Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

Aš nesu protingiausias, ne aš esu pasipiktinęs, tad čia ne savo išmintim dalinuosi, o kaip tik bandau rasti išminties, kuri mane nuramintų, deja, bet nieko raminančio vis nematau.

Kas dėl termofikacinių elektrinių, tai pasiklausyk ministro Kreivio interviu, kuriame jis pasakė, kad norėdami atpiginti elektros kainą, pasiūlė įjungti Lietuvos termofikacines elektrines, bet NordPoolas šį pasiūlymą atmetė, todėl kaina iškilo iki 4 €.

Dėl teiginio, kad termofikacinėje elektrinėje elektros pagaminimo savikaina ženkliai mažesnė, nei su pigiu generatoriumi, tai esi 100% teisus. Tik čia reikia kalbėti, ne apie savikainą, o apie biržos kainą, kurioje nerandu jokios logikos nebent bandyčiau kaltę suversti spekuliantams, nes dabar per tinklus mus pasiekia pigi elektra, už kurią mokame nepagrįstai brangiai, net brangiau, nei mes ją galime patys pasigaminti, su pačiu neefektyviausiu elektros energijos gaminimo prietaisu - benziniiniu generatoriumi.

Beje, grįžtant prie Kreivio interviu. Paaiškinkit man, kodėl mes turime siūlyti savo elektrinės kainas biržai, ar kitaip sakyti, klausti leidimo paleisti savo elektrines? Kodėl mes ne gaminame elektrą savo elektrinėse ir iš biržos neperkame tik tiek, kiek jos trūksta? Kodėl mes ne darome kaip mums geriau, o klausome komersantų, kurie išskyrus savo pelno daugiau nieko ir nežiūri?
Papildyta:

QUOTE(mintas @ 2022 09 08, 23:49)
Pažiūrėjau alternatyvios  žiniasklaidos laidą ir paskaičiavau.

Pirmas pasitaikęs pigus generatorius

Kuro sąnaudos  0.6 l/h
Nominali galia  2500 W (2.5 kW)

0.6 l/h / 2.5 kW = 1 kW sunaudojama 0.24 l benzino

0.24 l * 1.7€/l = 0.408 €/kWh

Dabar už elektrą mokam brangiau. Čia adekvati kaina angliavandenilių kainai?

Aisku logiska butu vertinti ir amortizacija, bei eksploataciniu islaidu kaina, bet tendencija aiski.

Buvo Kreivio ir kitu susirinkimas kur išvardijo visas kainu dedamasias, ten "deserta" pasiima berods Litgrid jeigu kazko nemaisau.

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 14:43)
Kas dėl termofikacinių elektrinių, tai pasiklausyk ministro Kreivio interviu, kuriame jis pasakė, kad norėdami atpiginti elektros kainą, pasiūlė įjungti Lietuvos termofikacines elektrines, bet NordPoolas šį pasiūlymą atmetė, todėl kaina iškilo iki 4 €.

Dėl teiginio, kad termofikacinėje elektrinėje elektros pagaminimo savikaina ženkliai mažesnė, nei su pigiu generatoriumi, tai esi 100% teisus.

Vis dar nesuprantu, ko čia dėtas generatorius? Kodėl neleido užkurti Elektrėnų, nežinau. Jeigu Elektrėnai dabar gali gaminti net ir su dujomis pigiau nei perkame biržoje, tai kvaila būtų negaminti. Tai arba negamina pigiau, arba sistemoje susidaro elektros perviršis ir nebus kur jos padėti, todėl neleidžia visiems, kas nori ir kada nori kurti savo elektrinių. Tikriausiai reikia iš anksto pasakyti, kad iš biržos nuo rugsėjo 15 d. pirksime 50 proc. mažiau elektros, nes gaminsimės patys. Nematau logikos, kodėl turi neveikti Elektrėnai, jeigu jie gamina pigiau nei birža.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2022 09 11, 14:45)
Buvo Kreivio ir kitu susirinkimas kur išvardijo visas kainu dedamasias, ten "deserta" pasiima berods Litgrid jeigu kazko nemaisau.

