Įkraunama...
Įkraunama...

Endometriozė

Labai norėčiau Jūsų nuomonės, ar kam teko po laparaskopijos kelis mėnesius gerti kontraceptikus, kad pavyktų pastoti? Man yra endo II ir gydytojas pasiūlė kelis mėnesius juos pagerti, bet dabar mąstau ar verta, o ga kam po jų pavyko nestuke.gif ? Ar geriau ruoštis IUI, nors du jau buvo nesėkmingi.
Atsakyti
Jeigu kiaušidės sveikos gali padėti ax.gif
Atsakyti
Sveikos merginos;
Pries keleta metu as irgi siame forume ieskojau paguodos. Taciau dabar noriu su jumis pasidalinti savo istorija,kuri tikiuosi neleis prarasti vilties bent keletui is jusu 4u.gif
Jau nuo paauglystes mazdaug gal nuo 16 m turejau problemu su cistomis,tai atsirasdavo,tai dingdavo. Pries 8 m susituokem su vyru,metus bandem naturaliai pastoti,nesigavo, abiejose kiausidese buvo didziules cistos viena berods 10,kita 8 cm, jau skaudedavo sedint. Gine pasake,kad kol neissioperuosiu tol galiu nei negalvot pastoti. Pries 7 m. laparaskopo pagalba buvo isoperuotos abi cistos,vidaus organai irgi buvo suauge i viena kruva,viska sutvarke kaip reikia, bet gydytojos verdiktas buvo negailestingas - endo 4 stadija, bet kiausides pavyko issaugoti-tad patare ruostis dirbtiniam apvaisinimui, dar seke keliu menesiu gydymas leidziamais i pilva harmoniniais vaistais,sukeliant menopauze.. O aplinkui kaip tik visi pazistami laukes vaikelio,buvo be galo sunku..Taciau as nei minutei nenustojau tiketi,kad mums pavyks naturaliai pastoti ir pagimdyti issvajota kudiki. Po gydymo gal 4 cikla nestumo testas buvo TEIGIAMAS!!!! Kiek buvo dziaugsmo smile.gif Gimus pirmajam pagalvodavom,kad ilgai reikia nelaukti ir planuoti antra. Pirmam vaikeliui suejus 1,1 men as vel pasijutau,kad laukiuos smile.gif Pastoviai tikrinaus pas gine,endo neatsinaujino. Vis pagalvodavom ir apie trecia,bet atrode,dar nelaikas. Na o po 3,5 m pertraukos, balandi is pirmo karto vel pastojau ir db supuoju trecia mazyli!!! Buvau sau pazadejus,jeigu viskas bus sekmingai butinai pasidalinsiu su kitomis,nes labai visas suprantu,kaip reikia ikvepianciu istoriju,kad neprarastumet vilties.. Tad linkiu visoms nei minutelei nenustoti tiketi,kad susilauksite issvajoto vaikelio 4u.gif Sekmes visoms!!!
Atsakyti
po laparoskopijos jūsų vietoje sekantį ciklą daryčiau IUI. Negerčiau tablečių nebent jums vis auga cistos ir dėl to jas išrašo. Po LP šviežiai viskas sutvarkyta, gali pavykti net natūraliai, bet šansai didesni su IUI.
Atsakyti
QUOTE(Glamour @ 2016 02 07, 22:37)
po laparoskopijos jūsų vietoje sekantį ciklą daryčiau IUI. Negerčiau tablečių nebent jums vis auga cistos ir dėl to jas išrašo. Po LP šviežiai viskas sutvarkyta, gali pavykti net natūraliai, bet šansai didesni su IUI.

tik iui, nes as geriau kontraceptikus 3 menesius, ir nepastojau kaip buvo zadeta doh.gif
Atsakyti
skaitančioms angliškai manau verta paskaityti šį straipsnį, kuriame kalbama apie genetines endometriozės priežąstis: https://www.vitalhea...-endometriosis/

toli gražu ne visos mano pažystamos , sergančios endometrioze, yra išsityrę genetiškai, bet bent kurios išsityrę, tai neretai randa mthfr mutaciją.
Savo patirtimi remdamasi pasakysiu tik tiek, kad jei esate nevaisingos, t.y. negalite pastoti bent du metus ( pirminis nevaisingumas) arba prie nevaisingumo problemos prisideda ir persileidimų problema ( antrinis nevaisingumas), jums priklauso nemokamas siuntimas ir ištyrimas pas genetikus. Netikėkite, jei sako, kad reikia būti persileidus nnnn kartų, užtenka tiesiog pirminio nevaisingumo. siuntimą gali išrašyti šeimos daktaras ir jums ir vyrui. pagooglinus galima rasti sąrašą ligų prie kurių priklauso nemokama genetiko konsultacija. Beje mthfr tiria tik Santariškėse. Reikalaukite ir ištirs nemokamai.

