Įkraunama...
Įkraunama...

Graikiška virtuvė

Na ką gi, prisižadėjau, taigi vykdau pažadus 4u.gif

Pradžiai įkelsiu kelis receptus, kuriuos anksčiau buvau įdėjus Mamų užsienyje maisto skyrelyje.. daugumą iš jų aš esu gaminus pati...
Taigi,

Mousakás

1 kg baklažanų
160 ml alyvų aliejaus
1 didelis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
450 gr. maltos jautienos arba avienos
1 taurė balto vyno
350 gr. šviežių pomidorų, 1400 gr. smulkiai supjaustytų pomidorų (nusunkti sultis)
1 a.š. cinamono
druskos ir juodųjų pipirų
1 a.š. oregano
25 gr. trinto parmezano (arba kefalotiri sūrio, arba Gruyere sūrio - tai graikiški parmezano atitikmenys)
petražolių

Bechamel padažui

80 gr. sviesto (aš naudojau alyvų aliejų - sveikesnis variantas )
80 gr. miltų
600 ml šilto pieno
druskos ir baltų pipirų
30 gr. vieno iš aukščiau minėtų sūrių
2 kiaušinių tryniai

"Papuošimas"
60 gr. vieno iš anksčiau minėtų sūrių
4 v.š. maltų džiūvėsių

Gamyba

Baklažanai:
nupjauti uodegėles ir viršūnėles , lupti nereikia. Supjaustyti išilgai į maždaug 7,5 cm pločio juostas, pamerkti į sūdytą vandenį 30-čiai minučių. Tada išimti, nuvarvinti, nuplauti švariu vandeniu ir vėl nuvarvinti. Leisti nuvarvėti rėtyje. Tada kepti alyvų aliejuje kol abi pusės gražiai pagels. Po to sudėti ant virtuvinių popierinių rankšluosčių ir leisti susigerti riebalams.

Mėsa:
Pakepinti supjaustytą svogūną 2-uose v.š. alyvų aliejaus, sudėti mėsą ir maišant kepinti toliau iki kol mėsa pradės keisti spalvą. Supilti vyną, sudėti pjaustytus pomidorus, prieskonius. Uždengti ir kepti 20 min, karts nuo karto pamaišant. Sudėti sūrį ir petražoles.

Pagaminti Bechamel padažą.

Tada į gilų kepimo indą sudėti sluoksniais baklažanus ir mėsą, ant viršaus bechamel padažą. Pabarstyti sūrio ir džiuvėsių.
Į kai kuriuos Mousakás variantus įeina sluoksnis (pats apatinis) griežinėliais pjaustytų bulvių, prieš tai apkepintų aliejuje.
Kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje apie valandą, kol paviršius gražiai pagels. Prieš patiekiant leisti šiek tiek laiko pastovėti (tiesą sakant, kitą dieną šis patiekalas būna gerokai skanesnis nei ką tik pagamintas, susigulėjęs taip sakant )

Skanaus 4u.gif

Spanakópita
(pyragas su špinatų ir sūrio įdaru)

- pakas filo tešlos (kažkada dariau su paprasta sluoksniuota, tai irgi gavosi)
- 1 kg špinatų
- 1 kg feta sūrio
- 250 ml alyvų aliejaus
- 2 skiltelės česnako

Jei špinatai švieži, išvirti juos ir suplėšyti plonai, jei šaldyti - atšildyti. Po to sumaišyti špinatus su smulkiai sutrupinta feta, įdėti susmulkintą česnaką. Patepti aliejum kepimo skardą. Į skardą dėti filo tešlos lapus, patepant kiekvieną alyvų aliejum. Sudėti 8 lapus, tada ant viršaus špinatų-fetos mišinį, lygiai paskleisti. Ant viršaus vėl dėti filo tešlos sluoksnius, patepant kiekvieną aliejum. Kraštus užspausti. Kepti vidutinio karštumo orkaitėj iki gražiai pagels.


