Įkraunama...
Įkraunama...

Aeroterminis šildymas 3, Oras-vanduo

Mano geoterminis per vasarį pagamino 933,8 kWh šilumos sudeginęs 220,11 kWh elektros. COP išeina 4,24. Informacija palyginimui.
Atsakyti

Sveiki,

pradedame a++ namo statybą. Turime namo energetinius skaičiavimus. Reiktų Jūsų patarimo, kokį šildymo būdą pasirinkti. Energetiniuose skaičiavimuose, kurie yra sudedamoji namo projekto dalis nurodyta, kad šildymo sistema: šilumos siurblys oras-vanduo ir fotovoltinė elektrinė, kurios plotas ne mažesnis nei 7m2. Iš tokio aprašymo nėra aišku, nei kokio COP siurblio reikia, nei kokios galios fotovoltinės elektrinės. Iš kitos pusės, galbūt įmanomi ir būtų logiški alternatyvūs variantai? Pvz. el. katilas + fotovoltinė elektrinė? Pvz. "Paltaja" pasiūlė tokį įrenginį:

https://paltaja.lt/p...rindu-sildymui/

Namo duomenys:

95 m2

Šiltinimas:

Sienos: Keraminių blokelių mūras (25 cm) + 25 cm Neoporas;

Stogas: 34 cm. mineralinė vata + 5 cm. poliuretano plokštė;

Grindys: 40 cm EPS 100;

Pamatai: iš išorės 25 cm XPS, iš vidaus, ir apačios 10 cm XPS.

Langai montuojami šiltinimo sluoksnyje.

Langų į šiaurę nėra.

Projektinės šiluminės energijos sąnaudos pastatui šildyti 9,52 kwh/m2.

Atsakyti
QUOTE(Vilniaus Statyba @ 2021 03 13, 16:31)
Pvz. "Paltaja" pasiūlė tokį įrenginį:</p><p><a data-ipb='nomediaparse' href='https://paltaja.lt/produktas/su-pamaisymu-grindu-sildymui/'>https://paltaja.lt/produktas/su-pamaisymu-grindu-sildymui/</a>


Jei planuojat elektrinį šildymą, tai toks boileris per brangus įrenginys. Nesijaus sutaupymo ant elektrinės šildymo sistemos įrengimo, tuomet jau geriau oras-vanduo.

Nors idėja, žiūrint iš techninės pusės kaip ir nebloga, sau taip nedaryčiau. Sau tiesčiau elektrinį šildymo kabelį grindyse, nes elektrinio kabelio atveju šildymo sistema gali įtilpti ~600€ sumoje.

Pasiūlytas variantas už 1442€ reikalauja dar ir grindinio šildymo, kurio kaina irgi apie 600€. Viso šildymo sistemos kaina išauga iki ~2000€, bet ji nešildo nė kiek ne geriau nei elektrinis kabelis, plius turi dafiga mazgų, kurie visi gali sugesti, tad ir patikimumas tokios sistemos elektrinio kabelio atžvilgiu, kartais prastesnis.

Ši sistema turi vienintelį pliusą, vėlesnę galimybę pajungti ŠS, bet jei jau galvoti apie ŠS, tai iškart jį ir įsirenginėkit. Jei neapsisprendėt, ir vis tiek galvojat įsirengti vandeninę grindinio šildymo sistemą, dėl miglotos galimybės vėliau pajungti ŠS, tuomet ne tą Paltajos pasiūlytą boilerį su pamaišymo mazgais pirkit, o.... Norėjau parašyti Elektrinį katilą, bet kai žvilgtelėjau, kad jų kainos prasideda nuo ~500€, nu nesveika kaina už paprasčiausią elektrinį teną.

Nu nežinau, jei norit elektrinio šildymo - vienintelis variantas - elektrinis kabelis, arba tenas vėdinimo sistemoje (tai turbūt pats pigiausias elektrinės šildymo sistemos variantas).

