Įkraunama...
Įkraunama...

Alanija ir Belekas (2006 / 2007 m.)

Alanija


Tai buvo 4-oji mano poilsinė kelionė į Turkiją. Kadangi per ankstesnes viešnages šioje šalyje jau esame važiavę į daugelį siūlomų ekskursijų, ir patys automobiliu keliavę, šįkart su kartu keliavusia sese susidarėme atostogų progamą "Minimum": daug saulės, skanių valgių bei gėrimų, ramybė, poilsis, turkiška pirtis, masažas ir "maximum" - viena ekskursija, galbūt raftingas (nors jau esu buvusi). Žodžiu, tikslas - pasyvus 7 dienų poilsis.

Liepos 1 d. nusileidome Antalijos oro uoste. 38 laipsniai karščio. Iki viešbučio "Stella Beach"5* - apie 90 km, tačiau kelionė nediduku patogiu mikroautobusu visai neprailgo.

4 dienas pailsėję, išsiruošėme į ekskursiją, pasirinkome ne planuotą raftingą, o kažkaip įdomesne pasirodžiusią "apžvalginę istorinę Alaniją" (lietuvių klb.). Lietuviai už ją moka 30 dolerių /suaugusiam (bet kai susipažinome su viešbutyje atostogavusiais austrais iš Vienos, sužinojome, kad jų operatorius tokią pačią ekskursiją siūlo už 15 eurų cool.gif ). Ką darysi, norėjosi viską girdėti sava kalba, juo labiau, kad ekskursijos metu pateikiama daugybė istorinių faktų bei legendų. nesigailim, tikrai labai patiko. Ekskursija truko nuo ryto (po pusryčių) iki maždaug 16 val.

Pirmiausiai aplankėme Kleopatros paplūdimį :

user posted image

Tai bene vienintelė vieta, kur paplūdimyje - ne akmenys ar žvyras, o gelsvas smėliukas. Graži legenda pasakoja, kad kadaise Markas Antonijus padovanojo šį paplūdimį Kleopatrai, tačiau ši negalėjusi basa vaikščioti akmenuota pakrante, todėl buvo įsakyta laivais atplukdyti daugybę gražaus smėlio nuo Egipto pakrančių... Tikėti šia romantiška legenda, ar ne, pasirinkite patys, tačiau mokslininkai atlikę smėlio mėginių tyrimą nustatė, kad smėliukas ir čia ir ten yra praktiškai identiškas, rasta tik nežymių skirtumų! mirksiukas.gif

Visai šalia paplūdimio dar viena garsi lankytina vieta - Damlatašo ola (Damlatas Magarasi).

user posted image

Stalaktitai-stalagmitai, formavęsi čia bene 15 000 metų. Šią olą aptiko 1948 m. mokslininkas, sirgęs bronchine astma. Kurį laiką ją tyrinėjęs, ten ir nakvoti likdavęs, jis greit pastebėjo, kad ligos požymiai silpsta, jaučiasi geriau. Nuo tada šią olą nuolat lanko daugybė ligonių, sergančių bronchine astma. paprastai jie nemokamai įleidžiami ten pabūti kiekvieną ankstų rytą. O nuo kokios 10 val. jau pradedama leisti ir turistus. Ligoniams rekomenduojama lankytis oloje 21 dieną iš eilės ir praleisti ten bent 30 min. Drėgmė joje - 95 laipsn.

user posted image

vienam "varvekliukui" susiformuoti prireikia berods šimtmečio!

user posted image
Matėme kaip vietiniai ten įsitaiso ant žemės ir gulinėja ar sėdi būreliais, įlindę į atokesniuos olos užkampius, toliau nuo turistų.

user posted image

dregmė didžiulė, išėjom iš ten po pusvalandžio "blizgančios" ir pasiraičiusiais plaukais biggrin.gif



