Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Gydytojo stomatologo patarimai pacientams.
Supermamų klubas > Konsultacijų centras > Klausimas odontologei
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
UnknownUser
Esu gydytojas stomatologas, noriu parašyti nedidelį straipsniuką, padedantį pacientams susigaudyti jų situacijoje. Konkrečiai šitą dalį skirsiu plomboms - kada jas galima statyti, o kada - ne.

Paprastai susidūriu su tokia problema - pacientas ateina ir iš anksto sako, kad jam ten ir ten reikia suplombuoti dantį. Ty, jis be gydytojo nusistatė sau diagnozę ir mano, kad jam reikia suplombuoti dantį. Beveik kiekvienas pacientas įsivaizduoja, kad plomba yra superuniversali priemonė, galinti padėti jam beveik kiekvienoje situacijoje. Nesvarbu, ar skylute maža, ar ten likusi tik danties šaknis ... Dažnai girdime prašyma: "nu sumplombuokite kaip nors".
Noriu nuliūdinti skaitytojus, kurie labai tiki stebuklingomis plombų galiomis - plomba yra gana neatspari, labai jautri technikai ir ne itin patikima ertmių atstatymo priemonė. Gamintojai duoda apie 10 metų garantiją plomboms, reiškia, stomatologai irgi turi statyti tik tokias plombas, kurioms galėtų duoti panašaus ilgumo garantiją. Na, bent jau 5 metų. Jei jusų plombos krenta kas metus laiko - reiškia padaryta viena iš esminių klaidų: arba nusižengta plombavimo technikai, arba plomba dėta ten, kur ji pagal technologija negali būti dedama.
Šiuo atveju, kaip alternatyva plombai gali būti naudojami įklotai/užklotai arba vainikėliai. Žinoma, tai yra gerokai brangiau, ir daugumas pacientų mano, kad gydytojas nori įsiūlyti jiems gerokai brangesnį gydymo būdą, vietoje elementarios plombos. Tačiau statistika rodo štai ką: retai kuris dantis atlaiko daugiau nei 3-4 plombų pakeitimus. Po viso to jis vis tiek būna atstatomas kaip reikia, o ne "dalipdant" plombas is visų kraštų. Geriausiu atveju toks dantis pragyvena su plombomis apie 10 metų, bet per tą laiką gali iškilti (ir paprastai iškyla) tokių rimtų komplikacijų, kad protezavimas tampa nebeįmanomas. Todėl tikrai nereikia taupyti ant kas metus keičiamų plombų. Geriau vieną kartą pasidaryti žmonišką protezą ir, esant gerai burnos ertmės būklei, turėti jį gal net ir iki senatvės.
Galiausiai, nevertėtų pamiršti, jog atstatytas dantis burnoje turi būti pilnavertis. Jei jums įstatė plombą be natūralaus danties paviršiaus anatomijos, nesiekiančią priešais esančio danties dėl baimės, jog nuolatinis krūvis ją greitai išlauš, nepadarė normalaus kontakto su gretimu dantimi - tai ne gydymas. Lygiai taip pat sėkmingai jūs galite pasidaryti skylės užlipdimo operaciją sau pats namie, užsipildami Momento klijų į skylę. Kol ta puse nekramtysite - laikys smile.gif Nepamirškite, jog atstatytas dantis turi pilnai perimti natūralaus funkcijas, jūs turite galėti drąsiai juo kasti, galėti normaliai išsivalyti tarpus ir pamiršti, kad jis yra atstatytas.
Neteisingas plombinės medžiagos taikymas yra panašus į dangoraižio statymą ant smėlio pagrindo - stovi, kol jo niekas neliečia.
Taigi, mieli pacientai, kelis kart pamąstykite prieš sakydami savo stomatologui: "nu suplombuokite kaip nors: ...
Sekmes!
Bajm
prigąsdinai unsure.gif
Rasma
QUOTE(UnknownUser @ 2006 06 24, 11:26)
Taigi, mieli pacientai, kelis kart pamąstykite prieš sakydami savo stomatologui: "nu suplombuokite kaip nors: ...
Sekmes!
*

