{mosimage}Ar man būtina sportuoti, jei svajoju atsikratyti vos keleto kilogramų viršsvorio? O gal pakanka griežtos dietos? O jei sportuoti, tai kiek, ir ar dažnai? Šie klausimai kasdien iškyla milijonams moterų (o ir vyrų). Prieštaringų teorijų šiais klausimais egzistuoja tikrai daug, pamėginsime tai išsiaiškinti.

Pirmoji teorija: tik laikantis dietos galima sulieknėti.

Tai mėgstamiausia tinginių teorija, nes juos gąsdina mintis, kad norint pasiekti tikslą, jiems teks atsikelti nuo sofos. Beje, šiai teorijai pritaria ir kai kurie specialistai. Vienas aktyviausių šalininkų – žymus prancūzų dietologas Mišelis Montinjakas, teigia, kad mažinant svorį sportuoti būtų pageidautina, bet ne būtina. Jis ne toks jau efektyvus, kaip įprastai manoma. Savo knygoje “Montinjako mitybos paslaptys” jis rašo: “sportas – puikus būdas ilsėtis, o ne mažinti svorį. Esminis dalykas – teisinga mityba, o sportas geriausiu atveju gali suaktyvinti medžiagų apykaitą, bet jis nepadės atsikratyti visų nereikalingų kilogramų.  Net ir dažnai bei intensyviai sportuojant, organizmas sunaudoja ne susikaupusius riebalus, o glikogeną, kurio atsargos visiškai atsistato jau po pirmojo pavalgymo”.
Logikos šiuose teiginiuose yra. Iš tiesų, per valandą fitneso treniruotėje sunaudotų kalorijų kiekį galima atstatyti suvalgius mažytį šokoladuką. O tam, kad atsikratytumėte 1 kg riebalų, prireiks 98 val. greito ėjimo, arba 38 val. minti dviratį. Tad lengviau pamiršti šokoladuką, nei iki devinto prakaito treniruotis sporto salėje.

Šios teorijos pliusai:

Pliusų nedaug. Ji idealiai tinka tinginiams, norintiems turėti moksliškai pagrįstą pasiaiškinimą, kodėl jie lieknėja gulinėdami. Montinjakas be abejo teisus sakydamas, kad nepakeitus mitybos įpročių, vien tik sportuojant, daug viršsvorio nepavyks atsikratyti. Jei lieknėjate pirmąkart gyvenime, norite atsikratyti vos keleto kilogramų ir esate visiškai nesportiškas žmogus, Montinjako teorija jums tinka. Jei svajojate atsikratyti 10 kg ir daugiau - be sporto neapsieisite.

Šios teorijos minusai:

Pagrindinis minusas – labai argumentuotas tinginystės pateisinimas. Ši teorija užburia pritinginčius ir jie netenka bet kokio sportinio entuziazmo. Be to, Montinjakas sužadina nerealias viltis, kad šiuo būdu galima atsikratyti 20-30 kg viršsvorio. Tačiau praktikoje, vos pasikeitus mitybai, jos režimui, organizmas automatiškai sulėtina medžiagų apykaitą, imdamas kaupti riebalų atsargas. Kad suaktyvėtų medžiagų apykaita, būtinas fizinis krūvis.
 
Kam ši teorija tinka:
Tinginiams; vyrams; pirmą kartą lieknėjantiems, tiems, kas nori atsikratyti 3-5 kg viršsvorio.

Antroji teorija: nesvarbu ką būtent sportuoti, svarbiausia – kiek, kaip dažnai ir koks pulsas.

Šios teorijos šalininkai mano, kad pats žmogus turi nuspręsti kokių fizinių pratimų, užsiėmimų jam imtis. O efektyvaus svorio mažėjimo paslaptis tėra tai, kiek laiko tęsiasi užsiėmimai, kaip dažnai jie vyksta, ir koks tuo metu būna žmogaus pulsas. Kas vyksta žmogaus organizme kai jis sportuoja?  Per pirmąsias 20-25 intensyvaus fizinio užsiėmimo minutes sudeginamas glikogenas, kurio atsargos raumenyse susikaupia būtent tokiems nenumatytiems didesnio fizinio krūvio atvejams. Tačiau  kaip greit jo atsargos baigiasi, taip greit ir atsistato – pakanka vieną kartą užkasti.
Kitas 20 minučių organizme vien glikogeno jau nebepakanka, todėl jis ima naudoti susikaupusias riebalų atsargas. Apytiksliai po 40 min nuo treniruotės pradžios, kad išsaugotų glikogeno likučius, organizmas “persijungia” ir ima deginti susikaupusius riebalus.  Vadinasi, reliai riebalų deginimo procesas prasideda tik po 40 min sporto, ir tik tuomet, jei fizinis krūvis pastoviai intensyvus. Štai kodėl treniruotis mažiau nei 1 val. yra beprasmiška.  Optimalus laikas – 1,5 val.

Galima daryti išvadą: Per tris treniruotes po 20 min jūs išnaudojate greit atsistatančio glikogeno atsargas, o jei sportuotumėte valandą - sudegintumėte nor šiek tiek riebalų. Sugaišite tiek pat laiko, bet naudos bus daugiau.

Sportuojant labai svarbus ir pulso dažnis. Apskaičiuoti koks pulso dažnis yra optimaliausias, kuomet organizmas efektyviausiai degina riebalus, galima pagal formulę (220 - jūsų amžius) x 0,65. Tarkim 25-erių metų amžiaus optimalus pulsas yra 127 kartai per minutę, 35-erių – 120. Beje, iš 220 atėmus savo amžių, jūs gausite maksimalų įmanomą pulsą.

Kaip dažnai sportuoti?  Specialistai rekomenduoja treniruotis 3 kartus per savaitę. Bet jei svoris nustojo mažęti, galima dažniau pasitreniruoti – 4 kartus per savaitę, bet 1 dieną po treniruočių organizmui reikia pailsėti. Maksimalaus efektyvumo galima pasiekti tuomet, jei nuolat keičiate fizinių užsiėmimų pobūdį. Kiekvienas naujas užsiėmimas ir krūvis treniruoja vis kitas raumenų grupes, tai stimuliuoja aktyvesnį riebalų deginimą. Jei treniruodamiesi atliekate visą laiką tuos pačius judesius, raumenų ląstelės adaptuojasi, o energijos sunaudojama vis mažiau ir mažiau.

Šios teorijos pliusai:

Didžiausias jos pliusas – mokslinis pagrįstumas ir daugelio jos dėka sėkmingai sulieknėjusių žmonių pavyzdys.  Be to, ji leidžia pasirinkti tokią sporto rūšį, kokia jums labiausiai patinka. Sekti reikia tik savo pulsą.

Šios teorijos minusai:

Tėra vienas minusas – jums vis dėlto teks sportuoti, jei norite sulieknėti.

Kam ši teorija tinka:
Absoliučiai visiems. Ypač tiems, kurie nori atsikratyti daugybės kilogramų viršsvorio.

(Bus daugiau)