Gal ir nelabai ši tema tinkama dietų skyreliui, bet gal yra ir daugiau pasninkaujančių Advento ir Gavėnios metu?
O galbūt norite pabandyti pasninkauti ir šventes pasitikti visai kitu nusiteikimu negu įprastai
Kas tai yra pasninkas?
Toliau tekstas cituojamas iš:
http://lvk.lcn.lt/naujienos/,91
Susilaikymo nuo mėsiškų valgių įstatymas draudžia valgyti žinduolių ir paukščių mėsą ir tai, kas turi tiesioginį ryšį su mėsa. Leidžiama valgyti žuvį, kiaušinius, pieno produktus, jūros gėrybes.
Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą. Kitus du kartus (pvz., ryte ir vakare) tik lengvai užkąsti.
Vanduo, pienas, vaisių sultys pasninko nelaužo.
Pasninko dvasia reikalauja susilaikyti nuo prabangaus maisto. <...> atsisakyti tų maisto produktų, kuriems jaučiamas ypatingas pomėgis ar net priklausomybė nuo jų, pvz.: kava, saldumynai, alkoholis, tabakas ir pan.
*
Neraginu jūsų tikėti - tai kiekvieno pasirinkimo teisė , tačiau galbūt yra bendraminčių, kurios norėtų bendrauti, palaikyti vienas kitą pasninko metu
Aš labai mėgstu visokius skanėstus, tad dukart metuose, per Advento ir Gavėnios laikotarpius, išbandau savo valią atsisakydama to, kas labiausiai gundo virtuvėje - saldžių, miltinių gaminių. Taip pat nevalgau jokios mėsos.
Šventes pasitinku lengvesnė, sumažinusi priklausomybę nelabai sveikam maistui, visai kita nuotaika..per šventes tampa neįmanomu persivalgyti, nes ir nebetelpa daug maisto ir nelabai norisi pradėti kimšti viską iš eilės
Labiausiai per pasninką mėgstu rinktis pagrindiniam valgymui daržoves ir žuvį, pusryčiams vaisius ar kokią paprastą košę, vakarienei - namie gamintą nat. jogurtą.
Kadangi šiuo metu maitinu vaikutį, tai suvalgysiu kasdien riešutų (valgau 30 g kasdien ir įvairius).
Kadangi čia dietų skyrelis ir turbūt įdomi yra svorio tema, tad šiandien mano svoris yra toks:
Koks bus pasibaigus pasninkui irgi parašysiu
O startas jau rytoj
QUOTE(Rasma @ 2013 11 30, 20:55)
Pasninko įstatymas leidžia per dieną sočiai valgyti tik kartą.
aš taip visą žiemą maitinuosi, jei ką, ir jokių ten rytmetinių ar vakarinių užkandžiavimų- vienas sotus valgymas iš viso. Bet nežinojau kad tai pasninku vadinama.
QUOTE(" voresta " @ 2013 11 30, 23:27)
aš taip visą žiemą maitinuosi, jei ką, ir jokių ten rytmetinių ar vakarinių užkandžiavimų- vienas sotus valgymas iš viso. Bet nežinojau kad tai pasninku vadinama.
Iš tikrųjų pasninko prasmė yra daug platesnė nei valgymas vienąkart...
Pvz. vegetaras advento metu nevalgantis mėsos nesilaiko pasninko. Jis tos mėsos ir šiaip nevalgo..
Pasninkas susietas su išsižadėjimu, su valia, su sąmoningu atsisakymu kažko, kas gyvenime iki pasninko buvo kasdienybe..čia primityviai aiškinant
Jei sakyt paprastai, fizine prasme, tai taip - jūs laikotės savotiško pasninko pasirinkdama valgyti sočiau tik kartą per dieną (jei tai nėra jūsų nuolatinis pasirinkimas)
Kadangi čia skyrelis apie mitybą, tai aš nesiplėsiu į platesnį paaiškinimą, nesunku tos inf-jos rasti (o tikintieji dažniausiai žino ).
Pamiršau dar parašyti, kad pasninko įstatymas leidžia naudoti gyvulių taukus maisto ruošimui.
čia paprastai žmogiškai paaiškinta kas yra pasninkas
Paskutinius metus buvau nutrūkus nuo to, ko laikiausi anksčiau..bet noriu grįžti prie to, kad aš asmeniškai pasninko laikysiuos dukart (Adventas, Gavėnia) per metus..
Ir didžia dalimi, dėl visiškai kito nusiteikimo šventėms nei įprastai.
Na, aš esu ir tikinti, bet čia ne apie tai tema, tai tikrai nenoriu dar dietų skyrelyje suplakti skirtingas temas
Čia noris tik apie fizinę pasninko pusę kalbėt, apie dvasinę pasninko pusę yra temų religijos skyrelyje..
