Įkraunama...
Įkraunama...

Namai iki 80 m2 - maži, bet neprasti! III d


Iki šiol lietuvis, statydamas sau namą, galvodavo, kaip čia nenusileisti kaimynui. Dabar situacija keičiasi - žmonės mąsto, ką gali sau leisti, ir kokio dydžio namo jiems iš tiesų reikia. Kai 200 kvadratinių metrų name nubrauki viską, kas nereikalinga, lieka 80-90 kvadratinių metrų, kuriuose gali patogiai įsikurti keturių asmenų šeima. Mažesnis būstas reiškia mažiau rūpesčių, o išlaikyti didelį namą iš miesto pasprukusiai šeimai gali tapti rimtu iššūkiu. Be to, apsigyvenus mažesniame name, sumažės ir šildymo bei kitos namo eksploatacijos išlaidos!

Rinkdamiesi projektą iki 80 m2, išvengsite didelės dalies projekto derinimo biurokratinių procedūrų, o tuo pačiu ir sutaupysite laiko bei pinigų! Toks namas priskiriamas nesudėtingiems statiniams, kurie, pagal STR 1.01.07:2010 "Nesudėtingi statiniai", turi būti nesudėtingų konstrukcijų, iki 80 m2 bendrojo ploto ir iki 8,5m aukščio. Nesudėtingiems sodo nameliams projekto derinimas apskritai nereikalingas, o gyvenamiesiems namams pakanka supaprastinto projekto, kuriam tereikia raštiško savivaldybės administracijos tarnautojo pritarimo (kita tvarka galioja Valstybės saugomose teritorijose). O pastačius namuką Jums reikės parengti kadastrinius matavimus, kadastrinių matavimų bylutę ir eiti tiesiai į VšĮ "Registrų centrą" turto registracijai. Tik nepažeiskit trečių šalių interesų.


Namas pagal poreikius ir esamą finansinę padėtį - VIENGUNGIO, JAUNAVEDŽIŲ, JAUNOS ŠEIMOS, PATOGUS, JAUKUS, PASYVUS namas.

Įsivaizduokime realią gyvenimišką situaciją: norite įsigyti nuosavą namą, bet esate vieniša (–as). Iš pirmo žvilgsnio viskas labai paprasta ir aišku, savo norų nereikia derinti su niekuo. Imi ir statai savo svajonių namą. Tik realios statybos, sklypo pirkimas, projekto derinimas gali užtrukti kelis metus. Per šį laiko tarpą Jūs galite susirasti gyvenimo draugą, o dar po kurio laiko atsiras ir mažieji šeimos nariai. Taigi žmogus statydamasis namą susiduria su nežinomybe, kokie bus jo realūs poreikiai po 5, 10, 25 metų. Atsakymas atrodytų yra paprastas - reikia statyti didesnį namą, bet didesnis reiškia daugiau išlaidų, neišnaudojamų erdvių, kurias reikia apšildyti ir prižiūrėti. Ir aišku reikia atsižvelgti į savo finansinius išteklius. Retas žmogus turi santaupas leidžiančias finansuoti namo statybą. O kreditą lydi didelės palūkanos.
Todėl galima rinktis namo projektą, kuris augs kartu su Jūsų poreikiais ir su jūsų finansine padėtimi. Įgyvendinus pirmąjį statybos etapą galima priduoti namą ir jame gyventi, o atsiradus papildomo ploto poreikiui, papildomiems finansams, ar norui pagerinti namo šilumines charakteristikas, galima jį padidinti pristatyti ar patobulinti, pagal iš anksto suderintą projektą. Daugiau apie tokias namo "auginimo" galimybes galima pasiskaityti čia.

KUO SKIRIASI SĄVOKA „SODO NAMAS“ NUO „GYVENAMAS NAMAS“?


Sodo namo statusą gali gauti II grupės statinys turintis iki 80 m2 ploto ir statomas sodų bendrijoje.
Gyvenamasis namas yra statinys viršijantis 80 m2 ir gali būti statomas namų valdos, sodų paskirties, žemės ūkio paskirties (jei stato ūkininkas) žemės sklypuose.
Sodo namas - laikino apsistojimo statinys, gali būti be jokių inžinerinių tinklų.
Gyvenamasis namas - pastovaus gyvenimo statinys su visais inžineriniais tinklais, pritaikytas gyventi ir žiemą.
Sodo namas yra I gr. nesudėtingas statinys, 1 lentelė .

