Įkraunama...
Įkraunama...

Elektros tiekėjo pasirinkimas

QUOTE(Verteris @ 2022 09 12, 12:00)
Ne, aš nesusijęs su energetika

Gal ir nelabai gražiai, atsiprašau už tai, bandžiau tamstą išprovokuoti prisipažinti kurią politinę jėgą palaikot. Šiai akimirkai, vertinant konkretų klausimą, daug svarbiau, ne kuo tamsta užsiimat, o kokios politinės pažiūros.

QUOTE
Kaip aš matau situaciją - biržinis kainos nustatymo mechanizmas normaliai veikė iki praėjusių metų, nes rinka buvo nusistovėjusi, energijos resursų kaina stabili. Veikė ir tos nordpoolo taisyklės, jei pikai ir buvo, tai niekam neįdomūs. Po to


Tai dar karta kartoju. Taip, kas buvo ankščiau niekam neįdomu, nes tomis situacijomis tai veikė gerai. Bėdos prasidėjo dabar, kai šis mechanizmas yra ne savo vėžiose, kuris absoliučiai nepritaikytas susiklosčiusioms dabartinėms sąlygoms, ir toks jausmas, kad ne padeda laužą gesinti, bet dar ir glėbį malkų įmeta. Ir kas man labiausiai kliūna, kad nereaguoja į pastabas (mūsų šalies valdininkų), kad elgiasi negerai.

QUOTE
Ir paskaičius ne alternatyvius šaltinius netgi galima suprasti


Gyventum Rusijoje tai lygiai taip pat galėčiau pasakyti, kad paskaičius ne alternatyvius šaltinius suprastum, kaip "ukrainiečiai norėjo užpulti Rusiją".

Sėkmės toliau skaitant "tik vieną tiesą" smile.gif. Teismai priimdami sprendimą, paprastai išklauso abi puses, o tamsta matau pasirinko vieną pusę kurios klausyti ;). Teisingai, aš ir žinių apie karą Ukrainoje klausau tik iš vienos - Ukrainos pusės. Nenoriu savęs apkrauti, todėl suvokiu, kad esu paveiktas ukrainietiškos propagandos. Nieko nepadarysi, toks mano pasirinkimas. Beje, todėl labai svarbu buvo sužinoti, kad tamsta irgi tik vienos pusės klausot, nieko keisto, kad nematot alternatyvų. Gal net ir matot, bet akivaizdu, kad ignoruojat (nes klausomo vieno šaltinio propaganda jus taip "užprogramavo"), kaip ir aš ignoruoju Rusišką karo Ukrainoje interpretavimo versiją.

QUOTE
Čia šiaip ne apie tiekėjus, bet 8000 kwh metams atrodo žiauriai daug.


Ten buvo vienerių metų eksperimentas, truputį buvau pasistengęs su elektros energijos "įsisavinimu" smile.gif . Aš pats ne IT`išnikas, bet šiuo momentu mano namie nuolatos veikia 2 serveriukai. Du kompai su Linuksu, vienas RPi, kitas su intelio CPU. Taipogi 3 maršrutizatoriai ir 3 svičai, taip kad IT sferos nuolatinių elektros ėdikų taipogi turiu smile.gif. Dabar jau kaip ir sumažinęs šiek tiek savo elektros ūkį, bet kai naktį išjungęs visą išjungiamą įrangą pasižiūriu koks tuometinis suvartojimas paprastai pamatau ne mažiau kaip 200W. Taip kad dar yra ko ieškoti. Neseniai ieškojau, kas dar gali nuolatos vartoti, tai be TV kuris "sleep mode" vartoja apie 6W, monitorius - apie 11W, rekupas apie 30W, dar pagalvojau, kad po ranka neturėjau silpnesnio, tai pajungiau 200W maitinimo šaltinį, kuris nuolat veikia maitindamas LED apšvietimo valdymo elektroniką, tai ten bus nemažos sąnaudos be reikalo, reikės mažesnio galingumo maitblokį statyti. Yra ir daugiau, visokių niekučių, tokių kaip vandens siurblio inverteris miego režime 3,5W, kanalizacijos orapūtė, kaitlentė, indaplovė, šaldytuvas... Na dar reikės paieškoti būdų, kaip patogiai sumažinti elektros sąnaudas, nes pav. TV ar kitų elektrinių prietaisų iš tinklo tikrai neištraukinėsiu. Pasikartosiu ir dėl kompo. Iki šiol naudoto elektros sąnaudos buvo ~70W-220W, dabar nusipirkau miniPC su intel N5100 CPU, kurio TDP -6W, tai visas PC vartoja 7W-22W ir jokio ūžimo smile.gif. Kaifuoju į elektros sąnaudas žiūrėdamas smile.gif. Beje, CPU galia panaši, kaip mano senojo kompo, naršyt internetą per akis, 4K rodo be strigimų smile.gif (nors nežiūriu nes per lėtas internetas).