Mes kariotipus tyrėmės abu su vyru nemokamai Snatariškėse, o mthfr tyrėme iš seilių mėginio mokamai Latvijos laboratorijoj ( genera.lv), nes ten pigiau nei Lietuvoj ir nenorėjome laukti. Tyrimą galima siųsti ir paštu. Kadangi turiu tą mutaciją, visai netyčia atradau jos ryšį su endometrioze. Gal kuriai bus aktualu.

P. S. temos neseku, jei kils klausimų rašykite privačiai.
Papildyta:
kristama, ačiū už pasidalintą sėkmės istoriją. Sveikatos tau
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Glamour: 07 vasario 2016 - 22:52
Sveikos 4u.gif
Po 1,7 metu nevaisingumo taip pat pasidariau LP. Kaip ir itariau, patvirtino endo, II stadija, rado ir pasalino zidinukus kaireje kiausideje bei tiesiosios zarnos ir gimdos iduboje. Labai dziaugiuosi, kad kiausintakiu praeinamumas geras ir vyro turtas pakolkas geras. Kaip ir daugeliui, naturaliai dave pastot puse metu, taciau taip nebesinori laukt.. Po puses metu gyd. rekomendavo stimuliuot O, bet vis mastom gal anksciau pradet.
Ar yra kas po LP keliu menesiu begyje bande skatint ovuliacija ir kokie rezultatai?
Atsakyti
moterys būkit stiprios, nes ir po 4 stadijos, ir su vieną kiaušidę aš turiu 2 nuostabias dukrytes. thumbup.gif

