Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

QUOTE(rupertas @ 2021 03 10, 00:56)
Klausimas - ar nebus taip, kad rotacinis ar entalpinis kartu su drėgme antrąjam perduos "dovanėlę" nuo pirmojo?


Kiek pamenu, tai ligoninėms tinka tik plokšteliniai ne entalpiniai.

Savaime suprantama, kad su drėgme per tas poras virusas puikiausiai gali pereiti, o drėgmė viruso gyvybės šaltinis, be vandens ore (išgaravus aerozoliui) jis miršta per ~30 min.
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2021 03 10, 10:37)
Virusai plinta su aerozolių lašeliais, kurie nusėda gerokai 'pakeliui' iki rekuperatoriaus ir, tuo labiau, iš jo.


Dėl didžiosios dalies, tai viskas teisingai, bet jei žmogus ilgą laiką būna uždaroje patalpoje, virusas aptinkamas nusėdęs net tokiuose kampuose, kur aiškinant pagal pagrindinę versiją jo neturėtų būti. Būtent todėl darbovietėje, jei vienoje patalpoje yra du asmenys, reikalaujama kad jie bu būtų su kaukėmis, net kai atstumas tarp jų didesnis nei 2m. Be to, aerozolis gerai nupučiamas lauke, o namie jo niekas nenupučia, jis gali keliauti su oro srautais namuose ir patekti iki rekuperatoriaus. Taipogi aerozolis garuoja ir virusas gali likti visai be vandens aplink save, tuomet jis gali su oro srautais keliauti labai lengvai ir jei per 30 min papuls į drėgną šilumokaitį jis ten bus vis dar gyvybingas.

Na sutinku, kad gražinamo viruso dydžiai bus tikrai nedideli, bet kad jų bus irgi esu įsitikinęs, tad jei kalba eis apie ilgesnius laiko tarpus, kelias savaites, tai be eksperimentų, nedrįsčiau daryti spėjimų apie tų kiekių galimybę užkrėsti kitus asmenis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 10 kovo 2021 - 21:21
QUOTE(Verteris @ 2021 03 10, 10:37)
Apokaliptinių schemų prisigalvoti galima įvairių, bet ne, to tikimybė maža. Virusai plinta su aerozolių lašeliais, kurie nusėda gerokai 'pakeliui' iki rekuperatoriaus ir, tuo labiau, iš jo.


Na visai neapokaliptinis scenarijus. Pvz.: vienas iš šeimos narių susirgo ir yra "įzoliuotas" atskirame kambaryje su atskiru san mazgu. Ir vienintelis "apsikeitimas" turiniu ore galimas tik per šilumokaitį. Su sąlyga, kad srautai atitinkamai sureguliuoti.
Atsakyti

Na visai neapokaliptinis scenarijus. Pvz.: vienas iš šeimos narių susirgo ir yra "įzoliuotas" atskirame kambaryje su atskiru san mazgu. Ir vienintelis "apsikeitimas" turiniu ore galimas tik per šilumokaitį. Su sąlyga, kad srautai atitinkamai sureguliuoti.

tokiam scenarijui "naikini tarpeli" tarp duru ir grindu, visus istraukimus uzsandarini ir  praveri langa :)  Maista paduodi per ta pati langa is lauko, aisku jeigu nera langu - tada beda :)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 12 kovo 2021 - 12:26

Sveiki,

Renkuosi rekuperatorių butui, temą išskaičiau skersai išilgai ir galų gale atsirėmiau į Minto bei Cibulskio dualizmą. Butas 70 kv, rekuperacinės sistemos vamzdynas jau išvedžiotas, bet aparato išsirinkimas bei pajungimas paliktas būsimam savininkui. Vieta iš esmės pritaikyta sieniniam rekuperatoriui (vamzdynas į sieninę spintą ateina iš lubų), plius nėra atvesto drenažo, todėl lieka du variantai - rotacinis bei entalpinis. Būstas nedidelis, vėdinamas tūris ~180 kūbų. Namas naujos statybos, tačiau be reikalavimo atitikti sandarumo standartą, todėl vargu ar bus ypatingai sandarus, bet ne pagal tai rinkausi.

Pagal dabartinį pasiūlymą - Zehnder Q350 su entalpiniu šilumokaičiu kainuotų ~2300 eurų. Kiek suprantu, lyginant su ankstesniais laikais, kainos gerokai pamažėję. Kitas variantas būtų rotacinis, kad ir Komfovent Domekt R300V, preliminariai su valdikliu bei sorbcinę danga padengtu būgnu kainuotų 1700 eurų (gal būtų galima rasti ir pigiau). 