Tai čia ne deserto klausimas. Kiek suprantu Mintas bando išaiškinti, kad Elektrėnuose kūrenant dujas galima pigiau pasigaminti elektros nei dabar perkame iš biržos. O tie jo generatoriai, tai elegoriją į tai, kad namuose su benzininiu generatoriumi pigiau gaminti elektrą nei pirkti iš biržos. Man tai tikrai nepigiau. Gal verslui ir pigiau, kuris moka biržos kainomis, bet atsiranda taršos mokesčiai ir nemanau, kad taip lengvai generatorius lengva prijungti prie elektros grandinių reikiamoje vietoje. Pvz., Pilaitės Norfą atsijungia nuo tinklo, neperka brangios elektros biržos, pasistato benzininį generatorių ir degindama benziną pigiau gaminasi elektrą vietoje. Man atrodo tokią mintį Mintas čia gvildena.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 11, 16:36)
Vis dar nesuprantu, ko čia dėtas generatorius? Kodėl neleido užkurti Elektrėnų, nežinau.  Jeigu Elektrėnai dabar gali gaminti net ir su dujomis pigiau nei perkame biržoje, tai kvaila būtų negaminti. Tai arba negamina pigiau, arba sistemoje susidaro elektros perviršis ir nebus kur jos padėti, todėl neleidžia visiems, kas nori ir kada nori kurti savo elektrinių. Tikriausiai reikia iš anksto pasakyti, kad iš biržos nuo rugsėjo 15 d. pirksime 50 proc. mažiau elektros, nes gaminsimės patys. Nematau logikos, kodėl turi neveikti Elektrėnai, jeigu jie gamina pigiau nei birža.



Būtent. Vat čia ir yra neaiškumas.


Papildyta:

QUOTE
Man atrodo tokią mintį Mintas čia gvildena.


Teisingai. Turiu saulės elektrinę, tai šiai akimirkai, man elektros kainos iki lemputės. Vis tik, saulės elektrinės dydį ribojo mano stogo plotas, tad turiu per mažo galingumo ir sezono pabaigoje ateis laikas, kai man reikės elektros dasipirkti, todėl matant tendencijas mane ima nervas.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2022 09 11, 15:45)
Buvo Kreivio ir kitu susirinkimas kur išvardijo visas kainu dedamasias, ten "deserta" pasiima berods Litgrid jeigu kazko nemaisau.</p>


turėjai omenyje šį video (nuo 26:58 min) ? Tuomet Litgridas atkrenta. Taip jis prisideda prie didesnių kainų, bet Verteris teisingai pastebėjo:

QUOTE(Verteris @ 2022 08 22, 22:15)
Litgrid'as _kasdien_ perduoda apie 30000000 kwh Lietuvoje suvartojamos energijos į ESO tinklą galutiniams vartotojams.


Su tokiais elektros energijos kiekiais, Litgrido milijoninis pelnas sudaro cento dalis vienos kiloatvalandės kainai.

Vis tik, nors Verteris ir neblogai nusimano šioje srityje, bet pirmiausiai man užkliuvo šis jo parašytas teiginys:

QUOTE(Verteris @ 2022 08 22, 07:17)
Klausyti ir tikėti politikuojančių idiotų pezalais yra bergždžias reikalas. Aš kaip tik braukiu iš savo rinkimų 'shortlist'o visus, kurie dabar šita tema bando pezėti, rinkdami populiarumo taškus.


iš ko aš susidariau nuomonę, kad žmogus palaiko šios dienos valdančiuosius neigiamai vertina visus pasisakančius priešingai ir užmerkia akis į valdančiųjų daromas klaidas, tad nieko keisto kad šį tą ir praleidžia. Tai kad politikai liečia šią temą, tai ne populiarumo taškų rinkimo reikalas (ko aišku pilnai eliminuoti taipogi nereikėtų) bet po Rusijos agresijos turbūt pats aktualiausias klausimas reikalaujantis veiksmų šiai dienai ir nieko neveikti negali niekas, kas turi bent mažiausią galimybę ką nors pakeisti. Todėl nors Verterio teiginiai ir pakankamai įtikinami:

QUOTE(Verteris @ 2022 08 22, 22:30)
Žinai, išduosiu dar vieną paslaptį - nėra politikų, kurie šiuo metu galėtų  _realiai_ sumažinti elektros kainas. Dėl to ir nėra normalių ne populistinių politikų, ta tema galinčių kažką realaus pašnekėti/pažadėti (net 'jo Eminencija' ta tema ant bačkos nelipa, o tai jau rimta smile.gif ). Kol EU nesustyguos dujų importo ir tiekimo kanalų, susitvarkydamos su dujų stygiumi, tol gyvensime kaip yra. Ką LT politikai gali padaryti - tai kažkaip įtakoti nordpool'o kainų skaičiavimo metodikų peržiūrėjimą, kad nebūtų tų nesamoningų valandinių pikų po 1,5-4 EUR/kwh. Bet ir tai nesu tikras, kad tai greitai padaroma.

