Įkraunama...
Įkraunama...

IVF namučiai

Apvaisinimas mėgintuvėlyje (IVF – in vitro fertilizacija) – tai moters kiaušialąsčių ir vyro spermos sujungimas ne moters kūne.

Indikacijos IVF taikymui:

1) pakenkti arba nepratekami moters kiaušintakiai (dėl infekcinių ligų, praeityje buvusių operacijų, pavyzdžiui, dėl negimdinio nėštumo, perforavusio apendicito ir pan.),
2) išplitusi endometriozė, kai prieš tai taikytas nevaisingumo gydymas buvo neefektyvus,
3) kitas anovuliacijos (t.y. kiaušidžių funkcijos sutrikimas) gydymas buvo neefektyvus,
4) vyro nevaisingumas - prasta spermos kokybė,
5) vyro ejakuliate nėra spermatozoidų, tačiau punktate iš sėklidžių randami gyvi ir sveiki spermatozoidai,
6) kai po 3-6 mėnesinių ciklų, atlikus IUI procedūras, moteris nepastojo,
7) neaiškios kilmės nevaisingumas.

Kaip vyksta IVF procedūra?

1.Gydymas medikamentais skatinant kiaušialąsčių brendimą kiaušidėse. Taikomos kelios gydymo schemos, kurios parenkamos priklausomai nuo moters amžiaus, nevaisingumo priežasties, organizmo reakcijos į vieną arba kitą gydymo schemą. Paprastai gydymas užtrunka nuo 2 iki 4–5 savaičių, priklausomai nuo organizmo reakcijos į jį.
Trumpa schema- nuo 1-3 cd
Ilga schema- nuo 21 cd
2.Gydymo stebėjimas – kiaušidžių atsakas į gydymą vertinamas atliekant ultragarso bei hormoninius tyrimus, nuo kurių rezultatų individualiai kiekvienai moteriai koreguojama vaistų dozė, kad galima būtų išvengti nepageidaujamo gydymo poveikio organizmui.
3.Kiaušialąsčių išėmimas iš kiaušidžių. Procedūra atliekama per makštį esant intraveninei nejautrai. Kontroliuojant ultragarsu specialia adata punktuojamos kiaušidės. Procedūra trunka 10–20 minučių.
4.Spermos gavimas. Sperma gaunama masturbacijos būdu.
5.Lytinių ląstelių apsivaisinimas. Poros lytinės ląstelės apsivaisina pačios mėgintuvėlyje, kuris patalpinamas inkubatoriuje. Apsivaisinimo rezultatai vertinami po 1 paros.
6.Embrionų dalijimasis vertinamas dar po 1 paros.
7.Embrionų perkėlimas. Gerai besidalijantys embrionai perkeliami į gimdą po 2–3 parų po kiaušialąsčių išėmimo. Perkeliami 2 arba 3 embrionai. Kiti embrionai užšaldomi.
Po embrionų perkėlimo vartojami medikamentai nėštumui gimdoje išlaikyti. Ar moteris pastojo, paaiškėja po 2 savaičių atlikus tyrimus, kurie patvirtintų nėštumą.

Intracitoplazminė spermatozoido injekcija į kiaušialąstę (ICSI) - papildoma mikromanipuliacinė procedūra, kurios metu spermatozoidas yra sušvirkščiamas į kiaušialąstę.
Indikacijos:

1) prasta vyro spermos kokybė (mažesnė nei 5 mln. spermatozoidų koncentracija spermoje, progresyvinis judrumas mažesnis nei 50%,
2) prasta spermatozoidų morfologija (mikroskopu vertinama išvaizda),
3) sunkaus laipsnio imuninis nevaisingumas – prieš tai buvusių IVF metu nevyko kiaušialąsčių apsivaisinimas

Intracitoplazminė morfologiškai atrinktos spermos injekcija(IMSI)