Papildyta:
Toliau autobusu patraukėme į pačią Alaniją, važiavome keliu, kuris vadinamas "uošvės liežuviu" - nes labai suktas, siauras mirksiukas.gif, serpantino tipo ir vis kilom aukštyn į kalną. Vaizdai per langą nepakartojami, ir kiek bauginantys. Vienoje vietoje įstrigom posūkyje: nei pirmyn, nei atgal, pasklido labai nemalonus kvapas ir visi nėrėm iš autobuso - va tokiame aukštyje:

user posted image

Bevažiuodami link pilies, išgirdome daugybę informacijos apie Alanijos miesto istoriją, apie patį miesto pavadinimą, kuris ne kartą keitėsi (Coracesium, Alaje, Alanya).
Alanija - vienas gražiausių Turkijos Rivieros miestų, turinčių turtingą istoriją. Šiuo metu Alanija yra stambus modernus kurortas (2000 m. buvo 110 000 gyvent.), kuris romėnų laikais buvo vadinamas Koracesiumu. Čia stovėjo piratų, kurie kėlė grėsmę grūdus į Romą gabenantiems laivams, tvirtovė. 65 m. pr. Kr. piratai buvo sumušti ir Koracesiumas tapo klestinčiu miestu. Seldžiukų valdovas Aladinas Keikubatas padarė Alaniją savo žiemos rezidencija ir gerai ją sutvirtino. Ant kyšulio dviguba gynybinė siena juosia citadelę, kurios viduryje yra bizantinė bažnyčia. Siena su bokštais ir vartais gerai išsilaikiusi.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Štai nuo šios vietos visi turistai meta akmenuką ir mėgina pataikyt jį į jūrą (realiai tai vargu ar įmanoma, nebent esant tam tikram vėjui ir neeilinėms fizinėms jėgoms). Pasak legendos, iš šios vietos kadaise būdavo jūron uolėtu šlaitu nuridenami kaliniai, pasmerkti mirti. Jiems kartais būdavo suteikiamas šansas išsigelbėti: iš šio bokštelio pataikęs akenuką į vandenį, o ne į šlaito uolas, kalinys galėjo atgauti laisvę ir net tapti valdovo sargybiniu! Vaizdas apgaulingas - kai meti, atrodo kad tikrai gali pataikyti, tačiau paėjus keletą šimtų metrų palei sieną iš šono pamatai, kad neįmanoma... bet labai smagu buvo išmėginti ir "pasmerkti save myriop" biggrin.gif

Buvome nusileidę į vieną vandens talpyklą "cisterną". Iš vidaus ji atrodo kaip aukšta koplyčia, tik kad yra po žeme, kadaise joje laikytas vanduo. Tik taip aukštai aukštai kalnuose buvo įmanoma turėti vandens. Dabar ji tuščia. nusileidus laiptais tamsoje žemyn ir ištarus žodį jis aidi dar apie minutę. Visa grupė nutilo, palaukė kol aidas išsisklaidys ir uždainavom "Du gaideliai" lotuliukas.gif kas turėjo kameras, filmavo ir įsirašė tą nepaprastą aidėjimą.




Papildyta:
Šiek tiek pasidairėme aplinkui, nors laiko daug nebuvo:

user posted image

user posted image

Turkiškos "Matrioškos" tongue.gif Tai išskobti, išdžiovinti bei nudažyti moliūgai!

Pietavome viename restoranėlyje ir iškart po to mūsų laukė kelionė laivu.

user posted image

Apžiūrėjome didelę olą, kuri dar vadinama Piratų ola ir yra didžiausia šiame regione:

user posted image


Bene ekstremaliausias išbandymas šioje ekskursijoje - kita ola, vadinama Įsimylėjėlių vardu. Joje yra 25 m. ilgio tunelis-grota. Pasak senos legendos, sultono dukra įsimylėjo paprastą žvejį. Jie slapstėsi šioje oloje, tačiau sultono pavaldiniai vis tiek juos surado. Vargšai įsimylėjėliai bėgdami šoko nuo uolos į jūrą ir žuvo...
Nuo tada šią vietą pamėgo daugelis įsimylėjėlių.
Turistams atrakcija tokia: patys drąsiausi ir labiausiai įsimylėję turi galimybę įrodyti tai nušokdami nuo 10 m. aukščio uolos ir šokdami turi sušukti savo mylimojo vardą! wub.gif Gidė pajuokavo, kad dažniausiai girdisi tik "Ma-ma-aaaaaaaa!!!" arba "O Dieve" lotuliukas.gif