Iš tikrųjų pacientas yra viso labo tik pacientas, sako ką nori, nusišneka, klausia nesąmonių biggrin.gif Patinka man "kantrūs" medikai. Sugebantys individualiai aiškinti kas tinka, kas netinka, kodėl taip, o ne kitaip. Juk tikrai profesionalaus mediko joks pacientas neįkalbės kažką daryti ne taip, kaip reikia..įkalbės tik lengvai paperkamą, nesuinteresuotą daromo darbo kokybe ir pan.
Ateisiu ir sakysiu "žinot, atvežiau uošvę, nusibodo, daug kalba, daug valgo, tai darykit ką nors". Sąžiningas medikas patars kitaip problemas spręsti, nesąžiningas - skirs pradžiai raminamųjų, uošvę įtaisys ligoninėje išsitirti ir užrašys skrandžio sumažinimo operacijai biggrin.gif Taip ir su odontologais. Svarbu ne tiek pačiam pacientui daug žinoti, kiek dantukus patikėti sąžiningam ir mokančiam dirbti odontologui ax.gif
Dafnė
Ar nebusi is tu gudruciu kur protezuoja Caries media?
UnknownUser
Caries media nelygu caries media. Reikia ne diagnozės, bet konkrečios klinikinės situacijos. Jei tai yra MOD defektas su plonesnėmis nei 2 mm sienelėmis, reikėtų pamąstyti apie protezavimą užklotu. Priešingu atveju gali atlūžti gumburas arba įvykti plombos atplyšimas nuo danties paviršiaus. Dar vertėtų nepamiršti apie idealaus kontaktinio punkto suformavimą, kas su plomba labai netgi nelengva.
Negyvus dantis plombuoti paprastomis plombomis, neperdengiant gumburų yra tiesiog kvaila.
Papildyta:
Rasma, pacientas irgi turi buti suprantantis. Nemegstu uzsispyrusiu ir nesuprantanciu. Sakai jam, blogai ta plomba, arba nelaikys ilgai, arba jei ir laikys, bus pralaidi, kas nesimato, bet kazkada duos simptomus. O jis vis tiek savo - nu suplombuok ir tiek smile.gif
Pasiimi jo parašus, prigąsdini, užkeli kainą, jei ir tada nori - prašau.
ex-s
keistas kažkoks pasisakymas g.gif labai jau į vienus vartus g.gif na, tamsta, bent jau užsiregistruot galėjot...o kad tamsta beraštis (ar beraštė) tai ką jau padarysi...

grįžtant prie temos tai aš esu susidūrusi su panašia situacija - man primygtinai siūlė užklotus ir laminates klinikos savininkas, vos užmetęs akį į situaciją, nors gydanti gydytoja sakė - nėra reikalo, užtenka plombuoti. Dar mačiau kaip diskusijos metu tos klinikos savininkas pažiūrėjo į gydytoją tokiu žvilgsniu - maždaug, užsičiaupk. Na finansinė darbų išraiška tai kaip diena ir naktis....

be to juk tie užklotai ir ypač laminatės gali sėkmingai nukristi...taip kad nereikia
UnknownUser
"keistas kažkoks pasisakymas g.gif labai jau į vienus vartus g.gif na, tamsta, bent jau užsiregistruot galėjot...o kad tamsta beraštis (ar beraštė) tai ką jau padarysi..."

Ka norėjote šiuo sakiniu pasakyti, aš taip ir nesupratau ...

Jūsų atvejo analizuoti negaliu ir nežinau, gal ir butų pakakę tik plombos, gal jums norėjo įkišti brangesnį daiktą, taip yra labai dažnai, dėja.
Dėl nukritimo, yra atlikti šimtai tyrimų, kuriais ir remiasi gydytojai stomatologai, rinkdami konstrukciją savo pacientams. Jei aš žinau, kad vidutinė plombos stovėjimo trukmė pacientui šiame dantyje bus 1 metai, kodėl aš turiu ją statyti? Juk tyrimais įrodyta, kad "helio" plomba vidutiniškai stovi ne mažiau 5 metų. Reiškia, plomba čia jau nebetinka, reikalingas protezas.
Yra dešimtys faktorių, lemiančių sėkmingą restauracijos tarnavimą, ne tik plombos stovėjimo laikas. Na, bet aš nevardinsiu visų jų, nes prasideda mokslinė terminologija. Žinoma, pacientui esmė yra plombos stovėjimo laikas. Nes jie nežino kitų faktorių. Tam esame mes, kad juos pasvertume ir buitiškai išaiškintume pacientui.
Florestina
Jauciu, pas toki stomatologa irgi neiciau. Mano gydytojas man visada duoda rinktis is keleto gydymo variantu. O siaip tai man kaikurios helio plombos jau laiko 11 metu. O is vieno danties iskrito per 2 metu 6 kartus. Dabar ten karunele.
UnknownUser
Tai kiek reikia turėti proto, kad po 5 nesėkmių dar 6-ą kartą statyti plombą į tą patį dantį?? Iškrito kartą - nu gal seilių papuolė ar dar kas nors nutiko, bet iškrito kelis kartus, o gydytoja vis tiek užsispyrusi daro savo - čia jau kvaila. Akivaizdu, kad ant tokio danties jau seniai prašėsi vainikėlis.

Rinktis duodu ir aš, tik paprastai galima rinktis ne danties atstatymo technologiją, o medžiagą. Technologijoms yra gana griežti parodymai. Jei plomba, tai gali būti plomba. Jei vainikėlis, tai jau negali būti plomba. Jei aš siūlyčiau pacientui į dantį arba plombą, arbą vainikėlį, reiškia, kad aš nežinau elementarių konstrukcijų technologijų pagrindų. Vienodai gerai tikti abu variantai negali. Žinoma, yra tarpinių atvejų, tačiau jie gana reti. Dažniausiai yra tik vienas techninis sprendimas, kurį galima padaryti keliomis medžiagomis.
Todėl, galiu pasiūlyti "helio" plombą, cementinę plombą arba "metalinę" plombą, bet negaliu pasiūlyti keramikinio vainikėlio arba "helio" plombos. Vainikėlis ir plomba yra skirtingos technologijos.
Ice
Neblogą savireklamą SM-e varai. Nepyk, bet man taip pasirodė mirksiukas.gif
UnknownUser
Tikrai superinė savireklama! Belieka tik savo darbovietę parašyti - ir visos supermamos lekia pas mane smile.gif
Žinau, kad mano pranešimai skamba gana kandžiai ir griežtai, tačiau tai yra tiesiog toks rašymo stilius.
Taip pat žinau, kad šiuolaikiniai pacientai labai išprusę ir puikiai žino visas gydymo galimybes, todėl pas gydytoją stomatologą ateina su savo gydymo planu. Dabar belieka išmokti gerai valyti dantis - ir jums musų paslaugų nebereikės smile.gif