NAMO IKI 80 M2 STATYBA NAMŲ VALDOS SKLYPE

Tokio dydžio namukas priskiriamas II grupės nesudėtingiems statiniams, tačiau projektą jam vistiek reikia rengti, tačiau jis kainuoja dažniausiai pigiau nei projektai virš 80 m2. Statybos leidimas tokiam statiniui nereikalingas, bet parengus projektą, jį reikia derinti tik su rajono architektu, kuris turi pasirašyti ant planų, kad jie suderinti ir Jūsų planuojama statyba bus legali bei užregistruota.
II grupės nesudėtingi statiniai laikomi iki 80m2, viršyjant šį plotą statinys gauna vienbučio gyvenamojo namo statusą ir jo projektui rengti reikia gauti sąlygų sąvadą iš savivaldybės, reimiantis sąvadu parengti techninį projektą (būtinos projekto dalys bus: architektūrinė, inžinerinė - vanduo, nuotekos, elektra) ir apginti jį nuolatinėje statybų komisijoje, kad būtų išduotas statybos leidimas.
Tai gi Jūsų atveju, jei pasirenkate namą iki 80m2 atkrenta daug laiko ir piniginių sąnaudų. Jums nebūtina rengti nuotekų bei vandentieko projektų ir nereikia laukti, kol bus ruošiamos sąlygos. Reikia tik specialisto išvadų/įvertinimo, kad pvz. elektros instaliacija yra tvarkingai išvedžiota.

Nesudėtingas statinys – paprastų konstrukcijų pastatas, kurio didžiausias aukštis 8,5 m, kurio visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma yra ne didesnė kaip 80 kvadratinių metrų ir kurio rūsys (pusrūsis) yra ne didesnis kaip vieno aukšto; paprastų konstrukcijų inžinerinis statinys.

Patalpų plotas (horizontalus grindų plotas), matuojamas nuo sienų ir pertvarų apdailinto (jeigu apdailos nėra - nuo neapdailinto) paviršiaus, t.y. patalpų plotas skaičiuojamas tarp vidinių sienų ir pertvarų.

Į NAMO IKI 80 M2 PLOTĄ NĖRA ĮSKAIČIUOJAMA:

Mansarda, į kurią nėra laiptų (išskyrus mobilūs, ištraukiami iš lubų). Gali būti naudojami šonuose langai;
Atviri išorės laiptai;
Židiniai ir pečiai, kurių aukštis didesnis nei 1.30 m.;
Terasos, neįstiklinti balkonai, pavėsinės, automobilių pastogės.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DOKUMENTAI/LEIDIMAI/PRIDAVIMAS

NAMO PROJEKTAS
Galima darytis tik architektūrinę projekto dalį, konstrukcinė projekto dalis nėra būtina ir nereikalaujama, tai yra tiesiog pagalbinė medžiaga statybininkams, kurioje tiksliai yra apskaičiuoti reikiamų medžiagų kiekiai.

DOKUMENTAI/LEIDIMAI
Statybą leidžiantys dokumentai http://www.vtpsi.lt/...02014-06-20.doc
2. Rašytinis pritarimas supaprastintam statybos projektui privalomas:
2.1. statant I grupės nesudėtingą statinį – kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje;
2.2. statant II grupės nesudėtingą statinį – mieste*, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje.
3. Rašytinis pritarimas supaprastintam rekonstravimo projektui privalomas:
3.1. rekonstruojant I grupės nesudėtingą statinį – kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje;
3.2. rekonstruojant II grupės nesudėtingą statinį – mieste*, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje.

GYVENAMOJO NAMO projektui iki 80 kv.m., esančiam rajone (kaimo teritorijoje), raštiško pritarimo nereikia. Reikia tik turėti projektą statybos aikštelėje, statybos metu. Kai namas yra pastatomas, su projektu reikia kreiptis į matininkus, kurie padaro namo inventorinę bylą. Su šia byla reikia nueiti į registrų centrą ir gauti namo registracijos dokumentą.
GYVENAMOJO NAMO projektui iki 80 kv.m., esančiam miesto teritorijoje, raštiško pritarimo reikia.
SODO BENDRIJOJE, ne miesto teritorijoje, statomam iki 80 kv. SODO ar GYVENAMĄJAM namui taip pat nereikia jokių leidimų ir pritarimų – išskyrus saugotinas teritorijas.
Kai yra užbaigiamas namas (galima tik iki dalinės apdailos) ir norint registruoti kaip sodo namą - einate tiesiai į registro centrą, o jei kaip gyvenamąjį – kviečiatės matininkus ir tik tada į registrų centrą.
SODO BENDRIJOJE , miesto teritorijoje, statomam iki 80 kv. SODO ar GYVENAMĄJAM namui reikia leidimų ar pritarimų.