Ok, yra dar vienas dalykas, ką _realiai_ gali LT politikai padaryti. Atidaryti energijos importą iš BY/RU krypčių. Gal EU sankcijos ir draustų tai daryti, bet padirbus Briuselyje gal kas ir išeitų. Bet ar tikrai labai nori mokėti tokią kainą esamoje situacijoje?

Dėl likusių pastabų tai nežinau net ką ir sakyti. Aukštos energijos kainos realiai šiuo metu naudingos tik energijos gamintojams, gaunantiems dideles pajamas. Ypač, jei ta energija gaminama ne iš iškasamų resursų (kurių kaina sukilusi ir visokie CO2 taršos leidimai subrangę) - atominės, saulės, vėjo ir hidro energijų. Visiems kitiems tai tik papildomi gamybos, transporto, paslaugų ir t.t. kaštai, brangstančios prekės, infliacija ir t.t. - t.y. politine prasme vieni minusai.


Vis tik, panašu, kad nenusako pilno vaizdo. Pirmiausiai politikai ne tik gali kažką padaryti, bet ir daro. Ir ne tik Lietuvos politikai, bet ir Estijos, Vokietijos ir kitų šalių ir kas svarbiausiai jie gali net labai stipriai įtakoti ateities kainas savo sprendimais. Vienas iš tokių sprendimų yra atsijungimas nuo NordPoolo. Vat dar vienas teiginys, kad Lietuva to negali padaryti, nes nepajėgia tiek elektros pagaminti. Bet tai kad paimam Litgrido duomenis, tai kad Lietuvos elektrinių pajėgumai gerokai didesni, nei yra mūsų poreikis. Na gal žiemą poreikis didesnis, bet trūkstamą elektros energijos kiekį galima įsigyti ne tik per biržą, bet ir sudarant tiesiogines sutartis su gamintojais, taip kad atsijungimo nuo NordPoolo varianto visai nenuvertinčiau, kaip absurdiško.

Tikiu kad situacija ne beviltiška, ne be išeities, ir kad politikai gali šį tą padaryti. Vis tik, norėtūsi žinoti daugiau variantų ir tų variantų galimų pasekmių, kad žinoti, kurių politikų ar kitų visuomenės atstovų prastuminėjamas idėjas reikėtų palaikyti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 rugsėjo 2022 - 16:33
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 15:48)
Teisingai. Turiu saulės elektrinę, tai šiai akimirkai, man elektros kainos iki lemputės. Vis tik, saulės elektrinės dydį ribojo mano stogo plotas, tad turiu per mažo galingumo ir sezono pabaigoje ateis laikas, kai man reikės elektros dasipirkti, todėl matant tendencijas mane ima nervas.

Kiek per metus sudegini elektros? Kokios galios elektrinė, kiek pagamins? Skirtumą turėsi pirkti biržos kainomis ir mokėti kas valandą besikeičiančiomis kainomis? Gali būti geram minuse net ir su SE.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 11, 17:25)
Kiek per metus sudegini elektros? Kokios galios elektrinė, kiek pagamins? Skirtumą turėsi pirkti biržos kainomis ir mokėti kas valandą besikeičiančiomis kainomis? Gali būti geram minuse net ir su SE.


Kai atėjo I elektros tiekėjo pasirinkimo etapas, per vienų metų laikotarpį buvau suvartojęs apie 8000kWh. Elektrinė pas mane 6,75kW, bet kadangi kampas ir orientacija leis turėti tik apie 90% našumą, tikiuosi pagaminti apie 6000 kWh. Taip kad trūkti turėtų. Dabar suvartoju mažiau, bet abejoju kad sutilpsiu į 6000 kWh ribą.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:46)
Kai atėjo I elektros tiekėjo pasirinkimo etapas, per vienų metų laikotarpį buvau suvartojęs apie 8000kWh. Elektrinė pas mane 6,75kW, bet kadangi kampas ir orientacija leis turėti tik apie 90% našumą, tikiuosi pagaminti apie 6000 kWh. Taip kad trūkti turėtų. Dabar suvartoju mažiau, bet abejoju kad sutilpsiu į 6000 kWh ribą.

