Įkraunama...
Įkraunama...

Knygų skaitytojų klubas, 96 laida

Hello, Hello! bigsmile.gif Na ir vel, simtas metu... ax.gif

Kaip smagu uzeit i sita tema ir rasti jusu ataskaitas! 4u.gif Per praejusius 2020 metus perskaiciau....... apie 240 knygu!!!!! blink.gif Gyvenime tiek nebuvo! Gal, kad pakeiciau "registra", nes praktiskai visos lengvo turinio. tongue.gif Isskirti nieko negaliu, bet visuma skaitytos pdf formatu. O kazkada sakiau - tik popierines!... biggrin.gif

Visoms linkiu gero skaitymo ir maloniu knyginiu atradimu! wub.gif
Atsakyti
Su Naujaisiais Metais!

Ne baisiniai skaičiai, nes, pasirodo, šiais metais aš daugiau rašiau, negu skaičiau. Tikiuosi šiais, 2022 metais pavyks daugiau skaityti (o aš ne to tikiuosi kas metais? biggrin.gif )

Perskaitytas (tik 26) knygas galėčiau susiskirstyti į kelis tipus – apie XIX-XX a. pr. Lietuvos istoriją, detektyvai, fantastika, grožinė, gan netikėtai mokslo populiarinimo ir maistas. Būtent knygos, atskleidžiančios XIX-XX a. pr. mąstymą man vis dar yra įdomiausias dalykas – jų mano bibliotekoje tik daugėja ir daugės. Rekomenduočiau M. Römerio „Lietuvą“ ir I. Domeikos „Mano keliones“, kaip ir visus įmanomus Lietuvą kūrusių žmonių atsiminimus.
Detektyvai, kaip visada, užima didelę vietą mano gyvenime, ir šalia A. Kristi atsirado G. Simenonas – stipriai katalikiškas vertybes propaguojantis, bet neslepiantis požiūrio į to meto ateivius – kitataučius. Visiškas atradimas – Abiras Mukherjee. Užsisvajojau apie detektyvą, kuris vyktų XX a. pradžioje Lietuvoje, nes man vėlgi buvo įdomiausias kultūrinis kontekstas.
Fantastikos buvo nedaug (mažai kas įtinka?), nes neskaičiuojant Raganiaus ir Žiedų valdovo pasikartojimų, neįveikiau (tikiuosi dar įveiksiu) Šviesos valdovą, įveikiau (sunkiai) Soliarį ir truputį spjaudžiausi nuo grišų trilogijos. Matyt per sena :-D Užtat pakankamai kraujo gavau Širšės „Popieriniame kambaryje“, ir tai geriausia, kas buvo iš fantastikos mano 2021 metais.
Grožinės buvo dar mažiau – Petro imperatorė, suprantama, gerai parašyta, bet vietomis per šlykštokai, bet nuostabu, kad Sabaliauskaitė yra ir rašo būtent apie tai! Nes kitaip tikslas perskaityti daugiau lietuviškos literatūros būtų sprogęs – jeigu ne Širšės „Popierinis kambarys“. O iš nelietuviškų grožinių knygų geriausia buvo Hiro Arikawos „Keliaujančio katino kronikos“, skaityta spaudai atidavus disertaciją ir netgi nubraukus ašarą (čia tik įrodymas, kad ne visas knygas negailestingai sukritikuoju)
Paskutinis stulpelis – mokslo populiarinimo (ten atsidūrė Brysono „Kūnas“, nesužavėjęs kaip jo „Namai“) ir maistas (nes renku knygas apie maisto gaminimą įvairiais laikotarpiais). Vienareikšmiškai geriausia – Zavadskos „Lietuvos virėja“, naudingiausios – „Valsgau be sąžinės graužimo“.