Paskutinius metus buvau nutrūkus nuo to, ko laikiausi anksčiau..bet noriu grįžti prie to, kad aš asmeniškai pasninko laikysiuos dukart (Adventas, Gavėnia) per metus..
Ir didžia dalimi, dėl visiškai kito nusiteikimo šventėms nei įprastai.
Na, aš esu ir tikinti, bet čia ne apie tai tema, tai tikrai nenoriu dar dietų skyrelyje suplakti skirtingas temas
Čia noris tik apie fizinę pasninko pusę kalbėt, apie dvasinę pasninko pusę yra temų religijos skyrelyje..
Ar rasysit meniu, Rasma? Galvoju gal prisijungt y kompanija, pertraukos noretus nuo mesos Siandien tik kavos jau geriau
Šiandienos meniu:
Pusryčiai (7val) 200 g. naminio jogurto su 1 v.š. braškių tyrės (jogurtą irgi darau pati iš vakaro, iš ekologiško pieno ir eko "Vogel" firmos jogurtine kultūra "Regular"). Cukrum negardinu. Pankolių arbata.
11 val suvalgiau 30 g migdolų riešutų. Kiek vėliau juoda arbata su pienu ir čia didžiausias pasiaukojimas - su puse šaukštelio cukranendrių cukraus (be galo sunku atsisakyt, nes vienintelę juodą arbatą, užbalintą pienu, gerdavau laaabai saldžią - su 2-3 š.cukraus ).
14 val keptas karpio filė gabaliukas (prisipirkau akcijinės, teko šaldyt ir dabar vis po gabaliuką gaminu). Kepiau su kokosų aliejum, vien dėl to, kad jis man užmuša tą karpio dumblinį kvapą Pusė žiedinio kopūsto ir pusė brokolio išvirta garuose (be nieko..man l.patinka natūralus kalafioro saldumas).
Kol kas nieko nenoriu užkąsti papildomai, soti po pietų. Pasidariau nesaldžios žolelių arbatos (kmynai, pankolis, melisa berods).
Vakarienei išėmiau atšilti "Hortex" šaldytų daržovių mišinį "Ragu" ir bus apkepas apie 18 val.
Kepu: apie 400 g.daržovių, 2-3 kiaušiniai išplakti su 2-3 š. pieno, 1v.š. ghee sviesto, prieskoninių žolelių (aš l.nemėgstu sūrumo, tad daug metų nel.naudoju druską). Įdedu į karščiui atsparų stiklinį indą sviesto, sudedu nuvarvintas daržoves (šviežias dažniausiai trumpai apverdu garuose), užpilu kiaušinio su pienu plakiniu ir dedu į 180 t-ros orkaitę maždaug pusvalandžiui.
Pusę to apkepo suvalgysiu su šv.pomidoru, o kita pusė klius šeimynai
(nors jiems dar pagaminus mėgstamą plovą).
Pusryčiai (7val) 200 g. naminio jogurto su 1 v.š. braškių tyrės (jogurtą irgi darau pati iš vakaro, iš ekologiško pieno ir eko "Vogel" firmos jogurtine kultūra "Regular"). Cukrum negardinu. Pankolių arbata.
11 val suvalgiau 30 g migdolų riešutų. Kiek vėliau juoda arbata su pienu ir čia didžiausias pasiaukojimas - su puse šaukštelio cukranendrių cukraus (be galo sunku atsisakyt, nes vienintelę juodą arbatą, užbalintą pienu, gerdavau laaabai saldžią - su 2-3 š.cukraus ).
14 val keptas karpio filė gabaliukas (prisipirkau akcijinės, teko šaldyt ir dabar vis po gabaliuką gaminu). Kepiau su kokosų aliejum, vien dėl to, kad jis man užmuša tą karpio dumblinį kvapą Pusė žiedinio kopūsto ir pusė brokolio išvirta garuose (be nieko..man l.patinka natūralus kalafioro saldumas).
Kol kas nieko nenoriu užkąsti papildomai, soti po pietų. Pasidariau nesaldžios žolelių arbatos (kmynai, pankolis, melisa berods).
Vakarienei išėmiau atšilti "Hortex" šaldytų daržovių mišinį "Ragu" ir bus apkepas apie 18 val.
Kepu: apie 400 g.daržovių, 2-3 kiaušiniai išplakti su 2-3 š. pieno, 1v.š. ghee sviesto, prieskoninių žolelių (aš l.nemėgstu sūrumo, tad daug metų nel.naudoju druską). Įdedu į karščiui atsparų stiklinį indą sviesto, sudedu nuvarvintas daržoves (šviežias dažniausiai trumpai apverdu garuose), užpilu kiaušinio su pienu plakiniu ir dedu į 180 t-ros orkaitę maždaug pusvalandžiui.
