Įkraunama...
Įkraunama...

Mielinis Velykų pyragas

rožinis pyragas:
tešlai:
325g miltų
20g mielių
125ml šilto pieno
50g cukraus
žiupsnelis druskos
75g sviesto ar margarino
1kiaušinis
įdarui:
175g riešutų
50g išmirkytų razinų
1citrinos žievelė
1pak vanilinio cukraus
75g cukraus
1kiaušinis

padarom mielinę tešlą, riešutus susmulkinam, cukrų išplakam su kiuašiniu.
iškočiojam tešlą, dedam įdarą, supjaustom juostelėm, susukam ir dedam į skardą, palikdami tarpus tarp rožyčių. įdedam į vos įkaitintą orkaitą kad pakiltų tešla. kai jau pakyla kepam apie pusvalandį 180 temp. ištraukus aptepame uogiene.

ps. nuotraukoj pyragas keptas iš 2porcijų, nes daug svečių bus lotuliukas.gif ir vietoj riešutų dariausu gatava aguonų mase 4u.gif
Atsakyti
Ir aš šiandien iškepiau Velykinius mielinius pyragus smile.gif

user posted image

Panettone

Raugas:
120 ml šilto pieno
15 g šviežių mielių
1 v. š. miltų
1 v. š. cukraus

Tešla:
100 g sviesto (kambario temperatūros)
2 kiaušiniai
2 tryniai
1/3 st. cukraus
3 st. miltų
1/2 a. š. druskos
1 st. razinų ir cukatų
1 trynys + 1 v. š. pieno
cukraus pudra

Ištirpinti mieles šiltame piene. Įpilti 1 v. š. cukraus ir 1 v. š. miltų, išmaišyti. Uždengti plėvele ir palaikyti šiltai 20 - 30 minučių.
Persijoti miltus su druska. Ištrinti sviestą su cukrumi, dėti kiaušinius, trynius ir raugą. Palaipsniui beriant miltus užmaišyti minkštą tešlą. Ji neturi būti kieta, bet ir nelipti prie rankų. Minkyti ant stalo bent 10 minučių.
Dėti tešlą į riebalais pateptą dubenį, uždengti ir kildinti šiltai 1,5 - 2 val. (tešlos tūris padidės daugiau nei 2 kartus).
Pakilusią tešlą paminkyti, suberti razinas bei cukatas, apvoliotas nedideliame miltų kiekyje. Lengvai paminkyti.
15 cm diametro formą patepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi, paliekant 10 cm aukščio kraštą virš formos aukščio. Sudėti tešlą, pridengti ir kildinti dar mažiausiai 1 val. (tešla užpildys visą formą ir pakils virš formos kraštų).
Įkaitinti orkaitę iki 190C. Patepti pyrago viršų kiaušinio tryniu, išmaišytu su pienu. Kepti 15 minučių, po to temperatūrą sumažinti iki 165C ir dar kepti 20 - 30 min., patikrinant ar iškepė su mediniu pagaliuku.
Iškepusį pyragą 10 min. aušinti formoje, o vėliau ant grotelių. Pabarstyti cukraus pudra.

P. S. stiklinė amerikietiška - 240 ml. Razinas išmirkiau rome... 4u.gif Kepiau specialiose popierinėse formelėse, į kurias dar dėjau iš kepimo popieriaus padarytą kraštą, iškilusį dar per visą formos aukštį, iš dvigubos normos smile.gif

user posted image
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2006 04 14, 12:48)
rožinis pyragas:
...
padarom mielinę tešlą, riešutus susmulkinam, cukrų išplakam su kiuašiniu.
iškočiojam tešlą, dedam įdarą, supjaustom juostelėm, susukam ir dedam į skardą, palikdami tarpus tarp rožyčių. įdedam į vos įkaitintą orkaitą kad pakiltų tešla. kai jau pakyla kepam apie pusvalandį 180 temp. ištraukus aptepame uogiene.