Tai pagal pesimistinį scenarijų gali pritrūkti 2000 kWh ir už jas teks mokėti biržos kaina? Ar gaminantiems vartotojams trūkstamas elektros kiekis perkamas tik pagal biržos kainą ar yra kažkoks fiksuotas planas? Kokia dabar maždaug biržos kaina?
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 11, 17:53)
Tai pagal pesimistinį scenarijų gali pritrūkti 2000 kWh ir už jas teks mokėti biržos kaina? Ar gaminantiems vartotojams trūkstamas elektros kiekis perkamas tik pagal biržos kainą ar yra kažkoks fiksuotas planas? Kokia dabar maždaug biržos kaina?


Kokią sutartį pasirašysi su tiekėju, pagal tą planą ir mokėsi, pas mane birža. Na 2000Wh manau nereikės, bet iki 1000Wh galiu pritrūkti. Dabar net kompą nusipirkau su CPU N5100, vartoja iki 20W, sakau taupysiu, gal ne baisiai pritrūksiu smile.gif. Vis tik, vertinant kainų tendencijas būtų gerai, kad kas nors ką nors padarytų, kad kainos bent jau toliau nekiltų, o žiemą kainų kilimo tikimybė labai didelė.

Kokia biržos kaina neseku. Pasižiūrėk Nord Poole plius prie tos kainos pridėk PVM ir dar ~ 0,09€ (planas laisvas).
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 10:16)
Dar dėl elektros kainos.

Teigiama, kad mes negalim atsijungti nuo NordPool, nes pagaminam mažiau nei suvartojam.

nuėjau į Litgrid svetainę.

ten nurodyta, jog Lietuvoje yra:
Vilniaus termofikacinė 3 elektrinė, Įrengtoji galia: 360 MW
Lietuvos elektrinė (Elektrėnų) Įrengtoji galia: 1045 MW
Kauno hidroelektrinė Įrengtoji galia: 101 MW (o kur visų kitų mažesnių hidroelektrinių galia?)
Kauno termofikacijos elektrinė Įrengtoji galia: 110 MW

Viso, nuolatos elektros energiją galinčių gaminti elektrinių bendra įrengtoji galia (kuri nurodyta Litgrin svetainėje, bet kuri realiai yra didesnė, nes nevertinamos kitos hidroelektrinės) - 1,616 MW

Dar yra
Vėjo elektrinės Įrengtoji galia: 509 MW
taipogi Lietuvoje jau įrengta labai didelis saulės elektrinių galingumas - virš 2000MW.

Kurių elektros gamyba nėra pastovi,

bet turint
Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę Įrengtoji galia: 900 MW

ir sugebant pakankamai neblogai prognozuoti suvartojimą, ką mūsų specialistai daro labai kokybiškai, galima puikiausiai apsisaugoti nuo didesnio suvartojimo pikų.

Maksimali šios dienos suvartojimo galia vos virš 1200 MW (pagal tą pačią Litgrid svetainę), o mūsų elektrinės stovi be darbo nes maksimalus galingumas, kuriuo Lietuvoje buvo gaminta - mažiau nei 500 MW. Man toks vaizdas susidaro, kad nedirba nei viena Lietuvos termofikacinė  elektrinė, nes sudėjus visas hidroelektrines (iš kurių Litgridas rodo tik pačią didžiausią), visas saulės ir vėjo elektrines kaip tik ir turėtų gautis panašus maksimalus momentinis dydis.

Tie kas supranta, paaiškinkit man, kas čia darosi?

Jei su labiausiai neekonomišku elektros gamybos prietaisu - elektros generatoriumi, pagamintos elektros kaina yra panaši ar net mažesnė, nei kaip teigiama "perkama per NordPool biržą", esu įsitikinęs, jog pagamintos Lietuvos termofikacinėse elektrinėse kaina bus ženkliai mažesnė.

Ir dar, Elektros energiją pirkti iš Švedijos, Latvijos ar Lenkijos juk galima ne tik pagal biržos kainą, bet ir pagal sutartinę.


