Įkraunama...
Įkraunama...

HIPOalerginės mitybos receptai

Ši tema skirta mamytėms ir tėveliams,kurie augina alergiškus vaikučius, o galbūt ir patys yra alergiški
user posted image

Šiek tiek naudingos informacijos:

user posted image

Kryžminė alerginė reakcija:


Maisto produktas: --> Kryžminė reakcija:
Obuolys, kriaušė -> bulvė,morka,beržų žiedadulkės
Bananas -> lateksas
Kivis -> beržų, varpinių ir rugių žiedadulkės,lateksas
Mangai -> lateksas
Melionai -> varpinių žolių žiedadulkės,rugiai,lateksas
Avokadas -> lateksas
Morkos -> salieras,obuolys,bulvė,rugiai, kviečiai,beržai,pelynas,žiedadulkės,avokadas,lateksas,ananasas,anyžiai
salieras -> beržų,kviečių žiedadulkės
pomidorai -> beržų,varpinių žolių žiedadulkės,rugiai
Anyžiai,pipirai,kalendra -> kviečių ž.
Ramunėlės -> kviečių ž.
Sojos ir javai -> varpinės žolės,rugiai
Javai -> kviečių,rugių,miežių,avižų ž,ryžiai
Menkė -> ungurys,skumbrė,lašiša,tunas, erškėtis,plekšnė
Karvės pienas -> ožkos pienas,kt gaminiai iš pieno
Kiaušiniai -> paukščių plunksnos
Česnakas -> svogūnai,šparagai
Medus -> žiedadulkės
Žirniai -> sojos,baltosios pupelės,žemės riešutai
Persikai -> kviečiai,rugiai,miežiai,avižos,kukurūzai
Krevetės -> krabai,austrės,kalmarai,vėžiai, dulkių erkutės


Kokie maisto produktai gali sukelti alergija alergiškiems beržų žiedadulkėms:

3-10proc: imbieras,cinamonas,kalendra,kmynai,pipirai,garstyčios,pelynas
30-60proc: vaisiai: obuoliai,kiviai,slyvos,persikai,kriaušės;
daržovės: bulvė,morka,paprika,pastarnokai,salierai,pomidorai
80-90proc: riešytai,migdolai

Ką gali valgyti tokie vaikai:

Daržovės: kopūstai,agurkai,moliūgai,kukurūzai,salotos,svogūnai,porai
Uogos: spanguolės,avietės,serbentai,gervuogės,erškėtrožiai
Vaisiai: ananasas,avokadas,bananas,melionas,citrusiniai vaisiai
Kt. Produktai: džiovinti vaisiai,pasterizuotos sultys,vaisių konservai

(kiekvieno situacija individuali,todėl įsitikinkite kiekviena sau,ar tie produktai tikrai tinka)

user posted image

Negalimus vartoti produktus galima pakeisti:

Pvz vieną kiaušinį galima pakeisti Į: 100ml bulvių tyrės/arba/100ml morkų t/arba/100ml bananų t./arba/100ml kriaušių t./arba/2v.š. sojų miltų

100ml kvietinių miltų->60mlbulvių krakm/100kukurūzų miltų/100mlsojų miltų+25mlbulvių krak/50ml sojų miltų+50ml bulvių krak/125ml sojų miltų

100ml bulvių krakmolo -> 1250 mlkukurūzų miltų/175ml sojų m./100mlgrikių miltų

100ml kukurūzų miltų -> 75ml bulvių krak./75mlgrikių milt/125ml sojų milt

100ml grikių miltų -> 100mlbulvių krak./125mlkukurūzų milt/175ml sojų milt

100ml sojų miltų-> 50ml grikių miltų/75ml kukurūzų milt

100ml ryžių miltų -> 100ml kviet.miltų/100ml kukurūzų miltų[/B]


ir dar.....
1 kiaušinį galima pakeisti:

♦ 50 g sojų varškės, išmaišytos ir suplaktos su 10–15 ml vandens. Šis variantas tinka sūrio pyragams, įvairiems įdarams, plikytam kremui.

♦ 1 šaukštu linų sėmenų, virtų su 3 šaukštais vandens, kol sutirštės (maždaug 2–3 minutes). Linų sėmenis geriausiai vartoti atšaldytus tamsiems kepiniams kepti: meduoliams, šokoladiniams, karameliniams, morkų pyragams, avižiniams sausainiams.

