Įkraunama...
Įkraunama...

Baravykienė

kaip išvirti baravykienę, kur čili kaime duonos kepaliukuose būna?
Atsakyti
Nezinau kokia ja ten verda. ax.gif
As verdu papratai. Tik verdu ne su dziovintais, bet su saldytais baravykais. Nes vaikams dziovintu per intensyvus skonis ir nevalgo.
Uzkaiciu puoda su vandeniu. Dedu bulves kubeliais, druska, pipirus lauro lapus. keptuveje pakepinu smulkinta svoguno galva ir truputi smulkiai tarkuotos morkos. Apkepinus supilu i puoda. Tada apkepinu smulkintus baravykus ir ant galo truputi miltu, kad sriuba ne tokia skysta butu. Kartais sriuba dedu ir pakepintu lasinuku, kartais tik sviesto daugiau. Kartais idedu perliniu kruopu. Zodziu, kaip man ant "seiles uzeina".
Mano seima sia sriuba myli. Gal kad ne taip daznai verdu, del saldytu baravyku stygiaus. biggrin.gif
Atsakyti
Vieno vyruko, vardu Giedrius, grybų sriubos receptas. Kas valgė, alpo iš malonumo tongue.gif

Vieną svogūną supjaustome nedideliais kubeliais ir pakepiname 4 šaukštuose sviesto. Kepame ant vidutinės ugnies apie 5-7 minutes, kad suminkštėtų, bet nepradėtų karamelizuotis. Gatavi jie atrodo taip:

user posted image

Pilame porą šaukštų miltų, kepame tris minutes, nuolat pamaišydami, kad nepradėtų svilti ir ruduoti. Nuotraukoje - po trijų minučių.

user posted image

Kol kepa, užstatome stiklinę gero vištienos sultinio, kad užvirtų arba bent jau gerai įkaistų. Kai praeina tos trys minutės ( ar mažiau, priklausys nuo ugnies stiprumo ), nuimam puodą su miltais ir svogūnais nuo ugnies, palaukiam keletą sekundžių, kad nustotų burbuliuoti, ir supilame sultinį. Gerai išmaišome šluotele į tokią košę. Tuomet pilame šešias stiklines pieno, galima ir šalto, bet geriau tokio pat įkaitinto. Viską išmaišome, užviriname, sumažiname ugnį, ir burbuliuojame dešimt minučių. Matysime, kaip viskas pamažu tirštėja. Kai galime su šaukštu ir pirštu padaryti taip, tuomet jau gatava:

user posted image

Ragaujame, įberiame druskos, pipirų. Įberiam kokias keturias saujas grybų, kapotų taip, kaip jums patinka - galima griežinėliais, galima ir visai smulkiai. Taip pat beriame žiupsnį peletrūno ( tarragon ), geriausia šviežio ir smulkiai sukapoto, bet tiks ir džiovintas, tik tuomet jo truputį mažiau. Jeigu neturite peletrūno - galima šliūkštelėti į sriubą du-tris šaukštus sauso vermuto, nors tai bus ne visai tas pats. Taip pat tinka čiobreliai.
Viską užviriname ir karts nuo karto pamaišydami, kad nepradėtų svilti prie dugno, verdame ant lėtos ugnies apie dešimt minučių. Tuomet įmaišome gerą šaukštą grietinės, arba pusę stiklinės geros grietinėlės, arba prancūziško "creme fraiche", ar iš vis nieko nebededam. Ragaujam, beriam kiek trūksta druskos, pipirų, jeigu kas nori - truputį citrinos sulčių ( tik atsargiai, nuolat maišant, kad nesutrauktų pieno ). Sriuba baigta.

user posted image

Imame porą arbatinių šaukštelių sausų mielių, užpilam jas stikline šilto vandens, įberiame šaukštelį cukraus. Laukiame apie dešimt minučių, kol paviršius pasidarys putotas. Tuomet suberiame šaukštelį druskos, vieną-du kiaušinius, porą šaukštų alyvų aliejaus ir smulkiai sukapotų rozmarino lapelių ( nedaug, tik akcentui, na, kažkur nuo 5-6cm šakelės. ). Pilame stiklinę miltų, išmaišome, dar stiklinę, kol taps tokia pliurzė, viena ranka maišome tešlą, kita pilame miltus. Reikia ranka čiupinėti ir jausti, kas vyksta su tešla. Galų gale ateis momentas, kuomet tešlą bus galima minkyti, nors kol kas ji labai lipni. Pilame dar truputį miltų, kol nebelimpa, ir minkome apie dešimt minučių. Reikia kiek kietesnės tešlos, bet ne tokios kietos, kaip koldūnams, todėl įpilame truputį daugiau miltų. Tikslių proporcijų tikrai nepasakysiu, nes vienų miltai drėgnesni, kitų sausesni, ir nieko čia tos proporcijos neduos. Išminkyta tešla nebelimpa prie rankų, ir ją galima sutepti aliejumi, dėti į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir padėti šiltoje vietoj, kad kiltų.

user posted image

Po pusantros valandos ji pakyla šitaip.

