


baklava
pakelis Phyllo tešlos
250 g sviesto arba alyvuogių aliejaus
2 stiklinės kapotų migdolų
stiklinė kapotų pistacijų (tinka ir sūdytos)
2 šaukštai granuliuoto cukraus
šaukštas rudojo Demerara cukraus
šaukštelis malto cinamono
žiupsnelis maltų gvazdikėlių
sirupas
2 stiklinės cukraus (tinka ir medus, galima pusę per pusę naudot)
stiklinė vandens
žiupsnelis malto kardamono
1. Riešutus sumaišyk su cukrumi, cinamonu ir gvazdikėliais tai įdaras.
2. Tešlą atitirpink ir, kad nesudžiūtų, laikyk pridengtą šaldytuve.
3. Sviestą ištirpink.
4. Kepimo indą (plius/minus 20 x 25) patepk tirpintu sviestu (ir kraštus) ir įklok pirmą tešlos lakštą. Patepk sviestu. Klok antrą, trečią šeštą, kiekvieną patepdamas sviestu (negailėk, jei jau apsisprendei gamint, baik skaičiuot kalorijas, antraip baklava sudžius).
5. Suberk riešutinį įdarą, pašlakstyk sviestu ir vėl kartok: lakštas, sviestas, lakštas, sviestas kol suklosi visus šešis.
6. Baigęs (viršui taip pat sviesto palik) aštriu peiliu supjaustyk baklavą stačiakampiais, o šiuos trikampiais.
7. Kepk orkaitėje kokį pusvalandį, kol tešlą apskrus.
8. Sirupui sumaišyk cukrų, vandenį ir kardamoną. Užvirk, sumažink ugnį, dar kelias minutes pavirk ir nuimk nuo ugnies. Atvėsink.
9. Iškeptą baklavą palik pravėsti ir apipilk sirupu. Palauk (žinau, sunku, bet reikia) apie valandą, kol sirupas įsigers. Aišku, skaniausia baklava kitą dieną
Skanaus!