Įkraunama...
Įkraunama...

Lauko darželis „Vaikų Ąžuolynas“

Sveiki, pusseserės vaikučiai lanko šį darželį ir labai patenkinti, kokios Jūsų nuomonės? 4u.gif
Atsakyti

LAUKO DARŽELIAI

Įsivaizduokite ugdymo erdvę be sienų, kurioje nieko tokio lakstyti išsipurvinusiam ar basomis. Kurioje vaikai gali žaisti su lauke rastomis medžio šakomis ir niekas nesibaimins dėl galimų pavojų. Jokios piešimo lentos tik piešimas ant žemės, jokių knygų tik pasakojimai ir dainos, jokių fluorescencinių lempų, tik švelnūs saulės spinduliai prasiskverbiantys pro medžių lapus. Tai siūlo nauja ugdymo forma – lauko darželis esantis gamtoje.

Gryno oro nauda visiems žinoma, grynas oras ypač naudingas augančiam organizmui – vaikams. Gryname ore praleistas laikas daro teigiamą įtaką vaiko vystymuisi, sveikatai ir fiziniam aktyvumui. Norint padėti augančiam organizmui užaugti sveikam ir užsigrūdinusiam įkūrėme vieną iš pirmųjų Lietuvoje lauko darželį „Vaikų Ąžuolynas“.

Apie lauko darželius

Lauko darželio sąvoka Lietuvoje dar nauja ir ne visiems žinoma. Lauko darželis, tai iki mokyklinio ugdymo įstaiga vaikams nuo trejų iki šešerių metų, kurioje vaikai prižiūrimi lauke. Lauko darželyje vaikai nepriklausomai nuo oro sąlygų skatinami žaisti, tyrinėti ir pažinti natūralią lauko aplinką. Suaugusiųjų priežiūra lauko darželyje yra skirta padėti ir asistuoti vaikams, o ne jiems vadovauti.

Patalpų lauko darželiui prireikia tik higieniniams tikslams arba tuomet, kai oro sąlygos tampa pernelyg pavojingos. Lauko darželyje galioja posakis „Nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga“.

Lauko darželio tikslas ugdyti vaikų smalsumą ir norą pažinti juos supančią aplinką, užmegzti ryšį tarp vaiko ir jį supančios gamtos. Lauko darželio filosofija leisti vaikams kuo didesnę dienos dalį praleisti lauke ir taip ugdyti natūralų mokymąsi. Žaisdami lauke vaikai skatina savo kūrybiškumą, vaizduotę, stambiąją ir smulkiąją motoriką. Buvimas lauke ramina ir subalansuoja energijos perteklių. Po dienos tyrinėjimų lauke jūsų vaikai giliau ir ramiau miegos.

Lauko darželis puiki išeitis, kuomet norite užauginti savo vaiką fiziškai aktyvų, žingeidų ir nelepų įvairioms sezoninėms ligoms, tai puiki vieta vaikui kuriam sėdėti uždarytam vaikų darželio grupėje yra tikra kančia.

Ugdymas

Pagrindinė ugdymo veikla kuriai teikiame pirmenybę yra žaidimas. Žaidimas, tai vienas iš vaiko ugdymosi būdų, žaisdami vaikai atskleidžia savo vaizduotę, mąstymą, atranda naujus dalykus. Lauko darželyje vaikai prisijaukina gamtą ir visas galimas stichijas, įgauna patirties ir žinių, kaip žaisti lauke skirtingomis oro sąlygomis. Vėliau jie natūraliai žino, ką jiems reikia apsirengti, kad nesušlaptų ir galėtų žaisti per lietų, patys pasirenka sau geriausią žaidimą ar kitą veiklą. Vaikai, kurie lankė lauko darželį daug geriau supranta juos supantį pasaulį ir kaip vieni ar kiti mūsų veiksmai įtakoja gamtą ir taip pat būna geriau pasiruošę ir labiau pasitiki savimi pradėjus lankyti mokyklą.

Lauko darželis gali būti apibūdintas, kaip darželis „be lubų arba sienų“. Iš savo vaikystės galime prisiminti, kad būdami kieme, prisigalvodavote galybes žaidimų ir žaislu tapdavo kiekvienas akmenėlis ar medžio šaka. Vaikams lauko darželyje suteikiama daugiau laisvės, leidžiama karstytis medžiuose, taškytis balose.
Atsakyti
Ar jau matėje? Renginys
Atsakyti