Pusę to apkepo suvalgysiu su šv.pomidoru, o kita pusė klius šeimynai
(nors jiems dar pagaminus mėgstamą plovą).
Vakar suvalgiau 150 g apkepo, nes vos iškepus supuolė ir pasidalino šeimyna po gabaliuką, man teko 1/4 tenkintis:) Gerai, kad dar gabalą moliūgo įpjausčiau prieš kepimą.
Šįryt 8 val - 100 g jogurto su mėlynėm
12 val - bananas ir obuolys
15 val -150 g kepto karpio (pagaliau baigėsi ) su likusia pusele žiedinio kopūsto ir pusele brokolio (virta garuose). Diena kupina lėkimo ir streso, pamiršau prieskonius gamindama..valgiau "atbulais dantim" ir įveikiau tik pusę daržovių, ir pusę karpio gabaliuko. Likusią žuvies dalį šuniui numečiau - neėdė..sutampa mūsų skoniai Po to karpio taip šlykštu buvo, kad suvalgiau pusę riekelės neskaldytų grūdų naminės duonos.
18 val - 30 g migdolų ir 1 slyva
20 val - omletas iš 2 kiaušinių su likusiu kalnu brokolio ir žiedinio kopūsto..Per mažai plakinio, viskas subyrėjo bandant susukti ir tiesiog buvo daržovės su kiaušinio gabaliukais. Įveikiau pusę, kitą dalį vaikas suvalgė
Arbatos keletas puodelių be cukraus.
Šįryt 8 val - 100 g jogurto su mėlynėm
12 val - bananas ir obuolys
15 val -150 g kepto karpio (pagaliau baigėsi ) su likusia pusele žiedinio kopūsto ir pusele brokolio (virta garuose). Diena kupina lėkimo ir streso, pamiršau prieskonius gamindama..valgiau "atbulais dantim" ir įveikiau tik pusę daržovių, ir pusę karpio gabaliuko. Likusią žuvies dalį šuniui numečiau - neėdė..sutampa mūsų skoniai Po to karpio taip šlykštu buvo, kad suvalgiau pusę riekelės neskaldytų grūdų naminės duonos.
18 val - 30 g migdolų ir 1 slyva
20 val - omletas iš 2 kiaušinių su likusiu kalnu brokolio ir žiedinio kopūsto..Per mažai plakinio, viskas subyrėjo bandant susukti ir tiesiog buvo daržovės su kiaušinio gabaliukais. Įveikiau pusę, kitą dalį vaikas suvalgė
Arbatos keletas puodelių be cukraus.
Labutis
Malonu matyti tokią tėmelę Aš jungiuosi Pasninkauvau pernai, pasninkauju ir šįmet. Tiesiog mėsos ir taip ganėtinai dažnai valgau vyro dėka (čia kai ištekėjau, vyras pas mane mėseėdis; o anksčiau aš mėgau varškę, visokius blynelius, mėsos labai mažai kada valgiau, nes tiesiog jos nemėgau, o tiek metų kartu begyvenant ir keičiasi maisto valgymo įpročiai), todėl visai neprošal pasilaikyti pasninko, juolab kitaip pasitinki šv.Kūčias. Be mėsos atsisakymo stengsiuosi valgyti kuo paprastesnį maistą, sumažinau kavos kiekį iki vieno rytinio puodelio (ryte anksti keliuosi į darbą, vairuoju, darbe turiu būti jau žvali iš ryto, todėl reikalingos plačiai atvertos akys ), alkoholio ir t.t.
Pastebėjau, kad mėgstat gerti arbatą kmynų, pankolių. Beje, aš perku arbatą Dr.Karvelio "Zuikutis" Camelios, Gintarinėje vaistinėse, man ji labai skani, geriu po pietų, sudėtis: ramunėlės, kmynai, pankolis, siūlau išbandyti, turėtų ir Jums patikti
Taipogi troškinau menkę ir per mažai pasūdžiau bei per skubėjimą nepabarsčiau pipirais, tai vakar besidėdama ryte pietums į darbą pasisūdžiau ir užsibarsčiau pipirų, o šiandien ryte per skubėjimą pamiršau, tai nelabai skaniai "lindo" maistas, vienintelė mintis guodė, kad sveikiau
O vakare galbūt kepsiuos varškėčius arba virsiu virtinukus (iš varškės) rytdienai nusinešti į darbą (bus dviem dienom). O penktadieniui pasigaminsiu tuno salotas
Malonu matyti tokią tėmelę Aš jungiuosi Pasninkauvau pernai, pasninkauju ir šįmet. Tiesiog mėsos ir taip ganėtinai dažnai valgau vyro dėka (čia kai ištekėjau, vyras pas mane mėseėdis; o anksčiau aš mėgau varškę, visokius blynelius, mėsos labai mažai kada valgiau, nes tiesiog jos nemėgau, o tiek metų kartu begyvenant ir keičiasi maisto valgymo įpročiai), todėl visai neprošal pasilaikyti pasninko, juolab kitaip pasitinki šv.Kūčias. Be mėsos atsisakymo stengsiuosi valgyti kuo paprastesnį maistą, sumažinau kavos kiekį iki vieno rytinio puodelio (ryte anksti keliuosi į darbą, vairuoju, darbe turiu būti jau žvali iš ryto, todėl reikalingos plačiai atvertos akys ), alkoholio ir t.t.