Jei jau tiesiat vandeninio grindinio šildymo sistemą, atmeskit bet kokias mintis apie elektrinį šildymą. Toks elektrinis šildymas neturi absoliučiai jokių pliusų, kuriais būtų galima pateisinti, tokios brangios elektrinio šildymo sistemos įdiegimą, nes ŠS palyginus su tokia elektrine šildymo sistema atsipirks jau po kokių 4 metų, net kai kalba eina apie šiltus namus. O bet kokie bandymai sutaupyti, pradžiai įrengiant elektrinį šildymą, yra praktiškai išmesti dideli pinigai veltui. Jau geriau porą elektrinių radiatorių nusipirkit ir jais namą šildykit smile.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 kovo 2021 - 20:08
va alternatyva elektriniam +500€ kainuojančiam katilui už 33€ X 2 / 3 už bendrą 66€ / 99€ sumą. Kaip laikinas sprendimas iki ŠS įsirengimo tikrai daug protingesnis variantas.

Elektrinis šildymas patrauklus tiktai mažesne įrengimo kaina. Jei įrengimo kaina didelė, tai jau ne pasirinkimas, o išmesti pinigai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 kovo 2021 - 20:48
QUOTE(mintas @ 2021 03 13, 20:13)
Elektrinis šildymas patrauklus tiktai mažesne įrengimo kaina. Jei įrengimo kaina didelė, tai jau ne pasirinkimas, o išmesti pinigai.



Nors pagalvojau, kad gali būti dar vienas variantas, kada elektrinis šildymas, net ir su didele įrengimo kaina, gali būti pateisinamas smile.gif, bet tikrai to nepatariu, čia tik šeip, akiračio praplėtimui smile.gif.

vartotojo įkelta nuotrauka

Vat koks gražus variantas, konkrečiai šildymui smile.gif.

vartotojo įkelta nuotrauka

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 kovo 2021 - 21:15

Nors pagalvojau, kad gali būti dar vienas variantas, kada elektrinis šildymas, net ir su didele įrengimo kaina, gali būti pateisinamas smile.gif, bet tikrai to nepatariu, čia tik šeip, akiračio praplėtimui smile.gif. adaffc9a670d254d11d77b0124826423.webp.jp Vat koks [url="https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/3/9/17100068/qarnot-qc-1-cryptocurrency-mining-rig-heater-home-electricity-ethereum"]gražus variantas[/url], konkrečiai šildymui smile.gif. qarnot_q_rad_15.0.jpg
 

Cia labiau crypto entuziastams siulyti :D

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 14 kovo 2021 - 06:08

Būtent dėl galimybės ateityje turėti pasirinkimo laisvę jau esame pasirinkę grindinį šildymą vandeniu. Be to, nesu tikras, ar tikrai el. katilo + fotovoltinės el. įrengimas bus pigesnis.

Šiai dienai turiu tokius pasiūlymus:

ŠS Oras-vanduo Daikin 3  7,74 kw+ atskiras boileris  - 6800 Eur su montavimu;

ŠS Nibe NIBE AMS 20-6 + HBS 20-6 + SMO 20 6 kw + atskiras boileris - 6500 Eur su montavimu.

Kaip pigesnė alternatyva dar yra Atlantic Alfea Extensa.  - apie 5600 Eur su montavimu.

Kiniečiai nelabai žavi.

Prie ŠS Oras-vanduo dar reikės fotovoltinės el. Projekte nurodyta, kad ne mažiau nei 7 m2. Nelabai aišku prie kokio ŠS Cop tokios jėgainės reiktų, na kadangi mano pasirinkti siurbliai turi vieną didžiausių COP, tai sakykim, kad dar kokių 3kw jėgainės reiktų, kas sudarytų dar 2100 Eur (su parama).

Taigi, įrengimo kaštai 6500 + 2100 = 8600 Eur (Daikin arba Nibe) arba 7600 Eur (mažiau brendinis siurblys).

El. katilas + boileris +įrengimas = 1500 Eur. Įmant ŠS COP apie 5, tada pagal STR dauginame iš 0,9, gauname 4,5 sezoninį naudingumą (taip skaičiuoja energetinio efektyvumo vertintojai). Tai, jeigu ŠS atveju reikėjo 3 kw elektrinės, el. katilo atveju reiktų 3 * 4,5 = 13,5 kw. Tai būtų 7970 Eur (su parama).

Taigi, įrengimo kaštai 7970 + 1500 = 9470 Eur.

El. katilo atveju turime patikimesnę, mažiau priežiūros reikalaujančią sistemą. Sugedus el. katilui, jį pakeisti kainuotų mažiau nei 1000 Eur. Tai būtų šios sistemos privalumas. Minusas - ant stogo, vargu, ar tilptų toks kiekis kolektorių, tad tektų montuoti ant žemės.

