kaip virti?
Lietuviška kopūstienė
300g. raugintų kopūstų, 200g. šviežių kopūstų, 500g. rūkytos mėsos, morka, petražolių, svogūnas,1š. miltų, aliejaus, pom.padažo, pipirų, lauro lapų, druskos, 3ltr. vandens Iš mėsos, morkos, petražolių, lauro lapų ir pipirų, išvirti sultinį. Raugintus bei šviežius supjaustytus kopūstus ištroškinti atskirame puode, įpylus aliejaus. Kai kopūstai pakankamai suminkštės, sudėti pakepintą svogūną, pabarstytą miltais ir išmaišytą su pom.padažu, valandėlę patroškinti, po to supilti perkoštą nuovirą. Pagal skonį pasūdyti. Patiekti su šaltomis su lupena virtomis bulvėmis.
as ka tik suvalgiau svieziu kopustu sriubyte su karstom bulvytem
ja viriau taip: nuviriau vistu sparnelius, sudejau tarkuota morka, svieziu kopusta, lauro lapa, pipiru ir viriau, i pabaiga sudejau prieskonius ( yra toks prieskoninis augalas, tik nezinau kaip jis vadinasi, bet kvepia siek tiek dziovintais grybais - super prieskonis sriuboms), idejau druskytes ir skanaus! (mano mama dar kartais ir pomidoru padazo deda, bet as valgau tik su siek tiek grietines) valgome su svieziom bulvytem (bulvytes su krapais)
Raugintų kopūstų sriuba -pagrindinė ir klasikinė rusų nacionalinė karštoji sriuba (rusiškai ščy). Ši sriuba Rusijoje verdama nuo IX amžiaus. Apie ją net patarlių esama: Tikras tėvas pabos, bet kopūstienė niekados. Pagrindinis šios sriubos komponentas kopūstai. Kopūstienei virti naudojami šeši komponentai: kopūstai, mėsa, grybai, prieskoniai (svogūnai, česnakai) ir grietinė, suteikianti riebumo bei savito skonio. Verdant šią sriubą, negalima skubėti. Ją reikia gaminti atidžiai ir pamažu. Kad ir kaip būtų, taisyklės paprastos: dvi ar dvi su puse valandos reikia virti mėsą. Kopūstai turi suminkštėti, tačiau juos reikia virti atskirai nuo mėsos ir supilti į sultinį tik baigiant virti. Grybai verdami kartu su kopūstais. Tuomet dedama prieskonių, išskyrus svogūnus, kurie verdami kartu su mėsa arba su kopūstais. Prieš tiekiant sriubą, ją kurį laiką būtina palaikyti puode, uždengtame dangčiu, kad visos sudedamosios dalys pritrauktų. Patiekta sriuba gardinama grietine. Kopūstienė valgoma su juoda rugine duona.
QUOTE(Hestija @ 2006 06 16, 18:10) Raugintų kopūstų sriuba -pagrindinė ir klasikinė rusų nacionalinė karštoji sriuba (rusiškai ščy). Ši sriuba Rusijoje verdama nuo IX amžiaus. Apie ją net patarlių esama: Tikras tėvas pabos, bet kopūstienė niekados. Pagrindinis šios sriubos komponentas kopūstai. Kopūstienei virti naudojami šeši komponentai: kopūstai, mėsa, grybai, prieskoniai (svogūnai, česnakai) ir grietinė, suteikianti riebumo bei savito skonio. Verdant šią sriubą, negalima skubėti. Ją reikia gaminti atidžiai ir pamažu. Kad ir kaip būtų, taisyklės paprastos: dvi ar dvi su puse valandos reikia virti mėsą. Kopūstai turi suminkštėti, tačiau juos reikia virti atskirai nuo mėsos ir supilti į sultinį tik baigiant virti. Grybai verdami kartu su kopūstais. Tuomet dedama prieskonių, išskyrus svogūnus, kurie verdami kartu su mėsa arba su kopūstais. Prieš tiekiant sriubą, ją kurį laiką būtina palaikyti puode, uždengtame dangčiu, kad visos sudedamosios dalys pritrauktų. Patiekta sriuba gardinama grietine. Kopūstienė valgoma su juoda rugine duona. hmmm... kaip skaniai aprasyta QUOTE(Nerytė @ 2006 06 16, 17:05) as ka tik suvalgiau svieziu kopustu sriubyte su karstom bulvytem ja viriau taip: nuviriau vistu sparnelius, sudejau tarkuota morka, svieziu kopusta, lauro lapa, pipiru ir viriau, i pabaiga sudejau prieskonius ( yra toks prieskoninis augalas, tik nezinau kaip jis vadinasi, bet kvepia siek tiek dziovintais grybais - super prieskonis sriuboms), idejau druskytes ir skanaus! (mano mama dar kartais ir pomidoru padazo deda, bet as valgau tik su siek tiek grietines) valgome su svieziom bulvytem (bulvytes su krapais) O kaip tas prieskonis vadinasi, gal gali sužinoti?