Taip sunku buvo, bet viska bandžiau kaip kažkada rašiau gėriau arbatas gavus iš žolininkės (vyras ir aš).. netik gėriau arbatas, bet ir žiūrėjau ciklą (pildžiau tėvų- darželį) ten rodė kada kas ir savaite bandėm kiekvieną dieną. ir pavyko turėt laikykitės ....tik reik norėti ir bandyt viską..
sėkmės...
(dabar dar tie dariniai yra liūdna,kad niekaip neišgydoma verysad.gif )
Atsakyti
Sveikos !
Nusprendžiau šioje temoje palaikyti visas, kurios nesiryžta / baiminasi / abejoja dėl laparoskopijos.
Mano nevaisingumo stažas - 5 metai 3 mėnesiai (realiai gal net ir daugiau, bet tikslingai planuoti pradėjom prieš daugiau nei 5 metus). Niekada nevartojau KT, nesu pastojusi ar persileidusi. Man 32 metai.
Per tą laiką tyrėmės viską, kas tik įmanoma, visi rezultatai/rodikliai buvo puikūs, buvo daryta gimdos nuotrauka - kiaušintakiai pratekami.
Tačiau aš jaučiau, prisiskaičiusi straipsnių ir forumų, kad man gali būti endometriozė, daugelį simptomų jaučiau jau turbūt nuo pirmųjų mėnesinių - ypatingai skausmingos mėnesinės, turbūt per 18-20 metų yra buvusios tik kokios dvejosi-trejos mėnesinės be vaistų nuo skausmo. Per jas alpdavau, vemdavau, negalėdavau nieko daryti. Tačiau visi gydytojai, net respektabiliausi vaisingumo specialistai kažkaip šitą faktą praleisdavo pro ausis, ir teigdavo, kad gimdos nuotrauka rodo, kad kiaušintakiai pratekami, LP nėr čia ko daryti, visgi, tai intervencija ir t.t.
Tačiau aš visgi pas savo ginekologę po trijų metų nepastojimo, nesėkmingų IUI, IVF pareikalavau LP, juolab, kad tai kone vienintelė procedūra, susijusi su vaisingumu, kurią finansuoja valstybė.
LP buvo atlikta Antakalnio klinikoje, Vilniuje, po jos mane patikino, kad viskas gerai, kiaušintakiai pratekami, nieko nerado.
Neviltis.
Jau nurašiau savo nevaisingumą psichologiniams dalykams, ar kokioms nors dar nediagnozuotoms ligoms, imunitetui ar šiaip, kad organizmas atmeta.
Po dar vienų ar pusantrų nevaisingų metų, nesėkmingo IVF, nuėjau vėl pas ginekologę, sakau, gal gali nusiųsti mane histeroskopijai - maža kas, gal pertvara kokia, gal kažkas, ką jos metu galėtų pastebėti, kodėl neįsikabina man niekas. Siuntimą gavau, ėjau vėl į Antakalnį, ten man parekomendavo daryti 2 in 1 : Histeroskopija + Laparoskopija.
Ir pagaliau, pagaliau šių metų liepą gavau diagnozę : maždaug 2 stadijos endometriozė, endometrioidinė cista, visus židinius pašalino, pridegino. Patarė nedelsiant per kelis mėnesius pabandyti pastoti, , o po to kreiptis į vaisingumo specialistus.
Aišku, kilo klausimų, kodėl nepastebėjo kita operavusi gydytoja prieš metus, nes ta endometriozė, akivaizdu, kad buvo. Gydytojas sakė, kad na, gali būt kad nepasimato ir kt. Tai nežinau, ar prieš tai operavusi gydytoja neprofesionali, ar iš tikrųjų taip gali nutikti, kad nesimato. Bet nesvarbu. Svarbu, kad buvo padaryta antroji.
Ir ką gi.. atėjo ruduo, pradėjom vėl planuoti eiti pas vaisingumo specialistus, jau laukėm spalio mėnesį mėnesinių, kad eitume pas gydytoją IVF.. Ir nebesulaukėm.. smile.gif Taigi, po LP pastojau per 3 ciklus.
Negaliu žodžiais apsakyti, kokia laimė, kaip netikėta ir neįtikima. Dariau kelis nėštumo testus, lėkiau darytis HCG, nedelsdama bėgau pas ginekologę, kad echoskopu patvirtintų, kad tikrai yra nėštumas. Visi patvirtino tą patį - aš laukiuosi smile.gif Aišku, dar viskas labai trapu ir gležna, tik septinta savaitė prasidėjo, bet jau vien tai, kad pagaliau pastojau , yra didžiulis pasiekimas man.
Labai rekomenduoju visoms jums nenuleisti rankų, jei jaučiate, kad kažkas su jūsų organizmu negerai (kaip kad man su siaubingom mėnesinėm, juk nenormalu, kad neįmanoma apsieiti be vaistų, ar ne? ), neleiskit gydytojams to praleisti pro ausis. Net jei GN rodo pratekamus kiaušintakius, tai irgi dar nereiškia, kad ir spermatozoidai pro juos lengvai prateka - juk kai leidžia dažą, vis tiek yra spaudimas, švirkštimas, galų gale, tirštumas kitoks.
Mano atveju, pasirodo, užteko tik šios, tikrai minimalios intervencijos, ir viskas susitvarkė. Linkiu ir jums visoms to, ir siunčiu šviežių, bet labai užtikrintų virusiukų ;)
Atsakyti
Sveikos, likimo seses...

