Su Naujaisiais Metais!
Ne baisiniai skaičiai, nes, pasirodo, šiais metais aš daugiau rašiau, negu skaičiau. Tikiuosi šiais, 2022 metais pavyks daugiau skaityti (o aš ne to tikiuosi kas metais?

)
Perskaitytas (tik 26) knygas galėčiau susiskirstyti į kelis tipus apie XIX-XX a. pr. Lietuvos istoriją, detektyvai, fantastika, grožinė, gan netikėtai mokslo populiarinimo ir maistas. Būtent knygos, atskleidžiančios XIX-XX a. pr. mąstymą man vis dar yra įdomiausias dalykas jų mano bibliotekoje tik daugėja ir daugės. Rekomenduočiau M. Römerio Lietuvą ir I. Domeikos Mano keliones, kaip ir visus įmanomus Lietuvą kūrusių žmonių atsiminimus.
Detektyvai, kaip visada, užima didelę vietą mano gyvenime, ir šalia A. Kristi atsirado G. Simenonas stipriai katalikiškas vertybes propaguojantis, bet neslepiantis požiūrio į to meto ateivius kitataučius. Visiškas atradimas Abiras Mukherjee. Užsisvajojau apie detektyvą, kuris vyktų XX a. pradžioje Lietuvoje, nes man vėlgi buvo įdomiausias kultūrinis kontekstas.
Fantastikos buvo nedaug (mažai kas įtinka?), nes neskaičiuojant Raganiaus ir Žiedų valdovo pasikartojimų, neįveikiau (tikiuosi dar įveiksiu) Šviesos valdovą, įveikiau (sunkiai) Soliarį ir truputį spjaudžiausi nuo grišų trilogijos. Matyt per sena :-D Užtat pakankamai kraujo gavau Širšės Popieriniame kambaryje, ir tai geriausia, kas buvo iš fantastikos mano 2021 metais.
Grožinės buvo dar mažiau Petro imperatorė, suprantama, gerai parašyta, bet vietomis per šlykštokai, bet nuostabu, kad Sabaliauskaitė yra ir rašo būtent apie tai! Nes kitaip tikslas perskaityti daugiau lietuviškos literatūros būtų sprogęs jeigu ne Širšės Popierinis kambarys. O iš nelietuviškų grožinių knygų geriausia buvo Hiro Arikawos Keliaujančio katino kronikos, skaityta spaudai atidavus disertaciją ir netgi nubraukus ašarą (čia tik įrodymas, kad ne visas knygas negailestingai sukritikuoju)
Paskutinis stulpelis mokslo populiarinimo (ten atsidūrė Brysono Kūnas, nesužavėjęs kaip jo Namai) ir maistas (nes renku knygas apie maisto gaminimą įvairiais laikotarpiais). Vienareikšmiškai geriausia Zavadskos Lietuvos virėja, naudingiausios Valsgau be sąžinės graužimo.
Graužtukai, apgailestavimai, blokai jų krūvelė priekaištingai žiūri į mane prie lovos, nes nori jos to, ar nenori, pabaigsiu. Juk jos nekaltos, kad jose nėra lavonų ir detektyvų.
Taigi, nuo geriausių iki ne tokių gerų:
Istorija:
M. Römeris Lietuva
Straipsnių rinkinys Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
I. Domeika Mano kelionės, dvi knygos
Kun. P. Dogelis Mano gyvenimo prisiminimai
DetektyvaiA. Mukherjee Neišvengiamas blogis
G. Simenon Piteris latvis, Naktis kryžkelėje, Megrė ir vyndarys
A. Christie Vienu pirštu, 4.50 iš Padingtono, Voratinklis
E. Wallace The India Rubber Men
GrožinėHiro Arikawa Keliaujančio katino kronikos
A. Sabaliauskaitė Petro imperatorė abi knygos
S. T. Kondrotas Kentauro herbo giminė
M. Barbery Ežio elegancija
FantastikaŠiršė Popierinis kambarys
S. Lemas Soliaris
Rinkinė Dangus griūva
L. Bardugo Nuopuolis ir pakilimas (trečia grišų knyga)
Maistas ir ne tik:
W. Zavadska Lietuvos virėja
Valgau be sąžinės graužimo pirma ir antra knygos
B. Bryson Kūnas
B. NIcholson, E. Kanapeckaitė, O. Bložienė Sutramdyta meška