Naujoji IMSI sistema ypatingai gali padėti sprendžiant komplikuotus vyrų nevaisingumo atvejus. Sistema turi 7200 kartų vaizdą didinantį mikroskopą, kuris leidžia pamatyti vidinę spermatozoidų struktūrą ir atrinkti geriausius. Iki šiol naudota ICSI sistema vaizdą didino 400 kartų, galėjome įžiūrėti tik labai stambius spermatozoidų pokyčius. Dabar dirbama daug tiksliau, kiaušialąsčių apvaisinimui atrenkami tik visiškai normalūs spermatozoidai ir tai neabejotinai pagerins rezultatus.IMSI galima tirti ir kiaušialąstes bei embrionus.
Pagalbinis embriono dangalo paruošimas (Assisted Hatching -AH)
Ir taikant DAB, ir natūralaus pastojimo metu, embrionai, patekę į gimdą, išsilaisvina iš dangalo ir esant palankiom sąlygom, įsitvirtina gimdos sienelėje. Jei embrioną gaubiantis išorinis dangalas yra storas, taikomas AH metodas. Šis būdas padeda embrionui įsitvirtinti gimdoje.
Indikacijos:
1) storas embriono išorinis dangalas (Zona Pellucida),
2) ankstesnių DAB ciklų metu moteris nepastojo, į gimdą perkėlus geros kokybės embrionai,
3) moters amžius ≥ 35,
4) ypatingai tinka užšaldytiems ir atšildytiems embrionams.
Kai kurių autorių duomenimis, AH labai padidina nėštumo tikimybę.

Blastocistų auginimas
Blastocista - penktos–šeštos dienos embrionas su atitinkamai išsidėsčiusiomis ląstelėmis .
Natūralaus apvaisinimo metu embrionas pasiekia gimdą ir implantuojasi būtent šioje stadijoje. Šis metodas padeda atrinkti geriausius embrionus ir padidina nėštumo tikimybę.

Indikacijos:
1) vyresnio amžiaus (≥ 35-ių) moterims
2) kai anksčiau atlikti keli nesėkmingi IVF ciklai
3) siekiant sumažinti daugiavaisio nėštumo tikimybę
4) siekiant padidinti nėštumo tikimybę.

TESA (anglu k. - testicular sperm extraction) metodika, kurios metu spermatozoidai iš sėklidės gaunami, atliekant perkutaninę (pro odą) sėklidžių punkciją. Tokiu būdu gautais spermatozoidais apvaisinamos moters kiaušialąstės, naudojant ICSI metodą.
Vaisingumo klinikos atliekančios IVF:
http://vaisingumas.lt/
http://www.bak.lt/
http://www.vaisingumocentras.lt/
http://www.motinairvaikas.lt/
http://www.embrions.lv./
http://www.jolsana.lt/
http://nmc.lt/vaisingumo-centras/

Kainos (orientacinės, visą info rasite savo klinikos puslapyje):
IVF: 4000 iki 6000 lt + vaistai + echo
1. Vaistai - 1500-4000 lt
2. Konsultacijos stimuliacijos metu (nuo 4 iki 8 ), 100-200 Lt/kons.
3. IVF kaina (nuo klinikos priklauso)-į ją įeiną ir punkcijos kaina ;
4. Jei su vyru problemos - gali prireikti ICSI
5. Jei yra ką šaldyti (800lt - 1000 Lt);
6.Jei augina iki blastocistų dar plius apie 800lt;
7.Progesteronas 14 dienų (apie 240lt)Jei pastoji reiks iki 12 sav. naudoti jį.(kai kam ilgiau)

Tyrimai prieš IVF(priklausomai nuo klinikos):
LH, FSH, E2, PRL, raudoniuke, citomegalovirusas , toksoplazmoze , hepatitas B ir C, ZIV ir sifilis, ureaplazmas, mikoplazmas, chlamidijas ir paselis
HCG po įsodinimo (2-jų dienų embrionas):
5dpį ~ 4 (min. 2)
6dpį ~ 7 (min. 3)
7dpį ~ 11 (min. 3)
8dpį ~ 18 (min. 8)
9dpį ~ 28 (min. 11)
10dpį ~ 45 (min. 17)
11dpį ~ 73 (min. 22)
12dpį ~ 105 (min. 29)
13dpį ~ 160 (min. 39)
14dpį ~ 260 (min. 68)
15dpį ~ 410 (min. 120)

DAZNAI NAUDOJAMOS SANTRUMPOS:

mmm - mėnesinės
MB - mano brangusis
TB - tavo brangusis
SM - Super Mama
ND - namų darbai (seksas)
PUPO - pregnant until proven otherwise
HCG - kraujo tyrimas nestumui nustatyti
NT - nestumo testas
FET - frozen embrio transfare
SNAIGUTĖ - saldytas embrionas
Blastutė - blastocista
DPO - diena po ovuliacijos
DPĮ - diena po įsodinimo
Sena tema: http://www.supermama...owtopic=1018307

