip , kad žmogus skuba išvengti bet ko, kas tik yra bausmė wink.gif
asfaltuota
QUOTE (aifa @ 2004 07 23, 17:43)
Jei pastojo neturėdama sąlygų vaiką auginti - iš karto dešimtys aiškinančių, kad jei jau esi vaisinga, tai turi būti ir atsakinga. Jei jau užsitaisei vaiką, tai tu jau nesvarbi niekam, dabar svarbiausia vaikas ir jo interesai. Pagimdo - tada būtinai kas nors atsiras, kas pasakys 'ir ką tu galvojai vaikų įsitaisydama, neturi kaip jų auginti'. Jei atiduos vaiką tiems, kas turi sąlygas i rnorą jį auginti - būtinai atsiras kita grupė, kuriems reiks tai apkalbėti. Va kokia mama gegutė, numetė vaiką ir nesirodo.

Žinoma, kartais sąlygas sukurt daug sunkiau, nei paprasčiausiai kažkam primest savo vaiką...
Matyt tavo aplinkoj nėra žmonių užaugintų senelių.
Mano aplinkoj- yra, ir matau tas spragas...
Kiekviena nauja karta turi naujesnę, kitokią pasaulėžiūrą, kitus prietarus, ir kitas vertybes nei praėjusi. Taigi- imkim tris kartas: 1-senelius, 2- tėvus, 3- vaikus. Žiūrėkim kas gi atsitinka, kai prarandama vidurinioji grandis? Ar supratot, ką norėjau tuo pasakyt?
Bėje, jeigu būčiau auginus vaiką pagal savo tėvų ir anytos nurodymus, tai nuo mėnesio jau būtų tekę girdyt morkų sultimis, nuo trijų mėnesių -šerti košėmis, kuo mažiau žindyti pačiai ir būtinai pagal grafiką. Sauskelnės išvis griekas nesvietnas- pirma merliuku, paskui perkeliuku, paskui flaneliuku subinę reik vyniot. O visą tą palučių ūkį reik plaut ūkiniu muilu ir geriausia būtų, jei lietaus vandeniu. Kūdikį reik taip supakuot kaip pagaliuką ir būtinai rankytes suraišiot, nes kitaip vaikai sau akis išsiduria. Nestatyti stačios, kol nevaikšto, nes kojos bus kreivos. Agurką raugintą jau nuo pusmečio galima brukt, saldainiai- privalomas kūdykių atributas. Grūdint negalima- marazmas vaiką po šaltu vandeniu kišti- susirgs ir numirs. Ir šiaip vaiką reik būtinai apkūtoti, mažiausiai penkiais sluoksniais, kad nesušaltų...Ir žemuogės vaikui iki metų labai gerai- daug geležies(šitą net išbandžiau-dieve dieve, kaip merginą išbėrė)...
O jei ne tėvų, bet dar savo močiutės klausyčiau: tai geriausia nušutusį užpakaliuką gydyt kirminų kakais, kur po sutrunyjusio medžio žieve gyvena.... klausiau ir mąsčiau- idomu, kiek tais laikais kūdykių mirdavo nuo sepsio g.gif ...
Taigis brangieji...
Arti
"Labai jau kategoriškos nuomonės čia išsakomos. Pateisinu - nepateisinu."

Perskaicius tavo posta, nepasakyciau, kad tavo nuomone ne kategoriska.

"Jei pastojo neturėdama sąlygų vaiką auginti - iš karto dešimtys aiškinančių, kad jei jau esi vaisinga, tai turi būti ir atsakinga."

Taip, kiekvienas mes gyvenime turime atsakyti uz savo veiksmus, t.y. buti atsakingais. Darbe uzimame atsakingas pareigas ir jeigu kas negero ivyksta del musu kaltes, turime uz tai atsakyti. Jei apsivogei ar nuzudei zmogu, taip pat turi atsakyti - atsedi tau skirtus metelius kalejme ( arba Dievulis atseikes ). Taigi, jei pagimdai vaikiukia, tu taip pat esi uz ji atsakinga. Tikrai nesuprantu kaip tau net toks klausimas iskilti galejo.

"Jei jau užsitaisei vaiką, tai tu jau nesvarbi niekam, dabar svarbiausia vaikas ir jo interesai. "

Niekas ir nesako, kad motina nebesvarbi, taciau kai gimsta vaikas reikia ziureti ne vien tik savo interesu. Zinai kaip vadinami zmones ziurintys vien tik savo interesu? Nepakenciu tokiu zmoniu, kurie gyvena tik del saves..

"Pagimdo - tada būtinai kas nors atsiras, kas pasakys 'ir ką tu galvojai vaikų įsitaisydama, neturi kaip jų auginti'."