QUOTE
negi vandens siurblys ir orapūtė tiek privaro?


tikrai ne tik smile.gif.
siurblys, tai laistymų nemažai vasarą būna
01. 9 kWh
02. 10 kWh
03. 10 kWh
04. 15 kWh
05. 18 kWh
06. 24 kWh
07. 17 kWh
08. 7 kWh

bet jo, nedaug. Kanalizacijos orapūtė 60W pusę laiko, tai ~21,6 kWh per mėn. palyginimui

Rekupas
01. 19 kWh
02. 20 kWh
03. 21 kWh
04. 24 kWh
05. 20 kWh
06. 17 kWh
07. 18 kWh
08. 8 kWh
Atsakyti
kodel būtinai biržos? Pasirenki siūlomą planą pvz. po 0,25eur, ir naudoji.
Rugpjūty birža paskaičiavo po 0,67 - kosmosas. Teko tept slides....

QUOTE(Mindaugas7 @ 2022 09 12, 11:13)
todėl už trūkstamą maždaug 1000 kWh turėsi sumokėti biržos kaina. Tai gali ir kokie 500 eurų išeiti. Aš nesu gaminantis vartotojas, sudeginu apie 4000-4300 kWh ir su geru fiksuotu planu per metus sumokėsiu apie 1200 eurų. Tokiu atveju nuosava elektrinė atrodo kaip absurdas.





Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 12, 12:37)
Dažna situacija kai viena pusė būna suinteresuota net ir materialiai prastuminėti kokią nors idėją, tai apie kitas, gal net ir geresnes būna linkę nutylėti. Nori sužinoti daugiau, neapsiribok vienu šaltiniu skelbiančiu vieną tiesą apie šviesų rytojų.
Net žmonės būna keičiasi, gyveno su viena žmona, viskas buvo gerai, bet po kiek laiko išsiskiria ir gyvena su kita. Įmonėse pakeisti veiklos kryptį dar paprasčiau, užtenka pasikeisti vadovui, ir jei pirmas vadovas buvo altruistas, o naujas, egoistas, permainos įmonės veikloje bus kardinalios. Taip kad man visai neįdomu, kaip ji su savo veikla tvarkėsi prieš 100 metų, prieš 10 metų ar net prieš metus. Man įdomu, kaip šį įmonė veikia konkrečiai šiuo momentu, ir tai ką šiuo momentu matau, manęs netenkina.
Vat čia tai superinis argumentas smile.gif. kaip sakant išleidom milijonus pastatymui, bet išmesim moraliai pasenus įrangai taip ir nepanaudoję. Taip mes labai taupūs, tausojam daiktus jais nesinaudojam smile.gif.
Panašu kad jau pats esi paskaičiavęs, tai pateik skaičius, kam kartoti tuos pat skaičiavimus ir kitiems. Aš vat paėmiau eilinio benzininio generatoriaus charakteristikas ir viešai čia paskaičiavau, na ir ką, kaina ne prastensė nei NordPoolo. Baisiai įdomu, kaip suskaičiuosi elektrinių rezultatą, kad jis būtų prastesnis dar ir už generatoriaus?
Ir vėl tu prie istorijos. Ankščiau tokių situacijų nebuvo, kad dėl to kad NordPoolas neleido parduoti pigesnės Lietuvos elektrinėse pagamintos elektros, elektros kaina spekuliuojant išaugo iki nustyto maksimomo. Akivaizdu, kad konkrečiai dabar NordPool`o veiklos algoritmai nepritaikyti šiuometiniai situacijai, apie ką beje ir kalba dauguma daug rimtesnių kitų šalių politikų, nei tie lietuvaičiai, kuriuos dabar bandai užtarti.