O kol dantų valyti jūs nemokate, mėginsiu atsakyti į jums rūpimus klausimus. Nepykite, jei griežtokai, pašaipiai ar primygtinai dėstydamas savo nuomonę ir kritikuodamas kitus gydytojus. Čia yra Internetas, čia labai daug kas leidžiama.
Florestina
QUOTE(UnknownUser @ 2006 06 30, 02:46)
Tikrai superinė savireklama! Belieka tik savo darbovietę parašyti - ir visos supermamos lekia pas mane smile.gif
Žinau, kad mano pranešimai skamba gana kandžiai ir griežtai, tačiau tai yra tiesiog toks rašymo stilius.
Taip pat žinau, kad šiuolaikiniai pacientai labai išprusę ir puikiai žino visas gydymo galimybes, todėl pas gydytoją stomatologą ateina su savo gydymo planu. Dabar belieka išmokti gerai valyti dantis - ir jums musų paslaugų nebereikės smile.gif

O kol dantų valyti jūs nemokate, mėginsiu atsakyti į jums rūpimus klausimus. Nepykite, jei griežtokai, pašaipiai ar primygtinai dėstydamas savo nuomonę ir kritikuodamas kitus gydytojus. Čia yra Internetas, čia labai daug kas leidžiama.
*

As Jusu stiliui pritariu, tik gal galetumete is tikruju pasisakyte is kur esate, nes paskui gali taip buti, kad kuri nors is musu "gincijasi su savo gydytoju". As beveik isitikinusi, kad tai ne as, nes gydytojas ne meiluzis, jo nepazisti 100 proc.. Bent jau miesta nurodykite.
UnknownUser
Florestina, tebūnie tai maža paslaptimi smile.gif
Jūsų buvusi konsultantė lygiai taip pat apie save nepateikė jokių duomenų.
Pacientas turi teisę ginčytis su gydytoju, svarbu, kad ginčas būtų konstruktyvus. Ty, pacientas turi remtis konkrečiais tyrimais, faktais ir įrodymais, o ne iš kaimyno išgirsta informacija. Galiausiai, kito gydytojo pateikti duomenys nėra įrodymas, jei tie duomenys nėra pagrįsti. Jei aš ginčijuosi, visuomet turiu faktų ir įrodymų "užnugarį", kurį galiu tuoj pat bet kuriam abejojančiam pateikti, ar tai pacientas, ar kitas gydytojas. Todėl, prašau, ginčykitės ir jus su faktų "užnugariu", priešingu atveju atrodysite nerimtai.
Rasma
Vadinasi Jums reikalinga tikslinė auditorija g.gif Gydytojai odontologai su kuriais galėtumėte čia diskutuoti. Bet manau, kad visų pirma čia renkasi mamos..esamos..būsimos ir t.t. (aišku tarp jų turbūt yra odontologių) ir turbūt daugumai vis vien neperprasti to, ką medikai ne vienus metus mokinasi smile.gif
Aš nežinau "elementarių konstrukcijų technologijų pagrindų" ir tikrai mažiausiai ko norėčiau, tai pas odontologą atklausyti visą odontologijos kursą, kad tapčiau kažką žinančia paciente. Aš ateinu sutvarkyti dantų, kaip jie bus sutvarkyti man mažai svarbu, svarbu, kad dantys būtų "sveiki" ir dar ilgai tarnautų biggrin.gif

Kaip suprantu Jūs čia ne ginčytis atėjote, o kaip pats(-i) rašote, cituoju "o kol dantų valyti jūs nemokate, mėginsiu atsakyti į jums rūpimus klausimus..<..>primygtinai dėstydamas savo nuomonę ir kritikuodamas kitus gydytojus." O kame viso šito prasmė? Juk dėl bet kokio gydymo geriausiai konsultuotis su savo gydytoju, kuris realiai mato tavo dantis ir gali pasiūlyti kažkokį problemos sprendimą g.gif

"Čia yra Internetas, čia labai daug kas leidžiama." Čia leidžiama tiek, kiek apibrėžta šio forumo taisyklėse, taigi gal ir daug kas, bet ne viskas. Tik kaip pamatuoti biggrin.gif

Nesupykit, mes gal atrodome nerimtai, bet Jūs čia atrodote mažų mažiausiai keistai blink.gif Pvz. aš visai nesuprantu šios temos prasmės. Na, ne visada viską galima sutaisyti plombomis..tai ką dabar reikia daryti?
Mazule
[quote=UnknownUser,2006 06 30, 01:46]

O kol dantų valyti jūs nemokate, mėginsiu atsakyti į jums rūpimus klausimus.