Tyrópita
(Pyragas su sūriu)

- 0,5 kg feta sūrio
- 4 v.š. aliejaus
- 3 kiaušiniai
- 100-120 gr. susmulkintų petražolių
- filo tešlos pakelis
- 700 ml Bechamel padažo
- druskos, pipirų, muskato riešuto

Sutrinti fetą iki vientisos masės, sumaišyti su Bechamel padažu, įmušti kiaušinius. Sudėti prieskonius. Ištepti kepimo skardą aliejum. Tada dėti 8 filo tešlos lapus kiekvieną patepant aliejum. Tada supilti fetos-bechamel mišinį, tolygiai paskleisti. Sudėti likusius filo tešlos lapus, taip pat patepant aliejum. Užspausti kraštus ir ant viršaus aštriu peiliu pažymėti porcijas - 5x5 kvadratėlius (nereikia įpjauti, tiesiog vos vos įbrėžti). Kepti vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min. Tada supjaustyti į anksčiau pažymėtus kvadratėlius. Leisti truputį pravėsti.
Skanaus

Čia parašiau tokius receptus, pagal kuriuos esu darius pati, puikiai pavyko ir buvo nerealiai skanu... ypač aš mėgstu tuos pyragus... wub.gif jie ir kaip užkandis, ir kaip pagrindinis patiekalas tinka thumbup.gif

Papildyta:
Pasisaldinimui 4u.gif

Kourambiedes

Tai tradiciniai Kalėdų sausainiai visoje Graikijoje.
Tešlai:

450 ml alyvų aliejaus arba sviesto
120 gr. cukraus
4 v.š. brendžio
1 v.š. cinamono
1 a.š. kepimo miltelių
1 kiaušinis ir 1 kiaušinio trynys
100 gr. smulkintų migdolų riešutų
450 gr miltų (apytiksliai)
200-300 gr. cukraus pudros

Dideliame inde sumaišyti alyvų aliejų su cukrum, įmušti kiaušinius, tada įmaišyti brendį, cinamoną, migdolus ir po truputį pilti miltus, tol kol tešla nebelips prie rankų. Tada imam graikiško riešuto dydžio tešlos gabaliukus ir formuojam rutuliuko arba ovalo formos sausainukus. Dedam į aliejum pateptą (arba ant kepimo popieriaus) kepimo skardą, kepam 200 laipsnių karščio orkaitėj 15-20 min. Kai iškeps, leisti pravėsti, tada apipilti cukraus pudra, kol bus visai balti (nepagailėti, taip sakant )

Čia dar vieni tradiciniai Kalėdiniai sausainukai, su medum -

Melomakárona

Tešlai:
450 ml alyvų aliejaus
65 gr cukraus pudros
2 v.š. medaus
2 a.š. kepimo miltelių
500 ml šviežių apelsinų sulčių
1 a.š. maltos apelsino žievelės
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
50 gr. smulkintų graikiškų riešutų
130 gr. manų kruopų
1200 gr. miltų

Sirupui:
230 ml medaus
230 gr cukraus
500 ml vandens
100 gr smulkintų graikiškų arba migdolų riešutų
1 a.š. cinamono

Dideliam inde sumaišyti aliejų, cukrų ir medų. Visą laiką maišant sudėti apelsino žievelę, cinamoną, gvazdikėlius, apelsinų sultis sumaišytas su kepimo milteliais, graikiškus riešutus ir manų kruopas. Po truputį dėti miltus, kol tešla pasidarys minkšta ir tąsi. Uždengti ir leisti tešlai pastovėti 30 min. Tada imti mažo kiaušinio dydžio tešlos gabaliukus ir formuoti ovalius sausainukus. Sudėti į kepimo skardą ir kepti apie 20 min vidutinio karštumo orkaitėje. Leisti atvėsti. Tuo laiku ruošiam sirupą: sudedam į puodą cukrų, medų ir vandenį, virinam 10 min. Sumažinam ugnį, dedam sausainukus į sirupą ir leidžiam pamirkti apie minutę. Išėmus dedam į lėkštę ar indą kuriame bus patiekiama ir kol dar jie "šlapi", apibarstom smulkintais riešutais ir cinamonu. Skanumėlis... essen.gif
Papildyta:
O čia dar vienas receptukas (mano ir mano sūnaus labai mėgstami tokie kaip ir pyragaičiai, kilę būtent iš Kretos ir kepami tik Kretoje).