Nesu aktyvi dalyve, bet nori-nenori vistiek kelias atvingiuoja cia i supermamas.
Jauciu pareiga pasidalinti savo patirtimi.
Su MB esame virs 6 m. O virs 4 m. planuojame leliuka...
Pradzia visu vienoda, vis tikiesi- ir vis niekas nesikeicia.
Turiu iskart pasakyti, kad gyvenime neturejau ginekologiniu problemu, net KT nevartojau (nes nepatiko poveikis)...
Na, ir ka, po geru 2 metu bandymu kreipiausi i VK Kaune. Gyvenu ne LT, bet pavyko tilpti i atostogas ir per du vizitus buvau patikrinta. Hormonai buvo geri. Taip pat tikrino kiausintakiu praeinamuma, kuris taip pat niekuo neuzkliuvo. Mano MB rezultatai buvo normos ribose.
Taip ir likome kaip ir nieko nepese. Visos, kas bando susilaukti vaiku, turbut supranta, kad tos neva mistines nevaisingumo priezastys tik dar labiau zudo unsure.gif
Taigi, kabliuko nebuvo, tad "stengemes" dar labiau. Sikart labai saziningai kiekviena menesi darydavau elektroninius ovuliacijos testus, paskui, atitinkamai, namu darbai ir pan... bigsmile.gif
Niekaip negaledavau suprasti, kodel nieks nevyksta, po velniu!?!
As net vitaminus saujom pradejau gerti. O MB ir taip sveikuolis, tai nieko keisti jam net nereikejo.
Gyvenam UK, nors atitinkame visus reikalavimus del IVF gavimo nemokamai, vistiek nesinorejo nervu gadinti belaukiant, tad nusprendeme pradziai daryti IUI Lietuvoje (velgi per atostogas). Turejome galimybe pasikonsultuoti ir pasiruosti IUI bunant UK, o jau visa kita daryti LT...
Ir laukiau mmm, po kuriu turejau eiti pas ginekologe. Mmm velavo diena dvi... Tris keturias... Buvau jau apsidziaugus, nors nestumo testai nieko nerode, o mano ciklas paprastai labai reguliarus. Ejo penkta diena... Net mmm pojuciai dingo, rodes kad jos net nebesiruosia ateiti. Jau ruosiaus darytis nestumo testa pagal krauja. Bet neprireike, ta pacia diena pasirode nelautosios...
Teko tik vykdyti plana ir zygiuoti pas ginekologe. Ta vizita prisimenu su siaubu, nors buvau nusiteikusi teigiamai.
Taigi, tiesiog.... Pamate dvi "sokoladines" cistas, del kuriu ir velavo mm (Per LP paaiskejo, kad buvo viena 4 cm. dvikamere cista). Trumpai drebtelejo "greiciausiai del Endometriozes, zinai, kas per liga?".Linktelejau, o akyse pradejo kauptis asaros is beviltiskumo. Eilini karta nieks nevyksta pagal plana. Gine sako: arba geri kontraceptikus, arba Laparoskopija.
Zinojau, kad LP cia uzsienyje nedaryciau, nes prazilciau belaukdama... Atsigavusi po soko, nusprendziau vykti porai dienu i LT, pasikonsultuoti su kita ginekologe. Buvau tokia pasimetusi.
Ir ka, vietoj planuoto IUI, grizau atostogu i Lietuva pasidaryti LP privaciai. Beje, jei kam bus aktualu, irodzius, kad esi UK rezidentas ir turint reikiamus operacijos israsus, isleistus pinigus galima susigrazinti is NHS. Tad sis sprendimas man buvo pakankamai naudingas, nes nuo zinios apie cista iki pacios operacijos praejo tik 1.5 men.
LP praejo sklandziai, neprisileidau jokiu blogu minciu, nes zinojau, kad privalau tai padaryti.
O po operacijos ginekologe pasake, "kad nieko baisaus, endometrioze neisplitusi", tik II stadija. Liepe gerti KT pora men. ir toliau bandyti.
Tiesa sakant, labai tikejausi pastoti po operacijos, bet stai keli menesiai bandymu ir viskas veltui...
Tuo paciu mintyse bandeme prisijaukinti minti apie IVF. Po truputi vaiksciojau i poliklinika darytis hormoninius tyrimus ir pan, o paskui vel nukeliavau pas ta pacia privacia ginekologe, kad pradetume ruostis IVF...
Cia vel gavau sukretima. Paskaiciusi oficialu operacijos israsa pareiske, kad man ne II stadija, o III. Vien todel, kad jau susidare cista daug ka reiskia... Dar nupeike, kad po LP turejau iskart bandyti pastoti, o ne gerti KT.
Se tau, kad nori, o is kur man zinoti????? Ir rodos, LP man atliko tikrai geroje klinikoje. Bet esme paprasta, kad ne visi ginekologai dirba su nevaisingumu, tad ir gydymas ne visada idealus...
Kadangi pasamoneje jau buvau isisavinus, kad II endo stadija dar nieko baisaus, tai dabar III endo stadija priverte viska suvokti is esmes.
Aisku, ne visoms tai yra nuosprendis, bet, dabar tikiu, kad zinau, kodel mums nepavyksta pastoti.
Siuo metu geriu KT iki pat IVF ciklo. Nes per scana, beskaiciuojant folikulus, ginekologe vel pamate maza sokoladine cista (O juk teturejau 3-4 naturalius ciklus ir vel!?!) Cista bandysim neutralizuoti KT pagalba. Musu naturalus bandymai tiesiog baigesi. Tai suvirskinti buvo labai sunku. Kelias dienas tiesiog apsizliumdavau vien nuo minties, kad yra tik vienas kelias per IVF...