doh.gif
Taip ir nesupratus likau: ar čia savireklama, ar savojo ego įtvirtinimo pastangos, ar dar kažkas iš tos pačios balos..........
Neskanus skyrelis schmoll.gif
Florestina
Na as tai tikrai nemoku valytis dantu. Bet niekas manes to nemoke, odabar jau toks amzius, kad gedijuosi prasyti, kad kas nors pamokytu. blush2.gif Ir apskritai to turbut turi mokyti tevai, o mano tevas valosi turbut tik pries sventes, o motina pries eidama pas odontologa. Tame turbut ir gludi mano nemoksiskumo priezastis. g.gif g.gif g.gif
Papildyta:
QUOTE(UnknownUser @ 2006 06 30, 15:07)
Pacientas turi teisę ginčytis su gydytoju, svarbu, kad ginčas būtų konstruktyvus. Ty, pacientas turi remtis konkrečiais tyrimais, faktais ir įrodymais, o ne iš kaimyno išgirsta informacija. Galiausiai, kito gydytojo pateikti duomenys nėra įrodymas, jei tie duomenys nėra pagrįsti. Jei aš ginčijuosi, visuomet turiu faktų ir įrodymų "užnugarį", kurį galiu tuoj pat bet kuriam abejojančiam pateikti, ar tai pacientas, ar kitas gydytojas. Todėl, prašau, ginčykitės ir jus su faktų "užnugariu", priešingu atveju atrodysite nerimtai.
*

Kakurioje temoje ji buvo parasiusi, kad ji dirba ne Kaune, ir ne Vilniuje, o kazkur periferijoje.
Ice
QUOTE(UnknownUser @ 2006 06 30, 02:46)
Čia yra Internetas, čia labai daug kas leidžiama.
*

Nu tikrai keistuolis doh.gif Gal mažai darbo turi, kad tiek daug čia rašai? mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Florestina @ 2006 07 01, 08:31)
Na as tai tikrai nemoku valytis dantu. Bet niekas manes to nemoke, odabar jau toks amzius, kad gedijuosi prasyti, kad kas nors pamokytu. blush2.gif Ir apskritai to turbut turi mokyti tevai, o mano tevas valosi turbut tik pries sventes, o motina pries eidama pas odontologa. Tame turbut ir gludi mano nemoksiskumo priezastis. g.gif  g.gif  g.gif
*

Tikrai taip, didžiausią įtaką daro šeima, tėvai. Bet jei jie nedavė tokių įgūdžių - tikrai nesidrovėk ir klausk odontologo mirksiukas.gif Neįsivaizduoju kaip turėtų atrodyti gydytojas (turbūt toks, kuriam viskas "dzin"), kuris nenorėtų pamokyti dantų higienos. Tad drąsiau mirksiukas.gif Mokytis niekada nevėlu mirksiukas.gif
otje
[quote=UnknownUser,2006 06 30, 15:07]
*

[/quote
Papildyta:
QUOTE(UnknownUser @ 2006 06 30, 15:07)
*

Sveiki , as prasyciau jusu patarimo.Daugeli metu as lankiausi Kaune pas viena stomatologe ir problemu neturejau,jos taisytas mano dantis jau apie 10 metu laiko.Pries pora menesiu as apsilankiau pas kita stomatologa ir jis man pasake,kadreikia 6 dantis tvarkyti kadangi priestai stomatologo tvarkyti dantys buvo blogai isvalyti.Po pirmos danties tvarkymo praejo 3 savaites ir as negaliu nei valgyti,nei gerti,nei dantu valyti,nes jauciu gelima.Ar tai normalu?
UnknownUser
otje, sveiki.
Jus pateikete siek tiek mazokai informacijos. Dantukas sestas, taip? Nuo ko ji skauda, kiek laiko skauda skausmui uzejus, ar skauda savaime, ar skauda sukandant, ar skauda valgant kieta maista? Pradziai atsakykite i siuos klausimus.
Na ir dar - ar jis gyvas (nesalinti nervai), kuo plombuotas paskutini karta?
otje
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 11, 23:27)
otje, sveiki.
Jus pateikete siek tiek mazokai informacijos. Dantukas sestas, taip? Nuo ko ji skauda, kiek laiko skauda skausmui uzejus, ar skauda savaime, ar skauda sukandant, ar skauda valgant kieta maista? Pradziai atsakykite i siuos klausimus.
Na ir dar - ar jis gyvas (nesalinti nervai), kuo plombuotas paskutini karta?
*

sveiki,

Labai aciu uz jusu demesi.Mano dantis gyvas.Pries tai jame buvo helio plomba,bet naujas stomatologas(nes as randuosi uzsienyje) man pasake,kad pries tai jis buvo blogai isvalytas pries plombuojant.Man ta krumini danti(pati paskutini,ne protini) maudzia kokias geras 5 minutes pavalgius,atsigerus,dantis issivalius.Jis siuo metu irgi helio plomba plombuotas.Jis man buvo pries geras 2 savaites sutaisytas.Bet kas man keista,kad pries ta tvarkyma as su juo jokiu problemu neturejau ir stomatologo nuomone man reikia dar 5 dantis tvarkyti,nes jie blogai isvalyti.As juo labai kazkodel pradejau nepasitiketi.
UnknownUser
Reiketu dar tokios informacijos:
- isgerus kazko salto pradeda staigiai gelti? Jei taip, po kiek laiko nustoja?
- ar yra tasku danties pavirsiuje, kuriuos durstant adatele jauciasi umus skausmas?
- stipriai paspaudus buku daiktu plombos pavirsiu ir staigiai atleidus, yra skausmas?
- ar danties jautrumas, palyginus su pirma-antra diena po plombavimo, palaipsniui mazeja?