PRIDAVIMAS
Matininkui namą priduoti galite su daline apdaila, privalo būti komunikacijos ir šildymo sistema, o kokia apdaila kokie unitazai ar vonios, visiškai nesvarbu. Namą priduosite ir be jų. Svarbu, kad visos komunikacijos jau turi būti išvedžiotos, t.y. visa elektros instaliacija, laidai jau turi būti paslėpti, vietoje lempų gali kabėti paprasta Iljiciaus lemputė, bet jau turi atitikti priešgaisrinius reikalavimus. Turi stovėti šildymo šaltinis, jis saugiai suvedžiotas.
Atvažiuoja matininkas, išmatuoja vidines sienas, išorines sienas, pažiūri, koks nuokrypis, išmatuoja šiluminę varžą, pasižiūri į elektros tinklų pažymą, gręžinio dokumentus ir viskas. Tada užpildote deklaraciją ir namai priduoti!

NEBAIGTOS STATYBOS REGISTRAVIMAS

Galima registruoti ir nebaigtą statybą, tokiu atveju atvažiuoja matininkai išmatuoja namo vidų, tada dar nėra tikslių pertvarų ir sienos būna nepabaigtos, kvadratūra išpūsta, bet šiai stadijai tai nesvarbu, jeigu būtų matuojama pridavimui, tektų keliauti į statybų inspekciją ir greičiausiai persidaryti projektą. Gavus kadastrinių matavimų bylutę einate į registrus registruoti savo nebaigtą statinį.
Jeigu yra UŽREGISTRUOJAMA NEBAIGTA statyba - jau GALIMA tame name DEKLARUOTI savo GYVENAMĄJĄ VIETĄ. Registruoti nebaigtą statybą aktualu žmonės statantiems namą su PASKOLA.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ERDVIŲ DIDINIMAS/PANAUDOJIMAS

Norint tiek vizualiai, tiek realiai pasididinti esamo 80 m2 namo ploto (neįskaitant jų į leidžiamus 80 m2), galima pasinaudoti keletą gudrybių.

ANTRESOLĖ Ką galima įrengti „antrajame aukšte“/antresolėje:

Miegamasis viršuje, vonios kambarys apačioje – optimalus būdas po „antrojo aukšto“ grindimis turėti išnaudotą plotą, kuriam nereikia daug aukščio ir šviesos.
Virtuvė apačioje – miegamasis viršuje – šiuo atveju virtuvės baldų aukštis gali būti toks, kokio reikia, kad po lubomis tilptų stovintis žmogus.

Darbo kambarys viršuje – labai patogu ant antresolės įsirengti darbinę zoną. Toje erdvėje galima susikurti atskirą pasaulį. Nuo pašalinių garsų neizoliuotoje erdvėje galima apsisaugoti užsidėjus ausines, iš kurių skambėtų darbui įkvepianti muzika.

Antresolė – sandėlis. „Ant aukšto“ galima sandėliuoti daug buities rakandų ir knygų. Jeigu pasirūpinsite tvirta konstrukcija ir tinkama interjerui fasadų apdaila, niekas nė neįtars, kad tai Jūsų sandėliukas. Tačiau tvarką jame taip pat rekomenduojame palaikyti, kitaip įvairūs daiktai pradės kristi ant Jūsų galvos

Miegamoji antresolė vaikų kambaryje – labai populiarus sprendimas, sutaupantis daug erdvės žaidimams ar tiesiog netiesiogiai įteisinantis vaikišką „baraką“. Po lova įrengtas darbo kampas, laiptuose lentynos paverčia šią konstrukciją daugiafunkciniu centru, aplink kurį verda gyvenimas. Vaikams ypač patinka tokios „būstinės“, kuriose daug slaptų kampų, o prieš miegą galima pasikarstyti.