♦ Obuolių tyre (galima naudoti jau pagamintą, skirtą vaikams, galima gaminti patiems). 1 kiaušiniui pakeisti reikia 50 g obuolių tyrės. Puikiai tinka kepti kvietinę ir ruginę duoną, keksus.

♦ Trintais bananais. Pusė trinto banano pakeis vieną kiaušinį. Ypač gerai tinka bananiniams kepiniams.

♦ 1 šaukštu sojų miltų, sumaišytu su 2 šaukštais vandens.

Skaitykite daugiau: http://www.15min.lt/...4#ixzz2BTPeaPJP

user posted image

Tema skirta talpinti receptams,jų ruošimo eigai,patarimams,kaip pakeisti vieną ar kitą negalimą vartoti produktą receptuose 4u.gif 4u.gif
Receptai be pieno, kviečių, kiaušinių, sojos, citrusinių vaisių, gliuteno....
ŽENKLINIMAS:

K - kiaušiniai
Kv - kviečiai
P - pienas
S - soja
C - citrusiniai vaisiai
G - gliutenas


user posted image
Skanaus !

user posted image
geros informacijos puslapis
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fifux'e: 06 lapkričio 2012 - 21:46
Pyragas su morkomis (Be Kv, K, P, S, C, G)

Reikės:
200ml grikių miltų
200g kukurūzų kruopų
600ml vandens
50 ml kukurūzų krakmolo
100g virtų tarkuotų morkų
0,5 a.š. druskos
100g cukraus
3 v.š. aliejaus

Eiga:
Sumaišyti miltus,kruopas,krakmolą cukrų ir druską.
Supilti vandenį ir aliejų.
Išmaišius dėti morkas.
Masė turi būti vientisa.
Kepti skardoje su kepimopopieriumi apie 200 laipsnių temp., maždaug 25 min

........................................

Bananinis pyragas (Be K, P, S, C )

Reikės:
150 g augalinio margarine
150 g cukraus
1 tarkuotas bananas
400 ml kvietinių miltų (pakieskit kuo tinka kiekveinai)
2 a.š. kepimo miltelių
100ml karšto vandens
Aliejaus skardai ištepti

Eiga:

Margariną ištirpinti su cukrumi
Įmaišyti tarkuotą bananą.
Berti miltus,kepimo miltelius.
Pilti karštą vandenį ir gerai išmaišyti.
Tešlą supilti į aliejumi išteptą skardą ir kepti apie 175 laipsnių temp, apie 50 min
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fifux'e: 01 birželio 2012 - 11:46
Vištienos suktinukai su abrikosais (Be K, KV, P, S, C)

Reikės:
6 gab vištienos krūtinėlės filė
250g džiov. Abrokosų
1 v.š. aliejaus
300ml vandens
Druskos, pipirų
1 v.š. kukurūzų arba ryžių miltų

Eiga:
Abrikosus užmergti ir palaikyti kelias valandas.
Vištieną išmušti,pabarstyti prieskoniais.
Ant kiekvieno vištienos gab dėti po 5 abrikosus,suvynioti ir sutvirtinti mediniu smeigtuku.
Juos pakepti keptuvėje su aliejumi.
Po to dėti į puodą ir užpilti 300ml karšto vandens.
Supilti aliejų iš keptuvės,suberti abrikosus ir troškinti apie 15min.
Išėmus suktinukus,į nuovitą,supilti miltus sumaišytus su šiek tiek vandens,pasidarys padažas.

.........................................


Bulvių ir morkų maltiniai
(Be K, Kv, P, S, C)

Reikės:
500 g bulvių
500 g morkų
Šiek tiek petražolių
Aliejaus

Eiga:
Bulves ir morkas nuskusti.
Stambiai sutarkuoti ir sumaišyti su smulkintom petražolėm.
Nusunkti skystį.
Rankom suformuoti plonus paplotėlius ir kepti kelptuvėje kol pagels.

..........................................