Ir pagaliau, kokios formos skyle yra? Kokiu danties sieneliu nera?
otje
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 12, 20:42)
Reiketu dar tokios informacijos:
- isgerus kazko salto pradeda staigiai gelti? Jei taip, po kiek laiko nustoja?
- ar yra tasku danties pavirsiuje, kuriuos durstant adatele jauciasi umus skausmas?
- stipriai paspaudus buku daiktu plombof pavirsiu ir staigiai atleidus, yra skausmas?
- ar danties jautrumas, palyginus su pirma-antra diena po plombavimo palaipsniui mazeja?
*

Nurijus saltus gerimus pradeda is karto gelti ir nustoja po kokiu 5 min,nuo adateles nieko as nejauciu ir paspaudus buku daiktu nieko nejauciu.Jautrumas yra maesnis tik erzina pavalgius ar atsigerus,ar po dantu valymo.
Bajm
mano tarpdančiai jautrūs pasidarė

skauda, kai pavalgau

gal čia tarpdančių siūlas kaltas?

dar aš baisiai nepatenkinta, kad pavalgius tarpdančiuose lieka daug maisto (tarpdančiai normalūs, tarpų nėra), ar čia gali būti nuo to, kad 1 kartą per pusmetį einu pas gydytoją akmenis nuvalyti ?
UnknownUser
otje

Galimas toks atvejis, kad jusu dantys yra pakankamai jautrus ir reikia, kad praeitu kiek ilgesnis laikas, kol viskas susitvarkys (sita atsakyma sakau as ir kiti stomatologai, kai nezinome, ka pasakyti, tik jus niekam nesakykite smile.gif )
Antras variantas - plombavimo technikos taisykliu pazeidimas, deja, sita jau gali zinoti tik jus gydes gydytojas. Issiaiskinti, ar plombavimo technika nebuvo pazeista, suzinoti neimanoma, nebent gydytojas issamiai paaiskintu, kaip plombavo danti.
Linkiu jums kuo greiciau atsikratyti jautrumo!

Bajm

Ar paraude tarpdanciu speneliai? Ar visoje burnoje taip, ar tik tam tikrose vietose?
Gal su siulu persistengiate mazumele? Bendros ligos ir vartojami vaistai yra?
Bajm
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 14, 00:01)
Bajm

Ar paraude tarpdanciu speneliai? Ar visoje burnoje taip, ar tik tam tikrose vietose?
*

neparaudę
jautrumas yra visoj burnoj
vaistų nevartoju (tik kartais laisvinančius vidurius)

gal dantų pastą reikia keisti (dabar kažkokia Colgate)?

beje, įdomu būtų išgirsti jūsų nuomonę apie dantų pastas ir bendrai apie kasdienę dantų priežiūrą

ar verta naudoti dantų skalavimo skystį?
Springlet
UnknownUser, ka manote apie dantu balinima?
otje
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 14, 00:01)
otje

Galimas toks atvejis, kad jusu dantys yra pakankamai jautrus ir reikia, kad praeitu kiek ilgesnis laikas, kol viskas susitvarkys (sita atsakyma sakau as ir kiti stomatologai, kai nezinome, ka pasakyti, tik jus niekam nesakykite smile.gif )
Antras variantas - plombavimo technikos taisykliu pazeidimas, deja, sita jau gali zinoti tik jus gydes gydytojas. Issiaiskinti, ar plombavimo technika nebuvo pazeista, suzinoti neimanoma, nebent gydytojas issamiai paaiskintu, kaip plombavo danti.
Linkiu jums kuo greiciau atsikratyti jautrumo!

Bajm

*

Sveiki,

Dar vienas klausimelis.Jei pries plombuojant danu skyles buvo blogai isvalytos,ar as jausciau ka nors bevalgant ar geriant?Ir kaip man zinoti ar tos skylutes buvo gerai isvalytos?As tuos dantis ,cia uzsienyje tvarkausi,nes noriu pasiimti papildoma dantisto draudima.Gal tas naujas stomatologas man tik dumus i akis pucia,nes ta klinika yra privati ir je lupa pinigus,kaip ir advokatai - uz darba ir laika.Aciu uz jusu pagalba.
UnknownUser
otje

Sakau saziningai, negaliu atsakyti i jusu klausima "Jei pries plombuojant danTu skyles buvo blogai isvalytos, ar as jausciau ka nors VALGYDAMAS ar GERDAMAS?" konkreciai, o besiprasantis atsakymas "taip, zinoma" gali buti neteisingas, nes yra kelios nuomones:
- standartine, daugumai akivaizdi - jei "skyle" nepilnai isvaloma, kariesas plinta toliau net ir po plomba ir palaipsniui sukelia "nervo" uzdegima;
- nestandartine, mastantiems giliau - kariesas nustoja plisti, kai tik mikroorganizmai netenka salygu maitintis ir daugintis. Po hermetiska plomba, lyg ir, tokiu salygu nelieka, todel manoma, kad siek tiek ne iki galo isvalyta "skyle" komplikaciju duoti neturetu.