Atsakyti
QUOTE(Kamile_xx @ 2016 06 28, 18:55)
Pagal galiojančius įstatymus galima pasirinkti gydymą kitoje EU šalyje. Ir atgauti čia iš ligonių kasų tokią sumą, kiek už analogišką gydymą mūsų sveikatinimo įstaigoms moka ligonių kasos. Taigi, bus galima važiuoti į Latviją ar Lenkiją. Dar čekai stiprūs. Net ir su donorinėm kiaušialąstėmis jie daro.  Ir bent jau didžiąją dalį sumos už pačią procedūrą atgauti.
O apie vaistų kompensavimą- įstatyme neužsimenama. Ir jie bus nemokami tik tada, kai bus įtraukti į kompensuojamų vaistų sąrašą. Vėlgi- tikrai bus parinkti pigiausi vaistai. Klausimas-ar jie jums tiks.
Ir dar- įstatyme numatyta, kad pagalbinis apvaisinimas bus įmanomas tik tada, kai nevaisingumo neįmanoma išgydyti kitais būdais. Kokiais!? Kaip gydys nuo neaiškios kilmės nevaisingumo? Kokios komisijos tai spręs?
Vienu žodžiu- jei prezidentė nevetuos, tai bus tik blogiau nei dabar. Nes įstatymas privalomas ir privačioms gydymo įstaigoms.


Va va. Jei ka ir kompensuos, tai pigiausius vaistus.
Nezinau, as labai pikta del to istatymo. Kaip ir del siandien svarstytos konstitucijos pataisos del seimos sampratos. Eilini karta baznycia kisasi kur jai nereikia, o kad itikt bobutem visokiom, ypac pries rinkimus, daromos tokios nesamones. Jeigu sis istatymas isigalios, tai, mano supratimu, reikes buti labai gilioj finansinej duobej ir labai geros sveikatos su dideliu kiausidziu rezervu, kad cia darytis ivf. Mum pirmas ivf nepavyko, stimuliacija isgyvenau labai sunkiai, vaistai buvo skiriami labai brangus ir labai didelem dozem, kainavo daugiau nei pati procedura (o dare isci+imsi), bet gavom is vienos kiausides 9 kokybiskas kiausialastes, kas mano atveju, del riboto rezervo, yra labai daug. Ir kai suzinojom, kad nepavyko, vienintele viltis yra tie saldyti embrionai.
Neduok Dieve, jei nepavyks, kazkaip sutaupysim ir kitai procedurai. Ir ji tikrai vel butu ne Lietuvoje. Labai tikiuosi, kad jos is viso neprireiks..
Ir eina jie visi velniop su tokiais savo istatymais..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo debesyse*: 28 birželio 2016 - 21:49

Mergino,kurios gyvena Lt,ka dabar darysit,priemus toki istatyma? Ar suskubsite darytis ivf iki 2017 metu??

Nes mum ivf kaina yra didziule tuo labiau kad ant galvos kabo didele busto paskola,todel planavome pasitaupyti kokius metelius,o tada bandyti daryti pirmaji ivf.. taciau kai prieme toki istatyma as jau nebezinau kaip elgtis...juk jai lauksiu ir darysiu ivf kai bus galima sukurti tik 3 embr.ir jokio saldymo-tai pastoti sansai bus be galo mazi... tad galvoju gal iki 2017 metu imti dar viena paskola,ir bandyti daryti ivf kol nera dar to absurdisko istatymo..aisku jei nepavyks,bus labai liudna,ir apie nesekme primins skolos bankui:(

Idomu,kaip elgsites jus?
Atsakyti
Istatyma dar turi pasirasyti prezidente.iki liepos vidurio. Bet is sveikatos ministro pareiskimu panasu, kad bus kreipiamasi del vetavimo.. As tikiu, kad bendrom jegom pavyks sustabdyt tai.. Perdaug sukilusiu. Nors gal as ir klystu..

Peticija, kuria butina pasirasyti ir dar paplatinti 4u.gif
http://www.peticijos...anio_sveik_prot
Atsakyti
QUOTE(Gabre* @ 2016 06 29, 09:10)
Mergino,kurios gyvena Lt,ka dabar darysit,priemus toki istatyma? Ar suskubsite darytis ivf iki 2017 metu??

Nes mum ivf kaina yra didziule tuo labiau kad ant galvos kabo didele busto paskola,todel planavome pasitaupyti kokius metelius,o tada bandyti daryti pirmaji ivf.. taciau kai prieme toki istatyma as jau nebezinau kaip elgtis...juk jai lauksiu ir darysiu ivf kai bus galima sukurti tik 3 embr.ir jokio saldymo-tai pastoti sansai bus be galo mazi... tad galvoju gal iki 2017 metu imti dar viena paskola,ir bandyti daryti ivf kol nera dar to absurdisko istatymo..aisku jei nepavyks,bus labai liudna,ir apie nesekme primins skolos bankui:(

Idomu,kaip elgsites jus?