Kažkas man šovė į galvą lipti ten su dar keletu vyrukų ir paauglių iš mūsų laivo. Daug nemąstydama ir niekad gyvenime iš niekur nešokinėjus doh.gif ėjau kaip užhipnotizuota kažką sau įrodyti topsecret.gif

Štai šioje iškyšulio pusėje drąsuolius laivas išlaipina; įsikibus virvės reikia užlipti aukštyn bei lįsti į tamsų ilgą tunelį susirietus, apgraibom, kojomis į priekį. Priekyje lenda turkas palydovas, kuris pasako kada jau galima atsitiesti ir atsistoti.

user posted image

Tuo tarpu kol lendi pro grotą šviesos link, laivas su likusia "palaikymo komanda" spėja apiplaukti aplink iškyšulį ir jau laukia tavęs kitoje olos pusėje, kur.... staigmenaaaaa!!!! - Išlindus atsiduri žymiai aukščiau, nei anoje pusėje ph34r.gif Tik kelio atgal nebėra schmoll.gif laivas jau laukia šiapus, su plojimais ir garsia muzika (Marijono Mikutavičiaus "Ar mylėsi tu mane..." mirksiukas.gif )

user posted image

Čia apakus mano sesė (kaip tai neįspėjau jos, besideginančios ant laivo denio, kad man šovė į galvą išlipt iš laivo ) dar spėjo pasičiupti aparatą ir užfiksuoti mano pasiruošimą šuoliui assa.gif

ir, ilgai nelaukus, kol ateis baimės jausmas, atsispyriau nuo Įsimylėjėlių uolos, sušukau "I love you Turkey!"

user posted image

Štai taip prisiekus savo amžiną meilę Turkijai pargįžau į laivą wub.gif

user posted image

Po to dar plaukėme pamaitinti piranijų, tik nufotografuoti aš jų "čepsinčių" net nemėginau, ten jau filmavimo kameros rektų.

Parplaukus į krantą, ekskursija baigiasi kelione į namus. Jaučiau nedidelį nuovargį, nors toje kelionėje kartu plaukė šeimos su vaikais, vienas mažylis buvo gal 1,5 metų ir jis kuo puikiausios nuotaikos keliavo į namus. Žodžiu, vaikai kelionėje nezirzė, neaimanavo, visiems buvo įdomu ir grįžome puikiai nusiteikę!

Prieš keletą metų su šeima buvome atvykę Alanijos apžiūrėti išsinuomavę automoblį, bet tiek, kiek sužinojome ir pamatėme ekskursijoje, tikrai savarankiškai neradome. Na, o patiems ten labai smagu aplankyti gausybę barų, diskotekų, pasivaikščioti uoste ir pan.

Visad sakydavau, kad mano meilė yra Antalijos senamiestis, grįždavau ten kasmet, bet šiemet į širdį krito Alanya heart.gif Jau pasiilgau jos!
Atsakyti
O dėl to šuolio nuo uolos tai iš pavydo vos nagų nenusigraužiau mad.gif Blyn, mano neįgyvendinta svajonė. Jau kai pirmą kartą važiavau į Turkiąj, sakiau sau, kad nušoksiu. Bet po to paaiškėjo, kad aš aukščio bijau kaip velnias kryžiaus blush2.gif

Bet ale noras nedingo nuo to niekur, tik dar stipriau suliepsnojo, kad net šūdas užvirė (oi, kaip aš čia neinteligentiškai blush2.gif ). Vis tiek kada nors nušoksiu.

Bet jaučiu, kad taip reiktų ir padaryt. Nes užsikabarojus ant tos uolos, kaip girdėjau, kitos išeities nebelieka, nes nulipt jau niekaip, ane?
Atsakyti
QUOTE(Smurka @ 2006 07 17, 16:28)
Bet jaučiu, kad taip reiktų ir padaryt. Nes užsikabarojus ant tos uolos, kaip girdėjau, kitos išeities nebelieka, nes nulipt jau niekaip, ane?