Kol NordPoolas nesutvarko darbo algoritmų, jis yra didelis blogis šiuolaikinės situacijos akivaizdoje. Beje ir tie valdantieji, kuriuos dabar bandai ginti, tie patys aiškina kaip kreipėsi į NordPoolo administracija prašydami pakoreguoti darbo algoritmus, bet taip ir liko neišgirsti. Tai gal ne maldauti reikia, kad ir toliau mūsų neapiplėšinėtų, o imtis rimtų veiksmų.
O tai be NordPoolo nėra galimybės niekur kitur elektros energijos įsigyti? Net tiesiai iš Švedijos? Net tiesiai iš Lenkijos? Net tiesiai iš Latvijos? Tu automobilį irgi tik biržoje perki? Sutartinių sandorių šiais laikais niekas neatlieka?


Tingiu čia kvotinti pasakiniui, tai dėstau iš eilės.

Tamstos analogija apie šeimą man priminė labiau kitokią situaciją. Gyveno sau žmonės kartu metų metais, diedas nešė namo pinigus ir žmona buvo laiminga. Bet pasikeitė tas žmogus, gal darbas, stresas, užgėrė biškį mėnesį, o žmona vietoj to, kad padėt, paremt, pabandyti išspręst iškart, sorry, kad rusiškai - 'sud, razvod ir devičja familija' smile.gif T.y. kol diedas neša pinigus namo tai viskas ok, aš laiminga, o kai jau sušlubavo sveikata ar darbe bėdos - per bortą ir ieškoti naujo...

Apie Elektrėnų energijos savikainą. Kai dujų kaina 20 EUR/MWH, o naujausio bloko NVK max 59%, tai vien jo elektros savikaina būtų virš 33 EUR/MWH. Bet ta turbina tik 455MW, o reikia dar apie 1000MW galios iš kitų blokų pridėti, kurių NVK tesiekia 40% - ups, savikaina jau lipa prie 50 EUR/MWH. Ir su šia savikaina būtų generuojama didesnioji energijos dalis. Tada pridedam CO2 mokesčius, įrangos nusidėvėjimą ir pažiūrime į tuometinę nordpoolo kainą...

Apie energijos rinką jau nesiplėsiu. Gal rimtai, pažiūrėk/paskaityk pačio Nordpoolo energijos nustatymo algoritmus (jų puslapyje sudėta), energijos rinkos reguliavimus, tiek EU, tiek vietinius, gal suprasi, kad husariškais metodais čia neįmanoma. Tam, kad suprasti kas ten yra, kodėl taip yra, kaip viskas veikia, reikia turbūt kokį mėnesį ar du skaitymams skirti...