Graužtukai, apgailestavimai, blokai – jų krūvelė priekaištingai žiūri į mane prie lovos, nes nori jos to, ar nenori, pabaigsiu. Juk jos nekaltos, kad jose nėra lavonų ir detektyvų.
Taigi, nuo geriausių iki ne tokių gerų:
Istorija:
M. Römeris „Lietuva“
Straipsnių rinkinys „Mikalojus Konstantinas Čiurlionis“
I. Domeika „Mano kelionės“, dvi knygos
Kun. P. Dogelis „Mano gyvenimo prisiminimai“
Detektyvai
A. Mukherjee „Neišvengiamas blogis“
G. Simenon „Piteris latvis“, „Naktis kryžkelėje“, „Megrė ir vyndarys“
A. Christie „Vienu pirštu“, „4.50 iš Padingtono“, „Voratinklis“
E. Wallace „The India Rubber Men“
Grožinė
Hiro Arikawa „Keliaujančio katino kronikos“
A. Sabaliauskaitė „Petro imperatorė“ abi knygos
S. T. Kondrotas „Kentauro herbo giminė“
M. Barbery „Ežio elegancija“
Fantastika
Širšė „Popierinis kambarys“
S. Lemas „Soliaris“
Rinkinė „Dangus griūva“
L. Bardugo „Nuopuolis ir pakilimas“ (trečia grišų knyga)
Maistas ir ne tik:
W. Zavadska „Lietuvos virėja“
„Valgau be sąžinės graužimo“ pirma ir antra knygos
B. Bryson „Kūnas“
B. NIcholson, E. Kanapeckaitė, O. Bložienė „Sutramdyta meška“
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Brūkšniukas: 01 sausio 2022 - 23:28
Ačiū Brūkšniukui.
Perskaičiau 41 popierinę knygą. Nominuosiu kelias ir trumpai už ką smile.gif
„Eimė Snow“. Tracy Rees. Emos Austin vertas pasakojimas. Pirma vieta lengvų skaitinių kategorijoje.
„Slaptosios Fudži kalno perspektyvos“. Viktor Pelevin. Už nežabotą fantaziją. „Juodai“ juokinga.
„Chazarų žodynas“. Milorad Pavić. Du kartus iš eilės skaityta bandant išlukštent. Už rašytojo erudiciją ir talentą ir suteiktą skaitymo malonumą.
„Vargingi kūnai“. Evelyn Waugh. Niekada nenuvilianti klasika ir subtilus britiškas jumoras.
„Grožio ir blogio biblioteka“. Undinė Radzevičiūtė. Aš neobjektyvi šios autorės atžvilgiu, tai net neabejojau, kad įrašysiu į geriausių dešimtuką.
„Likimo pirštas“. Iain Pears. Mėgstu įkrist į tokius epinius romanus. Dar ir puiki istorija.
„Jugoslavija, mano tėvyne“. Goran Vojnovič. Už stipriai papildytą žinių bagažą apie Balkanus ir neseną istoriją.
„Gero tono taisyklės“. Amor Towles. Tiesiog labai geras laikas su knyga.
„Vieningieji“. Ann Patchett. Žodžio meistrė. Įtaigiai ir sklandžiai apie gyvenimą ir jausmus. Apie tai kaip mes tampame kuo tampame. Gera knyga. Pasakojimo „atsietumas“, „atsainumas“ apie tragedijas kalbėjimas tarsi iš šalies šiek tiek primena J. Irwingą. Ieškosiu ir kitų jos knygų.
„Musių valdovas“. William Golding. Išsilavinimo spragų kamšymas. O gal jau ir buvau skaičiusi.
Pabaigiau Hilari Mantel trilogija apie Tomą Kromvelį. „Įveskite kaltinamuosius“. „Veidrodis ir šviesa“. Absoliučiai didinga.
Atsakyti

Sveikos,  :bye: Su Naujais metais! Kažkaip po šimto metų ir aš užsukau į supermamą. ;)

Vis dar skaitau, bet ne taip intensyviai. Ir daugiau ne grožinę literatūrą, nes vaikai auga ir keičiasi. Registro nedarau (bet gal vėl reiks pradėti).

