Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

Sveiki,
Prašau patarimo dėl nuosavo kiemo terasos papuošimo vazonais:
sugalvojau nusipirkti kelis didelius plastikinius vazonus terasai ir pasodinti augalų:
dekoratyvinių žolių
viržių
kažką iš spygliuočių
Kadangi dabar ant nosies ruduo, tai gal čia didelė kvailystė ir pinigai į balą bus?
Man norisi turėti priedangą nuo kaimynų akių (bent kažkiek), pro svetainės langą matyti spalvų ir jaukumo bei grožio.
Kiemas kol kas užsėtas veja ir daugiau nei augaliuko jokio, nei medelio.
Dėl greito efekto pasodinčiau didelį kerą aukštų dekoratyvinių žolių, kad jos iki šalnų bent jau sudarytų žalumos vaizdą.
Kadangi kieme norime turėti pušaičių, tai vazone gal tiktų paauginti sodinuką kokį?
Didžiausias rūpestis, kaip juos išlaikyti gyvus per žiemą, nes nėra kur juos įkurdinti peržiemojimui patalpoje... Į gruntą kol kas nieko nesodiname, nes nesame visiškai susiplanavę sklypo, nežinome, ko ir kur norime...
Patarkite, ar čia netikusi mintis? O gal atv pradžiai visai geras apšilimas, prieš pavasario sezona? smile.gif
Dar turiu šaldytuve svogūninių augalų, kuriuos norėčiau išsaugoti. Jų sodinimo laikas nurodytas rugsėjo pabaigoje. Ar tiktų tarp dekoratyvinių žolių pasodinti kad ir tulpių svogūnų peržiemojimui? Ar vazone sušals ir neverta?
Iš anksto ačiū už patarimus ar idėjas smile.gif
Atsakyti
Gal jau ką nors lauke sodinate? smile.gif
Atsakyti
Nors žydi snieguolės, bet nesodinu, tik raviu ir kerpu sudžiūvėlius. Bijau, kad pavasarį nespėsiu. Jau dabar netyčia užminu sudygusius narcizus, tulpes, krokus, česnakus... Miskantai šiemet gali nesulaukti pavasario - aršiai šiukšlina, matyt ilga vegetacija anksti subrandino.
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2020 01 09, 11:52)
Gal jau ką nors lauke sodinate? smile.gif

Šį postą tur būt reikia vertinti kaip norą pašnekėt. biggrin.gif . Juolab ne pirmokė ir ne antrokė šiuose reikaluose rašo.
Tai šnektelkim. Labiausiai nerimą kelią išgyvenimo galimybės. Kokiems nors viduviams ar ratibidoms tai tikrai labanakt. Supus šaknys. Tiek to, ką padarysi. Bet va jei mėlesas arba kitaip perovskia neišgyvens, tai labai labai gaila bus. Sustiprėjo pas mane jų krūmeliai, suaugo ir jau grožis matosi. Auginu iš sėklų, tai keletas metų praėjo kol suvešėjo.
Dabar pats laikas sėti . Kad ir patagoninę verbeną. Pasėsiu, palaikysiu 2-3 dienas šiltai ir nešiu kokiam mėnesiui į lauką indelius, kad šaltukas gnybteltų. Ir dar yra keletas kitų, kurioms reikalinga stratifikacija. Gal našlaičių kokių pasisėti, kad užkamšyti tuščias vietas...
Keista žiema. Šaltis dar turėtų sukabinti žemę. Tai kaip tada bus tulpėms , narcizais, krokais? Ne visos jų veislės išlaikys tą dygimo augimo sustabdymą.

Atsakyti

Sveikos, gėlininkės. :) Gal kuri nepatingėsite paaiškinti, kaip teisingai elgtis su žiemą pražydintomis svogūninėmis gėlėmis norint jas apgyvendinti lauko sąlygomis. Turiu vazonėlyje tokių apšepusių smulkiažiedžių narcizų. Dabar tikriausiai reikia leisti lapams nunykti (mažai laistant ar visai nelaistant?), tada per vasarą svogūnėlius palaikyti vėsiai ir lauke sodinti tik rudenį? Ar geriau kažkaip kitaip?

Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2020 02 28, 16:08)
<p>Sveikos, gėlininkės. smile.gif Gal kuri nepatingėsite paaiškinti, kaip teisingai elgtis su žiemą pražydintomis svogūninėmis gėlėmis norint jas apgyvendinti lauko sąlygomis. Turiu vazonėlyje tokių apšepusių smulkiažiedžių narcizų. Dabar tikriausiai reikia leisti lapams nunykti (mažai laistant ar visai nelaistant?), tada per vasarą svogūnėlius palaikyti vėsiai ir lauke sodinti tik rudenį? Ar geriau kažkaip kitaip?</p>

Sveika.aš tai laikyčiau kol nunyktų ir tadai pavesi kur vesiau. Kaip ir tules kai peržydi norint į kitąvietą juk irgi iškasam o rudenį sodinam. Geriau sakykit gal žinot iš kur gaut bestiebį gencijoną😍
Atsakyti
QUOTE(orchideja@ @ 2020 02 28, 21:05)
Geriau sakykit gal žinot iš kur gaut bestiebį gencijoną😍


Riešės gėlės turi .
Atsakyti
Šią savaitę ravėjau.
Šiemet puikiai pražiemojo patagoninės verbenos. Jau nekalbant apie gauras (Gaura Lindheimeri). Tačiau labai abejotinai atrodo kartūzinis gvazdikas (Dianthus carthusianorum ). Senesni augalai apipuvusiomis šaknimis.
Atsakyti
Kaune patagoninės verbenos irgi puikiai peržiemojo. Gal netaps invazinėmis?
Bet pernai irgi puikiai peržiemojo, tik pavasarį iššalo, kai po ankstyvo karščio užėjo nemažas šaltis, o jau daug augalų buvo sukilę. Turėjau išrautų šaknų, tai po šalnų pasodinau ir augo.
Ravėjimo daugiau, nei bet kada, nes žliūgės geriau augo ir žydėjo, nei per vasaros karščius. Kiaulpienės taip pat sėkmingai augo. Ugniažolių kupstai didžiuliai.
Atsakyti
QUOTE(redapar @ 2020 12 02, 10:42)
ar kas auginate šilokus? Nesu didelė augalų mėgėja ir galvoju apie šilokų sodinimą, tik įdomu ar sunku juos savarankiškai pasisodint

Šilokus auginti jokių problemų. Dauginasi puikiai. Galima nusipirkti kupstelį, jį išskirstyti ir po metų bus jau keletas kupstelių. Jų yra labai skirtingų. Parduoda gėlininkai.
Va čia pvz http://www.maziejiso...gas=daugiametes.
Yra kaukažiniai šilokai, kuriais galima apsodinti kok nors plotą. Žemi, besidriekantys per gruntą.
Aš pirkausi jų sėklų ir užauginau gana daug ir įvairių terasos apželdinimui. Pirkau iš e-seklos.lt, bet ten dabar tokių nera. Buvo mišinys įvairių kaukazinių.
Bandykit ir gausis, nes tai labai nereiklųs augalai.
Atsakyti
Gal nemirkim kažkaip... nieko geriau už mus šia tema aplink nesusikūrė juk...
Aš buvau paražalyžuota savo mamos situacija - ji tapo neįgalia ir neseniai mirė. mano augalynas į tą sudėtingą laiką, maždaug 3-4 metus, kažkiek nukentėjo...pabrėžiu, - kažkiek - nes jis gi daugiametis... aš tik mininimaliai jį protarpiais pakarpydavau, paravėdavau... kažką pernešiau iš vienos vietis į kitą... net naujokų atsirado... bet... galvoju: o jei nieko nebūčiau dariusi? kas dabar būtų? Ką įžiūrėjau, tai vietomis, kur tankūs žolynai, viskas ir liktų po senovei, o kitur įsigalėtų vietiniai barbarai... Romos imperija - neamžina...
Dabar projektuoju šeimyninę kapavietę... tik akmuo apsaugos nuo šabakštyno... augalais negali pasitikėti.. deja... verysad.gif

Atsakyti
Užuojauta.
Mes taip pat projektuojam ir renkamės akmenį.
Nežinau iš kur tas mitas, kad daugiamečių gėlynų po 3 metų nereikia prižiūrėti. Ar tipo minimaliai. Gal minimaliai, jei keli kvadratiniai metrai, tada taip atrodo. Be to, po kelių metų reikia skirstyti kerus. Juk ne medžiai, kad dešimtmečius ar šimtus metų gyventų. Net siauralapius žolynus reikia atjauninti, jei ožkos nenuėda. Kupstines šluotsmilges, rudeninius mėlitus jau po 3-5 metų tenka skirstyti.
Atsakyti