Plačiau skaitykite čia

MANSARDA

Joje galite įrengti miegamąjį svečiams, drabužinę ar kambarį vaikams. Jeigu namas yra vieno aukšto, visą mansardą galite dalinti į dvi dalis - galinę dalį palikti sandėliavimui, o priekinę svečių miegamuoju.

Plačiau skaitykite čia ir čia .

IDĖJŲ KOLIAŽAI

DRABUŽINĖ
ANTRESOLĖ
ANTRESOLĖ
PALĖPĖ
PALĖPĖ
ERDVĖ PO LAIPTAIS
ERDVĖ PO LAIPTAIS
LAIPTAI
LAIPTAI
VIRTUVINĖS SPINTELĖS


PIRMOJI TEMA

PROGRAMĖLĖ namo projektui ar baldų apsistatymui susikurti

Straipsniai:


http://www.technolog...o...tai?l=2&p=1
http://bustokaina.lt...us-gyventi.html
http://www.lrytas.lt...gus-gyventi.htm
http://www.manonamai...i.d?id=61146835
http://www.bustokain...mo-statyba.html
http://www.am.lt/VI/...rticle_id=15440
http://www.delfi.lt/...s.d?id=66488082
http://grynas.delfi....i.d?id=66910006
http://www.15min.lt/...amai-662-156151
http://www.statybaju...zo-ploto-bustai
http://www.verslosav...au-demesio.html
http://www.manonamai...m.d?id=65438424


PROJEKTAI

Atsakyti
Sveiki, ar yra kas nors užregistravę namą, su aukšta neįrengta palėpe, kai namas iš išorės atrodo gan masyviai, o užfiksavo tik pirmo aukšto kvadratus? Nes čia visi daug kalba, bet ar realiai kam pavyko užregistruoti?
Atsakyti
QUOTE(shvilpikas @ 2016 07 23, 00:54)
Sveiki, ar yra kas nors užregistravę namą, su aukšta neįrengta palėpe, kai namas iš išorės atrodo gan masyviai, o užfiksavo tik pirmo aukšto kvadratus? Nes čia visi daug kalba, bet ar realiai kam pavyko užregistruoti?

Na nezinau del masyvumo, bet pavasari uzzregistravome saviski. Pas mus pakeltas stogas su pletimosi mintimis. Namo aukstis 6,6 m., su kaminu virs 7 gaunasi. cia pagal projekta viskas tiksliai. Problemu nekilo, nes nukrypimo niekur nebuvo.
Atsakyti
QUOTE(shvilpikas @ 2016 07 23, 00:54)
Sveiki, ar yra kas nors užregistravę namą, su aukšta neįrengta palėpe, kai namas iš išorės atrodo gan masyviai, o užfiksavo tik pirmo aukšto kvadratus? Nes čia visi daug kalba, bet ar realiai kam pavyko užregistruoti?

na įdomūs jūs, tai aišku, kad užregistruot užregistruosit, matininkas padarys bylą, jūs gi patys pildysit dokumentus, t. y. garantuosite, kad namas atitinka visus teisės aktų reikalavimus. Viskas gal bus ir gerai, kol koks nors kaimynas nepaskųs ir statinių inpekcija nepatikrins, ar namas atitinka visus iki 80 kv m taikomų reikalavimų. Jei neatiks, teks griaut arba perdarinėt projektus ir t.t.
Iš esmės jūs neapsistokite ir neužsiciklinkite ties ta registracija, nes namo įregistravimas dar nereiškia, kad viskas. Kai supaprastino statybų įteisinimo tvarką, viskas gula ant statytojo sąžinės. Pridarysit nesąmonių, net ir po namo įregistravimo patikrininus, gali tekti nusigriauti.
Atsakyti
QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 13:43)
na įdomūs jūs, tai aišku, kad užregistruot užregistruosit, matininkas padarys bylą, jūs gi patys pildysit dokumentus, t. y. garantuosite, kad namas atitinka visus teisės aktų reikalavimus. Viskas gal bus ir gerai, kol koks nors kaimynas nepaskųs ir statinių inpekcija nepatikrins, ar namas atitinka visus iki 80 kv m taikomų reikalavimų. Jei neatiks, teks griaut arba perdarinėt projektus ir t.t.
Iš esmės jūs neapsistokite ir neužsiciklinkite ties ta registracija, nes namo įregistravimas dar nereiškia, kad viskas. Kai supaprastino statybų įteisinimo tvarką, viskas gula ant statytojo sąžinės. Pridarysit nesąmonių, net ir po namo įregistravimo patikrininus, gali tekti nusigriauti.