Nu man tai karis grybais neatsiduoda:) Ir jis toks žinomas, kad pamiršt neįmanoma
ne ne ne... tas prieskonis tai tokie lapai...
Tai negis lauro lapai?
QUOTE(Nerytė @ 2006 06 21, 21:29) ne ne ne... tas prieskonis tai tokie lapai... Gelsvės lapai panašūs į bijūno.Tai gal čia ji
Tai apie ką mes čia? Apie kopūstienę, a nia?
Kopūstų sriuba su sūriu 1ltr.sultinio, 700gr.kopūsto, 100gr. vištienos ar kalakuto krūtinėlės, 100gr. grietinės, 50gr.fermentinio sūrio, druskos, muskato riešuto. Galima dėti morkų, bulvių, žirnelių, kukurūzų. Virti kaip paprastą sriubą, o išvirus ir įpylus lėkštėn apibarstyti ferm. sūriu, gardinti grietine. QUOTE(Nerytė @ 2006 06 21, 21:29) ne ne ne... tas prieskonis tai tokie lapai... kalendra jis vadinasi. slovakijoj slidinejant teko valgyti raugintu-svieziu kopustu sriubye su grybais ir slyvomis - skonis buvo pasakiskas, bet tikslaus recepto pati nezinau
Aš siūlau tirštą kopūstienę, kurią mano šeimyna tiesiog dievina, o jinai tikrai lengvai paruošiama ir pigiai atsieina. Reikės:
1. Galvutės kopūsto. 2. 2 didokos morkos. 3. Faršo. 4. Prieskonių pagal skonį. Supjaustom daržoves, faršą sugnaibom mažais gabaliukais. Viską sudedam į puodą ir užberiam prieskoniais ir leidžiam troškintis, kol daržovės suminkštės ir faršas išvirs. Valgom su dideliu kiekiu grietinės ir natūraliu pomidoru padažu. Niam niam
Atleiskit
As virdama kopustu sriuba (svieizu kopustu, ne raugintu), pries dedama i puoda morkas ir svogunus, juos pakepinu nedideliame kiekyje sviesto. Tikrai skonis pagereja
O visa kita - paprastai, tradiciskai: apverdu vistienos galabiuka arba is farso padarytus kukuliukus su lauro lapeliu, vienu kvapiu pipiru ir keletu juoduju. Kartais kokio darzoviu sultinio kubeli imetu, taciau tai nebutina. Tada beriu kubeliais pjaustytas bulves, pakepintas tarkuotas morkas su smulkiai pjaustytais svogunais, juostelemis supjaustytus kopustus. I sriuba beriu ivairiu prieskoniu misinio. Baigus virti ir nukelus nuo virykles ipjaustau nemazai krapu Jei sriuba saldoka - siek tiek citrinos ispaudziu. O valgome su grietine ir juoda duona
Mano vyro megstamiausia sriuba:
Visko deti pagal skoni Supjaustyti jautiena smulkiais gabaliukais ir pavirti 10 min. supjaustyti bulves ir sudeti i puoda po 5 min sudeti supjaustyta kopusta(sviezia) pakepinti sutarkuotas morkas, svoguna arba svoguno laiskus, krapus ir petrazoles ir pries baigiant virti sriubai sudeti ir pavirti 5 min. Skanaus! Mano vyras sako, kad tai fantastiska sriuba.
Mano seimyna labai megsta kopustiene su kiaulienos karka.Bulves tada verdu su lupenomis ir patiekiu atskirai.
