Įkraunama...
Įkraunama...

neišeina iš kart-nebereikia

nebeišmanau ką daryti su savo 8m sūnumi... pas jį gyvenime turi viskas gautis iš karto... svaigo riedlentės pusmetį, taupė pinigus... gavo kartą pabandyt svečiuose-pamatė kad atsistojus ji net juda, o apievažiavimą iš kart nėr nei kalbos-viskas nebereikia, nes NEMOKU VAŽIUOTI. norėjo dviračio... nupirko seneliai, šiaip ne taip pramoko važiuoti, tik neišeina daryt posūkių-viskas nebenoriu dviračio... klausiu kodėl taip? juk nieks negimė mokėdamas-MAN GĖDA MOKYTIS. pernai lankė baseiną kartą per savaitę, nes buvo pirmokas ir mokytoja juos vedžiodavo. šiemet norim leisti tris kart savaitėj savarankiškai, bet vaikas ėmė ašaroti, kad išvis neis. blink.gif kodėl? ogi todėl, kad ten bus jau varžybos-lenktynės tarpusavyje... o jis visada atplaukia paskutinis... sad.gif nenoriu būti "lūzeriu", jau ir taip mane kartais kieme pavadina tokiu... skaudu girdėti ir mums tokias kalbas, bet nebežinau kaip elgtis... bandėm aiškinti jam, kad ir mums ne viskas sekėsi, vat ir aš per kūno kultūrą pastoviai būdavau tarp paskutiniųjų, kad ir tėtis nėra mūsų labai jau sporto mėgėjas... bet nepadeda... Aplamai jis yra labai lėtų apsisukimų, pastoviai užsisvajojęs... su tokiu svaigimu vargstam jau nuo mažens-pvz paprašai vieno daikto atnešti-nulekia kaip vėjas ir atneša visai ne į temą kokį daiktą iš kitos vietos. arba perėjęs per pusę kambario jau pamiršo ką atnešt... šiaip labai jautrus, greit ašaroja... nuo 4m esam turėję tikus-mirksėjimą, kosčiojimą. nebežinau kaip su juo elgtis-kartais ir pyktis ima, pratrūkstu-išvadinu varna ar žiopliu... kartais sukandus dantis tyliu... vieninteliai jo pomėgiai-tai Tv ir kompiuterio žaidimas- imperijų statymas, nukariavimas. vyras dar guodžiasi tuom, kad bent tas žaidimas kažkiek loginis, o ne aklos žudynės.
norėjau nuvesti pas poliklinikos psichologą, bet ten eilės, o dar priedo ir virusą dabar pasičiupę esam. todėl kreipiuosi į jus, nes nebežinau kaip toliau elgtis-ar tiesiog nuolaidžiauti tokiam jo-neišeina, nedarysiu, neisiu ar kažkaip pariverst kovoti su tuo... ir kaip??? sad.gif
Atsakyti
Jusu vaikas labai jautrus nesekmei. Reiktu, kad padirbetu psichologas (paprastai tokie vaikai jautriai reaguoja i pasiulyma eiti pas bet koki psich specialista).
Jeigu norite siek tiek padeti vaikui, verta susilaikyti nuo nuvertinimo. Man atrodo, kad jeigu versite ji kovoti, tai jis jausis dar didesnis nevykelis, nes negales patenkiti Jusu lukesciu. Geriau tegul jis pats renkasi tokia veiklos sriti, kuri jam patinka, kurioje sekasi. Jeigu plaukima, tai gal yra plaukimo bureliu, kur nevyksta varzybos. Tegul keicia domejimosi sritis, kol atras tai, kas sekasi. Laisvalaikis turetu teikti malonuma, del to svarbu, kad nusprestu pats, ka nori isbandyti.
Apskritai, del ko vaikai jautriai reaguoja i nesekme, taip bijo padaryti klaida. Tai del to, kad ju viduje nera stiprus tikejimas, jog esu geras, jog jausiuosi geras ir vertinamas net ir tada, kai suklysiu. Klaida jie jaucia kaip dideli smugi sau kaip asmeniui. Del to labai baisu klysti, patirti nesekme- geriau net nebandyti. Todel svarbu yra daug ir daznai vaika girti- pasistengti paciai patiketi, kad jis tikrai yra saunuolis (bent kai kuriose srityse) ir jam tai sakyti. Taip pat, vaikui gali padeti tevu ir vaiku bendri zaidimai- patirkite kuo daugiau teigiamu emociju kartu. Tai augina vaiko saves vertes jausma.
Atsakyti
aš nežinau kas galėtų jį sudominti-nes ką besiūlyčiau-jam neįdomu. klausiu, tai jei neisi į baseiną-ką darysi tuomet? nieko, niekur neisiu. siūliau karate būrelį-nes šiaip jau patinka visokie filnmai ir multikai...neaaaa, sako ten labai sunku-nors matė tik 5min, kaip vyksta treniruotė. O ir namuose, jei ne kompas ir TV-pastovus klausimas -ką man veikti?? jau išgirdus tokį klausimą net krato... mad.gif kartais taip pikta dėl visko, kartais tiesiog ašaros vos nebyra... sad.gif o vaikas protingas, gali ir sugebėtų daug ką, jei tik pats norėtų... labai įdomiai ir nestandartiškai mąsto, net ir darželyje jį gyrė užtai. bet nenori niekur savo gabumų lavinti...
Atsakyti
As Jusu vietoje vaikui nieko nesiulyciau, tiesiog pasakyciau, kad gali nuspresti pats, ka nori lankyti ir ka nori veikti. (Jus gi is tikruju nezinote, ka jam veikti, kai jis to klausia). Darbo praktikoje esu pastebejusi, kad tevu iniciatyva ir pastangos del vaiko yra atvirksciai proporcingi vaiko iniciatyvai ir atsakomybes prisiemimui uz savo laisvalaiki. Be to, kompiuteris ir tv tegul buna ribota laika, kad liktu daug laisvo laiko ir galimybiu paciam prisiversti prisiimti atsakomybe uz savo laisvalaiki.
Atsakyti
QUOTE (Rigedora @ 2004 08 20, 10:31)
O ir namuose, jei ne kompas ir TV-pastovus klausimas -ką man veikti?? 