Taip visokiu zmoniu yra, gali taip pasakyti...Bet zinai kaip gyvenime buna..cia turi..cia neturi ( ir atvirksciai ). Viena ka galiu pasakyti..gimus vaikui reikia dvigubai daugiau pasistengti (juk pati tai isgyveni tose "netinkamose vaikui augti salygose"..vadinasi tereikia truputelio daugiau, kad galetumete isgyventi dviese)

"Jei atiduos vaiką tiems, kas turi sąlygas i rnorą jį auginti - būtinai atsiras kita grupė, kuriems reiks tai apkalbėti. Va kokia mama gegutė, numetė vaiką ir nesirodo. "

Taip snekes ir as kartu. Kaip kitaip galima pavadinti tokia motina, jei ne gegute? Sioje situacijoje pasakysiu: lengviausia primesti ta atsakomybe kitam...ir gyvent be rupesciu kaip laisvam pauksciui...Taip, gal pas tetule geresnes salygos...bet is dangaus jai tai neiskrito...matyt tetule kazka dirbo, dare vardan to, kad turetu tas geresnes salygas. O tetule, kad ir koki grazu nama turetu, kad ir kaip graziai ta vaikiuka aprengtu, motinos vis tiek neatstos.

"Tokių visuomenės nuomonės formuotojų dėka ir būna žmonės nelaimingi."

Tie kurie turi siek tiek sazines ar kaip cia tai pavadinti..gal ir jauciasi truputeli "ne kaip", bet yra ir tokiu, kurie nemato reikalo del to grauztis.

"Nes jei gimė vaikas šeimai ar vienišai moteriai, kurie neturi noro ar sąlygų to vaiko auginti, tai kodėl reikia visokiais 'privalo' versti taip elgtis."

Ziauriai skamba:"neturi noro", "privalo". "versti". Sie zodziai man ne kaip nesirisa su motinyste..su zodziu "mama". Aij gal as patylesiu..

"Čia kas, vaikas yra tėvams bausmė už neatsakingumą?"

As visuomet maniau, kad vaikas yra dievo dovnana, dziaugsmas, didziausias mano turtas..Nu, bet atsiprasau tikrai ne bausme. Kaip man gaila tokiu zmoniu..

"Na, kai baudžia tuos neatsakingus tėvus, tai dar galiu suprasti. Bet už ką tuos vaikus baudžia?"

Vaikui augti su tevais yra bausme? Na suprantu kai vaikai auga asocialiose seimose, bet mes kalbam apie normalias seimas, moteris.

"Juk būtinai atsiras kas nors, kuriam niežti liežuvis parypuoti, oi koks tu nelaimingas, tėvelių neturi ar nematai. "

O kuris vaikas yra labai laimingas augdamas toli nuo tevu? Dar ir dabar pamenu kaip man trukdavo mamos kai paguldydavo i ligonine ar kai pasilikdavau pas senelius keliom savaitelem kaime..

"Žmonės priėmė sprendimą, auga vaikas normaliuose namuose (senelių, tetų, dedžių ar iš viso svetimų žmonių), žino, kad kažkur yra moteris ir vyras, kurių dėka jis išvydo šį pasaulį, dabar gyvena jame ir yra dėkingas už gyvenimą."

Nu man butu del to ne "silciau". Ar tu butum tiek pat laiminga turedama mylimaji salia saves ir zinodama, kad jis kazkur bastosi po pasauli..na, kazkur yra zmogus, kuri tu myli, bet toli toli nuo taves..

"Įdomu, ar kada taip bus mūsų Lietuvėlėje?"

Duok Dieve, kad nebutu...

Noa
QUOTE (vobla @ 2004 07 21, 10:22)

Turiu dar keliatą pažystamų, kuriuos vaikystėje, tam tikru laikotarpiu, augino močiutės. Pastebėjau , kad tokiem žmonėms vėliau labai sunkiai sekasi gyvenime. Kažkaip sunkiai jie integruojasi į visuomenę, turi žymiai daugiau kompleksų , nepasitikėjimas savimi- nuolatinis jų palydovas. Atrodo, kad močiučių užauginti vaikai yra kažkaip sutraumuoti...

Nu as uzauginta mociutes, o ka? rolleyes.gif Esu labai sutraumuota, kompleksuota, niekur nesusiintegruoju, svepluoju, mikcioju, i lova slapinuosi ir esu be dantu nuo saldainiu pertekliaus biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Kas mane pazista, patvirtins, kad akurat taip ir yra biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

O jeigu rimtai, tai niekuo nesiskundziu, man pas mociute su seneliu buvo labai gerai. Mano vaikyste buvo puiki. Jeigu kiekvienam tokia, nebutu problemu... Mokiausi gerai, aukstojoj irgi, darba radau lengvai, dieda irgi, vaikus pagimdziau lengvai ir auginu sau patenkinta smile.gif