O jei 'atsijungti nuo nordpoolo ir pirkti pigiau' - o tada gal galima būtų man paaiškinti, kodėl koks nors švedas, turintis energijos perteklių ir galintis parduoti už X EUR/MWH tą energiją per nordpoolą į Vokietiją, Daniją ar bele kur kitur, turėtų parduoti už Y EUR/MWH į Lietuvą, ir ta Y būtų mažiau už X? Vienintelis įmanomas mano suvokimu atvejis būtų ilgalaikės sutarties pasirašymas. Pvz., švedas pastato hidroelektrinę ir prisiima įsipareigojimą parduoti N GWH energijos kasmet į Lietuvą už Z EUR/MWH. Jis žino, kad hidroelektrinės statybai išleis tam tikrą sumą pinigų, o iš LT kasmet gaus tam tikrą aiškiai fiksuotą sumą pinigų, padengsiančių kažkokius finansinius/eksploatacinius ir t.t. kaštus. Tik va bijau, kad atsitikus tokiam atvejui kai ilgesnį laiką nordpoole nusistovės kaina, žemesnė nei ta Z EUR/MWH, į supermamas ateis kitas Mintas2 ir pradės bėdavotis, kaip čia mus apgavo, kaip plėšia pinigus, kodėl prisiėmė tokius įsipareigojimus tokiam ilgam laikui, kam tai naudinga ir t.t. verysad.gif

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 12, 13:56)
Ten buvo vienerių metų eksperimentas, truputį buvau pasistengęs su elektros energijos "įsisavinimu" smile.gif . Aš pats ne IT`išnikas, bet šiuo momentu mano namie nuolatos veikia 2 serveriukai. Du kompai su Linuksu, vienas RPi, kitas su intelio CPU. Taipogi 3 maršrutizatoriai ir 3 svičai, taip kad IT sferos nuolatinių elektros ėdikų taipogi turiu smile.gif. Dabar jau kaip ir sumažinęs šiek tiek savo elektros ūkį, bet kai naktį išjungęs visą išjungiamą įrangą pasižiūriu koks tuometinis suvartojimas paprastai pamatau ne mažiau kaip 200W. Taip kad dar yra ko ieškoti. Neseniai ieškojau, kas dar gali nuolatos vartoti, tai be TV kuris "sleep mode" vartoja apie 6W, monitorius - apie 11W, rekupas apie 30W, dar pagalvojau, kad po ranka neturėjau silpnesnio, tai pajungiau 200W maitinimo šaltinį, kuris nuolat veikia maitindamas LED apšvietimo valdymo elektroniką, tai ten bus nemažos sąnaudos be reikalo, reikės mažesnio galingumo maitblokį statyti. Yra ir daugiau, visokių niekučių, tokių kaip vandens siurblio inverteris miego režime 3,5W, kanalizacijos orapūtė, kaitlentė, indaplovė, šaldytuvas... Na dar reikės paieškoti būdų, kaip patogiai sumažinti elektros sąnaudas, nes pav. TV ar kitų elektrinių prietaisų iš tinklo tikrai neištraukinėsiu. Pasikartosiu ir dėl kompo. Iki šiol naudoto elektros sąnaudos buvo ~70W-220W, dabar nusipirkau miniPC su intel N5100 CPU, kurio TDP -6W, tai visas PC vartoja 7W-22W ir jokio ūžimo smile.gif. Kaifuoju į elektros sąnaudas žiūrėdamas smile.gif. Beje, CPU galia panaši, kaip mano senojo kompo, naršyt internetą per akis, 4K rodo be strigimų smile.gif (nors nežiūriu nes per lėtas internetas).
tikrai ne tik smile.gif.
siurblys, tai laistymų nemažai vasarą būna
01.  9  kWh
02.  10 kWh
03.  10 kWh
04.  15 kWh
05.  18 kWh
06.  24 kWh
07.  17 kWh
08.  7  kWh 

bet jo, nedaug. Kanalizacijos orapūtė 60W pusę laiko, tai ~21,6 kWh per mėn. palyginimui

Rekupas
01. 19 kWh
02. 20 kWh
03. 21 kWh
04. 24 kWh
05. 20 kWh
06. 17 kWh
07. 18 kWh
08. 8 kWh