nu net susnarvavau. jau eisiu daryti to pyrago... O gi žiūriu PADAROM MIELINĘ TEŠLĄ.... ji gi kažkaip ne visai paprastai darosi g.gif

ech...einu kur nors ieškoti kaip padaryti mielinę tešlą biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 15 balandžio 2006 - 11:36
Mano pats parasčiausias mielinės tešlos receptas:
1) 40gr. mielių sutrinti su 1 š. cukraus ir šlakeliu pieno, įberti 1š. miltų ir išsukti, dar ant viršaus l.plonai miltų ir uždengiam , kol pakyla.
2) Į dubenį beriu apie 300gr. miltų, kuriuos užpilu stikline šilto pieno ir išmaišau(blynų tirštumas), dabar supilu pakilusiais mieles ir dar išsuku. Apibarstau miltais ir palieku kilimui.
3) Į pakilusią masę dedu 3kiaušinius išsuktus su 0,5st. cukraus(pagal norą saldumo), 150gr.ištirpinto margarino, aguonų, razinų, na ir apie300gr miltų.Tada minkau, tešla neturi būti kaip kirvis tongue.gif .dedu į formą, aptepu plaktu kiaušiniu, apibarstau cinamonu ir vanil. cukrumi. Kepa apie 30min. thumbup.gif Pabandykyt, nes šis receptas mano bobučių 100 kartų patikrintas thumbup.gif
Atsakyti
kepiau pagal pirmą receptąsad.gif((( vidus žalias, viršus apdegė. nors šiaip tai turėjo skanus gautis ir tesla taip nuostabiai iskylo. itariu, kad per didelę ugnį nustačiau:( žioplėsad.gif((
Atsakyti
Sonatina, nu tokiu nuostabiu mieliniu velykiniu pyragu senai nesu maciusi. Net aiktelejau pamaciusi, saunuole thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif , butinai per kitas velykas pabandysiu drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(akvilyte @ 2006 04 14, 11:48)
rožinis pyragas:
tešlai:
325g miltų
20g mielių
125ml šilto pieno
50g cukraus
žiupsnelis druskos
75g sviesto ar margarino
1kiaušinis
įdarui:
175g riešutų
50g išmirkytų razinų
1citrinos žievelė
1pak vanilinio cukraus
75g cukraus
1kiaušinis

padarom mielinę tešlą, riešutus susmulkinam, cukrų išplakam su kiuašiniu.
iškočiojam tešlą, dedam įdarą, supjaustom juostelėm, susukam ir dedam į skardą, palikdami tarpus tarp rožyčių. įdedam į vos įkaitintą orkaitą kad pakiltų tešla. kai jau pakyla kepam apie pusvalandį 180 temp. ištraukus aptepame uogiene.

ps. nuotraukoj pyragas keptas iš 2porcijų, nes daug svečių bus lotuliukas.gif  ir vietoj riešutų dariausu gatava aguonų mase 4u.gif



O kur gauti tos gatavos aguonų masės?
Atsakyti
Aguonų masės kažkada mačiau saulutėje. Ji konservų dėžutėse sufasuota.
Atsakyti
QUOTE(Gandi @ 2006 05 01, 16:12)
Sonatina, nu tokiu nuostabiu mieliniu velykiniu pyragu senai nesu maciusi. Net aiktelejau pamaciusi, saunuole thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif , butinai per kitas velykas pabandysiu  drinks_cheers.gif


šiaip tas pyragas kalėdinis, taip kad teks laukt dar metus lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fliquiti: 07 kovo 2007 - 22:21
niu keliam temike i virsu gi velykos arteja. thumbup.gif

sonatarin o forma cia tu pyragu kokia buvo?
Atsakyti
meduke, štai čia pirkau popierines formeles būtent tokiam pyragui, tik sumoviau po kelias į vieną, kad tvirčiau laikytų formą... Ir kadangi tešla neįtikėtinai kilo, dar formas "paaukštinau" kepimo popieriumi... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(meduke @ 2007 03 23, 13:22)
niu keliam temike i virsu gi velykos arteja. thumbup.gif

sonatarin o forma cia tu pyragu kokia buvo?

nu va per velai paskaiciau.ten jau apsiprekinau , papirkau gaidzio ir kitokiu formeliu o va apie popierines net nepagalvojau doh.gif
Atsakyti