Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

Pasyvus langų šešėliavimas įjungtas smile.gif. Langai atidaromi vakare- nakty.... Viduj 22-23(ryte), 24-25 vakare... QUOTE(cibulis @ 2019 06 12, 16:28) Beveik nešalta lauke. Jau šildymą išjungėte? OK, juokauju -
Kazkaip nesitiki, tavo ta troba kazkoks stebuklas :)

Turbut net orkaite ir katlente net nejungiama per karscius. Fizikos desniai negalioja pas tamsta. 

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 13 birželio 2019 - 20:59
QUOTE(vaikis_ @ 2019 06 13, 21:58)
<p></p><p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="arkava" data-cid="72451503" data-time="1560359476"> Pasyvus langų šešėliavimas įjungtas vartotojo įkelta nuotrauka. Langai atidaromi vakare- nakty.... Viduj 22-23(ryte), 24-25 vakare... QUOTE(cibulis @ 2019 06 12, 16:28) Beveik nešalta lauke. Jau šildymą išjungėte? OK, juokauju - </blockquote> Kazkaip nesitiki, tavo ta troba kazkoks stebuklas smile.gif
<p>Turbut net orkaite ir katlente net nejungiama per karscius. Fizikos desniai negalioja pas tamsta. </p>
Žiūriu arkavos namas antri metai kelia nemažai klausimų - tai gal reiktų pabandyti apsilankyti? Pasisemtume patirties, padiskutuotume. Kaip manai, arkava?
Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2019 06 13, 08:46)
Bepigu džiaugtis, kai namas negyvenamas. Pradėsi gyvent, prasidės vidiniai pritekėjimai, maisto ruošimas, durų varstymas, rekupas po laipsnį dadės, turėsi dar labiau mažint termofikato temperatūrą, tada sukils drėgmė ir pamatysi, kad nebe taip ir komfortiška su tuo grindiniu vėsinimu. Aš jau gailiuosi, kad nenumačiau vietos paprastai kondiškei...

Žmogau, turi geoterminį su pasyviu vėsinimo per grindis, kad čia tokias teorijas dėstai?

Pirmas dalykas - mano geoterminis dabar varo beveik maksimaliu režimu, t.y. į grindis paduoda mažiausią įmanomą temperatūrą - 18 laipsnių. Daugiau mažinti neįmanoma - gamyklinio nustatymo riba dėl rasos taško yra būtent 18 laipsnių. Vienintelis įmanomas dalykas - didinti termofikato pratekėjimo debitą, greitį arba paprasčiau sakant padidinti cirkuliacinių našumą. Dabar į grindis paduodamo termofikato cirkuliacinis siurbliukas nustatytas 60 proc. galingumu, gręžinio lyg ir 50 proc. galingumu. Žodžiu, mažesnės vėsos name vargu ar išspausi. Tik klausimas ar to reikia?

Nes kai į grindis paduodamas 18 laipsnių termofikatas, tai vos įėjus į namą juntama nereali vėsa. Ir ji ilgai juntama būnant name. Nemanau, kad dar verta ją papildomai numušinėti. Labai geras nustatymas. Galbūt kaip tik verta į grindis paduoti 19 laipsnių.

Kitas dalykas - rekupas dirba 70 kubų našumu ir kai taip gaivu, tikrai nesijaučia oro trūkumo. Todėl su pasyviu vėsinimo nėra būtina varinėti didelių oro kiekių ir papildomai prikaitinti patalpų. Taip pat svarbu pasakyti, kad "Zehnderis" ne tik puikiai veikia žiemą, bet ir vasarą paduoda kaip įmanoma žemesnę temperatūrą, todėl skirtingai nei visokie "Žiguliukai" papildomai nekaitina patalpų. Štai tau šio ryto skaičiai. Į patalpas grąžina praktiškai tokią pačią temperatūrą, kaip ir ištraukia. O ką pučia "Žiguliukai" per karščius?

Trečia, langai dar be žaliuzių ir užuolaidų, t.y. visiškai nuogi. Todėl atvirus langus galima drąsiai vadinti vidiniu pritekėjimu. Su žaliuzėmis ir užuolaidomis name būtų dar vėsiau.