Triušienos troškinys
(Be K, Kv, P, S, C)

Reikės:
1 triušis
4-5 morkos
2 svogūnai
Druska,pipirai
Aliejus

Eiga:
Triušieną supjaustyti ir pakepti keptuvėje.
Dėti mėsą į puoda.
Kartu sudėti supjaustytas morkas ir bulves.
Įpilti vandens,sulig maisto kiekiu.
Suberti druską, pipirus.
Troškinti ant ugnies apie gerą pusvalandį arba orkaitėje 200laipsnių temp.
Atsakyti
4u.gif Fifux'e 4u.gif

As,kad nereiketu ruosti kiekvienam atskirai , tai mazajam kartu prie seimynos kepu orkaiteje netikra zuiki arba kotletukus labai skanius be kiausiniu, batonu:

500g kalakutienos farso (arba kiaulienos, cia kaip kas megsta ir gali)
4-5 dideles morkos
1 svoguno galvele

druska,pipirai (pipiru nededu nes mazasisi reaguoja i juos)

Apkepinu sutarkuotas morkas su svogunais aliejuje (alyvuogiu dazniausiai), sudedu i farsa, druskytes pagal skoni ir labai gerai isminkau. Formuoju zuiki arba kotletukus ir i orkaite kol pradeda apkepti pavirsius (gal apie 40-45 min 200C orkaitej, priklauso nuo kotletuku dydzio).

Kepdama taip kotletukus jau seniai pamirsau apie kiausini ir batona, labai minksti purus ir skanus ax.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sraiges: 01 birželio 2012 - 12:56
nėr už ką,manau aktuali tema čia šiais laikais mirksiukas.gif

........................................

Mėsos kukuliai (Be K, Kv, P, S, C)

Reikės:
200 g bulvių tyrės
100 ml bulvių krakmolo
2v.š. ryžių miltų
2 v.š. aliejaus
20 g malto mėsos

Eiga:
Sumaišyti bulvių tyrę, krakmolą, ryžių miltus, ir aliejų.
Sudėti maltą mėsą.
Iš gautos masės daryti kukuliukus ir juos kepti orkaitėje 200 laipsnių apie 30 min.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fifux'e: 01 birželio 2012 - 13:04
Maltos mėsos ir daržovių troškinys(Be K, Kv, P, S, C)

Reikės:
4 morkos
1svogūnas
1kopūstas
1 l vandens
50g ryžių
400 g maltos mėsos
aliejaus
druskos

Eiga:

Susipjaustyti daržoves.
Puode užvirti vandenį ir sudėti kopūstą.
Kai jis suminkštės,sudėti morkas ir ryžius.
Pakepinti maltą mėsą ir svogūną ant keptuvės.
Sudėti į verdantį puodą.
Virti kol viskas išvirs
.............................................................

Rizotas su daržovėmis (Be K,Kv, P, S, C)

Reikės:

500 g rudųjų ryžių
2 cukinijos
aliejus
2 morkos
400 g šaldytų kukurūzų
druskos

Eiga:
Išvirti ryžius.
Sukiniją supjaustyti ir pakepti aliejuje.
Dėti į puodą arba toje pačioje keptuvėje troškinti įpylus vandens. Kartu ir kukurūzus.
Turėti išsivirus morkas.Jas nutrinti (sublenderiuoti).
Sumaišyti ryžius su morkų ryte, cukinijom,kukurūzais.

.....................................................

Juodųjų serbentų putėsiai (Be K, Kv, P, S, C)

Reikės:
250 g juodųjų serbentų
250 ml vandens
100g cukraus
3 v.š. želatinos

Eiga:
Išsibrinkinti želatiną su vandeniu (užpylus apie 5 min palikti)
Juoduosius dėti į puodą,supilti cukrų,užpilti vandens ir pavirti 15 min.
Perkošti.
Sultis užvirinti ir nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su želatina.
Atvėsinti ir suplakti plakikliu,kad gautūsi tiršta.
Supilstyti į indelius ir palaikyti šaldytuve.
Pagardinti uogomis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fifux'e: 01 birželio 2012 - 14:59
Trapūs paplotėliai (Be K, Kv, P, S, S, C, G)

Reikės:
10 g augalinio margarino
100 g cukraus
50 g bulvių tyrės
100 ml ruginių miltų
100 ml bulvių krakmolo
1 a.š. kepimo miltelių
aliejaus

Eiga:
Marganiną su cukrumi išsukti.
Sumaišyti su bulvių tyre.
Pridėti bulvių krakmolo,ruginių m.,padaryti vientisą masę.
Tešlą susukti į maistinę plėvelę ir palaikyti kelias val šaldytuve.
Išėmus iš šaldytuvo,iškočioti daugmaž 1cm storio, susipjaustyti norimomis formomis.
Kepti 200laipsnių temp., apie 10 min

...........................................