Pastebėjau, kad mėgstat gerti arbatą kmynų, pankolių. Beje, aš perku arbatą Dr.Karvelio "Zuikutis" Camelios, Gintarinėje vaistinėse, man ji labai skani, geriu po pietų, sudėtis: ramunėlės, kmynai, pankolis, siūlau išbandyti, turėtų ir Jums patikti
Taipogi troškinau menkę ir per mažai pasūdžiau bei per skubėjimą nepabarsčiau pipirais, tai vakar besidėdama ryte pietums į darbą pasisūdžiau ir užsibarsčiau pipirų, o šiandien ryte per skubėjimą pamiršau, tai nelabai skaniai "lindo" maistas, vienintelė mintis guodė, kad sveikiau
O vakare galbūt kepsiuos varškėčius arba virsiu virtinukus (iš varškės) rytdienai nusinešti į darbą (bus dviem dienom). O penktadieniui pasigaminsiu tuno salotas
QUOTE(grmarti @ 2013 12 03, 14:17)
Lygiai ta pati pagalvojau... Kaip malonu, jungiuosi. Man pasninkas mitybos prasme nieko naujo, nuo vasaros veganauti bandau, t.y. su pertraukomis valgau darzoves ir kruopas. Labai gerai jauciuosi, tik vis norisi kokia tai prasme tame matyti, ne tik sveikatintis Prasme labai reikalinga, nes mano aplinkoj daug mesedziu, kurie sukioja pirstu prie smilkinio, vis aiskina kad pristruks ko nors ir t.t. As kaip lankstus zmogus vis pasiduodu... ir nyru atgal i ta liuna... Plius as dar maitinu kudiki, gal del to vis issigastu...
Visoms
QUOTE(grmarti @ 2013 12 03, 13:17)
Aš jungiuosi Pasninkauvau pernai, pasninkauju ir šįmet. Tiesiog mėsos ir taip ganėtinai dažnai valgau vyro dėka (čia kai ištekėjau, vyras pas mane mėseėdis; o anksčiau aš mėgau varškę, visokius blynelius, mėsos labai mažai kada valgiau, nes tiesiog jos nemėgau, o tiek metų kartu begyvenant ir keičiasi maisto valgymo įpročiai), todėl visai neprošal pasilaikyti pasninko, juolab kitaip pasitinki šv.Kūčias. Be mėsos atsisakymo stengsiuosi valgyti kuo paprastesnį maistą, sumažinau kavos kiekį iki vieno rytinio puodelio (ryte anksti keliuosi į darbą, vairuoju, darbe turiu būti jau žvali iš ryto, todėl reikalingos plačiai atvertos akys ), alkoholio ir t.t.
Pastebėjau, kad mėgstat gerti arbatą kmynų, pankolių. Beje, aš perku arbatą Dr.Karvelio "Zuikutis" Camelios, Gintarinėje vaistinėse, man ji labai skani, geriu po pietų, sudėtis: ramunėlės, kmynai, pankolis, siūlau išbandyti, turėtų ir Jums patikti
Taipogi troškinau menkę ir per mažai pasūdžiau bei per skubėjimą nepabarsčiau pipirais, tai vakar besidėdama ryte pietums į darbą pasisūdžiau ir užsibarsčiau pipirų, o šiandien ryte per skubėjimą pamiršau, tai nelabai skaniai "lindo" maistas, vienintelė mintis guodė, kad sveikiau
O vakare galbūt kepsiuos varškėčius arba virsiu virtinukus (iš varškės) rytdienai nusinešti į darbą (bus dviem dienom). O penktadieniui pasigaminsiu tuno salotas
Pastebėjau, kad mėgstat gerti arbatą kmynų, pankolių. Beje, aš perku arbatą Dr.Karvelio "Zuikutis" Camelios, Gintarinėje vaistinėse, man ji labai skani, geriu po pietų, sudėtis: ramunėlės, kmynai, pankolis, siūlau išbandyti, turėtų ir Jums patikti
Taipogi troškinau menkę ir per mažai pasūdžiau bei per skubėjimą nepabarsčiau pipirais, tai vakar besidėdama ryte pietums į darbą pasisūdžiau ir užsibarsčiau pipirų, o šiandien ryte per skubėjimą pamiršau, tai nelabai skaniai "lindo" maistas, vienintelė mintis guodė, kad sveikiau
O vakare galbūt kepsiuos varškėčius arba virsiu virtinukus (iš varškės) rytdienai nusinešti į darbą (bus dviem dienom). O penktadieniui pasigaminsiu tuno salotas
Smagu, kad jungiatės!