Čia turbūt tų alternatyvios žiniasklaidos ekspertų propaguojama mintis, kad Nordpoolas yra blogis ir visų aukštų kainų šaltinis? smile.gif

Žiūrėk, pora kontrminčių:

1. Kai per Nordpoolą 10 metų pirkom elektrą pigiau, nei būtų kainavę patiems gamintis, ta buvo visiškai nepateisinamai bloga patirtis ir verslas į minusą? Kai pirmojo karantino metu elektra iš tos pačios Vokietijos vėjo elektrinių pas mus ėjo už kelis ct/kwh (ar apskritai už neigiamą kainą), tai buvo blogai ir nepateisinama?

2. Sakai, deginam dujas ir 'gaminam sau pigiau'. Pasidarom pratimą - paimam dujų kainas (jos matuojamos suprantamais EUR/MWH), pažiūrim Elektrėnų elektrinės blokų NVK (yra elektrinės puslapyje skaičiai), primetam termofikacinių elektrinių elektros gamybos NVK (ten, beje, elektros gamyba yra tik šalutinis 'produktas' prie šilumos į miestą) ir pabandom suskaičiuoti elektros kainos savikainą. Tada dar pridedam CO2 taršos leidimų kainą ir pačių tų elektrinių kapitalinių investicijų nusidėvėjimą (jei išleidi daiktui x mln. EUR, tai tie x mln. turi grįžti, kitaip einam Venesuelos keliu). Ir tada palyginam gautą kainą su elektros kaina tame pačiame Nordpoole.

Pratimą galima atlikti su istoriniais, tarkim, ikipandeminių 2019'tų duomenimis. Čia pagal istorinius grafikus primetu, kad dujos EU tada kainavo apie 20 EUR/MWH, vidutinė Nordpool'o 2019tų elektros kaina pas mus - ~46 EUR/MWH.

3. Elektrėnai turi tris agregatus, moderniausias šiuo metu ar ne 455 MW galios. Jei jau atsijunginėjame nuo Nordpoolo, reiškia kuriame ten viską. Tik va bėda, agregatas tai technika, kuri genda, o kai sugenda tokio lygio daiktas, jo remonto terminas paprastai būna mėnesiai. Tai atsijungus nuo nordpool'o (o jei nesi jo dalis - kaip tos elektros iš aplinkui nusipirkti?) prie generacijos pajėgumų sąrašo reiktų pridėti elektros tiekimo vartotojams grafiką, kada kam bus atjunginėjama elektra, kai kokia avarija Elektrėnuose atsitinka... Jei pastebėsi iš to pačio Elektrėnų puslapio - Elektrėnų du iš trijų blokų yra laikomi 'tretiniu rezervu', tai yra jungiami tik avarinio lygio situacijų metu, kad tik vartotojams elektra nenutrūktų...


Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:13)
turėjai omenyje šį video (nuo 26:58 min) ? Tuomet Litgridas atkrenta. Taip jis prisideda prie didesnių kainų, bet Verteris teisingai pastebėjo:
Su tokiais elektros energijos kiekiais, Litgrido milijoninis pelnas sudaro cento dalis vienos kiloatvalandės kainai.

Vis tik, nors Verteris ir neblogai nusimano šioje srityje, bet pirmiausiai man užkliuvo šis jo parašytas teiginys:
iš ko aš susidariau nuomonę, kad žmogus palaiko šios dienos valdančiuosius neigiamai vertina visus pasisakančius priešingai ir užmerkia akis į valdančiųjų daromas klaidas, tad nieko keisto kad šį tą ir praleidžia. Tai kad politikai liečia šią temą, tai ne populiarumo taškų rinkimo reikalas (ko aišku pilnai eliminuoti taipogi nereikėtų) bet po Rusijos agresijos turbūt pats aktualiausias klausimas reikalaujantis veiksmų šiai dienai ir nieko neveikti negali niekas, kas turi bent mažiausią galimybę ką nors pakeisti. Todėl nors Verterio teiginiai ir pakankamai įtikinami:
Vis tik, panašu, kad nenusako pilno vaizdo. Pirmiausiai politikai ne tik gali kažką padaryti, bet ir daro. Ir ne tik Lietuvos politikai, bet ir Estijos, Vokietijos ir kitų šalių ir kas svarbiausiai jie gali net labai stipriai įtakoti ateities kainas savo sprendimais. Vienas iš tokių sprendimų yra atsijungimas nuo NordPoolo. Vat dar vienas teiginys, kad Lietuva to negali padaryti, nes nepajėgia tiek elektros pagaminti. Bet tai kad paimam Litgrido duomenis, tai kad Lietuvos elektrinių pajėgumai gerokai didesni, nei yra mūsų poreikis. Na gal žiemą poreikis didesnis, bet trūkstamą elektros energijos kiekį galima įsigyti ne tik per biržą, bet ir sudarant tiesiogines sutartis su gamintojais, taip kad atsijungimo nuo NordPoolo varianto visai nenuvertinčiau, kaip absurdiško.