Jau buvo kalbėta ta tema ir niekas taip ir nepaaiškino http://www.supermama...;#entry70664877

Kartojamės apie tą patį, bet paklausiu dar kartą:
Koks įstatymas yra pažeistas dėl ko statinių inspekcija patikrinus konstatuotų nelegalią statybą? Ko namas neatitiks? Kokių reikalavimų, jei jis statomas pagal projektą, jį atitinka ir yra jame neįrengta, negyvenama palėpe? Kuri vieta draudžiama ir dėl ko tą namą griauti, kad ir rūta žalia atveju? Ji jau turi tokį namą, priduotą, su neįrengta palėpe, kiek pamenu ir gyvena jame jau ne pirmą mėnesį taip ir stovi ta palėpė neįrengta, o name ir yra iki 80kv.m. Ir ką? Norės tą palėpę po 10m įrengti - užsisakys pas architektą rekonstrukcijos projektą ir įrengs, o gal ta palėpė ir liks negyvenama palėpe.
Kokio įstatymo kuris punktas yra pažeistas, dėl ko statinių inspekcija patikrinus konstatuotų nelegalią statybą ir įpareigotų griauti? Jūs gal įmeskite įstatymo nuorodą kas čia yra nelegalu tokiu atveju ir ko mes čia nesuprantam.
Mano supratimu, tai nelegali statyba bus tada, kai jau žmogus iš tos palėpės padarys gyvenamas patalpas (mansardą) ir jei tai padarys be projekto, tada taip - sutinku, kad jau yra prie ko prikibti . Galbūt dar priblokavus kokį garažą vėl ten žiūri pagal laikančias konstrukcijas ar pastatai tikrai atskiri.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sena ragana: 23 liepos 2016 - 14:37
QUOTE(Sena ragana @ 2016 07 23, 15:29)
Kartojamės apie tą patį, bet paklausiu dar kartą:

Mano žinutė buvo kitokio pobūdžio, nesiruošiu analizuoti, atitinka ar neatitinka statinys su neįrengta pastoge statinio iki 80 kv. m statusą. Mano pastebėjimas buvo toks, kad ties registracija nesibaigia namo įteisinimas. Jei nesiruošia žmonės įrenginėti tos didelės pastogės, sakykit kam tada ją tokią iš viso daryti biggrin.gif? Na o jei darys, tai akivaizdu, kad tai nebus nesudėtingas statinys, todėl po registracijos, manant kad viskas faina ir legalu, nereikia labai skubėti įrengti neįrengtos pastogės ir dar reikia turėti gerus kaimynus smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 15:49)
Mano žinutė buvo kitokio pobūdžio, nesiruošiu analizuoti, atitinka ar neatitinka statinys su neįrengta pastoge statinio iki 80 kv. m statusą. Mano pastebėjimas buvo toks, kad ties registracija nesibaigia namo įteisinimas. Jei nesiruošia žmonės įrenginėti tos didelės pastogės, sakykit kam tada ją tokią iš viso daryti  biggrin.gif? Na o jei darys, tai akivaizdu, kad tai nebus nesudėtingas statinys, todėl po registracijos, manant kad viskas faina ir legalu, nereikia labai skubėti įrengti neįrengtos pastogės ir dar reikia turėti gerus kaimynus smile.gif

Klausimas, kodel nekliuva projektas, kuri juk pries pasirasant rasytini pritarima statyboms kazkas tikrina (architektas ji kelia i e-statyba)? Kodel registruojant statini nekliuva RC? Bent jau is manes buvo paimta visa ORIGINALI projekto byla prie deklaracijos. Kodel mane turi skusti kaimynas, jeigu pas mane visi dokumentai ok? Zodziu neskeiskite pesimistiniu nuotaiku. rolleyes.gif
O siaip del kaimynu - labai jus gilinates kas ten pas juos namo viduje dedasi? Man as meniskai giliai dzin, svarbu kad visi atstumai butu tvarkingi, nebutu uz tvoros kokiu aps... statiniu ir ok smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 14:49)
Mano žinutė buvo kitokio pobūdžio, nesiruošiu analizuoti, atitinka ar neatitinka statinys su neįrengta pastoge statinio iki 80 kv. m statusą. Mano pastebėjimas buvo toks, kad ties registracija nesibaigia namo įteisinimas. Jei nesiruošia žmonės įrenginėti tos didelės pastogės, sakykit kam tada ją tokią iš viso daryti  biggrin.gif? Na o jei darys, tai akivaizdu, kad tai nebus nesudėtingas statinys, todėl po registracijos, manant kad viskas faina ir legalu, nereikia labai skubėti įrengti neįrengtos pastogės ir dar reikia turėti gerus kaimynus smile.gif