Pas mus šeimoj lygiai taip pat - mėsėdžiai ir saldumynlaižiai
Kasdien kažką mėsiško gaminu, nes pvz. po varškės apkepo vakarienei visai normalu paklaust "o kas vakarienei?". Kai paaiškini, jog ką tik ją suvalgė "aaa..galvojau desertas"
Bandysiu ragaut rekomenduotą arbatą Aš mėgstu lengvas gaivias arbatas su žolelėm, nepasaldintas (nors kmynų arbata su kondensuotu pienu patinka net labai..bet patinka ir be nieko).
Dar anytos džiovintus raudonėlius, čiobrelius plikau, mamos melisų arbatą mėgstu..tik melisa mane veikia l.raminančiai-migdančiai, sunku prie vaiko naktį keltis..privengiu dažnai gerti.
Apie varškėčius ir aš galvojau porą dienų ir pamiršau varškės parsinešt. Ryt reiks susiorganizuot pietums ir pasidaryt, pasiilgau
O dėl prieskonių, druskos ir pipirų pamiršimą, tai būna tikrai.jei dar namie kelis darbus darai, tai po to valgai ir galvoji, jog kažko trūksta..ir prisimeni
Aš menkę nel.moku paruošt..išsausinu per daug
QUOTE
nuo vasaros veganauti bandau, t.y. su pertraukomis valgau darzoves ir kruopas. Labai gerai jauciuosi, tik vis norisi kokia tai prasme tame matyti, ne tik sveikatintis Plius as dar maitinu kudiki
Sveikinu jungiantis, kuo daugiau - tuo smagiau
Na, veganizmas nežudo, nėr ko labai kitiems dėl jūsų sveikatos pergyvent
Ankštinių nepamirškit, riešutukų, sėklų įvairiausių, kad mityboje kuo daugiau gerų medžiagų būtų.
Aš irgi maitinu krūtimi 4 mėn dukrytę
Sūnų labai ilgai maitinau, o mitybą per tą laiką buvo visokia, bet vaikutis visada valgo tiek kiek reikia, ir organizmas jam atiduoda, gamina pienuko irgi kiek reikia.
Svarbu nebadauti tik.
Vis galvodavau ką pasakyt, kai atsisakydavau mėsos..bet mano profesija dėki ga, patiko kaip viena kolegė iš forumo pasakė "savo pacientų nevalgau" Nusižiūrėjau tą posakį ir sakau tą patį, kai noriu, jog žmonės paliktų ramybėje.
Mėsos galiu nesunkiai atsisakyt...išskyrus kaime rūkytus lašinius..kai tėvas parveža iš kaimo, sukyla prisiminimai iš vaikystės, tiesiog uodžiu ir negaliu..seilės tįsta.
Aš kaip grmarti, dabar stengiuos paprasčiau, saikingiau ir atsisakau tų produktų kam priklausomybė - saldumynai (imbieriniai sausainiai/meduoliai, chalva, šokoladas ir pan), sumažinau ženkliai cukraus..
Šiandien 8 val. "Dobilo" varškės sūrelis, paprastas, be priedų (80 gr)
11 val. duonos riekelė (su raugu kepta) ir 50 g rūkytos žuvies likutis, 1 pomidoras.
15 val. naminis jogurtas su šaukšteliu braškės tyrės (buvo likę apie 150 g, tad vakarykštį pabaigiau ir surauginau naują). Po kokios val. obuolys.
19 val mažas keptas upėtakis (orkaitėje, pabarsčius prieskoniais, be riebalų). Garnyrui pusė mažo indelio konservuotų žalių žirnelių ir pomidoras.