Mielinės bandelės (Be K, Kv, P, S, C, G)

Reikės tešlai:
25 g mielių
250 ml vandens
0,5 a.š. druskos
75 g cukraus
1 a.š. kardamono
750 ml miltų be gliuteno
50 ml aliejaus

Įdaras:
25 g tirpinto augalinio margarino
2 v.š. margarino
3 v.š. fruktozės

Eiga:
Mėlias ištirpinti vėsiame vandenyje.
Suberti cukrų,druską,kardamoną.
Maišant suberti miltus.
Tada supilti aliejų.
Ir palikti pakilti bent pusvalandį.
Po to iš tešlos iškočioti daugmaž 35x20 cm dydžio ir kelių cm storio lakkštą.
Jį ištepti tirpintu margarinu,užbarstyti razinas ir fruktozę.
Suvynioti ir supjaustyti.
Riekelias išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir palikti dar apie 15min.
Kepti apie 120 min 200 laipsnių temp.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Fifux'e: 05 birželio 2012 - 16:15
Musu megstami speltos miltu blyneliai. Blyneliai tikrai paprasti, bet mano vaikas juos megsta:

Reikes:
4 valg. saukstai speltos miltu
ryziu /avizu pienas, gali buti vanduo
razinos, abrikosai( dziovinti vaisiai, kuriuos valgote)
1 bananas
druska, truputis cukraus


Eiga
: paprasta- i miltus ipilame piena/vandeni, sudame nuplautus dziovintus vaisius, burokine tarka sutarkiojame banana, pasudome, cukriuko pagal skoni ir kepame saulegrazu aliejuje. Is sio miltu kiekio gaunasi 2 keptuves blynuku.
Atsakyti
ačiū klaudi,reikės išmėginti bigsmile.gif

o pas mus šnd pietums MALTOS MĖSOS KUKULIUKAI SU MORKOMIS ir bulviu bei cukinijų košė smile.gif

Kukuliukams reikės:
Maltos mėsos
Prieskonių
Morkos

Eiga:
Susitaisyti mėsą taip kaip kotletams.
Sumaišyti tarkuotas morkas.
Daryti mažus kukuliukus ir virti puode su vandeniu su šiek tiek druskos (mes garų puode verdam).

Bulvių košei reikia:
Bulvių
Cukinijos

Pienu nebaliname,tik vandeniu. Jei kam tinka,galima ryžių pienu (ar tokiu koks tinkamas) 4u.gif
Atsakyti
Blyneliai "Malonus netikėtumas"

Kukurūzų miltai
Speltos miltai
Trintas bananas
Ryžių pienas
Kokosų aliejus
Šaukštelis druskos
Žiupsnelis sodos (oreantuotis pagal tešlos kiekį)

Viska sumaišom ir kepam. Kepimui naudojame kokosų aliejų. Švelniai salsvas skonis ateinantis po netikėto minštumo pojūčio išverčia iš kojų, jei nesusipratote iš anksto atsisėsti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Irunia @ 2012 06 03, 12:33)
Darykit pyragėlius.
Verdu kukurūzų košę, į ją įmaišau virtą grūstą bulvę, kartais brokolius ar kalafiorus. Druskos, šiek tiek aliejaus (kurio jums galima).
Tada į aliejumi išteptą skardą dedu tokius blynukus ir kepu. Kažkur po 10 min kiekvieną pusę. Skonis tikrai tikrai labai geras. 4u.gif
user posted image

Atsakyti
Obuolių ir kukurūzų kruopų putėsiai

Šiaip reikia obuolių, bet dabar jie sintetiniai, tai ėmiau ano sezono obuolių košę.
Kas darys iš obuolių, tai juos reikia išvirt ir sutrint iki košės.
Obuolių masės reikia apie 300 ml.
Kukurūzų kruopas verdam normaliai, kad būtų ne per standi košė. Manau čia tiks ir ryžiai, kam galima. Cukraus dėkit pagal skonį. Recepte rašė apie 150 g.
Aš nedėjau visai, nes obuolių košė jau ir taip buvo saldi.
Sumaišom nedavirtą košę su obuolių mase ir dar verdam apie 10-15 min. Atsargiai, nes siaubingai pūkši, neapsideginkit.
Jei masė bus per daug kieta, dapilkit vandens. Turi būti nei per skysta, nei per kieta.
Duodam atvėsti iki kokių 40 laipsnių ir tada plakam. Aš iš pradžių su blenderiu, o po to damušiau su mikseriu. Masė gaunasi tokia graži tolygi.

Supilstot į formeles ir į šaldytuvą. Galit gardinti tuo, kuo kam galima.

user posted image
Atsakyti