Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(balamūtas @ 2020 11 25, 22:21)
Zinoma, kad pereisim. Po kokiu 20 metu smile.gif


Vienu nuliu per daug. Po dviejų metų greičiausi visi, kurie dabar renkasi nepriklausomą tiekėją tokius jau turės
Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2020 11 25, 23:21)
Zinoma, kad pereisim. Po kokiu 20 metu smile.gif

Ir ką - ir tada dings kainodaros problemos? 2 metai ir visi išmanūs su nuotoliniu nuskaitymu. Jūs visi pažaiskite su keliais eurais per metus, o mes su Fix'u pasėdėsime. Turėsim normalius skaitliukus ir turėsime tikslias, o ne pieno riebumo kainas. Nematau problemos.

Tai ar daug norinčių spekuliuoti su biržos kainomis? Kiek tikitės išlošti? Ir beje skaitliukai vienintelė problema ar yra daugiau? Jei vienintelė, tai jūs čia 3 savaites rašėte vien apie skaitliukus, t.y. buvote patys išmanūs skaitliukai ir ieškojote kainų? Neatrodo absurdas? Kiek realiai tikitės sutaupyti?
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2020 11 25, 22:21)
EGTO puslapyje nieko oficialaus apie biržinį planą neradau, tai ir neskaičiavau. Ką jie ten iš po prekystalio personaliai siūlo - negaliu komentuoti smile.gif


Viskas ten yra, tereikia biržos kainą pridėti ir turi galutinę kainą. Tai vienas iš nedaugelio tiekėjų, kuris aiškiai net maržą nurodė.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2020 11 25, 23:15)
Viskas ten yra, tereikia biržos kainą pridėti ir turi galutinę kainą. Tai vienas iš nedaugelio tiekėjų, kuris aiškiai net maržą nurodė.


Nu jo, mea culpa, radau. Paskaičius sutarties bendrąsias sąlygas - jie kaip tiekimo bazę naudos biržos vidutinę kainą, netaikant ESO suvartojimo koeficientų. Tokiu atveju taip, tai pats minimaliausias siūlomas planas tarp tiekėjų.

Bet visgi kirba abejonė dėl įmonės verslo stabilumo. Netaikant ESO išlyginamųjų koeficientų, jie dienos kainų svyravimo įtaką turės dengti iš tų 0,5 ct/kwh. O ta įtaka svyruoja tarp 0,15-0,35 ct/kwh (šių metų rezultatas). Paskutiniais mėnesiais, atsistačius elektros kainai iki įprasto lygio, tai arčiau 0,3-0,35 ct/khw. T.y. jiems marža nuo tokio plano lieka 0,15-0,2 ct/kwh. Jei abonentas per metus suvartoja 10000 kwh, tai išvirsta į 15-20 EUR maržą per metus. Ir iš šitų pinigų jie turės - išrašyti sąskaitas, surinkti įmokas, kredito kontrolė, skolų išmušinėjimas, išlaikyti pagalbos tarnybą, atsakinėti į klausimus dėl sąskaitų ir t.t. Man atrodo per dideli altruistai smile.gif

Aišku, yra niuansas - gal dabar nori susirinkti klientų bazę ir iškentėti pirmus metus ar du. Tada ESO sudėjus išmaniuosius skaitiklius visi 0,5 ct/kwh liks jiems.

Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 24, 16:00)


Tikrai labai gera skaičiuotė, būtų gerai kad jos neištrintum bent jau metelius, kol kainos nesikeis smile.gif, ir sakau gerai kur įmesti kad lengva būtų rasti. Gal nieko prieš, kad ir pas save į blogą įsimesčiau nuorodą?


QUOTE(sauliusz @ 2020 11 24, 22:13)
Zodziu kadangi renkasi tik tie kas sunaudoja per metus bent 5000 kWh, tai gaunasi kad ~420 kWh per menesi vidutiniskai.

Jei renkates vieno laiko plana ir neturit papildomu nuolaidu tai gaunasi:
Birza - Perlas, arba Enefit, kaina turetu skirtis tik 50 ct per menesi. Aisku dar gavus sutarti reiketu paziuret ar tikrai nera papildomu mokesciu kiekvienai kWh.


Remiantis ta skaičiuokle, matome, kad sunaudojantiems tik 420 kWh per mėn, geriausias biržos planas iš EGTO. Ir dar šiokia tokia atsarga yra iki pat 500 kWh/mėn. kai šio tiekėjo tarifas yra palankiausias, ir net viršijus šį 500 kWh/mėn dydį skirtumas nuo perlo yra vos keli centai, taip kad tiems, kas suvartoja apie 6000kWh/metus ir mažiau apsimoka EGTO planas, jei vertinti tarp biržos planų.