Labas rytas, mergaitės
Stirnike, labai smagu, kad jungiatės
Vakar susitikau su drauge po darbo (buvusi kolegė, vyresnė už mane 16 metų), tai taip nustebo, kad laikausi pasninko, ir porą kartų klausė ar tikrai nevalgai mėsos kiekvieną dieną ar čia tik laikausi penktadieniais Bandė išvesti iš doros kelio siūlydama nueiti į kiniečių restoraną Ėjom į vegetarišką kavinę Nesuprantu, o kaip tarkim jos tėvai, seneliai tai tikrai anksčiau laikėsi pasninko, bet žmogui tai kelią nuostabą. Aš pamenu kaip mano močiutė (su mumis gyveno) laikėsi pasninko ir visuomet pasakojo kaip gyveno kaime, ji pati kol buvo jauna, paskui sukūrusi šeimą, kaip maitinosi per Adventą, ką gamindavosi valgyt ir ne pasninko metu, tikrai patiekalai buvo paprasti ir sveiki.
Mano močiutė labai mėgdavo virti kmynų arbatą, aš ją irgi mėgstu, bet namuose nerandu bendraminčių. O su kondensuotu nebandžiau, reiks pabandyti Šiaip esu mėgėja savaitgaliais gerti kavą su kondensuotu pienu, čia kai mokiausi universitete, tai bufete tokią kavą gerdavau, tai kažkaip labai pamėgau.
Aš šiais metais prisidžiovinau čiobrelių (ne tik arbatai, bet ir ruošiant mėsą labai tinka kaip prieskonis), bazilikų, petražolių (beje kas turi su inkstais problemų, tarkim akmenligė, rekomenduojama gerti petražolių arbatą), liepžiedžių ir t.t. Dabar patenkinta naudoju.
Rasma, o kaip Jūs gaminat jogurtą? Gal galit parašyti? Mėgstat imbierinius sausainius, pati kepat ar perkat? Aš pernai prisipirkau žvaigždučių formos formelių, kepiau pagal kolegės receptą (iš blogo kažkurio), labai skanūs gavosi, tai supakavau ir visiems dalinau per Kalėdas, tai jei reikėtų šio recepto, mielai pasidalinčiau. O dar (vėlgi ne į temą ) gaminu "marmalą" iš medaus, tarkuoto imbiero, smulkintos citrinos, supilu į stiklainiukus, užrišu kaspinėliais ir dovanoju Kalėdoms, kažkaip visiems patinka. O šiais metais jau pribrendau savo kūčiukus (močiutė vadindavo slyžikais) išsikepti (radau receptą Kūčių stalo temoje), nes anksčiau kepdavo mama, dabar nėra kam.
O menkę aš paprastai troškinu: supjaustau išvalytą menkę gabaliukais, pritarkuoju morkų, pripjaustau svogūnų. Puode ant dugno įpilu truputį vandens (kad nedegtų), dedu svogūnų sluoksnį (jei ir pridegs, tai ne taip gaila kaip žuvies), druska/piprai, menkės sluoksnis, druska/pipirai, morkų sluoksnis, druska/pipirai, morkas truputį aptepu majonezu ir vėl kartoju sluoksnius. Troškinu ant lėtos ugnies, paragauju, šiaip gaunasi tikrai nesausa ir daržovės skanios, sulčių daug nuo daržovių atsiranda, man šiaip skanu.
Rasma, gal Jūs veterinarė? Geras posakis Aš irgi šiaip mėgstu tikrus rūkytus kaimiškus lašinukus, kumpelius, perku turgelyje (deja kaimo neturiu) pas tuos pačius žmones, kurie atneša truputį parduoti savo produkcijos kas keletą mėnesių, tai kai užtinku, perku, va nupirkau šeštadienį, vyrui pasisekė, vakar šalia valgė pasigardžiuodamas ir dar klausė "gal nori?".
Mergaitės, turit mažus vaikučius, parašykit ką pvz norėtumėte gauti iš lankytojų? Kolegė neseniai susilaukė sūnaus, eisim lankyt, mąstom ką nunešti, šiaip ji pati mėgėja ekologiškų ir natūralių produktų, gal ką patarsit
Prirašiau romaną
Stirnike, labai smagu, kad jungiatės
Vakar susitikau su drauge po darbo (buvusi kolegė, vyresnė už mane 16 metų), tai taip nustebo, kad laikausi pasninko, ir porą kartų klausė ar tikrai nevalgai mėsos kiekvieną dieną ar čia tik laikausi penktadieniais Bandė išvesti iš doros kelio siūlydama nueiti į kiniečių restoraną Ėjom į vegetarišką kavinę Nesuprantu, o kaip tarkim jos tėvai, seneliai tai tikrai anksčiau laikėsi pasninko, bet žmogui tai kelią nuostabą. Aš pamenu kaip mano močiutė (su mumis gyveno) laikėsi pasninko ir visuomet pasakojo kaip gyveno kaime, ji pati kol buvo jauna, paskui sukūrusi šeimą, kaip maitinosi per Adventą, ką gamindavosi valgyt ir ne pasninko metu, tikrai patiekalai buvo paprasti ir sveiki.