Skaitau, atrodo, apie savo vaika wink.gif Maniskis ja vienuolikmetis, bet mazesnis buvo lygiai toks. Taip ir liko nuspirti i kampa rieduciai, riedlente. Pamokas ruosiant, irgi, tas pats. Jei neiseina paruosti per penkiolika minuciu - tragedija - "nieko nesuprantu, nieko nemoku!".
Dabar truputeli pasikeite, pasidare kantresnis. As visa laika stengiuosi drasinti, kalbeti ,kad niekas negime mokedamas, tikinu, kad pavyks. Be to puikiai ji suprantu - as vaikystej tokia pati buvau sad.gif
Dar, manau, labai padejo sportas. Pradejo lankyti kung-fu treniruotes. Lanko jau treti metai. Nezinau, kiek ten kovos veiksmu ismoko, bet savimi pasitiketi tikrai labiau pradejo. Gal ir taviskiui reiketu pabandyti. O, jeigu bijo, kad nepavyks, ar ten juoksis is jo - galima pakalbeti su treneriu, kad leistu pradzioj paziureti, ar pan.
Dar vienas "naminis" uzsiemimas - skaitymas. Pagaliau pavyko sudominti knyga thumbup.gif Tai alternatyva kompui ir televizoriui. Nes situos dalykus ir as riboju.
Atsakyti
na pas mus kompas irgi ribojamas, o Tv taip pat kovojam, betgi po pietų kai prasideda multikai per lietuviškus kanalus-ir dar plius tokie idiotiški-tai eina gi nuo 13 kažkur iki 16val... anksčiau dar buvo cartoon network kanalas, bet tą jau senai nureguliavom-tai nebėr. bet vistiek pastoviai neturi ką veikt... knygos neįdomu-vinintelius Donaldo komiksus perskaito po šimtą kartų-visos kitos, kokias bebandėm siūlyti-neįdomu-noįrs skaito tikrai gerai... per vasarą vos privertėm mokytojos užduotas tris knygas perskaityt. ir tai su kokiais skandalais sad.gif tipo-dar toli iki mokyklos-pasiliksiu paskutinei minutei... mad.gif o dabar džiaugiasi kad jau perskaitė, o draugas dar ne.
Atsakyti
rigedora,manau,kad sieki jog vaikas dometusi sportiniais uzsiemimias (riedlente,dviratis,baseinas),bet jis kol kas tam yra nepasiruoses,o galbut nera tam gabus.bet as siulyciau jam pabandyti lankyti kokius nors savyginos uzsiemimus. berniukai lankydami kazka panasaus visada igauna pasitikejima savimi ir netgi pranasuma,belankdamas tai,tarp kiemo vaiku is "luzerio" taptu autoritetu. o ten belankant treneriai greitai juos "apslifuoja",jie tikrai igauna pasitikejima,sutvirteja,suviryskeja ir kaip rodo praktika ir statistika,jie uzauge nebuna "chuliganais"...
jei nori galiu paskambinti pazistamam dziudo treneriui ir paprasyti,kad priimtu tavo sunu sportuoti,ten tikrai manau jam seksis,nes treniravimo metodika tikrai yra labai gera,pati pamatysi kaip jis igaus pasitikejima savimi ir sutvirtes charakteris.
jei kas parasyk man AZ,papasakosiu placiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *kristina*: 21 rugpjūčio 2004 - 23:01
Kristina, tai ne aš jam siūlau-tai jis pats ssusigalvoja, o paskui pabandžius ir neišėjus iškart numeta. O savygina-tai jau kaip rašiau yra netgi jo mokykloje-bet kas iš to, kad jis tik pasižiūrėjęs pasakė-ne, ten sunku, aš nenoriu... O baseiną jis pernai lankė su malonumu, kol gale mokslo metų nepadarė ten tarp jų lenktynių... vat po to ir pareiškė, kad daugiau neis, nes lieka paskutinis ir jam gėda.
Atsakyti
o jei piesimu? daile? ar kokiu dar panasiu dalyku sudomintum??