Kondiškė yra blogis. Ji taip maloniai neatvėsina patalpų kaip geoterminis per grindis. Su geoterminiu vėsinimu per grindis nesijaučia jokio pūtimo, skersvėjo, neįmanoma peršalti ir t.t. O ir vėsina labai pigiai - visą 4-5 mėnesių sezoną už 12-15 eurų. Kiek kondiškė prisuka per mėnesį ar per sezoną?

Vienintelis geoterminio vėsinimas per grindis trūkumas - į vasaros pabaigą pakelia drėgmę patalpose. Bet juk yra bypass funkcija ir vakare, kai namas nevėsinamas, galima ištraukti drėgną patalpų orą ir pakeisti sausesniu lauko oru. Arba net tą patį padaryti per langus. Kaip kam patogiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 14 birželio 2019 - 09:57
QUOTE(cibulis @ 2019 06 14, 10:43)
Žmogau, turi geoterminį su pasyviu vėsinimo per grindis, kad čia tokias teorijas dėstai?

Žmogau, aš turiu oras - vanduo su vėsinimo funkcija. O kas tą grindų vandenį šaldo yra lygiai vienodai ar geoterma ar orinukas (na išskyrus el. sąnaudas). Ir skirtingai nei tu gyvenu name jau antri metai. O su 70 kubų ir gaiviu oru vasarą pilnai gyvenam name galiu palinkėti tik sėkmės smile.gif
Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2019 06 14, 15:06)
Žmogau, aš turiu oras - vanduo su vėsinimo funkcija. O kas tą grindų vandenį šaldo yra lygiai vienodai ar geoterma ar orinukas (na išskyrus el. sąnaudas). Ir skirtingai nei tu gyvenu name jau antri metai. O su 70 kubų ir gaiviu oru vasarą pilnai gyvenam name galiu palinkėti tik sėkmės  smile.gif

Iš kur tiek pykčio jaunam organizme? Per tokius karščius visas C vitaminas žus. Ir šiaip nervus reikia pasaugoti.

Esmė, kad oras-vanduo taip gerai nevėsina kaip geoterminis, todėl ir nori kondiškės. Čia faktas. Parodyk skaičius, kokį termofikatą paduoda siurblys ir kokį grąžina? Kokios temperatūros laikosi viduje? Dar įmesk, ką pučia rekupas.

O apie 70 kubų tu ir vėl neįsikirtai. Jei vasara neveikia vėsinimas, tai su rekūpu gali ir visą patalpų orą keisti per valandą (tarkime, kad jis dirbtų 400 kubų našumu), bet realios gaivos nejausi. Tik daugiau vėjelio jausi. Bet jeigu nuo žemės kyla vėsa, tai 70 kubų vienam asmeniui nėra jau taip ir mažai. Čia tas pats kaip kai kurie žiemą pasitenkina su 110-130 kubų oro 4 asmenims.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2019 06 14, 15:25)
Iš kur tiek pykčio jaunam organizme? <...>