Mes kol kas esam nusprendę paksolų dėl ivf neimti. Bet žinoma, jei reikės, imsim net negalvoję. bet kol galėsim, kapstysimės taip.
o ką aš daryčiau. jeigu amžius/ kiaušidžių rezervas leidžia laukti, tuomet taupyčiau ir ivf daryčiausi kitoje šalyje.
Atsakyti
Sveikos! Ar yra dar vilties?
Birželio 19 buvo isodinimas. Šiandien, t.y 14 dieną, pasidariau hcG. Deja. Nors mmm vėluoja 6 dienos. Ir visi įprasti nėštumo požymiai yra. Pykinimas, maudimas, tempimas, krūtinė ir t.t. Bazinė kūno temperatūra šįryt 36.9. Ar galiu dar tikėtis stebuklo atlikus hcG po kelių dienų?

Atsakyti
QUOTE(Kamarauskienė @ 2016 07 02, 21:27)
Sveikos!  Ar yra dar vilties?
Birželio 19 buvo isodinimas. Šiandien, t.y 14 dieną, pasidariau hcG. Deja. Nors mmm vėluoja 6 dienos. Ir visi įprasti nėštumo požymiai yra. Pykinimas, maudimas, tempimas, krūtinė ir t.t. Bazinė kūno temperatūra šįryt 36.9. Ar galiu dar tikėtis stebuklo atlikus hcG po kelių dienų?

Nemanau kad sansai yra verysad.gif Tik hcg rodo nestuma, visi kiti pozymiai gali buti del kitu priezasciu unsure.gif
O mm gali uzlaikyti progesteronas jei vartojate pvz crinona. Siaip jau po 12 dienu jei hcg maziau 5, gydytojas liepia nustoti vartoti vaistus prg palaikyti ir laukti mm. Laikykites 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alison @ 2016 07 03, 21:40)
Nemanau kad sansai yra  verysad.gif Tik hcg rodo nestuma, visi kiti pozymiai gali buti del kitu priezasciu  unsure.gif
O mm gali uzlaikyti progesteronas jei vartojate pvz crinona. Siaip jau po 12 dienu jei hcg maziau 5, gydytojas liepia nustoti vartoti vaistus prg palaikyti ir laukti mm. Laikykites  4u.gif


Ačiū. Supratau. Vartoju utrogestan. Ryt dar kartą eisiu pasidaryti hcG, kad nebesikankinti dvejonėse. Tiesiog, turėjau vilties, kad kažkam irgi yra buvę, jog tyrimai sumeluoja, nors visas kūnas sako, kad pastojau, o paskui pasirodo, kad viskas būna gerai ir kūnas buvo teisus. Ačiū dar kartą Jums.
Atsakyti
Istatymas vetuotas thumbup.gif
http://vz.lt/verslo-...inimo-istatymui
Atsakyti
QUOTE(Čiolienė @ 2016 07 04, 13:33)



puiku smile.gif
Atsakyti
Laba diena , nezinau ar teisingai pataikiau del IVF, darem IVF 21 isodinimas buvo 23, bet kaip bebutu gaila 2 liepos pradejau kraujuoti , pradejau dometis paskirtais vaistais kurie buvo israsyti po IVF ir informaciniame lapelyje parasyta kad vaistu prednisolon negalima vartoti pirmus 3 nestumo menesius o man juos reikejo gerti 2 kart dienoj . Gal mergaites daugiau zinot ka nors apie tai , mum tai pirmas IVF ir ........ ;(
Atsakyti
QUOTE(R&H @ 2016 07 04, 14:59)
Laba diena , nezinau ar teisingai pataikiau del IVF, darem IVF 21 isodinimas buvo 23, bet kaip bebutu gaila 2 liepos  pradejau kraujuoti , pradejau dometis paskirtais vaistais kurie buvo israsyti po IVF ir informaciniame lapelyje parasyta kad vaistu prednisolon negalima  vartoti pirmus 3 nestumo menesius o man juos reikejo gerti 2 kart dienoj . Gal mergaites daugiau zinot ka nors apie tai , mum tai pirmas IVF ir ........ ;(


laikykitės.. 4u.gif

nelabai randu kas čia per vaistai. Bet, manau, jei gydytojas tokius skyrė - jie buvo reikalingi. Man po punkcijos buvo skirti antibiotikai, jų nėštumo metu irgi naudoti negalima, bet jie turi būti skirti po operacijų, kad nebūtų kokios uždegiminės reakcijos. Gal čia kažkas panašaus? g.gif

beje, jei ne paslaptis, kur darėte ivf?
Atsakyti