Kalitsoúnia

150 gr šviežaus mizithra sūrio (čia kaip ricotta panašiai, tai galima jį naudot, nes mizithra gaut už Graikijos ribų nemanau kad įmanoma ir labai gaila, nes pats sūris nerealiai skanus)
300 gr. miltų
2 v.š. tarkuotos kietos mizithra ar riccotta
1 a.š. druskos
2 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
1 a.š. vanilės esencijos
110 gr. granuliuoto cukraus
2x2 v.š. sviesto
4 v.š. pieno (gali reikt daugiau)

Įdarui sumaišyti sūrius, kiaušinių trynius, cukrų, 1 a.š. cinamono ir 2 šaukštus ištirpinto sviesto. Mišinys turėtų būt pakankamai tirštas, kad laikytųsi krūvoj, bet ne kietas; jei reikia, įpilti šaukštą pieno.

Tešla: į indą supilam miltus ir druską, įdedam sviestą ir pirštais gerai sumaišom su miltais. Tada įmaišom vanilę, kiaušinių baltymus ir pieno tiek, kad gautųsi minkšta tešla. Minkyti kol tešla pasidarys elastinga ir be gumulėlių, tada iškočiojam iki 2-3 mm storio. Tada vožiam maždaug 10 cm skersmens paplotėlius, ant kiekvieno dedam a.š. įdaro. Padrėkinam paplotėlio kraštus vandeniu ar pienu, lenkiam į viršų ir keliose vietose suspaudžiam, taip kad viršaus skersmuo būtų mažesnis ir kepant įdaras neišbėgtų. Dedam ant kepimo popieriaus (arba šiam reikalui dar labai gerai tinka muffins vienkartinės kepimo formelės, jos neleis kraštams atsilenkti bekepant). Kepti vidutinio karštumo orkaitėj apie 25 min, kol pyragėliai pakils ir gražiai pagels. Išėmus iš orkaitės dėti ant grotelių ir lengvai apibarstyti cinamonu. Skanu ir šilti, ir šalti. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šaltmėtė: 01 rugpjūčio 2006 - 22:53
Saltmete, kita karta kai darysi, nufotografuok!!! 4u.gif
Atsakyti
Gerai, kelsiu kitą kartą su nuotraukom... turiu savo darytos baklavos nuotraukas, tai įkelsiu kartu su receptu... bigsmile.gif
Atsakyti
ech butinai reiks pabandyt thumbup.gif beje,labai dekui uz receptus mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo blackkiss: 02 rugpjūčio 2006 - 17:37
Baklavás

1 kg kapotų graikiškų riešutų
230 gr cukraus
110 gr džiuvėsėlių
2 v.š. malto cinamono ir gvazdikėlių
pakelis (apie 450-500 gr.) šaldytos filo tešlos
170 ml alyvų aliejaus tešlos lakštams sutepti (šiaip daugumoj receptų būna naudojamas ištirpintas sviestas, bet pagal manąjį - aliejus, taigi, aš jį ir naudojau, o taip dar ir sveikiau 4u.gif )

Sirupas

230 ml skysto medaus
110 gr cukraus
200 ml vandens
2 v.š. citrinos sulčių
2 cinamono lazdelės

Dideliame inde sumaišyti riešutus, džiuvėsėlius, cukrų, maltą cinamoną ir gvazdikėlius.
Patepti stačiakampį kepimo indą aliejumi ir tada dėti filo tešlos lakštus, kiekvieną atskirai patepant aliejumi. Tada maždaug 1/3 riešutų mišinio paskleisti tolygiai ant tešlos ir uždėti dar 2 tešlos lakštus, vėlgi kiekvieną patepant aliejumi. Taip tęsti, kol visi produktai bus sunaudoti. Viršutinis sluoksnis turėtų vėl būt iš 4 tešlos lakštų, kiekvienas vėl pateptas aliejumi. Patį viršutinį lakštą šiek tiek pašlakstyti vandeniu ir aliejum.
Tada su aštriu peiliu supjaustyti iš pradžių skersai, po to įstrižai, kad gautųsi gražūs rombeliai. Kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėj, kol gražiai pagels.
Tuo tarpu ruošiame sirupą. Į nedidelį puodą supilam medų, cukrų, vandenį, citrinos sultis ir kaitinam kol užvirs. Dar pavirinam apie 10 minučių, ir supilam sirupą virš karštos baklavos iškart išėmus iš orkaitės. Leidžiam pastovėt ir sirupui susigert bent jau porą valandų.