Iš pernai perkaitytų skaniausiai susiskaitė Ray Bradbury "Pienių vynas", o savotiškiausia - Sayaka Murata "Kombinio moteris".  :) 

Turtingų ir gausių Jums visoms metų.

Atsakyti

Sveikos, skaitytojos :)

Kaip nuliūdau užėjusi, kad tiek mažai ataskaitų šiemet...

Pati perskaičiau tik 23 knygas, kone dvigubai mažiau nei anksčiau, kaži kas atsitiko  :huh2: 

Lopiau visokias spragas ir štai, ko gero, labiausiai įsiminusi K. Abės "Moteris smėlynuose". Antroji knygos dalis "Svetimas veidas" liko iki pusės suskaityta, pakyrėjo.

Susiradau tokią senieną - tarybinių straipsnių knyga "Štai ji, Amerika!" Visai smagiai vasarą hamake susiskaitė  :D 

O neišeinantis iš galvos metų detektyvas "1793", labai jau ryškus.

"Mažas gyvenimas" - patiko, perskaičiau gan greitai.

Perskaičiau netgi V. Krėvės "Skirgailą", ogi visai nieko :D . 

Sau ir visoms linkiu kuo skaitingesnių metų  :4u: 

Atsakyti
O aš maniau, kad niekas ataskaitų čia neberašo. Yahoo yra.
Taigi, šie metai buvo gausūs, nes pusė knygų perklausyta vairuojant. Viso 67 kas man yra kosTmosas, bet suklausymas visdėlto nereikalauja ramiai atsisėsti ir skaityti. Tiesa ir klausytos romfanto knygos daugiausiai.
Iš skaitytų buvo ir grožinės, ir publicistikos ir mokslo popupiarinimo, bei pedagoginės-psichologinės literatųros, kurios reikėjo studijoms.

Topų topas grožinės "Žmogus mokėjęs gyvačių kalbą" užburianti, liūdna, juokinga, graži.

Sapkovskio "Sezon groz" na ta kokybė, gėris ir fantastika, lygis, kurio link vis traukia skaityti.
Dar Sapkovskio "Reinevanas" įdomu, sodru, bet kadangi klausiau, o po pirmos knygos su idealiu skaitovu antra išpuolė su visai nekokiu, tai jau trečios dalies nebeužteko kantrybės.

Įspūdį paliko "Melų medis" (gerai, kad Sofija prikalbėjo pabaigti) Pradžioje sunervino moters teisių pažeidimai, bet paskui viskas kaip ir susitvarkė ir skaitėsi puikiai. Verta knyga

Sukrėtė korejiečių "Prašau, padėk mamai", Autorės skaičiau tris knygas ir visos skirtingos. Ši man gal daug stipresnė nei Džinė Ri
Na ir puiki terapija Pratchetas ir jo raganos.
Verta dar pamonėti "Vanduo kapinių gėlėms" už jos tokį srovenimą, prancūziškos istorijos pasakojimą
NUsivyliau D. Rubinos apsakymais "Ty etovo chotel Jaša?". Man kažkaip labiau jos didelės formos patinka, o va apsakymai nini. Pusiau didelė forma "Manjak Gurevič", bet irgi toks pusiau
Atsakyti

O aš manau, kad kiekviena knyga turi savo "charakterį" ir negalima pykti, kad vienas žmogus mėgsta vienas, o kitas - kitokias knygas. Gi, kiekvienam mums gyvenime aktualūs gali būti skirtingos dalykai. Be kita ko, [url=https://knygospigiau.lt]Knygos pigiau[/url] taip pat nereiškia, kad jos bus kuo prastesnės nei naujos. Aš tikiu, kad jau skaityta knyga, kartais, gali būti kur kas vertingesnė dvasine prasme. Mano naujas atradimas yra ši: https://knygospigiau...eniai-su-moriu/. Nusipirkau ir sužavėjo iki pačių širdies gelmių... :)​ 

Atsakyti

Malonu, kad yra tiek daug skaitančių žmonių. O mano nuomone, kiekviena knyga randa savo skaitytoją, atspindėdama jo mintis, gyvenimo įvykius ir pan.. Man labai daug įkvėpimo suteikia nauja niša. kur parduodamos skaitytos [url=https://knygospigiau.lt]Knygos pigiau[/url]. Gal ir jums kada teko naudotis tokiomis platformomis? Jose daug lobių, tokių kaip https://knygospigiau...eniai-su-moriu/ir dar ne vienas kitas. Rekomenduoju!