Psio,
Į šviežių beveik visada dedu pomidorų padažo virimo pabaigoje -taip skaniausia. Mėsos ne visada dedu, kartais kukulių, kartais vištienos, o kartais tik pakepintos šoninės su svogūniukais. Paprastai improvizuoju, manau daugelis taip daro,
Visgi, gal tai gelsvė. Ji puikiai tinka paukštienai gardinti, ir turi grybo atspalvį. Gelsvę maistui panaudojame dažnai, nes yra kieme augančios. Kadaise netyčia folijoje ant žarijų troškinau vištos širdelių ir kepenėlių mišinuką (širdelių turi būti kiek daugiau, nes kepenėlės aitresnės) pamaišęs su gelsvėm ir petražolėm - buvo labai ir labai skanu. Draugelis ragavo ir stebėjosi - kaip šitaip gerai galima išgauti iš subproduktų ;-)
O šiandien tik ką baigiau kopūstienę, čia pasiskaitęs - pagal rusišką versiją daugiau, tik pridėjau šaukštą - dvejis tomatų padažo, "natūralaus", aišku. Paragavau ir skonis buvo puikus, o dabar jau ir įsiversiu gerą lėkštę, kai jau nusistovėjo ;-)
Jeigu,as verdu kopūstų sriubą iš šviežio,tai labai dažnai aš įdedu obuolį,stengiuosi,kad jis būtų rūgštoko skonio{tarkim antanini}
Jeigu,sriubą verdu be mėsos tuomet,ant sviesto{pakepinu svogūną,morką,petražolę,jeigu turiu paprikos,arba saliero gumbo gabaliuką}ir baigiant kepinti įberiu šaukstą miltų įpilu buljono[stengiuosi natūralaus],bet ,bulvių į tokį nededu. Baigiant troškinti visą tą masę supilu ,tuomet dedu krapų ,mairūno,pipirų maltų . Sriubą stengiuosi pasūdyti jau prieš pat pabaigą. Jeigu verdu raugintų tuomet pirmiausia įdedu sviesto,jeigu verdu be mėsos sutarkuoju morką,petrazolę ,supjaustau bulves,o raugintus kopūstus patroškinu atskirai su sultiniu{taip mane mokino mociutė} Ir viską sukrečiu į verdamą puodą. Būtinai,verdu bulves su lupyne. Jeigu verdu su mėsa verdu skystą kopūstienę,nemėgstu ,kad ji būtų tiršta. Mano kopūstienėse ,kokios jos bebūtų,turi būti daug morkų. Papildyta: Papildymas: Obuolį išvirus sriubą visad išimu,dažnai panaudoju kitom reikmėms,prie mėsos su kitomis virtomis daržovėmis.
Paivairinimui:
KOPUSTU SRIUBA SU RYZIAIS virti tradicine sv. kopustu sriuba: kopustai, morkos, svogunas (su pakepinmu, su frikadelkem, desreliu gabaliukais, kmynais ir kas kaip sugalvoja... Tik vietoj bulviu cia bus ryziai Tikrai viriau ir valgiau ne viena karta! Kaip pasiryzau ja isbandyt
As darau troske-raugintus kopustus siek tiek nuplauti, sudeti juos i puoda, ipjaustyti siek tiek sviezio kopusto, sudeti pjaustytas bulves ir rukytu pjaustytu desreliu, ir ipilti vandens kad apsemtu, deti pipiru, druskos, lauro lapeliu, ir troskinti ilgai apie 1,5 val. Kai isverda atskirai isipilame to sultinio, o i lekstute isidedame troskintu kopustu
Aš verdu raugintų kopustų sriubą su šonkaukiukais. Šonkauliukus prieš dieną pamarinuoju (druskytė, pipiriukai), įdedu raugintų kopustų, bulvių, morkų ir viskas. Viską pagardinu grietine ir įdedu truputi pomidorų pastos. Išeina rūgšti, rieboka (normos ribose)
O mane mama išmokė, kad tiek troškinant šviežius kopūstus, tiek verdant iš jų sriuba, prieš dedant į puoda reikia juos kartu su tarkuotom morkom bei parugstintu ir paprieskonintu vandenuku suspaudyti, suminkyti. Visada taip darau - man labai skanu
|