Gali buti keli atvejai:
- atvertas "nervas";
- panaudota senovine plombavimo medziaga, kuriai reikalinga dugno izoliacija;
- plombavimo metu pateko seiliu;
- buvo plombuota pernelyg dideliais sluoksniais;
- pernelyg issausinta ertme vieno is paruosimo plombavimui etapo metu;
- gydytojas plombavimo metu galvojo apie pasaulio futbolo cempionato finalo dalyviu busima dvikova smile.gif

Bajm

Perskaites/-ciusi mano si atsakyma, nueikite i virtuve, raskite dantu krapstuka arba adatele ir pameginkite ja prabraukti prie pat dantenu per danties pavirsiu, tarsi sluodamas danti. Ar ant galiuko matote ka nors?
Kai atliksite si eksperimenta ir parasysite jo rezultatus, as jums atsakysiu i kitus klausimus.

Springlet

Dantu balinimas yra minimaliai kenkianti dantims procedura. Deja, grozis reikalauja auku.
Klauskite konkreciau, kad as cia istisu straipsiniu nerasineciau.
gabituka
Mano dantis tvarkė prieš gerus metus, bet po tvarkymo man skaudėjo šalia tų dantų esantys tarpdančiai. Seniau tik kokias 5 min po valgio, o vat sianien jau trecia diena kaip gelia..tai cia ir gal blogas užtaisymas?
Florestina
Na stai ir as grizau is atostogu. Zvilgtelejau i veidrodi ir ... APAKAU ohmy.gif . Visi mano dantys, ypatingai ten kur jie plombuoti, nueje rudom demem. Rodos ir valiausi, ir kavos negeriau, ir nerukiau. Man dar niekad taip nera buve. Ar galejo taip atsitikti nuo CHLORHEKSIDILO tirpalo, kuris man buvo rekomenduotas po implantacijos? g.gif Ka man daryti, higiena daryta balandzio menesi, sekanti karta bus galima daryti, tik spali, tai ka, man su tokia isvaizda ir darban eiti. O gal pabandyti nusveisti su soda ar citrinos rugsties tirpalu? (Cia draugiu patarimai).
vyšnelė
Sveiki.Džiaugiuosi,kad radau šį skyrelį.Tikiuosi,kad gausiu atsakymų į man rūpimą klausimą.Problema yra ta,kad rudenį pradėjau tvarkytis dantį.Valė kanalus,uždėjo vaistų ir liepė ateiti už poros savaičių.Tos savaitės man tęsiasi iki šiol.Tiesiog iš tikrųjų nebuvo net laisviausios minutės.Bet man to danties iš tikrųjų neskaudėjo.Bet dabar bijau ir pagalvoti,kas manęs laukia - kažin ar dar taisys tą dantį man,ar lieps traukti unsure.gif .Nu prisidirbau kaip koks mažas vaikas.Kažkaip ir nemalonu dabar man eiti pas tą dantistę po tiek laiko.Aišku,labiausiai norėčiau,kad tą dantį man dar patvarkytų.Labai prašau,patarkit man ką nors unsure.gif .Ačiū 4u.gif .
UnknownUser
gabituka

Gali buti, kad padarytos "kabancios" plombos. Siulas, ieidamas i tarpdanti turi vienoje vietoje truputi spragteleti ir isokti i tarpdanti. Isimant siula, neturi buti jokiu kabinimosi tasku. Nors pilnai gali buti, kad prasidejes antrinis kariesas, be nuotraukos nepasakysi ...

Florestina

Chlorheksidinas, is tiesu, nudazo dantis siek tiek gelsvoka spavla, tai jo pasalinis poveikis. Arba reikia rinktis tirpala ne chlorheksidino pagrindu skalavimui, arba teks siek tiek palaukti, kol dantu spalva gris iki pradines.

vysnele

Prisidirbote jus rimtai, iki pat kaklo smile.gif
Jei jau keliaujate pas stomatologa, tai pabaikite gydyma iki pabaigos. Patikekite, stomatologai itin nemegsta tokiu "begiojanciu" pacientu ir nesupranta tokiu pasiteisinimu, kaip nera laiko ar dar kazko. Pabariau, o dabar atsakysiu smile.gif
Greiciausiai, jei laikina plomba neiskrito ir simptomatikos nera, danti galima bus toliau gydyti. Tiesiog gali buti toks variantas, kad lengvesne diagnoze "perejo" dabar i kiek sunkesne, ir gali tekti ilgiau danti gydyti ir brangiau moketi. Galiausiai, dantis, kurio kanalai gydomi, ypac kruminis, yra itin neatsparus kruviams, todel gali bet kuriuo metu luzti. O tokio danties luzimas daznai baigiasi jo rovimu.
Keliaukite ir ilgai nedelskite, darbas palauks, o dantu jums nauju per artimiausius 10 metu niekas neduos (gal genetikai padirbes ir po kokiu 15 metu patiems turtingiausiems jau siulys ne implantatus, o tikrus laboratorijoje isaugintus dantis:) )
vyšnelė
UnknownUser ,ačiū už išsamų atsakymą.Žinau,kad būsiu žiauriai prisidirbusi,bet reikės kažkaip kuoptis doh.gif .
Florestina
Man gydytojas dave lapeli ant kurio buvo isdestyta dantu prieziura po implantacijos ir ten buvo nurodyta, kuo skalauti. As truputi pasveiciau su geriamaja soda, gal nuo vieno karto nieko baisaus nenutiks, dingo bent jau demes. O tas baisiausias parudavimas priekiniame dantyje yra labai jautrus silumai, salciui ir saldumui, itariu ten jau darosi skylute. Jau ten kazko labai itariai krapste gydytojas spalio menesi, matyt jau tada buvo itarimu. Reiks gal nuieiti, bet veliau. doctor.gif fear.gif scare.gif Vis tik priekinis dantis labai jau jautrus taisymo metu verysad.gif .bijau.gif .
Springlet
UnknownUser, aciu uz atsakyma smile.gif
Sakykit, jei kruminiame dantyje yra istatytas štiftas ar reikia ji isimti, jei nera nei jokiu skausmu, nei jokiu zidiniu ar geriau palikti ramybeje?