Atsakyti
Kartais paieškau kokios nors "senienos" svetainėje Sena.lt ar pan. Bet šiaip jau senokai nebeperku knygų, o daugiausia skolinuos iš bibliotekos. Nes jau praėjo tas laikas,kai norėjosi namie turėti visas skaitomas knygas. Supratau, kad knygos bevertės, jei jų niekas neskaito daugiau nei vieną kartą. Todėl perku tik tas, kurios po perskaitymo man įgyja vertę ir kurias galvoju kada nors dar skaityti.
Atsakyti

Labai pasigirti, kas skaitau - negaliu... Neatrandu savęs ar tarsi neatrandu knygos sau  :hmm: 

Skaiatau, aišku žurnalistų straipsnius, šiokias tokias naujienas, bet... Galėčiau parekomenduoti, viena paskutinių skaitytų, R. Bradburey "451° pagal Farenheit" - visad aktuali, daug paralelių... ir šiaip nebloga knyga.

Atsakyti
Mano 2022-ų metų geriausių knygų dešimtukas:
1. Lionel Shriver "Pasikalbėkime apie Keviną". Viena apskritai įsimintiniausių knygų. Apie tai, kokia kitokia gali būti motinystė, tėvystė turint kitokį vaiką, švelniai tariant.
2. Philippe Claudel "Brodekas". Šią knygą norėjos cituoti, persirašinėti. Skaudi, sunki, bet labai gili ir graži.
3.Trent Dalton "Berniukas nuryja visatą". Neįtikėtina, kad tai autobiografinis romanas. Geriau už bet kokį trilerį. Labai stipru.
4. Kim Liggett "Skaistybės metai". Buvo didžiulis malonumas netikėtai rasti šį perlą paauglių skyriuje. Kažkuo priminė vaikystėje skaitytą "Musių valdovą".
5. Hiro Arikawa "Keliaujančio katino kronikos"- neapsigaukite dėl pavadinimo. Ir pasirūpinkite nosinaitėmis. Laaabai jautru, tikra, skaudžiai šviesu.
6. Valerie Perrin "Vanduo kapinių gėlėms". Turi pasakojimo galią ši autorė.
7. Rasa Bugavičutė-Pece "Berniukas, kuris matė tamsoje". Nuostabiai rašanti latvių autorė.
8. I. Yalom, Marilyn .Y., "Mirties ir gyvenimo klausimas". Nepaprastos išminties ir svorio knyga apie taikymąsi su artimiausio netektimi, su savo ir kito mirtimi.
9. Laura Sintija Černiauskaitė "Džiaugsmynas". Apie kasdienybę ir ne tik poetiškai.
10. Lina Buividavičiūtė "Tamsieji amžiai". Tai mano sielai artima poezija.

Kitos knygos, pretendavusios į dešimtuką labiausiai patikusių:
1. Vanda Juknaitė "Ta dūzgianti ir kvepianti liepa yra".
2. Susannah Cahalan "Liepsnojančios smegenys".
3. Otessa Moshfegh "Mano miego ir poilsio metai".
4. Suleika Jaouad "Tarp dviejų pasaulių".
5. Dovilė Zelčiūtė "Augau teatre".
6. Ae-Ran Kim "Dunkst dunkst tankiai plakantis mano gyvenimas".
7. Marieke Lucas Rijneveld "Vakaro nejauka".

Linkiu sau ir visiems, kurie gyvenimo neįsivaizduoja be knygų, gerų skaitinių ir 2023- iaisiais metais!
Atsakyti