Klausimas, ar dabartinėmis kainomis vis dar verta galvoti apie rotacinius aparatus? Ar geriau pirkti Zehnderį ir nesukti galvos? 

Atsakyti
QUOTE(Sidonas @ 2021 03 14, 09:39)
<p>Sveiki,</p><p></p><p>Renkuosi rekuperatorių butui, temą išskaičiau skersai išilgai ir galų gale atsirėmiau į Minto bei Cibulskio dualizmą. Butas 70 kv, rekuperacinės sistemos vamzdynas jau išvedžiotas, bet aparato išsirinkimas bei pajungimas paliktas būsimam savininkui. Vieta iš esmės pritaikyta sieniniam rekuperatoriui (vamzdynas į sieninę spintą ateina iš lubų), plius nėra atvesto drenažo, todėl lieka du variantai - rotacinis bei entalpinis. Būstas nedidelis, vėdinamas tūris ~180 kūbų. Namas naujos statybos, tačiau be reikalavimo atitikti sandarumo standartą, todėl vargu ar bus ypatingai sandarus, bet ne pagal tai rinkausi.</p><p></p><p>Pagal dabartinį pasiūlymą - Zehnder Q350 su entalpiniu šilumokaičiu kainuotų ~2300 eurų. Kiek suprantu, lyginant su ankstesniais laikais, kainos gerokai pamažėję. Kitas variantas būtų rotacinis, kad ir Komfovent Domekt R300V, preliminariai su valdikliu bei sorbcinę danga padengtu būgnu kainuotų 1700 eurų (gal būtų galima rasti ir pigiau). </p><p></p><p>Klausimas, ar dabartinėmis kainomis vis dar verta galvoti apie rotacinius aparatus? Ar geriau pirkti Zehnderį ir nesukti galvos? </p>


Į 70 kv.m. butą tiek vienas tiek kitas gerokai per stiprūs... Silpnesnių modelių nesvarstot?
Atsakyti

Į 70 kv.m. butą tiek vienas tiek kitas gerokai per stiprūs... Silpnesnių modelių nesvarstot?

Žinoma, svarstyčiau. Problema, kad su kitom firmom nelabai teko susipažinti, atsiliepimų rasti išvis neatrodo įmanoma. 

Iš Zehnderio grupės būtų galimybė rinktis Paul Climos F 200 Eco, bet jis pritaikytas montavimui palubėje, plius gerokai garsesnis, plius labai primityvus valdymas. 

Komfovent rotaciniai ir mažesni nelabai skirasi kaina, plius, kiek supratau, jungiasi tik prie C4 automatikos, o C6 palaikymas tik nuo R300V. 

Jeigu esate geriau susipažinęs su kitomis firmomis, būčiau dėkingas ir atviras pasiūlymams. 

Atsakyti
QUOTE(Sidonas @ 2021 03 14, 13:30)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Verteris" data-cid="72799689" data-time="1615718872"><div><p>Į 70 kv.m. butą tiek vienas tiek kitas gerokai per stiprūs... Silpnesnių modelių nesvarstot?</p></div></blockquote><p></p><p>Žinoma, svarstyčiau. Problema, kad su kitom firmom nelabai teko susipažinti, atsiliepimų rasti išvis neatrodo įmanoma. 
</p><p></p><p>Iš Zehnderio grupės būtų galimybė rinktis Paul Climos F 200 Eco, bet jis pritaikytas montavimui palubėje, plius gerokai garsesnis, plius labai primityvus valdymas. </p><p></p><p> Komfovent rotaciniai ir mažesni nelabai skirasi kaina, plius, kiek supratau, jungiasi tik prie C4 automatikos, o C6 palaikymas tik nuo R300V. </p><p></p><p>Jeigu esate geriau susipažinęs su kitomis firmomis, būčiau dėkingas ir atviras pasiūlymams. </p>


Pas Zehnderį kažkoks mažiukas Comfoair 180 yra, turi ir entalpinį šilumokaitį, PHI sertifikatas ir pan., nežiūrėjot?

Ir kaip alternatyva dar galit Brink Flair/Renovent pažiūrėti. Aš šiaip apsiskambinčiau į patį Komfoventą, Tenko - gal pasiūlys tokiems oro kiekiams kažką tinkamo.