Dar iškilo klausimas dėl ESO planų pasirinkimo. Jei tavo vidutinis suvartojimas yra kažkur ant ribos, kada apsimoka rinktis vieną ar kitą ESO planą.

Primečiau, kad pagal to pačio tiekėjo tarifus, suvartojus 1/3 daugiau, ar tokiu pat dydžiu mažiau, realiai skirtumas tarp tarifų tesiekia ~1€ ir toks skirtumas yra ir ties 187,5 kWh/mėn suvartojimo riba, ties kuria susikerta ESO beaobonementinis planas su 3€ abonementu ir ties 600 kWh/mėn riba kur susikerta 3€ ir 6€ ESO abonementai. Taigi, skirtumas realiai nedidelis. Vis tik noriu atkreipti dėmesį, kad šiai dienai mažesnioji susikrtimo riba ne elektros energijos tiekėjų deklaruojamas 200 kWh/mėn dydis, bet - 187,5 kWh/mėn.


Dar pasižaidęs su skaičiuokle aptikau, kad fiksuotame Perlo plane, sauliusz greičiausiai padarė klaidą įvesdamas tiekėjo maržos įkainius, nes pagal ten įrašytus skaičius, kuo daugiau suvartoji, tuo didesnis kilovatvalandės maržos dydis, kažkas nelogiška. Jei ten klaidos nėra, tai nieko keisto, kad tarp mažiausiai suvartojančių, Perlo fiksuotas planas palankiausias ir už jį, vertinant šios dienos biržos įkainiais, palankesni tik biržos planų tarifai.

Jei sauliusz nesuklydo, tai dėl Perlo fiksuotų planų maržos išskirtinumo, keičiasi ir ESO planų susikirtimo dydžiai ties 214 kWh/mėn riba kur susikerta beabonementinis dydis su 3€ abonementu ir 750 kWh/mėn riba, kur susiduria 3€ ir 6€ abonementiniai mokesčiai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 lapkričio 2020 - 16:26
Ir dar. Gryžkime prie Perlo biržos planų. Aš skaičiavau planus vertindamas deklaruotus įkainius, sauliusz apskaičiavo pagal tarifus. Pagal sauliausz perlas vienas palankiausių planų virš 500 kWh/mėn suvartojimo, pagal mano skaičiavimus, net enefito planas palankesnis už perlo.

Skaičiavimų nesutapimų priežastis, labai, labai, labai dideliame Perlo biržos tarifų neatitikime tarp deklaruotų ir primestų sauliausz skaičiuoklėje.

Nesiruošiu kaltinti, kad kažkas skaičiuoti nemoka, nes pagal mane ten kaip ir viskas teisingai, bet vis tiek, kažkas čia negerai. Aš dariau prielaidą, kad vadovaujantis kainos sudedamąją išaiškinančia eilute, kur neįvardijamas biržos kainos pavadinimas, o nurodoma "tiekėjo dedamoji", kad tai gali reikšti jog perlas biržos planams apmokestina ir kiekvieną kilovatvalandę, bet planų aprašyme virš lentelių nurodoma, kad kilovatvalandėms tiekėjas taiko tik biržos kainą.

Nu nesueina man čia galai, nors tu ką.
Atsakyti
Perlas savo maržos tikrai neprideda, gavau raštišką patvirtinimą:
QUOTE
Mes, skirtingai nei kai kurie kiti tiekėjai, neįtraukiame savo maržos į elektros kainą už kilovatvalandę.
Kaina sudaryta iš: Nord Pool biržos valandinės kainos + elektros persiuntimo paslaugos kaina (reguliuojama valstybės) + VIAP kaina (reguliuojama valstybės) + papildoma dedamoji prie skirstymo paslaugos kainos (reguliuojama valstybės).
Mums mokėtumėte TIK mėnesinį mokestį - 2,5 EUR. Be jokių papildomų dedamųjų.
Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2020 11 28, 18:11)
Perlas savo maržos tikrai neprideda, gavau raštišką patvirtinimą:


Tuomet labai įdomu, kokiais biržos įkainiais Perlas paskaičiavo deklaruojamų biržos planų tarifų įkainius?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 lapkričio 2020 - 17:16
QUOTE
Jeigu aš turiu saulės elektrinę (ant savo stogo ar nutolusią) ir pasirenku nepriklausomą tiekėją - kaip paskirstoma mano sugeneruota elektra?

Jei gyventojas yra gaminantis vartotojas (su saulės elektrine ant savo namo stogo, ar nutolusia), niekas nesikeičia – elektros tiekėjas yra atsakingas už kliento suvartoto ir sugeneruoto elektros kiekio apskaitą. Kai gaminantis vartotojas sugeneruotą, bet nesuvartotą elektros energijos perteklių patiekia į tinklus, jo tiekėjui reikės mažiau tiekti elektros, kad padengtų kitų savo klientų suvartojimą.