Tikiu kad situacija ne beviltiška, ne be išeities, ir kad politikai gali šį tą padaryti. Vis tik, norėtūsi žinoti daugiau variantų ir tų variantų galimų pasekmių, kad žinoti, kurių politikų ar kitų visuomenės atstovų prastuminėjamas idėjas reikėtų palaikyti.


Kiek garbės smile.gif Ne, aš nesusijęs su energetika (pagal išsilavinimą fizikas, pagal profesiją ITšnikas), tiesiog senas plikas ir stebuklais (lengvais sprendimais, sidabrinėmis kulkomis ar uosiniais kuoliukais, staigiai išsprendžiančiais visas problemas) netikiu.

Kaip aš matau situaciją - biržinis kainos nustatymo mechanizmas normaliai veikė iki praėjusių metų, nes rinka buvo nusistovėjusi, energijos resursų kaina stabili. Veikė ir tos nordpoolo taisyklės, jei pikai ir buvo, tai niekam neįdomūs. Po to vienas sociopatas iš rytų nusprendė patapti Petru II ir pradėjo savo rinkos masažus, nes dėl durnumo, patogumo ar tiesiog korupcijos EU atsisėdo ant 'pigių dujų iš patikimo tiekėjo iš rytų' adatos. Ir staiga paaiškėjo, kad tos taisyklės, normaliai veikusios N metų, naujoje realybėje jau netinkamos. Ne alternatyvioje žiniasklaidoje yra informacijos, kaip/kas/ką bandoma keisti, tik kol EU mąstu (28 šalys vis tik) bus susitarta, užtrunka. Ir paskaičius ne alternatyvius šaltinius (Nordpool'o duomenis, FT, Economist, Reuters ir t.t.) netgi galima suprasti, kodėl rugpjūtį ta elektra taip buvo užkilusi (o dabar kiek nukritusi).

Tai jei aktualu ta elektros kaina sausį-vasarį - pabūsiu orakulu ir pabandysiu prognozuoti, kaip man dabar atrodo. Manau, kad ji galutiniam privačiam vartotojui kainuos ne daugiau 30-40 ct/kwh, optimistiniu variantu iki 30 ct/kwh. Čia jau po visų subsidijų ir kompensacijų.

Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:46)
Kai atėjo I elektros tiekėjo pasirinkimo etapas, per vienų metų laikotarpį buvau suvartojęs apie 8000kWh. Elektrinė pas mane 6,75kW, bet kadangi kampas ir orientacija leis turėti tik apie 90% našumą, tikiuosi pagaminti apie 6000 kWh. Taip kad trūkti turėtų. Dabar suvartoju mažiau, bet abejoju kad sutilpsiu į 6000 kWh ribą.


Čia šiaip ne apie tiekėjus, bet 8000 kwh metams atrodo žiauriai daug. Pas mane šildomo ploto daugiau (185 kv.m.), ŠS oras-vanduo (o ne geo), kelios fėjos, gebančios nuleisti 17-18 m3 vandens (pusė iš jo karšto), bet ir tai daugiau 7200 kwh negebėjau išspausti. 8000 kwh pasieksiu tik šiemet, kai jau pasileidau elektrinę, parsitįsiau iš darbo seną nurašytą serverį pasižaidimams (tarkim, ITšniko užgaida smile.gif ) - ~65-70W pastovių sąnaudų prisidėjo. Bet kai elektrinė, panašu, sugeneruos apie 11000 kwh, tai perkentėsiu.