Mano močiutė labai mėgdavo virti kmynų arbatą, aš ją irgi mėgstu, bet namuose nerandu bendraminčių. O su kondensuotu nebandžiau, reiks pabandyti Šiaip esu mėgėja savaitgaliais gerti kavą su kondensuotu pienu, čia kai mokiausi universitete, tai bufete tokią kavą gerdavau, tai kažkaip labai pamėgau.
Aš šiais metais prisidžiovinau čiobrelių (ne tik arbatai, bet ir ruošiant mėsą labai tinka kaip prieskonis), bazilikų, petražolių (beje kas turi su inkstais problemų, tarkim akmenligė, rekomenduojama gerti petražolių arbatą), liepžiedžių ir t.t. Dabar patenkinta naudoju.
Rasma, o kaip Jūs gaminat jogurtą? Gal galit parašyti? Mėgstat imbierinius sausainius, pati kepat ar perkat? Aš pernai prisipirkau žvaigždučių formos formelių, kepiau pagal kolegės receptą (iš blogo kažkurio), labai skanūs gavosi, tai supakavau ir visiems dalinau per Kalėdas, tai jei reikėtų šio recepto, mielai pasidalinčiau. O dar (vėlgi ne į temą ) gaminu "marmalą" iš medaus, tarkuoto imbiero, smulkintos citrinos, supilu į stiklainiukus, užrišu kaspinėliais ir dovanoju Kalėdoms, kažkaip visiems patinka. O šiais metais jau pribrendau savo kūčiukus (močiutė vadindavo slyžikais) išsikepti (radau receptą Kūčių stalo temoje), nes anksčiau kepdavo mama, dabar nėra kam.
O menkę aš paprastai troškinu: supjaustau išvalytą menkę gabaliukais, pritarkuoju morkų, pripjaustau svogūnų. Puode ant dugno įpilu truputį vandens (kad nedegtų), dedu svogūnų sluoksnį (jei ir pridegs, tai ne taip gaila kaip žuvies), druska/piprai, menkės sluoksnis, druska/pipirai, morkų sluoksnis, druska/pipirai, morkas truputį aptepu majonezu ir vėl kartoju sluoksnius. Troškinu ant lėtos ugnies, paragauju, šiaip gaunasi tikrai nesausa ir daržovės skanios, sulčių daug nuo daržovių atsiranda, man šiaip skanu.
Rasma, gal Jūs veterinarė? Geras posakis Aš irgi šiaip mėgstu tikrus rūkytus kaimiškus lašinukus, kumpelius, perku turgelyje (deja kaimo neturiu) pas tuos pačius žmones, kurie atneša truputį parduoti savo produkcijos kas keletą mėnesių, tai kai užtinku, perku, va nupirkau šeštadienį, vyrui pasisekė, vakar šalia valgė pasigardžiuodamas ir dar klausė "gal nori?".
Mergaitės, turit mažus vaikučius, parašykit ką pvz norėtumėte gauti iš lankytojų? Kolegė neseniai susilaukė sūnaus, eisim lankyt, mąstom ką nunešti, šiaip ji pati mėgėja ekologiškų ir natūralių produktų, gal ką patarsit
Prirašiau romaną
QUOTE(grmarti @ 2013 12 04, 10:08)
Vakar susitikau su drauge po darbo (buvusi kolegė, vyresnė už mane 16 metų), tai taip nustebo, kad laikausi pasninko
Nesuprantu, o kaip tarkim jos tėvai, seneliai tai tikrai anksčiau laikėsi pasninko, bet žmogui tai kelią nuostabą.
Rasma, o kaip Jūs gaminat jogurtą? Gal galit parašyti?
Mėgstat imbierinius sausainius, pati kepat ar perkat?
O dar (vėlgi ne į temą ) gaminu "marmalą"
O šiais metais jau pribrendau savo kūčiukus (močiutė vadindavo slyžikais) išsikepti
Rasma, gal Jūs veterinarė?
Mergaitės, turit mažus vaikučius, parašykit ką pvz norėtumėte gauti iš lankytojų?
Nesuprantu, o kaip tarkim jos tėvai, seneliai tai tikrai anksčiau laikėsi pasninko, bet žmogui tai kelią nuostabą.
Rasma, o kaip Jūs gaminat jogurtą? Gal galit parašyti?
Mėgstat imbierinius sausainius, pati kepat ar perkat?
O dar (vėlgi ne į temą ) gaminu "marmalą"
O šiais metais jau pribrendau savo kūčiukus (močiutė vadindavo slyžikais) išsikepti
Rasma, gal Jūs veterinarė?
Mergaitės, turit mažus vaikučius, parašykit ką pvz norėtumėte gauti iš lankytojų?