topsecret.gif kažkoks būdas vis tik yra, nes gidė minėjo, kad ekskursijoje prieš mus, iš keliolikos "drąsuolių" tik 3 nušoko tongue.gif tai kur jie visi tada dėjosi g.gif neklausėm, bet matyt kokiuu tai būdu nukrapštė juos iš ten doh.gif

kai mūsų laivas jau plaukė tolyn, mačiau kad kito laivo vienas "ekstremalas" liko ant uolos paskutinis ir vis nešoko, tai visas laivas jį drąsino drąsino, plojo, kol galiausiai jis - žr nuotraukos kairėn pusėn (nuo manęs mojuojančios truputį kairiau) - jis per akmeninį nuožulnesnį šlaitą palypėjo žemiau ir jam liko nušokti į vandenį iš keleto metrų aukščio. Bet lydintis turkas tai rėkė ant mūsiškių paauglių, kad jie ten neliptų, nes tai be galo pavojingą, taip galima nuslysti ir nežinia dar kaip ten baigtųsi...

Aš tai išlindus iš grotos net nėjau prie krašto žiūrėt į vandenį žemyn, tik kartojau sau mintyse, kad aš nušoksiu ir viskas, kitos išeities nėra. O šiaip tai aš bailė, nes savo balkone namuose (4 aukšte) bijau prie turėklų stovėt doh.gif ir nuo tiltelių į vandenį niekad nešokinėju. Kažkoks ten man buvo "aptemimas", ne kitaip lotuliukas.gif
Atsakyti
p.s.: daugelis turkų šiemet sutartinai liūdnai konstatuoja: "šiemet Alanija visiškai tuščia" verysad.gif
Atsakyti
Aurėja wub.gif wub.gif wub.gif Super gražiai viskas papasakota ir iliustruota thumbup.gif taip viskas sukilo.. atrodo kad tik vakar ir aš ten buvau, nors jau metai praėjo beveik wink.gif beje, ant to kalno pusiasalyje, kur kleopatros pilis yra, mes su vyru lipome pėsti thumbup.gif trumpinom kelią, tai kopėm ir akmenimis, įspūdinga, tuo labiau - pamatėm vietinių gyvenimą. ir dar - gyvenant Alanijos centre, nesimato saulėlydžio rolleyes.gif tad mes ir kopėm į tą kalną jį pamatyti wink.gif

p.s. jei nesupyksi, įdėsiu naktinį vaizdelį, kur tu nusifotkinai dieną wink.gif

[attachmentid=64103]
Atsakyti
Ech, atgijo prisiminimai wub.gif , kadangi plaukt nemoku, tai aš nešokau, bet plaukdama laivu su gelbėjimosi liemene plūduriavau jūroj (kai sustojo pasimaudymui), kur jau laaaaabai gilu, ir jaučiaus tooookia didvyre blush2.gif
Ir dar tame laive mane taip netikėtai labai pykino (šiaip nebūna to nei skrendant, nei važiuojant) - kas planuojat pasiplaukiot, turėkit dėl visa ko tablečių!
Atsakyti
QUOTE(Buckiukas @ 2006 07 19, 13:58)
Ir dar tame laive mane taip netikėtai labai pykino (šiaip nebūna to nei skrendant, nei važiuojant) - kas planuojat pasiplaukiot, turėkit dėl visa ko tablečių!



tas tiesa. Tik tablečių tai mums visiems vos įlipus į laivą padalino nemokamai smile.gif Nors ir išgėrėm po vieną, vis tiek bangos kadangi nemažos buvo, papykino šiek tiek į antrą kelionės pusę. Mano sesė iš viso gulėjo ant denio užsimerkus ir meldė - tik greičiau į krantą, nes nebegaliu....

