Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: SOS. servitutas tavo sklype
Supermamų klubas > Mūsų namai > Namai > Statome namą nuo A iki Z
nežiniukas
Sveikutės, susidūrėme su problemėle. Sklypas nedidukas-sodų bendrijoje. jo dalis pasirodo turi servituto statusą. Aš bijau net pagalvoti kad pasistačius namą pro jį šiaužiot galės kas tik norės. Ar įmanoma tą servitutą panaikinti, apriboti ar dar kaip nors. Kokios servituto savininko teisės.
she
QUOTE(nežiniukas @ 2006 05 17, 09:34)
Sveikutės, susidūrėme su problemėle. Sklypas nedidukas-sodų bendrijoje. jo dalis pasirodo turi servituto statusą. Aš bijau net pagalvoti kad pasistačius namą pro jį šiaužiot galės kas tik norės. Ar įmanoma tą servitutą panaikinti, apriboti ar dar kaip nors. Kokios servituto savininko teisės.
*

o kokios rūšies servitutas pas jumi? kelio, tako, ar tiesti inžineriniams tinklams?

Is esmės apie panaikinimą, tai servitutas baigiasi: - jo atsisakius. taip vadinamo "viešpataujančiojo" daikto savininkas gali atsisakyti; turimo servituto tik tarnaujančiojo daikto savininko naudai; tam pačiam asmeniui tapus ir tarnaujančiojo, ir viešpataujančiojo daikto savininku; viešpataujančiajam ar tarnaujančiajam daiktui žuvus; pablogėjus tarnaujančiojo daikto būklei. Būklė turi pablogėti tiek, kad tarnaujantysis daiktas nebegalėtų atlikti savo funkcijų; išnykus servituto būtinumui. Kai aplinkybės pasikeičia taip, kad viešpataujantysis daiktas gali būti naudojamas nesinaudojant tarnaujančiuoju daiktu, pastarojo savininko teisės naudotis tuo daiktu neribojamos, o servitutas baigiasi abiejų daiktų savininkų susitarimu; suėjus senaties terminui, jeigu turintis teisę servitutu naudotis asmuo savanoriškai 10 metų pats ar per kitus asmenis nesinaudojo jam suteiktomis teisėmis.
Yra nustatyti servituto nustatymo ir pasibaigimo momentai. Iš servituto kylančios teisės ir pareigos subjektams atsiranda tik servitutą įregistravus, išskyrus tuos atvejus, kai servitutą nustato įstatymai. Servituto pasibaigimo momentu laikomas jo išregistravimo momentas
nežiniukas
Na ačiū thumbup.gif . Gavau išsamią teisinę informaciją. kiek supratau jei buvo iki šiol naudojamas kaip keliukas, tai ir bus naudojamas kaip keliukas. Ir "papūsk tu katinui blauzdon" nieko čia napadarysi. Pravaziuoti, praeiti reiškai galima, bet automobilių kaimynai statyti ir palikti turbūt nagalės. ANE? Turbūt čiuo atveju servituto panaikinimas neįmanomas gal net nehumaniškas kaimynų atžvilgiu. Ir kiek supratau, čia aš praktiškai jokių teisių neturiu nors tipo ir žemė mano.
Iriska
pas mane servetutas inzineriniams tinklams. Tai gaunasi as pasodinu zolyte , padedu trinkeles, o kaimynui shauna i galva kokius tinklius atsivesti, tai per mano sklypa??? g.gif schmoll.gif
nežiniukas
QUOTE(Iriska @ 2006 05 17, 11:38)
pas mane servetutas inzineriniams tinklams. Tai gaunasi as pasodinu zolyte , padedu trinkeles, o kaimynui shauna i galva kokius tinklius atsivesti, tai per mano sklypa???  g.gif  schmoll.gif
*

eik tu sau doh.gif . Na ir kaip spęsit tą reikalą?
she
QUOTE(Iriska @ 2006 05 17, 11:38)
pas mane servetutas inzineriniams tinklams. Tai gaunasi as pasodinu zolyte , padedu trinkeles, o kaimynui shauna i galva kokius tinklius atsivesti, tai per mano sklypa???  g.gif  schmoll.gif
*

deja taip. faktiskai nors ir jus kaip ir savininkai, bet tai bendro naudojimo zeme. galite tik tartis draugisku susitarimu, kad pades jums atkurti pries vykdytus darbus buvusia bukle
nežiniukas
QUOTE(she @ 2006 05 17, 12:06)
deja taip. faktiskai nors ir jus kaip ir savininkai, bet tai bendro naudojimo zeme. galite tik tartis draugisku susitarimu, kad pades jums atkurti pries vykdytus darbus buvusia bukle
*