Tai kad jei ir ruošiasi įrenginėti, tai planuoti ir svajoti niekas nedraudžia, tuo jis nieko nepažeidžia. Kad ir akivaizdu, kad ten kada nors ruošiasi kažką įrengti, bet tai dar nereiškia, kad bus įrengta nelegaliai, nes tam galima gauti ir projektą, ir leidimą, o kol neįrengta, kol atitinka aukštį, ilgų, nėra laiptų, nėra kaip į tą palėpę užlipti nu ir prie ko tada kibs statybų inspekcija atėjus, jei kaimynas pasiskųs? biggrin.gif O jei jau matys žmogus begyvendamas ir beplanuodamas šokių salę toje palėpėje, kad su kaimynais santykiai prasti, tai ir pats nebus žioplas - pasirūpins leidimu, rekonstrukcijos projektu ir ramiai miegos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ruta_zalia @ 2016 07 23, 16:08)
Klausimas, kodel nekliuva projektas, kuri juk pries pasirasant rasytini pritarima statyboms kazkas tikrina (architektas ji kelia i e-statyba)? Kodel registruojant statini nekliuva RC? Bent jau is manes buvo paimta visa ORIGINALI projekto byla prie deklaracijos. Kodel mane turi skusti kaimynas, jeigu pas mane visi dokumentai ok? Zodziu neskeiskite pesimistiniu nuotaiku.  rolleyes.gif
O siaip del kaimynu - labai jus gilinates kas ten pas juos namo viduje dedasi? Man as meniskai giliai dzin, svarbu kad visi atstumai butu tvarkingi, nebutu uz tvoros kokiu aps... statiniu ir ok smile.gif

Na jei nebūtų tiek teismuose bylų, kur paskundus kaimynui pradedama aiškintis, ar viskas vis dėlto buvo teisėtai padaryta, nieko ir nerašyčiau mirksiukas.gif
Kam užeis noras pasigilinti, labai daug teismų sprendimų čia: http://rekvizitai.vz...sterijos/bylos/
Nesigilinu į jūsų konkretų atvejį. Bet realybė dažniausiai tokia: projektas sau, faktinė padėtis sau. Architektas padaro pagal reikalavimus, matininkas neva faktinės padėties nemato - pagal reikalavimus, dokumentai registracijai pateikiami kaip reikia: t.y. kaip nurodė matininkas ir kaip deklaravo statytojas. O faktinė padėties lieka kažkur anapus smile.gif)
Beje statote tuos neva 80 kv. m namukus, ar yra šioje temoje asmenų, kurie vėliau išsiminėjo projektus kitos neįrengtos dalies įrengimui? Juk iš nesudėtingo statinio objektas tampa normaliu vienbučiu namu, t. y. keičiasi pastato paskirtis. Ar tos dokumentacijos ir laiko nėra daugiau, nei iš pat pradžių rengiant normalų projektą ir gaunant statybos leidimus?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vi_ktorija: 23 liepos 2016 - 16:00
QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 15:49)
Na jei nebūtų tiek teismuose bylų, kur paskundus kaimynui pradedama aiškintis, ar viskas vis dėlto buvo teisėtai padaryta, nieko ir nerašyčiau mirksiukas.gif
Kam užeis noras pasigilinti, labai daug teismų sprendimų čia: http://rekvizitai.vz...sterijos/bylos/
Nesigilinu į jūsų konkretų atvejį. Bet realybė dažniausiai tokia: projektas sau, faktinė padėtis sau. Architektas padaro pagal reikalavimus, matininkas neva faktinės padėties nemato - pagal reikalavimus, dokumentai registracijai pateikiami kaip reikia: t.y. kaip nurodė matininkas ir kaip deklaravo statytojas. O faktinė padėties lieka kažkur anapus smile.gif)
Beje statote tuos neva 80 kv. m namukus, ar yra šioje temoje asmenų, kurie vėliau išsiminėjo projektus kitos neįrengtos dalies įrengimui? Juk iš nesudėtingo statinio objektas tampa normaliu vienbučiu namu, t. y. keičiasi pastato paskirtis. Ar tos dokumentacijos ir laiko nėra daugiau, nei iš pat pradžių rengiant normalų projektą ir gaunant statybos leidimus?