Kitaip sakant, ar bandei analizuoti kas namie ką suvartoja? Pas mane miesto vanduo/kanalizacija, tai negi vandens siurblys ir orapūtė tiek privaro?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 16:13)
iš ko aš susidariau nuomonę, kad žmogus palaiko šios dienos valdančiuosius neigiamai vertina visus pasisakančius priešingai ir užmerkia akis į valdančiųjų daromas klaidas, tad nieko keisto kad šį tą ir praleidžia. Tai kad politikai liečia šią temą, tai ne populiarumo taškų rinkimo reikalas (ko aišku pilnai eliminuoti taipogi nereikėtų) bet po Rusijos agresijos turbūt pats aktualiausias klausimas reikalaujantis veiksmų šiai dienai ir nieko neveikti negali niekas, kas turi bent mažiausią galimybę ką nors pakeisti.


P.S. O dėl šito tai prašauta. Deja, jei vertinti dabartinius valdančiuosius, tai mano nuomone jie didžiąja dauguma beviltiški durniai. Na, ok, gal ne durniai, bet tokie tynageriai naivuoliai avantiūristai, matantys tik vieną ėjimą į priekį ir nevertinantys tolimesnių savo veiksmų padarinių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Verteris: 12 rugsėjo 2022 - 10:49
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 18:45)
Kokią sutartį pasirašysi su tiekėju, pagal tą planą ir mokėsi, pas mane birža. Na 2000Wh manau nereikės, bet iki 1000Wh galiu pritrūkti. Dabar net kompą nusipirkau su CPU N5100, vartoja iki 20W, sakau taupysiu, gal ne baisiai pritrūksiu smile.gif. Vis tik, vertinant kainų tendencijas būtų gerai, kad kas nors ką nors padarytų, kad kainos bent jau toliau nekiltų, o žiemą kainų kilimo tikimybė labai didelė.

Kokia biržos kaina neseku. Pasižiūrėk Nord Poole plius prie tos kainos pridėk PVM ir dar ~ 0,09€ (planas laisvas).

Suprantu tavo nusivylimą. Esi gaminantis vartotojas, bet pagaminto kiekio neužtenka, todėl už trūkstamą maždaug 1000 kWh turėsi sumokėti biržos kaina. Tai gali ir kokie 500 eurų išeiti. Aš nesu gaminantis vartotojas, sudeginu apie 4000-4300 kWh ir su geru fiksuotu planu per metus sumokėsiu apie 1200 eurų. Tokiu atveju nuosava elektrinė atrodo kaip absurdas.

Aš visą laiką kartojau ir kartosiu - pirmas ir esminis momentas yra taupumas arba kitaip sakant, mažas suvartojimas. Nežinau, kur tiek naudoji, bet 8000 kWh per metus yra labai riebu. Reikia peržiūrėti vartojimo įpročius, buitinę techniką, kitus prietaisus. Sumažinus vartojimą, gali pasigaminti iki 6000 kWh. Štai ir atsakymas - optimizuoti suvartojimą.

peržiūrėjau savo suvartojimą ir jį vis dar stebiu. Dideli elektros vartotojai mano name liko du - orapūtė ir iš dalies karšto vandens recirkuliacija. Anksčiau turėjau 30-40 W orapūtę, dabar 50-60 W įsiūlė. Kažką su ją reikės daryti. Dar karšto vandens recirkuliaciją galvoju išjungti ir namuose žemesnę temperatūrą palaikyti.

O kai optimizuosi suvartojimą, 6000 kWh pasirodys tikrai ne taip ir mažai. Beje, rugsėjo 30 d. bus lygiai metai kaip stebiu elektros suvartojimą. Tai metinis bus apie 4300 kWh. Apie 300 kWh prisuko balos siurbimas, tai realiai nėra mano elektros sąnaudos. Taigi metinės bus apie 4000 kWh, bet realiai gal ir dar šiek tiek mažesnės, nes, pvz., gruodį visu tamsiu paros metu deginau lauko apšvietimą - 5 W lemputės, o jų lauke net 15. Dabar veikia tik su judesiu davikliu ir tik 9 vnt.