user posted image

Traukiame tešlą lauk, truputį paminkome, kad subliukštų ( labai nedaug, pusę minutės max ). Formuojame iš jos dubenėlio dydžio rutuliukus, turint omeny, kad rutuliukai padidės dvigubai. Dedame rutuliukus ant pergamentinio popieriaus, pabarstyto miltais, ir sutepame aliejumi, kad nedžiūtų. Uždengiame rankšluosčiu, paliekame kilti.

user posted image

Po valandos jie iškyla štai taip:

user posted image

Orkaitė turi būti gerai įkaitinta, 230-260C. Išvis geriausia, jeigu ant vienos iš lentynų įklotas picos akmuo ar tiesiog poringų plytelių sluoksnis. Jos gerai sugeria šilumą, ir po to kepant atiduoda ją, geriau apkepa dubenėlių apačia. Nors aišku galima iš bėdos ir tiesiog į skardą dėti. Prieš kišdami į orkaitę su purškikliu pripurškiame į vidų vandens, uždarome kelioms akimirkoms, tada dedame, kartu su visu pergamentiniu popieriumi. Popierių reikia apipjauti aplink dubenėlį ir kepti taip, kad jis nekabotų už picos akmens ar skardos ribų, antraip jis ima svilti. Kepame, kol dubenėliai paruduoja, apie 20 minučių.

user posted image

Traukiame juos lauk iš orkaitės, paliekame pastovėti, kol atauš. Jų "mėsa" gali pasirodyti kiek kietoka, bet tai kaip tik tai, ko norėjosi, nes nuo to dubenėlis tampa tvirtesnis. Tuomet "stogą" nupjauname, pjaudami įstrižai į vidų, o minkštimą išskobiame, palikdami jo šiek tiek prie vidinių sienelių. Užpildome grybų sriuba, įpilame šaukštą konjako, aplink ant lėkštės pabarstome smulkiai kapoto peletrūno lapelių. Valgome, užsikąsdami "stogu".

user posted image


Atsakyti
Ciocia Polia nerealus receptukas thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif Butinai ji isbandysiu,aciu drinks_cheers.gif bigsmile.gif thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo marinulia: 30 gegužės 2008 - 03:22
isbandziau ;] tik dar idejau kumpio ir bulviu pjaustytu kubeliais. viskas buvo laabai skanu, tik man su grybais kazkas nesigavo, nes dariau su dziovintais ir ismirkiau rodos ir apkepiau, bet vistiek jie turejo toki skoni kartoka. neskaitant to, viskas labai skanu. bet jau kita karta kai darysiu, desiu vel baravyku sultinio ir grybu visai nedesiu, tik bulvyciu ir kumpio ;]
Atsakyti
bandziau ir as sia Giedriaus sriuba su pievagrybiais thumbup.gif (tik as nepyliau i duona)
Atsakyti
Aš verdu sriubą iš džiovintų baravykų. Juos išmirkinus supjaustau smulkiais gabaliukais, dedu bulvių, morkų, svogūno ir perlinių kruopų (tik jas reikia pasimerkti isanksto, kitaip ilgai virs). Pagardinu grietine.
Atsakyti

 i 
FORUMO TAISYKLIŲ PRIMINIMAS:

1. Temos pavadinimą prašome rašyti tik lietuviškomis raidėmis (ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž). Nerašykite didžiosiomis raidėmis!

2. Prieš paskelbdami naują temą, visada pasinaudokite "Paieška" ir įsitikinkite, ar anksčiau forume nebuvo rašyta Jus dominančia tema.

3. Draudžiamos temos, kuriose klesti šlamtlaiškiai ir reklama, komerciniai pasiūlymai (pvz. gaminu-parduodu, "turiu-parduodu", "aš neplatinu, platina kiti", "kur nusipirkti?", "kas galit parduoti?", "atsakiau į AŽ" ir pan.). Radus tokio pobūdžio temas /  žinutes, jos ištrinamos be išankstinio perspėjimo.

4. Draudžiamas tarpininkavimas, organizuojant masinius pirkimus. Išimtis: tokia veikla leidžiama tik skyrelyje "Internetinės parduotuvės", kai įvykdomos skyrelio taisyklėse numatytos sąlygos.

5. Norėdami pacituoti žinutę (-es) , necituokite pačių nuotraukų (cituojamoje žinutėje (-ėse) tiesiog ištrinkite nuotraukos nuorodą su kodu [ img ] [ /img ] ) , taip forumas bus neapkrautas.

6. Jei keliate patiekalų nuotraukas, tai ne didesnes nei 500- 600 pikselių. Didesnio formato nuotraukos papildomai apkrauna Forumą ir iškraipo Forumo langą.

7. Draudžiami bet kokie komercinio/platinimo/reklaminio pobūdžio skelbimai (tiek temos pavadinime ir turinyje, tiek dalyvio logo/avatare/pavadinime ir paraše). Komerciniai skelbimai bus ištrinti, o dalyviui skirtas asmeninis įspėjimas, draudimas rašyti komentarus arba visiškai uždraustas prisijungimas Forume.

Komercinio pobūdžio reklamos pasiūlymus rašykite adresu: info@supermama.lt, reklama@supermama.lt  
Atsakyti