Pabaigai norejau pasakyti, kad isties labai gaila, kad uztrunka nemazai laiko ir nervu, kol kazka issiaiskiname. Galu gale, kaip svarbu tinkamas specialistas. Nes tikrai butu buve geriau, jei iskart man drebteletu "Tau III stadijos Endo", tiesiog, be jokiu pagrazinimu.
O dabar, net mano Mama nepatikejo, kai is naujo pradejau aiskinti savo diagnoze... biggrin.gif
Juk is esmes, tikrai dideliu nusiskundimu neturedavau, isskyrus nevaisinguma. Tik po truputi suvokdavau, kad mm darosi siek tie skausmingesnes, bet tikrai pakenciamos.
Realiai, kai pagalvoji, juk parazite endo manyje gyvena ir pleciasi daaaaug graziu metu...
Ir visgi be reikalo taip vengiau KT, nes tai butu pristabde endo progresa.

Laikykites ir lai nepritruksta jegu ieskoti atsakymu 4u.gif
Graziu svenciu!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jautuke: 24 gruodžio 2016 - 01:20

Sveiki,

nusprendžiau prisijungti ir papasakoti savo istoriją.

Endiometrioze man atrado prieš 10 mėnesių. Nepasakosiu visų detalių, priešistorės, apie CA125 kuris pas mane rodė virš 400, pokalbį su ginekologe apie potencialų vėžį, gydimą ir pan. Trumpai, po savaitės patekau į ligoninę, kur pasakė kad man ne vėžys o endimetriozė. Pirmą kartą išgirdau šį pavadinimą. Labai apsidžiaugiau, nes iš viso padidėjusio CA125 ligų sąrašo endimetriozė man vis dar atrodo mažiausia blogybė.

Milijonas tyrimų ir laukimas.

Nesveiki skausmai, naktinis važiavimas į ligoninę.

Po 3mėn operacija. Apie kurią mane informavo dieną prieš (nes pamiršo. Gyvenu ir operavausi ne LT).

IV stadija endimetriozės. 

4 skylės, 4 išvešėjimai. Po cistą ant kiaušidžių. 7 ir 5 cm. Endimetriozės paveiktas apendicitas kurį išpjovė, nuo pilvaplevės nugramdyta endimetriozė. 

Neišpjovė endimetriozės nuo storosios žarnos.

Operacija praėjo gerai, pooperacinis periodas buvo sunkus.

3mėn po operacijos ir nesėkmingų bandymų paprašiau šeimos daktarės nukreipimo į VK.

tyrimai, pokalbiai, tyrimai

6mėnesiai po operacijos

Iki VK gydymo laukti dar min 7mėn.

neiškentus nuėjau pas Kazanavičių. Pradėjau gerti jo Thyboid. (jau apie 10d jį geriu)

kaip tik nuėjau pasitikrinti po operacijos į ligoninę. Naujų cistų nemato, bet ir nesimato visko (pvz nerado mano vienos kiaušidės).

dabar siaubingai suabejojau ar tikrai verta gerti Thyboidą? Pats Kazanavičius sakė kad jis man gali paskatinti endometriozę. Kiaušides kaip tyčia tempia, neštumo testams per anksti.. Nežinau ką daryti  :huh2: Paskaičiau komentarus apie Kazanavičių tai net plaukai pasišiaušė, bet iš kitos pusės sunku ignoruoti drauges ir pažįstamas pastojusias po jo Thyboido  :unsure: 

Ar kam teko su endemetrioze gerti Thyboidą? Ar galite pasidalinti patirtimi?

Atsakyti