Aš pats turiu rotacinį komfoventą, nelabai kuo turiu skųstis, tai nespjaučiau ir į R300V (tuo labiau, kad pas ji korpusas jau XPS'sinis). Nesu tikras dėl tos absorbcinės dangos būtinumo, reiktų vertinti kiek drėgmės namuose generuojate (kiek kartų duše prausiatės, kiek maisto gaminate, kiek augalų, etc.). Nebent pabrangimas už ją nedidelis.
Atsakyti

Ačiū, parašiau Ventek'ui dėl to Comfoair'o, bet pirminės konsultacijios metu jo nesiūlė, tai arba neturi, arba kažkodėl jiems nepasirodė tinkamas variantas.

Kiek teko domėtis Brink/Renovent - entalpinių variantų kaina praktiškai nesiskiria nuo Zehnder, tai nematau jų privalumo.

Nuspėti drėgmės balansą būsimuosiuose namuose sunku. Tačiau šiuo metu gyvenam B klasės bute be rekuperatoriaus. Drėgmė nuo rudens nebuvo perkopus 50 proc. (priartėjimai laikini darant keletą skalbimų per dieną ir išdžiaustant rūbus), o šildymo sezoną laikosi 20-30 proc. ribose. Kadangi kaina skiriasi mažiau nei 100 eurų, mąstyčiau apie pažangesnį variantą. 

Atsakyti
QUOTE(Sidonas @ 2021 03 14, 21:12)
<p>Ačiū, parašiau Ventek'ui dėl to Comfoair'o, bet pirminės konsultacijios metu jo nesiūlė, tai arba neturi, arba kažkodėl jiems nepasirodė tinkamas variantas.
</p><p></p><p>Kiek teko domėtis Brink/Renovent - entalpinių variantų kaina praktiškai nesiskiria nuo Zehnder, tai nematau jų privalumo.</p><p></p><p>Nuspėti drėgmės balansą būsimuosiuose namuose sunku. Tačiau šiuo metu gyvenam B klasės bute be rekuperatoriaus. Drėgmė nuo rudens nebuvo perkopus 50 proc. (priartėjimai laikini darant keletą skalbimų per dieną ir išdžiaustant rūbus), o šildymo sezoną laikosi 20-30 proc. ribose. Kadangi kaina skiriasi mažiau nei 100 eurų, mąstyčiau apie pažangesnį variantą. </p>


Panašu, kad absorbcinė danga jūsų atveju nepakenks.

Dėl Brink'o - užmačiau naują Flair'o modelį (225), Tenko dar neįsidėję. Gal užtaikys pagal kainą į tarpą tarp R300V ir Q350?
Atsakyti
QUOTE(Sidonas @ 2021 03 14, 21:12)
Kadangi kaina skiriasi mažiau nei 100 eurų, mąstyčiau apie pažangesnį variantą.


Jei sau pirkčiau dabar, pirkčiau tik su sorbcine danga, nors su drėgme šiais metais problemų kaip ir neturėjau. Butui sorbcinė danga būtų dar aktualesnė nei namui.

Kas dėl galios rezervą, tai jis remiasi į pinigus, kai skirtumas nedidelis, daug teisingiau pirkti didesnės galios. Entalpinio atveju didesnio galingumo modelių paprastai (bet ne visada) šilumokaitis būna didesnis ir automatiškai efektyvumas. Antras dalykas, galios rezervas leidžiantis greičiau pravėdinti patalpas yra didelis bonusas ir trečias, pats svarbiausias - didesnio galingumo modelis tiekdamas mažesnius oro srautus, variklius vaikys mažesnėmis apsukomis, ir triukšmaus mažiau, nei mažesnio galingumo modeliai. Bute tai sakyčiau labai svarbu. Pas mane, kai rekuperatorius stovi uždaroje patalpoje, uždarius duris jo absoliučiai nesigirdi, bet jei jis slėpsis tik už spintelės durelių, girdėsis net dirbdamas mažesnėmis apsukomis.

Renkantis tarp modelių labai vertinčiau sukeliamo triukšmo lygį ir labai rekomenduočiau jį įvertinti gyvai abiejų modelių, tarp kurių renkiesi.

Atsakyti
QUOTE(Sidonas @ 2021 03 14, 10:39)
Pagal dabartinį pasiūlymą - Zehnder Q350 su entalpiniu šilumokaičiu kainuotų ~2300 eurų

Tikriausiai čia kaina be elektrinio teno ?
Atsakyti

Tikriausiai čia kaina be elektrinio teno ?

turi buti be :)

Atsakyti