O jei nesutiks? Tai čia mano problema? O jei taip ištisai ten kas nors sproginės ir trūkinės? tai kas tada? Ar čia tartis, tai reiškia jie privalo susitvarkyti jei aš leisiu pasinaudoti? nesuprantu.
she
QUOTE(nežiniukas @ 2006 05 17, 12:32)
O jei nesutiks? Tai čia mano problema? O jei taip ištisai ten kas nors sproginės ir trūkinės? tai kas tada? Ar čia tartis, tai reiškia jie privalo susitvarkyti jei aš leisiu pasinaudoti? nesuprantu.
*

jie turi teise vesti inzinerine trasa tokia pat, kaip jus turit teise nedet trinkeliu ir nesodinti zoles. Tai bendro naudojimo zeme. Tik jums aktuoalu, kad ji jusu sklype atrodytu graziai, o kitiems dzin
aifa
QUOTE(she @ 2006 05 17, 14:41)
jie turi teise vesti inzinerine trasa tokia pat, kaip jus turit teise nedet trinkeliu ir nesodinti zoles. Tai bendro naudojimo zeme. Tik jums aktuoalu, kad ji jusu sklype atrodytu graziai, o kitiems dzin
*

Ne, tikrai ne bendro naudojimo žemė. Žemės turi savininką, ir turi servitutą, kuris riboja jos naudojimą arba suteikia kitam asmeniui, ne savinikui, teisę pasinaudoti ja tam tikriems tikslams. Tačiau servitutas neatima iš žemės savininko teisės naudotis ta žeme ir visaip kitaip, jei tai netrukdo servituto įgyvendinimui.
Žolytės auginimas niekaip netrukdo tiesti ar eksploatuoti inžinerines trasas ir niekas negali žemės savinikui uždrausti ją sodinti. O žolytė jau yra žemės savininko nuosavybė. Ir įstatymai draudžia kažkam imti ir sugalvojus gadinti kito asmens nuosavybę. Todėl šiuo atveju servituto turėtojas kaip ir turi teisę tiesti ten trasas, bet neturi teisės sunaikinti gerbuvį, kuris yra sukurtas. Ir lieka tik du keliai - gražiai susitaria, kad atstatys sugriautą gerbuvį. Arba eina į teismą ir teisme priteisia vienam leisti kasti, o kitam baigus darbus atstatyti viską į buvusią padėtį. Dar teisėjui sumoka už darbą, kad patys nesusitarė.
Aišku, kad tas servitutas dalykas ne iš maloniausių. Ir visada sugedus teks leisti rausti savo kieme ir taikstytis su nepatogumais. Bet sumokėti už sugadintą gerbuvį teks rausiantiems asmenims. Ir tai labai sumažina norą kasinėti bet kur ir bet kada. Nes kitaip tai kasinėtų kas užsimanę ir kada uzsimanę smile.gif
RamuneM
Sveikos,

Gal kas žinot ką reiškia, kai "kelio servitutas prieiti ir privažiuoti prie pastato, pastato bendrasavininkui". Keliukas veda tik į mano kiemą ir jis niekur daugiau nenueina. Anksčiau namas priklausė dviem savininkams, o dabr priklauso tik mums. Ar galima tokį servitutą panaikinti ir kaip tai daroma.
NAJA
Paskaityk sia tema nuo pradziu ten labai aiskiai aprasyta kada ir kaip servitutas dingsta arba yra atsaukiamas. Jusu atveju (jei teisingai tave supratau) servitutu atsikratysit nesunkiai.
merga
Sveikos mamytes.Susiduriau ir as su sia problemele-servitutas.Reikalas,tas kad,mes daugiabucio gyventojai norime issipirkti servitutine zeme.Juolab,kad mums suteikiama galimybe,tai padaryti pirmumo teise.Taciau viena gyventoja nesutinka.Geodezininkas tokiu atveju atsisako matuoti zeme._Pasak zemetvarkos darbuotoju,galimas tik bendraplanis ismatavimas,o ne detalusis.Ar yra kokia galimybe susitvarkyti popierius,paliekant sia ponicka?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.