Tokia čia jau ta ir jaunystė, kai aplink laksto jaunesni biggrin.gif Tai žinoma, geoterminis aišku kad geriau vėsina, bet tik toks kaip tavo, kitų firmų, o ypač pigesni irgi prasčiau vėsintų...
Atsakyti
Vėsintis ar nuo geoterminio ar aeroterminio šilumos siurblio kokybės atžvilgiu vienas ir tas pats. Tik nuo aerotermio vėsinimo momentiniai kaštai didesni.
Pas mane vėsinantis per grindis ir drėgmės lygis name šiuo metu 51-55pr. . Paduodu 18-16lC grįžta 19,5-21lC.Viduje apie 23,5-24,5lC. Pilnai užtenka , gaivu ir vėsu .Net nenorečiau ,kad būtų vėsesnė kambarių T .
P.S. balamūtui
Jei per didelė dregmė tai sprendimas fankoilai =68.ARCkpipfIX_2KQjfKU-6t8X6cyy6ffichJooF0Df-qC2_N_b7bViBkKzsGQ5JZz8Mz2e02-1Nd0tvYkBygRbeH1JpjJSFKbEMoBRMACeEJVHh1yd9IMoQ9qUJqaGWc95hVqz20RR_txwiJdwqL39ITNlk-5VBpvymZM63HDODcxwpS1lK4Go-XQnzNvbCKIozEGCqLp7xdXUub-22sngJkBI7XgVmDYaCIXnkgzQ3IxRie4mvf-97YdrH6MS7lqvYjbVD0evrZg3AnydA5Sz8jTUZrZnxLD_BGNv876W4fAZUQSHgcklhg4HJfN73I1h8Y9fk5tZDH17NbBvInR8d9k&__tn__=-R]fankoilai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo korida: 15 birželio 2019 - 11:24
QUOTE(korida @ 2019 06 15, 12:08)
P.S. balamūtui
Jei per didelė dregmė tai sprendimas fankoilai 

Fankoilam jau pervėlu smile.gif Pakentėsiu ir su didesne drėgme, nėra čia jokios tragedijos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(balamūtas @ 2019 06 15, 13:03)
Fankoilam jau pervėlu  smile.gif Pakentėsiu ir su didesne drėgme, nėra čia jokios tragedijos  smile.gif

O tai kokia drėgmė, kad reikia kentėti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(korida @ 2019 06 15, 19:21)
O tai kokia drėgmė, kad reikia kentėti smile.gif

Nors klausimas skirtas ne man, bet tą pačią bėdą turėjau pernai. Vėsinant tik grindis, drėgmė kelis kartus buvo sukilusi iki 75%!!!, bent jau tiek savom akim mačiau ;) Jausmas ne koks, kai atrodo, kad patalynė drėgna smile.gif
Šį sezoną tokių kritinių bėdų nepasitaikė, kai paleidau GŽŠ. Esant drėgnam lauko orui, pakankamai neblogai kondensuoja drėgmę. Rekupas pastoviai bypass. Bėda, kad mano žemės kontūras horizontalus ir jau sušilo iki 15C.
Kadangi turiu buferinę talpą su gyvatuku, bandžiau perjungti šilumokaitį tik ant jos ir stipriai sumažinti talpos temperatūrą. Turiu brendinį kinietį oras vanduo, temperatūrą buvau padaręs 7C, deja sudirbo apsauga nuo užšalimo smile.gif, teko pakelt iki 8C smile.gif Kanalinis aušintuvas drėgmę rinko puikiai smile.gif, namuose drėgmė mažėjo juntamai. Bėda, kad dirbant tokiu režimu, negaliu aušint grindų, nes reikalingas papildomas pamaišymo mazgas grindiniam šaldymui, dėl per mažos talpos temperatūros.
Dabar buferyje laikau 20 C, delta 2C. Kambaryje 23,5C, drėgmė 55%. Per kanalinį aušintuvą gainioju tuos pačius 15C
Per karščius drėgmė buvo sukilusi vieną kartą iki 62%.
Šiai dienai nuo mėnesio pražios karštam vandeniui ir aušinimui sudeginau 121 kWh. Palyginimui praeitas mėnuo buvo 166 kWh - tik karštas vanduo.

Atsakyti
QUOTE(korida @ 2019 06 15, 20:21)
O tai kokia drėgmė, kad reikia kentėti smile.gif

Nesakau, kad ten reikia kentėti ar pan., tiesiog nebėra taip komfortiška kaip norėtųsi smile.gif Šią vasarą buvo daugiausia užkilus iki 70%, praeitą jei pamenu buvo ir šiek tiek daugiau.
Atsakyti
A kokie kyka klausimai?
Galim aptart, netgi vietoje... smile.gif

QUOTE(Giords @ 2019 06 14, 08:29)
Žiūriu arkavos namas antri metai kelia nemažai klausimų - tai gal reiktų pabandyti apsilankyti? Pasisemtume patirties, padiskutuotume. Kaip manai, arkava?

Atsakyti