UnknownUser
Springlet, o ka norima su tuo danciu daryti?
Beje, kas per stiftas? Mazokai informacijos, kol kas atsakyti negaliu ...
Springlet
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 20, 20:15)
Springlet, o ka norima su tuo danciu daryti?
Beje, kas per stiftas? Mazokai informacijos, kol kas atsakyti negaliu ...
*

Tiesiog isimti stifta(negaleciau konkreciau pasakyti kas tai per stiftas, tiesiog idetas, kad sutvirtinti danti pries ~8 metus) ir uzplombuoti estetiskai.
UnknownUser
Metalinis stiftas ir "helio" plomba yra nesuderinami vienas su kitu ir taip plombuoti gali tik nelabai fizika ismamantis gydytojas. Jei jau buvo nutarta deti stifta, kas nera itin patikima, tai reikejo deti stiklo pluosto stifta (bet pries 8 metus, nezinau, ar tokie buvo). Galiausiai, jei gydytoja nusprende, jog vien plombos cia nepakanka, tai jau ir nereikejo deti plombos, o reikejo mastyti apie protezavima. Plombavimas ant metaliniu stiftu yra vienas ir nenuspejamiausiu dalyku. Pati nemaloniausia komplikacija - tai saknies luzis del stifto poveikio. Maza to, vizualiai plomba gali atrodyti neblogai, net laikytis, taciau laikysis ji deka stifto, o per jos ir danties krasta mikroorganizmai skverbsis gilyn i sakni ir ateityje sukels letini uzdegima.
Zinoma, nematydamas situacijos, pasakyti nieko negaliu. Spresdamas is 8 metu stovejimo ir simptomu nebuvimo, galiu speti, kad, ko gero, su konstrukcija pasiseke. Taciau, jei yra galimybe, butinai pasikeiskite i proteza del auksciau mano minetu galimu nenumatytu komplikaciju.
Springlet
Aciu uz atsakyma smile.gif
Kadangi tai septintas dantukas, tai kaip suprantu apie estetini plombavima nei svarstyti neverta.
Baltiete
Sveiki 4u.gif
Turiu tokia problemele. Nesioju breketus 3-ia menesi. Pries kelias dienas pastebejau viename tarpdantyje sioki toki patinima ir lengva paraudima(3 diena laikosi). Ar tai galetu buti uzdegimas,jei neskauda,nemaudzia ? Akmenis valiausi pries 1,5 menesio.O iki stomatologes vizito dar reikia laukti.Siaip visi dantys buvo sutvarkyti pries dedant breketus.Nerimauju..

Aciu is anksto smile.gif
UnknownUser
Taip, paraudimas yra vienas is uzdegimo pozymiu. Reiketu pameginti pakrapstyti ta tarpdanti, gal pavyks paskutinio savaitgalio isvykos i gamta metu valgyta saslyka aptikti smile.gif Gali buti blogai pastatytos tarpdantines plombos, zinoma, jei jos yra tuose dantyse.
Baltiete
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 24, 21:24)
Taip, paraudimas yra vienas is uzdegimo pozymiu. Reiketu pameginti pakrapstyti ta tarpdanti, gal pavyks paskutinio savaitgalio isvykos i gamta metu valgyta saslyka aptikti smile.gif Gali buti blogai pastatytos tarpdantines plombos, zinoma, jei jos yra tuose dantyse.
*

Begedis sarlatanas. Pasijuokit pats is savo juokeliu. Profesionalumas-zero schmoll.gif
Vėta
Sveiki, kaip rašiau, gydytoja gydė dantį, bet iškrito vaistai, o gydytoja atostogauja. Nuėjau į valdišką odontologijos polikliniką, ten dantuką užtaisė ir pasakė, kad jos manymu tai negyvas dantis. Dabar dantį kaip ir iškėlė, tapo labai jautrus, bijo karšto ir šalto, jautrus kandant. Ką daryti? 4u.gif
UnknownUser
Baltiete

O cia niekas ir nesiruosia profesionaliai konsultuoti, dar to betruko, kad po visos darbo dienos profesionaliu konsultaciju cia reiketu rimtai rasyti. Savo juokeliu esme jums suprasti daviau, netinka, laukite gydytojos su saslyko liekanomis tarp dantu smile.gif
I jusu klausima as atsakiau.