Ne, ne visais atvejais tos dokumentacijos yra daugiau, nes statant tokį statinį ne miesto teritorijoje arba išvis statant kaip sodo namą sode, jokių dokumentų jam nereikia. Pastatei, įregistravai ir turi, nori priestato, antro aukšto, garažo ar dar bala žino ko - pasidarei projektą, leidimą ir padarei. Vienas ir tas pats ar iškart imti leidimą ar vėliau apsisprendus ar pvz turėsi daugiau vaikų, ar tikrai to ploto daugiau reikės tą reikalą sutvarkyti.
O kai projektas yra sau, o faktinė padėtis sau, tai čia jau išvis kita problema ir būdinga ne tik supaprastintų statinių statytojams. Tada paprastai žmonės pasisamdo firmą, kuri sutvarko šitą reikalą, viską kas buvo ne pagal projektą, apeina ir namo savininkas ramiai miega smile.gif

P.S. jūsų nuorodos neatidaro, bet, kiek domėjausi teismų praktika šia tema, tai net tvorų su pamatu teismas taip lengva ranka neįpareigoja griauti, tai ką jau kalbėti apie namą, o ypač jei jame gyvena vaikai biggrin.gif dažniausiai įpareigoja gauti projektinę dokumentaciją ir statybą leidžiančius dokumentus ir tik tada jei to nevykdo - griauti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sena ragana: 23 liepos 2016 - 16:49
QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 16:49)
Beje statote tuos neva 80 kv. m namukus, ar yra šioje temoje asmenų, kurie vėliau išsiminėjo projektus kitos neįrengtos dalies įrengimui? Juk iš nesudėtingo statinio objektas tampa normaliu vienbučiu namu, t. y. keičiasi pastato paskirtis. Ar tos dokumentacijos ir laiko nėra daugiau, nei iš pat pradžių rengiant normalų projektą ir gaunant statybos leidimus?

Paskaicius Jusu sio pasto sia dali daugiau atsakineti jau nebesinori. Zodziu kalbat sausai teoretiskai.

P.S. del idomumo zinau atveji kai kaimynams uzkliuvo 15 metu stovejes kito kaimyno garazas, atstumai isnese, bet ... nebuvo leidimo. Paskunde Statybu inspekcijai. Finalas toks - SI apsiklause "pazeidejus" ir pasake, kad cia mazvertis pazeidimus. Ka atrase ieskovui nezinau, bet statytojas baidos negavo. Aisku siuo pvz. tikrai nieko neskatinu statyti lengvabudiskai be dokumentu.
Atsakyti



QUOTE(Vi_ktorija @ 2016 07 23, 13:43)
na įdomūs jūs, tai aišku, kad užregistruot užregistruosit, matininkas padarys bylą, jūs gi patys pildysit dokumentus, t. y. garantuosite, kad namas atitinka visus teisės aktų reikalavimus. Viskas gal bus ir gerai, kol koks nors kaimynas nepaskųs ir statinių inpekcija nepatikrins, ar namas atitinka visus iki 80 kv m taikomų reikalavimų. Jei neatiks, teks griaut arba perdarinėt projektus ir t.t.
Iš esmės jūs neapsistokite ir neužsiciklinkite ties ta registracija, nes namo įregistravimas dar nereiškia, kad viskas. Kai supaprastino statybų įteisinimo tvarką, viskas gula ant statytojo sąžinės. Pridarysit nesąmonių, net ir po namo įregistravimo patikrininus, gali tekti nusigriauti.

Su tais kaimynais is vis cia nusikalbat. Jei ribos atstumai islaikyti, tai is kur tokios fantazijos reikia turet, kad imt ir paskust. Jei patys nesipasakoja, tai is kur kaimynui zinot, kaip ten kas statoma ir registruojama.
Nu nei i galva neateitu paskust kaimyna, kad patiktintu kiek kvadratu iregistraves turi ir kiek is tiesu isirenges.
Atsakyti