{mosimage} Mamos dažnai pradeda svarstyti, kokio amžiaus mergytei galima pradurti ausis ir ką vertėtų žinoti, prieš praveriant kosmetologijos kabineto duris.

Pamenu, kai Ingrida Sabonienė, pirmą kartą grįžusi atostogų iš Ispanijos,  pasakė,  kad ten dar gimdymo namuose  naujagimėms praduriamos ausys, buvau lengvai šokiruota. Pradėjau aktyviai tuo domėtis. Pasirodo, ausies kaušelio taškų punktavimą taikė net senovės egiptiečiai. Visame pasaulyje tai buvo populiaru, ir pamažu ši tradicija atkeliavo į Lietuvą.

- Ką privalo žinoti mama.
Pradurti ausis galima tik tada, kai vaikas yra visiškai sveikas. Jei užpuolė sloga, geriau luktelėti, kol praeis. Mažylio dantukai turi būti sveiki. Nereikėtų auskarų verti, kai dygsta dantys. Pasitaiko, kad pravėrus ausį žaizdelė blogiau gyja. Sunerimusi mama klausia, kodėl taip nutiko: juk prižiūrėjo, kaip buvo liepta. Pasirodo, mergytės sugedę dantukai, pieninukus keičia nuolatiniai. Problemų gali sukelti ir tonzilės. Be to, prieš veriant auskarus reikėtų pasižiūrėti, ar toje vietoje, kur ketinama durti, ant ausies nėra apgamo, pigmentinės dėmės. Net menkiausias bėrimas ar šerpetojimas gali kelti problemų. Kosmetologe pieštuku paliečia dūrimo vietą ir vaikas krūpteli. Vadinasi, šis taškas yra skausmingas, todėl durti šioje vietoje negalima.

- Kokius   auskarus   verti.
Netinka nei auksiniai, nei sidabriniai. Dabar pasaulyje paplitę sterilūs antialerginiai (be jokių metalų priemaišų). Vienu spragtelėjimu vadinamuoju pistoletu praduriama ausis ir įveriamas auskaras. Procedūra nėra skausminga ir norinčios būti gražios mažosios panelytės tvirtina, kad visiškai neskauda.

- Kada pirmuosius auskarus galima keisti?
Rekomenduojama tik po trijų mėnesių. Bet šių medicininių auskariukų nevertėtų niekam atiduoti. Jų gali prireikti, kai mažoji susirgs, arba jei įvėrus  naujus auskarus aplink skylutę paraus, pradės skaudėti.

Dar gyva nuomonė, kad  pradūrus ausyje atitinkamą tašką vaikas geriau matys ar net atsikratys negalavimo.
Ausyje yra visų kūno dalių aktyvių taškų - iš viso apie 170. Jokiu būdu negalima verti auskaro per taškus. Pavyzdžiui, pravėrus auskarą ties plaštakos tašku, o po to susižeidus pirštą, jis ilgiau  gis. Auskaras veriamas tik šalia taško. Kartais mergaitė nori tik vieno auskaro. Tada jis veriamas į dešinę ausj, o sumąsčius berniukui juo pasipuošti - į kairę.

Kosmetologė JOLANTA GIRŠYTĖ
Šaltinis: "Mažylis", Nr. 10, 2002.