(įdaryti vynuogių lapai)
Reikės:
0,5 kg jautienos faršo
1 didelio svogūno, supjaustyto
apie 120 gr.baltų ryžių
1 kiaušinis
puodelis džiovintų mėtų (neįsivaizduoju kiek tai galėtų būt gramais)
šaukštas sviesto arba alyvų aliejaus kas nori sveikiau)
pundelis šviežių petražolių
krapų
3-4 šaukštai citrinos sulčių
druskos, pipirų, šiek tiek vandens
Kiaušinių-citrinos padažas (pasirinktinai)
1 kiaušinis
3-4 šaukštai citrinos sulčių
kukurūzų krakmolo
Paruošimas
Sumaišyti visas sudėtines dalis dideliam inde, jei konsistencija šiek tiek per kieta, įpilti šaukštą vandens, jei reikia dar vieną (ne daugiau 4-ių).
Vynuogių lapai: pagal receptą, jie geriausi tada, kai nuskinti pavasarį, kai dar švelnūs, gali būt užšaldyti, arba jų galima rast kai kuriose parduotuvėse graikiško/itališko maisto skyriuose... nežinau kur jų būtų galima rast LT... žodžiu, priklausomai nuo dydžio, gali prireikt 20-40 lapų. Juos reikia apvirti, kol jie pasidarys minkšti, bet ne per daug. jei tai bus šviežūs lapai, tai tereiks tik minutės.
Tada imam pilną šaukštą mėsos mišinio, ir vyniojam į lapus, na, panašiai kaip darant balandėlius (aš taip įsivaizduoju, nes niekada pati nedariau dolmades). Tada dideliam puode ištipdom 4 v.š. sviesto (arba alyvuogių aliejaus) ir dedam dolmades vieną šalia kito (bet dedam jau tada kai visi susukti, ne darant). Užpilam maždaug litrą vandens arba vištienos sultinio ant viršaus ir troškinam apie porą valandų ant mažos ugnies.
Padažas
Atskiriam kiaušinio trynį ir baltymą. Baltymą išplakam su 1 šaukštu vandens; tada įdedam trynį ir išmaišom. Tada į citrinos sultis dedam šiek tiek kukurūzų krakmolo ir maišom, tada sumaišom su kiaušiniu. Tada nuo dolmades nupilam sultinį ir po vieną šaukštą pilam į kiaušinio mišinį, stirpriai maišant. Mišinys turėtų sutirštėt. Išimam dolmades iš puodo, sudedam į indą kuriame bus patiekiama, tada sumaišom likusį sultinį su padažu ir užpilam ant dolmades. Skanaus

P.S Savo nuotraukos neturiu, nes pati niekada nedariau, bet va čia radau nete, ir tie kuriuos aš valgiau, tikrai taip ir atrodė, gal šiek tiek mažesni


Papildyta:
Antrasis receptas, kurį aš turiu, pasirodo yra vegetariškas, taigi jau netikras graikiškas..