Mano vyro brolis mazumoj irgi buvo toks pats kaip taviskis, sportai baisiai nesisekdavo, tik kompai rupejo, telikas net i kiema neidavo. Daba aisku suauges - bet architektas ohohoho. Ir viskas daile - pasiulyk nupiest komiksus paciam, kad ir is pradziu kopijuot, poto savo kurt. Gal koki geniju uzauginsi:)

Sekmes smile.gif
Atsakyti
O kitokios srities - ne sporto - užsiėmimų nėra? Gal tikrai tegu pabando dailę, teatrą ar muzikos mokyklą. Jei vaikas lėtas ir nesportiškas, tai nėra prasmės iš jo kažką "lipdyti", ko pati gamta jam nedavė. Gal galima kokiais užsiėmimais lavinti jo vaizduotę, kūrybinius gebėjimus?..
Atsakyti
Mano mergina, nors ir smarki, irgi turi panašių bėdų. Tik prie viso to, kad meta darbus, dar labai supyksta ir ašaroja...Berniukams siūlot kovinius sportus- manau, svarbiausia geras treneris. O jei skaityt ir piešt nelabai sekasi???
Atsakyti
Matau senokai kalbeta sia tema, taciau ji aktuali daugeliui... manyciau tam, kad sudomintumete vaika ir patys/pacios turite tuo dometis ir uzsiimineti... kazkuri minejo, kad vaikas nera sportiskas, nemegsta pralaimeti, nenori dviracio, riedlentes...o ar jus patys kartu vazinejates su vaiku dviraciais po parka? arba rieduciais? o gal riedlente? ar plaukiojate su juo kartu baseine? sveikai palenktyniaujate? o gal kartu skaitote knygeles ar darote kokius darbus? vaikui neidomu vienam uzsiimti dalykais, kurie dar jam ir neiseina...jeigu tetis nera sportiskas ir pats praleidzia didele dali laiko prie TV, kodel tada stebites vaiko neveiklumu?
Atsakyti