Matyt jau žmonės pasninką pamiršę ar nuvertinę
Stebisi ir man, kai pasakau, o dar jei sužino, jog esu tikinti, tai būna ir pasijuokia smagiai. Man aišku ir smagu, jei kitiems linksma, ką čia beaiškinsi..neverta laiko gaišti.
Niekam nieko nebruku, tad esu rami tuo klausimu. Žmonės mėgsta ragint išgert abstinentus, vegetarams būtinai įsiūlyti mėsą..nežinau kodėl taip daro ir koks skirtumas jiems kitų pasirinkimas Man vis pvz.aiškina, jog Dievo nėra.Kitiems gal nėra, o man yra.
Jogurto gamybos principas aprašytas čia: http://aj-receptai.b...gurtas.html?m=1
Dauguma taip ir daro, su pirktiniu nat.jogurtu (be priedų).
Tik patikslinčiau, jog pagaminus su pramoniniu jogurtu, reik naminį jogurtą suvartot per 3 d. Ir geriau kaskart gaminant vis nusipirkti pramoninį, nedaryt "sėjimo" vien atsidedant naminio jogurto. Jogurtinės kultūros išsigimsta..
Aš darau kaip ir aprašyta, tik su startine kultūra, t.y. gryna ir po to dar 4 kartus darau su 8 v.š savo daryto jogurto ir 1 l.pieno.
Su startine kultūra jogurtas gaunasi l.tirštas ir skanus.
Dabar naudoju šią:
http://www.violey.co...rt_p_19945.html
Iš vieno pakelio (apie 2 Eur kaina pakelio) galim pagaminti 1 l jogurto ir 4 k.
kartoti. Taigi savikaina 7 Lt už 5 litrus..įsidėt pakanka vaisių (šviežių, trintų, šaldytų), sirupo ar uogienės ir puikumėlis.
Jogurto kultūrų, įvairių, yra ir LT, pvz.: http://www.gyvasjogu...odami-klausimai
Yra ir pagardintų (tik man geriau pačiai kažko įsidėti): http://www.gyvasjogu...remium-jogurtas
Jogurtinių yra ir elektrinių, su porcijiniais indeliais: http://www.avitela.l...ne-severin-3519
Yra ir tokių:
http://www.gyvasjogu...os-indas-baltas
Mano paprasta (putoplasto termosas, termometras ir stiklainis atitinkamo dydžio):
http://www.violey.co...er_p_19942.html
Labai geros įvairiausios startinės kultūros, tik irgi reikia siųstis (bet yra ir sūriams, ir įv.raugintiems pieno produktams): http://www.culturesf...rt-starter.html
Su startine kultūra pagamintas jogurtas galioja iki 10 d.
Bet pas mus to litro per dvi dienas nelieka..
Sausainius ir kepu, ir perku - lauksiu recepto ir kepsiu Kalėdoms
Išbandysiu menkę kept, kaip jūs, nes dar savo recepto neatradau. Gal ir patiks.
Marmalus ir aš gaminu Labai gerai šaltu sezonu!
O kūčiukus nesunku kepti, tikrai gausis ir skanesni už pirktinius..aš padarau papr.mielinę tešlą, o vaikai jau daro volelius iš jos ir pjausto..l.patinkanti jiems veikla.
Užuojauta dėl mamos, kaip supratau, netekote jos ..
Taip, aš veterinarė. Ir esu skerdykloje dirbusi..mėsa atbukina žmogų..visi darbuotojai buvo tiesiog atbukę, ir aš..kol dirbau, tai žiūrėt nebegalėjau į mėsą..nuo nakties prie kraujų ir gyvulių pjovimo..tai dieną išeini iš darbo ir stebies pasauliu..negali nė pagalvot apie valgymą. Buvau perkarus..nieko nenorėdavau. Jei žmonės, nors dieną praleistų mėsos pramonėje - nemažai jų pakeistų savo apsisprendimą. Esu tikra.
Ir dabar nesižaviu, net nemėgstu mėsos skyrių ir išvis parduotuvių
Mano įsimintiniausios ir l.patikusios palankynų dovanos: žurnalo "Tavo vaikas" prenumerata, knyga vaiko pasiekimams užrašyti: https://www.knygos.l...es-dienorastis/ ir atspaudukai rankytėms-kojytėms (dėžutėje): http://vaikutis.lt/m...dai-ir-remeliai
Dar patiko vyšnių kauliukų pagalvėlė (briedžiukas) pilvuko diegliukams palengvinti:
http://www.aukimekar...iuku-pagalveles ir lopšinių CD.
Rūbeliai netiko..sauskelnės - neliko atminimo, o pinigus išleidom, buvo naudinga, bet ne taip įsimintina..