Pasigaminti lengviausiai, bet mes tikrai švaistome energijos resursus su bereikalingu važinėjimu, bereikalingu šviesos neišjungimu, išėjus iš patalpos trumpam ir palikus įjungtą elektrą, ar kraudami telefoną, kai kažkas paskambina, o telefoną atsijungi pasikalbėti, o pakrovėjas toliau "krauna". Aš tai netaikau grynai tau. Aš tik labai daug matau tokių švaistymų. Pvz., liepą Pilaitės Norfoje mačiau kaip virš taromato lauke degė šviesa... dienos metu. Pilna tokio energijos švaistymo aplinkui.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 12 rugsėjo 2022 - 11:22
QUOTE(Verteris @ 2022 09 12, 11:20)
Čia turbūt tų alternatyvios žiniasklaidos ekspertų propaguojama mintis, kad Nordpoolas yra blogis ir visų aukštų kainų šaltinis? smile.gif


Dažna situacija kai viena pusė būna suinteresuota net ir materialiai prastuminėti kokią nors idėją, tai apie kitas, gal net ir geresnes būna linkę nutylėti. Nori sužinoti daugiau, neapsiribok vienu šaltiniu skelbiančiu vieną tiesą apie šviesų rytojų.

QUOTE
1. Kai per Nordpoolą 10 metų pirkom elektrą pigiau...


Net žmonės būna keičiasi, gyveno su viena žmona, viskas buvo gerai, bet po kiek laiko išsiskiria ir gyvena su kita. Įmonėse pakeisti veiklos kryptį dar paprasčiau, užtenka pasikeisti vadovui, ir jei pirmas vadovas buvo altruistas, o naujas, egoistas, permainos įmonės veikloje bus kardinalios. Taip kad man visai neįdomu, kaip ji su savo veikla tvarkėsi prieš 100 metų, prieš 10 metų ar net prieš metus. Man įdomu, kaip šį įmonė veikia konkrečiai šiuo momentu, ir tai ką šiuo momentu matau, manęs netenkina.

QUOTE
2. Tada dar pridedam ... pačių tų elektrinių kapitalinių investicijų nusidėvėjimą


Vat čia tai superinis argumentas smile.gif. kaip sakant išleidom milijonus pastatymui, bet išmesim moraliai pasenus įrangai taip ir nepanaudoję. Taip mes labai taupūs, tausojam daiktus jais nesinaudojam smile.gif.

QUOTE
Ir tada palyginam gautą kainą su elektros kaina tame pačiame Nordpoole.


Panašu kad jau pats esi paskaičiavęs, tai pateik skaičius, kam kartoti tuos pat skaičiavimus ir kitiems. Aš vat paėmiau eilinio benzininio generatoriaus charakteristikas ir viešai čia paskaičiavau, na ir ką, kaina ne prastensė nei NordPoolo. Baisiai įdomu, kaip suskaičiuosi elektrinių rezultatą, kad jis būtų prastesnis dar ir už generatoriaus?

QUOTE
Pratimą galima atlikti su istoriniais, tarkim, ikipandeminių 2019'tų duomenimis.


Ir vėl tu prie istorijos. Ankščiau tokių situacijų nebuvo, kad dėl to kad NordPoolas neleido parduoti pigesnės Lietuvos elektrinėse pagamintos elektros, elektros kaina spekuliuojant išaugo iki nustyto maksimomo. Akivaizdu, kad konkrečiai dabar NordPool`o veiklos algoritmai nepritaikyti šiuometiniai situacijai, apie ką beje ir kalba dauguma daug rimtesnių kitų šalių politikų, nei tie lietuvaičiai, kuriuos dabar bandai užtarti.

Kol NordPoolas nesutvarko darbo algoritmų, jis yra didelis blogis šiuolaikinės situacijos akivaizdoje. Beje ir tie valdantieji, kuriuos dabar bandai ginti, tie patys aiškina kaip kreipėsi į NordPoolo administracija prašydami pakoreguoti darbo algoritmus, bet taip ir liko neišgirsti. Tai gal ne maldauti reikia, kad ir toliau mūsų neapiplėšinėtų, o imtis rimtų veiksmų.


QUOTE
Jei jau atsijunginėjame nuo Nordpoolo


O tai be NordPoolo nėra galimybės niekur kitur elektros energijos įsigyti? Net tiesiai iš Švedijos? Net tiesiai iš Lenkijos? Net tiesiai iš Latvijos? Tu automobilį irgi tik biržoje perki? Sutartinių sandorių šiais laikais niekas neatlieka?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 rugsėjo 2022 - 12:38