Taigi, aš kepiau pagal šį receptą, štai rezultatas:

user posted image

user posted image

4u.gif

Atsakyti
Keftedes
(lietuviškai-mėsos kukuliai)

2 dideli svogūnai (smulkiai supjaustyti)
1 kg maltos jautienos
125 gr džiuvėsėlių
2 kiaušiniai
15 gr (1v.š.) smulkintų mėtų
50 ml vandens
druskos ir šviežiai sumaltų juodųjų pipirų pagal skonį
500 ml augalinio aliejaus kepimui (GR be išimties būtų naudojamas alyvų aliejus, bet manau mūsų sąlygom tai per didelė prabanga.. g.gif )

Inde sumaišom smulkintas mėtas, mėsą, džiuvėsėlius, kiaušinius, svogūnus, vandenį, druską ir pipirus. Gerai išminkyti.
Tada formuojam nedidelius kukulaičius (maždaug 30 gr mišinio kiekvienam), kiekvieną lengvai apvoliojam miltuose ir truputį suplokštinam tarp delnų...
Verdame kukulaičius įkaitintame aliejuje kol jie gražiai paruduoja ir išėmus iš aliejaus dedam ant virtuvinių popierinių ranksluoščių, kad susigertų aliejus.. Patiekiam su šviežiu pomidorų padažu (ne ketčupu schmoll.gif )

Pomidorų padažas

1 vidutinis svogūnas, susmulkintas
1 skiltelė česnako, susmulkinta
15 ml alyvų aliejaus
450 gr smulkintų pomidorų
15 ml pomidorų piure
125 ml vandens
oregano, druskos, pipirų,
petražolių (labiausiai tiktų tos spec. prieskoninės žolelės, augančios tik Kretoje, bet kiek girdėjau, jas galima pakeist petražolėm)

Skanaus 4u.gif
Atsakyti
O galima butu gauti recepta kaip ta bechamelio padaza daryti?? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(dianita @ 2006 08 03, 10:21)
O galima butu gauti recepta kaip ta bechamelio padaza daryti??  blush2.gif

Tai paprastas baltas padažas. Sausoje keptuvėje pakepat miltų šaukštą kol jie taps gelsi,įdedat sviesto šaukštą (kai kuriuose receptuose miltai kepami svieste), po to įpilat šalto pieno ir maišot, kad nesusidarytų gumulėliai, druska, juodi pipirai pagal skonį. Jei į karštą baltą padažą įdėsite tarkuoto fermentinio sūrio gausite Mornau padažą, jei pomidorų pastos - auroros padažą. Baltassis padažas yra pagrindas daugelio kitų padažų.
Atsakyti
Šaltmėte, labai jau susižavėjau Graikijoje tais bachlavais. Ačiū už receptą, bet man kaip neišmanėlei papasakoki - kas yra ir kur gauti fito tešlos. AR tai tiesiog šaldyta sluokšniuota tešla?
Žinau, kad tu daugiau išmanai kas yra Suomijos parduotuvėse, bet gal žinai, ar Lietuvoje tokių dalykų galima rasti?
NORIU BACHLAVŲ LABAI LABAI blush2.gif bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(ziulyte @ 2006 08 03, 11:01)
- kas yra ir kur gauti fito tešlos. AR tai tiesiog šaldyta sluokšniuota tešla?

oo,lygiai ta pati norejau klaust mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(dianita @ 2006 08 03, 09:21)
O galima butu gauti recepta kaip ta bechamelio padaza daryti??  blush2.gif



QUOTE(tavi @ 2006 08 03, 09:46)
Tai paprastas baltas padažas. Sausoje keptuvėje pakepat miltų šaukštą kol jie taps gelsi,įdedat sviesto šaukštą (kai kuriuose receptuose miltai kepami svieste), po to įpilat šalto pieno ir maišot, kad nesusidarytų gumulėliai, druska, juodi pipirai pagal skonį. Jei į karštą baltą padažą įdėsite tarkuoto fermentinio sūrio gausite Mornau padažą, jei pomidorų pastos - auroros padažą. Baltassis padažas yra pagrindas daugelio kitų padažų.