Aš tiek nuodugniai nematuoju... Prie inverterio pajungiau smartmeterį, tai matau bendras sąnaudas per fazes, kažkiek identifikavau/prabalansavau pafaziui suvartojimą ir tiek. Naktį sąnaudos vidutiniškai eina apie 180-220W (svyravimas dėl šaldytuvo įsijungimų), pastoviai įjungta IT įranga valgo apie 80-90W (serveris, du switchai, nes portų pritrūko, bevielio AP, mobilaus interneto routeris), o likę - rekuperatorius, šaldytuvas, signalizacija, el. gyvatukų taimeriai, ŠS ir kiti elektros prietaisai budėjimo režime. Bet vis tiek - visa tai overall suvalgo apie 0,2x365x24 = ~1750 KWH per metus. Vis tiek nesuprantu, kaip/kur sugebi sudeginti daugiau...


Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2022 09 12, 11:20)
Čia turbūt tų alternatyvios žiniasklaidos ekspertų propaguojama mintis, kad Nordpoolas yra blogis ir visų aukštų kainų šaltinis? smile.gif


Vokietija su elektros energijos kainų augimu kovos mažindama mokesčius“ „15min“

„Estijos politikai reikalauja skubiai pertvarkyti „Nord Pool“, grasina šalies pasitraukimu “ „15min“

„Estijai prabilus apie išstojimą iš „Nord Pool“, ekspertas paaiškina, ką apie šią elektros biržą reikia žinoti“ „LRT“

„Estija tiria galimus pažeidimus formuojant kainas elektros biržoje „Nord Pool“ “ „15min“

„Estijos parlamentarai pareiškė: reikėtų pasitraukti iš elektros biržos „Nord Pool““ „TV3“



Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2022 09 12, 15:35)
kodel būtinai biržos? Pasirenki siūlomą planą pvz. po 0,25eur, ir naudoji.


ne per seniausiai mačiau fiksuoto plano siūlymą, kai buvo siūloma užfiksuoti kainas virš 0,80€, keista matyti siūlymą fiksuoti po 0,25€. Čia su valstybės subsidijom? Bet subsidijos baigsis, o visą likusį laiką mokėsi fiksuotą didelę kainą.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2022 09 12, 18:31)
T.y. kol diedas neša pinigus namo tai viskas ok, aš laiminga, o kai jau sušlubavo sveikata ar darbe bėdos - per bortą ir ieškoti naujo...


Po to kai krizė, garantuoju, kad pirmiausiai būtų bandymai kažką padaryti, kad viskas grįžtų prie senų vagų ir tik tuomet, kai pasimato, jog situacija beviltiška, tik tuomet - viso gero. Realiai tikrai situacija labai panaši, ir mes kaip tik toje padėtyje, kai reikia ieškoti sprendimų gražinti viską į priimtiną padėtį. Išsiaiškinus, kad situacija baviltiška, aš visom keturiom už tai, kad reikėtų priimti atitinkamą sprendimą.


QUOTE
Apie Elektrėnų energijos savikainą ... tai vien jo elektros savikaina būtų virš 33 EUR/MWH. ... savikaina jau lipa prie 50 EUR/MWH.


Pala, pala, tai juk 0,03€- 0,05€ už kilovatvalandę, superinės kainos, nepamenu kada tokias mačiau.

QUOTE
Gal rimtai, pažiūrėk/paskaityk pačio Nordpoolo energijos nustatymo algoritmus


Nori atsikratyti visokių nepatenkintų, prirašyk taip, kad niekas nieko nesuprastų ir bus ramu smile.gif. Ne dėkui, manau, kad tarp nepatenkintų susidariusia padėtimi atsiras ir geriau šioje srityje susigaudančių. Svarbiausia kažką daryti, o nepalikti tekėtų savaja eiga, nes tuomet gali taip nutekėti, kad nebus jau ką ir taisyti.

QUOTE
Vienintelis įmanomas mano suvokimu atvejis būtų ilgalaikės sutarties pasirašymas.