Į elektros tinklus patiektos ir suvartotos elektros energijos kiekio vertė, yra gaminančio vartotojo elektros tiekėjo susitarimo reikalas, ir atsiskaitymas už energijos mainus vyksta taip, kaip aptarta su tiekėju pasirašytoje sutartyje.


Kiek info perskiačiau, man taip ir neaišku dėl gaminančių vartotojų atsiskaitymo.

Pirmiausiai neaišku, ar bus taikoma tiekėjo marža susigražinamai elektros energijai iš tinklų?

Dar neaišku dėl pacituotame duk atsakyme į klausimą pajuodinto teksto. Tai tipo, dabar jau ESO planų nebus, o dėl pagamintų ir susigrąžintų kiekių reikia tartis su tiekėju? Iš vis, apie kokią sutartį su tiekėju čia kalbama, tiekėjo su vartotoju, ar tiekėjo su ESO?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 28 lapkričio 2020 - 19:53
QUOTE(mintas @ 2020 11 28, 16:11)
Dar pasižaidęs su skaičiuokle aptikau, kad fiksuotame Perlo plane, sauliusz greičiausiai padarė klaidą įvesdamas tiekėjo maržos įkainius, nes pagal ten įrašytus skaičius, kuo daugiau suvartoji, tuo didesnis kilovatvalandės maržos dydis, kažkas nelogiška.


Tikrai keista, tai dar rankytem perskaiciavau ir gaunasi taip:
ESO standartinis tarifas = 0.072 + 0.0136 + 0.00136 = 0.08696
ESO Namai = 0.056 + 0.0136 + 0.00136 = 0.07096
Situos skaicius galima patikrinti is sitos foto https://imgur.com/sv7u2cg ignoruojant raudonai apibrezta ignicio kaina.

Ir tada gaunam:
Perlas standartinis 0.141 - 0.08696 = 0.05404
Perlas namai = 0.127 - 0.07096 = 0.05604
Kas patvirtina kad perlas didina marza su brangesniais planais....

https://docs.google....GsZk/edit#gid=0
Ismeciau birstono paprastas, nes jis nei fiksuotas nei birzos, tai negaliu nei su vienais nei su kitais lyginti.
Tai dabar fiksuotuose planuose laimi perlas viska.
Atsakyti
QUOTE(sauliusz @ 2020 11 30, 00:29)
Ismeciau birstono paprastas, nes jis nei fiksuotas nei birzos, tai negaliu nei su vienais nei su kitais lyginti.
Tai dabar fiksuotuose planuose laimi perlas viska.


Jo, ten Perlas akivaizdu, kad sekantiems etapams planus ruošė, bet įdomiausia tai, kad net didžiausia Perlo marža, mažesnė už kitų tiekėjų fiksuotų tarifų mažiausias smile.gif. Tikrai rimtai prisėdo prie šio reikalo.

Nors vis tiek, pasirinkau biržos EGTO, planą, ir iki 500€ žinosiu, kad geresnio ir nėra smile.gif.

O dėl Birštono to dinaminio plano, tai jis ne vienintelis planus kas ketvirtį skaičiuojantis. Toks tarpinis variantas, tarp biržos ir fiksuotų. Vat, Elektrum Atviras planas:

Atviriems pokyčiams energetikos rinkoje!

Domitės ir stebite elektros energijos rinkos pokyčius? Tuomet išnaudoti svyravimus elektros biržoje galite pasirinkę Elektrum „Atviras“ planą. Kainos keisis ne dažniau, nei kas 3 mėnesius, priklausomai nuo kainų biržoje, o sutartis liks be įsipareigojimų – ją nutraukti galėsite be jokių papildomų mokesčių. Kainų keitimo atveju, informuosime Jus prieš 45 dienas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 lapkričio 2020 - 00:07
QUOTE(mintas @ 2020 11 30, 00:06)
O dėl Birštono to dinaminio plano, tai jis ne vienintelis planus kas ketvirtį skaičiuojantis. Toks tarpinis variantas, tarp biržos ir fiksuotų. Vat, Elektrum Atviras planas


Maciau as ji bet irgi netraukiau i sarasa nes neaiski kainodara, nebent juos tarpusavy lyginti.
Bet realiai as ju prasmes nesuprantu.
Arba imi fiksuota ir moki ta pacia kaina su garantija kad ji liks tokia pati (na cia salyginai jei tiekejas vienasaliskai nenutrauks sutarties).
Arba imi birza ir moki realia kaina.

O tie hibridiniai faktas kad bus brangesnis uz birza ir pigesni uz fiksuota, tai kam juos rinktis...
Atsakyti