Kitas dalykas, vienas energetikas, kuris, beje, atliko šildymo sistemos parinkimą ir Dzūkiškos pirkios blogo autoriui, man preliminariai nurodė, kad el. katilo atveju gali tekti įrengti net 100 m2 jėgainę. Neva, atliekant skaičiavimus atsižvelgiama į tai, kad visos pagamintos el. panaudoti nepavyks, todėl bus atiduodama į tinklus, o vėliau, kai iš tinklų bus atgaunam, tai ta el. jau nebebus žalioji. Taigi, kaip supratau, atliekant skaičiavimus imamas toks fotovoltinės el. kiekis, kad bet kuriuo momentu būtų galima pagaminti bent pusę namui reikalingos el.

Galbūt ne viską tiksliai supratau, dar reikės pasitikslinti.

Atsakyti
[quote=Vilniaus Statyba,2021 03 14, 15:21]
...
Įmant ŠS COP apie 5, ...
[/quote]

Pamirškit tas pasakas apie tokius COP. Duok dieve, jei metinis bus virš 2,5.

[/quote]

[quote=Vilniaus Statyba,2021 03 14, 15:21]
Kitas dalykas, vienas energetikas, kuris, beje, atliko šildymo sistemos parinkimą ir Dzūkiškos pirkios blogo autoriui, man preliminariai nurodė, kad el. katilo atveju gali tekti įrengti net 100 m2 jėgainę. Neva, atliekant skaičiavimus atsižvelgiama į tai, kad visos pagamintos el. panaudoti nepavyks, todėl bus atiduodama į tinklus, o vėliau, kai iš tinklų bus atgaunam, tai ta el. jau nebebus žalioji. Taigi, kaip supratau, atliekant skaičiavimus imamas toks fotovoltinės el. kiekis, kad bet kuriuo momentu būtų galima pagaminti bent pusę namui reikalingos el.Galbūt ne viską tiksliai supratau, dar reikės pasitikslinti.
[/quote]

Briedas visiškas, jei pagaminai saulės elektrą ir atidavei į tinklus, o po to pasinaudojai ja, tai tipo elektra patapo raudona?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 14 kovo 2021 - 19:51

Jūs manęs nesupratote. Aš kalbu apie tai, kaip apskaičiuojamas sezoninis siurblio naudingumo koeficientas pagal STR. Būtent STR'u remiasi sertifikuotojai. Pagal STR sezoninis naudingumas apskaičiuojamas pagal formulę Cop * 0,9.

Dėl faktinio Oras-vanduo naudingumo su Jumis sutinku, bet man dabar reikalingas ne faktinis naudingumas, o pasirinkti tokią šildymo sistemą, kad vėliau namą priduociau ir naudingumo sertifikatą gaučiau.

Dėl elektros patapimo raudona, vėlgi su Jumis sutinku, bet nuo to kaip aš ar Jūs mąstome nesikeičia faktinis namo atitikimo klasei vertinimas, nes namo vertinimą atliks sertifikuotojai, o ne Aš ar Jūs. 

Atsakyti
QUOTE(Vilniaus Statyba @ 2021 03 14, 15:21)
Kiniečiai nelabai žavi.


O jei kiniečio kaina, panaši, kaip žadate įsigyti elektrinę šildymo sistemą?

Pirkdami kinietį, įsivaizduokite kad perkat elektrinį katilą smile.gif.

Kad ir toje pačioje paltajoje galės pasiūlyti panašios kainos, kaip elektrinio varianto, pigesniį oras vanduo. Sakykit ką norit apie simpatijas, bet tai n kartų geresnis pasirinkimas už tiesioginio šildymo elektra variantą už 2000€ Kai kinietis suges (po 20 metų) galėsite ženkliai pažangesnį brendą vietoje jo pasistatyti. Per tiek metų jis tikrai bus labiau pažangus, nei perkant dabar ;).

QUOTE
Tai, jeigu ŠS atveju reikėjo 3 kw elektrinės, el. katilo atveju reiktų 3 * 4,5 = 13,5 kw. Tai būtų 7970 Eur (su parama).