Zemaika

Dantis negali buti "jos manymu gyvas ar negyvas". Tai parodo specialus testai, rentgeno nuotraukos ir kt. Taigi, 100% atveju galima nustatyti, ar dantis gyvas, ar nebe. Nebent yra ribine bukle , kuomet dantis is gyvo pradeda tapti negyvu, taciau si riba yra laikoma negyvu dantimi, kadangi isgelbeti danties vis tiek nepavyks.
Daryti reikia kreipimasi i stomatologa smile.gif Kitos iseities nera. Jei pateiksite daugiau informacijos, gal ir pavyks kazka daugiau pasakyti.
Baltiete
[quote=UnknownUser,2006 07 25, 21:22]

"O cia niekas ir nesiruosia profesionaliai konsultuoti, dar to betruko, kad po visos darbo dienos profesionaliu konsultaciju cia reiketu rimtai rasyti."

Kaip supratau pats/i sia tema/skyreli atidarete noredami patarti zmonems, turintiems problemu,bei normaliai atsakineti i Ju klausimus(kaip beje ta ir daro kitos srities medikai kitose temose). O pastarieji zodziai daug ka apie Jus pasako.

Nesivarginkit atsakyti/komentuoti.
Vėta

Zemaika

Dantis negali buti "jos manymu gyvas ar negyvas". Tai parodo specialus testai, rentgeno nuotraukos ir kt. Taigi, 100% atveju galima nustatyti, ar dantis gyvas, ar nebe. Nebent yra ribine bukle , kuomet dantis is gyvo pradeda tapti negyvu, taciau si riba yra laikoma negyvu dantimi, kadangi isgelbeti danties vis tiek nepavyks.
Daryti reikia kreipimasi i stomatologa smile.gif Kitos iseities nera. Jei pateiksite daugiau informacijos, gal ir pavyks kazka daugiau pasakyti.
*

[/quote]
Labai ačiū už sugaištą laiką. Nemanau, kad šis skyrelis betikslis. Yra pasauly piktų žmonių, na ką padarysi. O kad nebežinau ką tiksliau galiu parašyti apie savo problemą. Prieš 3 savaitęs nulūžo plombuoto danties gabaliukas, ėmė mausti, tai nuėjau pas savo gydytoją. Ši pradžioj uždėjo vaistų, po to keitė kitais. Man blogai laikosi laikinos plombos, ėmė ir iškrito. Kol vaistai laikėsi, neskaudėjo, danties visai nejutau ( net kai vaistai buvo iškritę< o gal dar laikėsi?). Tik kai užtaisė rausvu cementu dantį ( man atrodo, kad vaistų nedėjo, tik užcementavo) ant rytojaus ėmė mausti, kliūti( todėl galvoju, kad iškėlė), labai bijo karšto ir šalto. O kaip suprasti, kad nepavyks išgelbėti danties. Juk ir išėmus nervą, dantis dar gali tarnauti? Negi reikės rauti dantį?
UnknownUser
Ar jus galite pasakyti, ka per vaistus jums dejo? Gal minejo, kad vaistu "nervui marinti"? Ar krapstesi kanaluose tokiomis spalvotomis adatelemis?
Del "neisgelbeti danties" as turejau galvoje, neisgelbeti nervo, per skubejima parasiau danties ... Taigi, ten ir be nervo danti galima kuo puikiausiai sutaisyti, nebijokite smile.gif
Beje, butu labai gerai, jei pavyktu gauti danties nuotrauka ir patalpinti ja cia. Butu galima pasakyti gerokai daugiau.
gabituka
man skauda abieju taisytu dantu tarpdanciai. Ir skausmas metosi: viena savaite skauda viena danti, kita savaite kita....
Vėta
QUOTE(UnknownUser @ 2006 07 26, 10:41)
Ar jus galite pasakyti, ka per vaistus jums dejo? Gal minejo, kad vaistu "nervui marinti"? Ar krapstesi kanaluose tokiomis spalvotomis adatelemis?
Del "neisgelbeti danties" as turejau galvoje, neisgelbeti nervo, per skubejima parasiau danties ... Taigi, ten ir be nervo danti galima kuo puikiausiai sutaisyti, nebijokite smile.gif
Beje, butu labai gerai, jei pavyktu gauti danties nuotrauka ir patalpinti ja cia. Butu galima pasakyti gerokai daugiau.
*

Sveiki, nervą marinančių vaistų tikrai nedėjo, danties giliai nekrapštė. Įsitikinusi, kad dantį gydė, o ne nervą marino. Nuotraukos neturiu ir jaučiu, kol grįš mano gydytoja, neturėsiu. Ačiū už patarimus 4u.gif
UnknownUser
gabituka

Greiciausiai yra kontaktinis kariesas. Tam nustatyti reikia apziuros ir sukandimines rentgenogramos. Be siu priemoniu diagnoze yra tik spejimas.
Jei diagnoze pasitvirtintu, teks persiplombuoti arba detis iklotukus/uzklotukus (ar pakaks plombos, ar reikes mikroprotezo, apsprendzia likes danties audiniu kiekis).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.