Dianita, produktų sąrašą, kurio reikia bechameliui, buvau įdėjus prie Mousakas recepto, o čia tau parašė kaip daryt mirksiukas.gif tik aš, jei kalbėt apie konkretų atvejį - Mousakas, tai naudoju puodą, ne keptuvę, nes to padažo gaunasi gan daug.
Papildyta:
QUOTE(ziulyte @ 2006 08 03, 10:01)
Šaltmėte, labai jau susižavėjau Graikijoje tais bachlavais. Ačiū už receptą, bet man kaip neišmanėlei papasakoki - kas yra ir kur gauti fito tešlos. AR tai tiesiog šaldyta sluokšniuota tešla?
Žinau, kad tu daugiau išmanai kas yra Suomijos parduotuvėse, bet gal žinai, ar Lietuvoje tokių dalykų galima rasti?
NORIU BACHLAVŲ LABAI LABAI blush2.gif  bigsmile.gif

Ziulyte, filo tešla - tai tokia galima sakyt iki milimetro storio iškočiota tešla, kurią parduoda šaldytą. Tai ne tas pats kas sluoksniuota. Filo tešlos pakelyje būna berods apie 20 atskirų sluoksnių. Graikijoj jos gausi bet kur, čia Suomijoj aš ją perku tokioj spec pardėj. Lietuvoj paprastam supermarkete neesu mačius jos pirkt, nebent gali bandyt paieškot kokiam labai dideliam, prie šaldytų tešlų, ant pakelio taip ir turėtų būt parašyta - FILO. Arba dar galit pabandyt paieškot kokioj turkų ar arabų parduotuvėj, jei tokių Vilniuj yra... g.gif
pasidaryt pačiam tą tešlą gan sudėtinga, bet įmanoma.. naudojamas tik vanduo, miltai ir šiek tiek aliejaus, bet tai tikrai nelengva.
ir dar girdėjau, kad kažkas kepė baklavas iš paprastos sluoksniuotos tešlos, ir berods neblogai gavosi... bet tokiu atveju reiktų išklot ta tešla visą kepimo skardą, tada pilt sakykim pusę to riešutų mišnio, tada vėl sluoksnis tešlos, tada vėl riešutai ir vėl tešla, taigi tikrai nemažai tešlos reiktų išviso.. bet manau kad panašiai gautųsi. unsure.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Šaltmėtė @ 2006 08 03, 20:25)
Dianita, produktų sąrašą, kurio reikia bechameliui, buvau įdėjus prie Mousakas recepto, o čia tau parašė kaip daryt mirksiukas.gif  tik aš, jei kalbėt apie konkretų atvejį - Mousakas, tai naudoju puodą, ne keptuvę, nes to padažo gaunasi gan daug.
Papildyta:

Ziulyte, filo tešla -  tai tokia galima sakyt iki milimetro storio iškočiota tešla, kurią parduoda šaldytą. Tai ne tas pats kas sluoksniuota. Filo tešlos pakelyje būna berods apie 20 atskirų sluoksnių. Graikijoj jos gausi bet kur, čia Suomijoj aš ją perku tokioj spec pardėj. Lietuvoj paprastam supermarkete neesu mačius jos pirkt, nebent gali bandyt paieškot kokiam labai dideliam, prie šaldytų tešlų, ant pakelio taip ir turėtų būt parašyta - FILO. Arba dar galit pabandyt paieškot kokioj turkų ar arabų parduotuvėj, jei tokių Vilniuj yra...  g.gif
pasidaryt pačiam tą tešlą gan sudėtinga, bet įmanoma.. naudojamas tik vanduo, miltai ir šiek tiek aliejaus, bet tai tikrai nelengva.
ir dar girdėjau, kad kažkas kepė baklavas iš paprastos sluoksniuotos tešlos, ir berods neblogai gavosi... bet tokiu atveju reiktų išklot ta tešla visą kepimo skardą, tada pilt sakykim pusę to riešutų mišnio, tada vėl sluoksnis tešlos, tada vėl riešutai ir vėl tešla, taigi tikrai nemažai tešlos reiktų išviso.. bet manau kad panašiai gautųsi. unsure.gif  g.gif

O tai kartais ne tešla, kurią reikia tempti iki popieriaus lapo storumo?
Atsakyti