Grynai elektros atveju būtinai pirkčiau ir kondiškę. Kaip ji įtakoja saulės elektrinės kainą? Ką dėl kondiškės sakė vertintojai?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 kovo 2021 - 02:07
QUOTE(Vilniaus Statyba @ 2021 03 14, 15:21)
Kitas dalykas, vienas energetikas, kuris, beje, atliko šildymo sistemos parinkimą ir Dzūkiškos pirkios blogo autoriui, man preliminariai nurodė,


Taip sakant vbs (viena bobutė sakė) informacijos lygis. Paprašykit kad paskaičiavęs pagal formules tai pasakytų. Nors iki tokio jo teiginio galima būtų dafilosofuoti, na bet aš netikiu, kad taip gali būti skaičiuojama, totali nesąmonė būtų. Nei viena sistema nepraeitų tokio varianto, nes pilna dienų žiemos metu, kada net stadionas saulės baterijų nepadengs vieno EE namo elektros energijos poreikio net ir su efektyviausiu geoterminiu ŠS. O ir naktį kai šildys? Na totali nesąmonė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 kovo 2021 - 02:17

Būtent dėl galimybės ateityje turėti pasirinkimo laisvę jau esame pasirinkę grindinį šildymą vandeniu. Be to, nesu tikras, ar tikrai el. katilo + fotovoltinės el. įrengimas bus pigesnis.

Šiai dienai turiu tokius pasiūlymus:

ŠS Oras-vanduo Daikin 3  7,74 kw+ atskiras boileris  - 6800 Eur su montavimu;

ŠS Nibe NIBE AMS 20-6 + HBS 20-6 + SMO 20 6 kw + atskiras boileris - 6500 Eur su montavimu.

Kaip pigesnė alternatyva dar yra Atlantic Alfea Extensa.  - apie 5600 Eur su montavimu.

Kiniečiai nelabai žavi.

Prie ŠS Oras-vanduo dar reikės fotovoltinės el. Projekte nurodyta, kad ne mažiau nei 7 m2. Nelabai aišku prie kokio ŠS Cop tokios jėgainės reiktų, na kadangi mano pasirinkti siurbliai turi vieną didžiausių COP, tai sakykim, kad dar kokių 3kw jėgainės reiktų, kas sudarytų dar 2100 Eur (su parama).

Taigi, įrengimo kaštai 6500 + 2100 = 8600 Eur (Daikin arba Nibe) arba 7600 Eur (mažiau brendinis siurblys).

El. katilas + boileris +įrengimas = 1500 Eur. Įmant ŠS COP apie 5, tada pagal STR dauginame iš 0,9, gauname 4,5 sezoninį naudingumą (taip skaičiuoja energetinio efektyvumo vertintojai). Tai, jeigu ŠS atveju reikėjo 3 kw elektrinės, el. katilo atveju reiktų 3 * 4,5 = 13,5 kw. Tai būtų 7970 Eur (su parama).

Taigi, įrengimo kaštai 7970 + 1500 = 9470 Eur.

El. katilo atveju turime patikimesnę, mažiau priežiūros reikalaujančią sistemą. Sugedus el. katilui, jį pakeisti kainuotų mažiau nei 1000 Eur. Tai būtų šios sistemos privalumas. Minusas - ant stogo, vargu, ar tilptų toks kiekis kolektorių, tad tektų montuoti ant žemės.

Kitas dalykas, vienas energetikas, kuris, beje, atliko šildymo sistemos parinkimą ir Dzūkiškos pirkios blogo autoriui, man preliminariai nurodė, kad el. katilo atveju gali tekti įrengti net 100 m2 jėgainę. Neva, atliekant skaičiavimus atsižvelgiama į tai, kad visos pagamintos el. panaudoti nepavyks, todėl bus atiduodama į tinklus, o vėliau, kai iš tinklų bus atgaunam, tai ta el. jau nebebus žalioji. Taigi, kaip supratau, atliekant skaičiavimus imamas toks fotovoltinės el. kiekis, kad bet kuriuo momentu būtų galima pagaminti bent pusę namui reikalingos el.

Galbūt ne viską tiksliai supratau, dar reikės pasitikslinti.

Matosi jog silumos siurbli parinko butaforinis specialistas, tokiai kvadraturai elementaraus samsung 4.4 Kw pakaktu, tas pats Panasonicas 5 Kw ar net 3.2 Kw veiktu gerai jeigu karsto vandens poreikiis nera super didelis.

Atsakyti