dar ten plaukiant reikia labai atsargiai vaikščiot po laivą, kai stipriau supa. Laivo dugnas išklotas gana aštria danga (nežinau kaip tiksliai ji vadinas, bet tokia su smulkiais iškilusiais akmenukais), tai keletas vaikų neatsargiai suklupo ir iki kraujo nusibrozdino keliukus.
Atsakyti
Man irgi sukilo prisiminimai biggrin.gif Alanijos centras - įspūdingas. Mes buvome pernai liepą (povestuvinė kelionė wub.gif ). Į Alanijos pilį kopėme pėsčiomis (per patį karštį - apie 13.00 val dienos, visi turkai, kurių mes klausėme kaip ten nusigaut (iki kalno papėdės) mums rodė fool.gif biggrin.gif bet mes tokie ekstremalai, visur mėgstam keliaut pėsčiomis... O kelionę laivu mes taip pat "ėmėm" thumbup.gif ,tik iš turkų, bet buvo smagu, nuo uolos, tiesa, nešokom, nes įtarėm klastą (kad šokti nuo jos bus sunkiau, nei į ją užkopti), bet sustojus pasiplaukiojimui iš laivo šokinėjom drąsiai biggrin.gif gyvenom Alanijoj - iki Kleopatros paplūdimio - pereiti per gatvę... Aurėja, super pasakojimas wub.gif thumbup.gif šaunuolė, kad išdrįsai šokti friends.gif aš beje irgi laikaus principo - ką pradėjai - tą užbaik (būčiau irgi šokusi, nors šiaip didelio aukščio bijau). thumbup.gif reportažas
Atsakyti
kad nuo Įsimylėjėlių olos daug kas nušoka tai ne naujiena, bet va nuo kokio aukščio prie piratų grotos kamikadzė-turkas ph34r.gif nušoko, tai net silpna žiūrėt buvo doh.gif

Plaukusiems anuo laivu (žr. foto) tai buvo tikra atrakcija: plojo, drąsino, ir vis per mikrofoną ragino jį "nagi, greičiau, šok!" o jis ten ilgokai maivėsi bis.gif : vaidino, kad bijo. Visi puolė filmuot, fotografuot, o jis taip meistriškai nušoko first.gif - ir ne ant kojų, o ant galvos blink.gif neįsivaizduoju kiek čia metrų... mastau.gif


[attachmentid=64322]

plika akim ryškiau viskas matyti buvo, o čia vos įžiūrimas taškelis
Atsakyti
QUOTE(uk-girl @ 2006 07 26, 15:30)
turiu toki klausimeli, ar dar kokiu nors kelioniu alanyjoje yra, na amne domina senovinei turkijos islike statinei... ir seip ka daugiau pamatyt... ax.gif


labai gražios Side apylinkės, mes ten vaikštinėjom gerą dieną, bet važiavom savarankiškai, išsinuomotu automobiliu, ten tikrai daugybė senovės statinių griuvesių, yra amfiteatras. Bet žinau kad yra organizuojamos į ten ir apžvalginės ekskursijos su gidu. Dar organizuojamos ekskursijos į senovinį Miros miestą ir salą Kekovą, dar yra išvyka jachta Manavgato upe (Alanija, Sidė) ir t.t. Ten tikrai yra daug ką pamatyti.


QUOTE(canim @ 2006 07 26, 16:39)
Super nuotraukytės.Nemačiau ten tokių drąsuolių moteryčių, kurios šokinėtų nuo tokių olų bigsmile.gif  šaunuolė wub.gif  Bet klausimas toks praktiškas būtų - kaip su viršutine maudymkės dalim, nepametei? Juk smūgis tai galingas? g.gif


nepamečiau, net nenusmuko lotuliukas.gif bet mėlynių ant kūno tai buvo, nes smūgis išties galingas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Sami @ 2006 08 08, 18:19)
Aurėja, ar labai baisu buvo nuo tos uolos šokti? beje kažkaip niekad nesusimasčiau ar daug ryklių tenais gyvena? g.gif


nebaisu, nelaukiau, kol užklups drebuliukai, paskubėjau šokti viena pirmųjų, nes maniau kad kuo ilgiau lauksiu eilės pabaigoj, tuo labiau imsiu baimintis.


Dėl ryklių:

"Pavojingų žmonėms ryklių gali atsirasti Viduržemio jūroje jau po 15 metų, mano Italijos ekspertai, dalyvaujantys specializuotoje konferencijoje Genujoje. Tačiau eksperto iš Centrinio jūros tyrimo instituto Silvestro Greco nuomone, mėgėjams maudytis dar per anksti nuogąstauti: rykliai gali išgyventi tik labai švariame vandenyje. Jeigu Viduržemio jūros tarša vyks taip sparčiai kaip dabar, po 15 metų vanduo čia bus pernelyg nešvarus šiems jūros plėšrūnams. "



Atsakyti
ech kokie pazystami vaizdai.... biggrin.gif buvau alanijoj praeita vasara savaitei,laaabai patiko thumbup.gif tik turku ikyrumas igriso ax.gif
Atsakyti