DEL TO manau, kad visa tai priklauso ne nuo zmoniu giminystes laipsnio (mociute, nemociute, teta, imote), o nuo konkretaus zmogaus. Suprantu, kad motina nori augint savo vaika pati. Bet tai dar nereiskia, kad jos vaikui ta butinai geriausia (ne, as cia bendru atveju, Voblai netaikau, pati savo vaikus auginu biggrin.gif). Buna tevai priedurniai, buna mociutes labai geros... Visai nenoriu sutikt su nuomone, kad mociuciu auginti vaikai 100 proc. nepilnaverciai, nes ner atliktu tyrimu ta tema ir dar butu idomu, ka tie tyrimai parodytu... Mociutes visada turi laiko. Mociutems nereikia kaip arkliams daryt karjera. Jos turi kantrybes ir myli anukus. Kai kurios netgi zino apie vaiku auginimo madas daugiau uz jaunas mamytes. Todel nereik nurasyt mociuciu, bo tai yra diskriminacija pagal amziu, ka draudzia LR Konstitucija...
INDRĖalex
Čia ir neklausiama , kokios pasekmės , kai užaugina močiutės ...Klausia , ar paliktumėt savo vaiką auginti močiutei... wink.gif . O pasekmės kiekvienu atveju skirtingos smile.gif Buvau palikusi vienai nakčiai pas savo mamą , bet buvo atvykusi ir mano anyta kartu , tai grįžtant tik ir girdėjau , kaip ji puikiai tvarkėsi , tarsi mano mama būtų buvusi nematoma , ir koks vaikas buvo geras , kol negrįžo tėvai mad.gif ... Stengsiuosi daugiau nepalikinėti dry.gif
Noa
Cia aptarinejama, kaip buna, kai mociute augina anuka. Pavadinimas!

Praktiskai Vobla mane ka tik apkaltino, kad as traumuota ir myzu i lova... Ir paviesink tu man toki dalyka! fear.gif As jai gal kaip draugei pasiguodziau, ot dushi, dezodoranta matracui kvepint prasiau parekomenduot, o ji va stai taip, internete ant viso svieto paskelbe... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Nugi tu Vobla Vobla, kur tavo sazine! laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Mįsliukė
QUOTE (vobla @ 2004 07 22, 08:41)
DABAR DAROSI LABAI MADINGA IŠVYKTI UŽSIENIN PADIRBĖTI IR TUO METU SAVO VAIKUS PALIKTI SENELIAMS. Nesakau, kad taip daroma iš gero gyvenimo, bet aš turbūt paspringčiau tuo svetur uždirbtu duonos kąsniu, jei mano vaikas būtų ne su manim...

Dabar darosi madinga išvažiuoti ir vaiką palikti vieną arba kokios kaimynės, draugės priežiūrai.Palikti vaiką seneliams - vienas iš geresnių varijantų.Patikėkit, teko ne kartą su tokiomis situacijomis susidurti.
Papildyta @ [mergetime]1090686200[/mergetime]
Mane močiutė prižiūrėjo, kol nėjau į mokyklą dvi žiemas.Labai patiko pas ją būti, labai daug gero įskiepijo, pvz. meilę gėlėms, gražiai aplinkai, išmokė megzti, siuvinėti.Aišku, galėjau tas žiemas būti ir su tėvais, bet jie daug ir sunkiai dirbo, nes statėsi namą, taip, kad aš kažin ar būčiau tuo metu tiek dėmesio gavusi.Aš pati taip pat nebijau savo vaikų palikti močiutei.kai buvau paskutiniame kurse, mano dukros tikrai daugiau laiko praleisdavo su močiutėmis.Nu, kad tikrai nėra sutraumuotos.
Foxenas
Jo, tikras reikalas, mociute mociutei nelygu... Vat palikau as anuoleli savo mamai ir isejau ramia sirdim (nu jis pas mane is tu ekstremalu, kurie su niekuo niekur nebijo pasilikt, nesvarbu, pazistamas zmogus ar ne... Isbandyta ne karta, iv. aplinkybem. ) Grizus po penkiu valandu radau vaika ant pamisimo ribos, praklykusi 3 val is eiles... blink.gif Pirmi vaiko zodziai buvo "mama, einam is cia... " Po to menesi vaikas grieztai atsisakinejo vaziuoti pas baba, o jei ir uzsukdavom, tai visa laika prabudavo isikabines man i kelnes, kaip kazkoks meme... Mama irgi buvo "transe". Nuo to laiko ji NIEKADA jokiom salygom nebesutiko pasilikti su juo viena. Net, kai iseinu i parduotuve nupirkt jai maisto turiu vestis vaika kartu... Kai nuvezu pas anyta - vaiko nematau savaitem. Jei yra mociute - mamos ir nereikia... Buvau palikus 3 dienom - 0 emociju, kai atvaziavau, atbego, apkabijo ir vel pas mociute nuleke... Galima sakyt meile is pirmo zvilgsnio pas juos... Jei susiklostytu tokia situacija, kad del kazkokiu tai priezasciu tureciau palikt savo vaika ilgesniam laikui - gulciau anytai po kojom, kad tik ji sutiktu ji paaugint, tiesiog motiniska sirdim jauciu, kad vaikui pas ja butu tikrai gerai...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.