Bingo. Ir tuomet Mintui2 bus galima paaiškinti faktais. Nors turint omeny istorinius faktus apie visokias „LEO“, „Independance“ nuomos kainas ir pan., nieko jam aiškinti ir nereikės, pas mus nepriimta knaisiotis istorijoje ;).

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2022 09 12, 19:25)
Pala, pala, tai juk 0,03€- 0,05€ už kilovatvalandę, superinės kainos, nepamenu kada tokias mačiau.


doh.gif

Skaičiuota 2019'tų kainomis, kai dujos ėjo po 20 EUR/MWH, Vidutinė nordpoolo kaina tuomet buvo ar ne 4,6 ct/kwh per mėn.

Šiandien dujų 'spot' kaina 192 EUR/MWH. Dar reikia primesti, kad iki Elektrėnų tas dujas kažkaip atitransportuoti reikia - t.y. elektrinei ta kaina didesnė. Tai to efektyviausio bloko savikaina vien tik už dujas minimum kokie 350 EUR/MWH. Plius dar kažkokie CO2 taršos mokesčiai, jau negooglinsiu kiek jie. Elektros kainas nordpoole šiandien palieku pasižiūrėti pačiam.

Kiek kainuotų gaminti elektrą termofikacinėse elektrinėse su 40% NVK (geriausiu atveju) irgi palieku susikaičiuoti pačiam (praeitame poste buvo skaičiavimai 2019'tų kainomis).

Ir kad jau taip suvisam sąmokslo teorijas patvirtinčiau ar paneigčiau - Litgrid'o puslapyje yra 'gamybos' informacija. Jei pažiūrėti šiluminių elektrinių gamybos istoriją, puikiai galima įžiūrėti, kada buvo jungiamas tas įžymusis Elektrėnų blokas. Rugsėjį jo jungti kol kas neapsimokėjo.
Atsakyti

Čia šiaip ne apie tiekėjus, bet 8000 kwh metams atrodo žiauriai daug. Pas mane šildomo ploto daugiau (185 kv.m.), ŠS oras-vanduo (o ne geo), kelios fėjos, gebančios nuleisti 17-18 m3 vandens (pusė iš jo karšto), bet ir tai daugiau 7200 kwh negebėjau išspausti. 8000 kwh pasieksiu tik šiemet, kai jau pasileidau elektrinę, parsitįsiau iš darbo seną nurašytą serverį pasižaidimams (tarkim, ITšniko užgaida smile.gif) - ~65-70W pastovių sąnaudų prisidėjo. Bet kai elektrinė, panašu, sugeneruos apie 11000 kwh, tai perkentėsiu.
 

 

Normalios cia tos sanaudos, daug priklauso kiek daznai maista ruosi, kiek daznai dziovykle su skalbykle sukasi ir t.t., pas kiekviena iprociai skirtingi kaip ir sanaudos. Vienam viduje +20C gerai, kitam ir +23C mazai ziema. Juolab darbas is namu tikrai sanaudas padidina. Palyginimui 2020 metu - 7711 kWh, 2021 metu - 8745 kWh  

Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2022 09 13, 12:38)
<blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Verteris" data-cid="72991097" data-time="1662973201">
<div>
<p>
Čia šiaip ne apie tiekėjus, bet 8000 kwh metams atrodo žiauriai daug. Pas mane šildomo ploto daugiau (185 kv.m.), ŠS oras-vanduo (o ne geo), kelios fėjos, gebančios nuleisti 17-18 m3 vandens (pusė iš jo karšto), bet ir tai daugiau 7200 kwh negebėjau išspausti. 8000 kwh pasieksiu tik šiemet, kai jau pasileidau elektrinę, parsitįsiau iš darbo seną nurašytą serverį pasižaidimams (tarkim, ITšniko užgaida vartotojo įkelta nuotrauka) - ~65-70W pastovių sąnaudų prisidėjo. Bet kai elektrinė, panašu, sugeneruos apie 11000 kwh, tai perkentėsiu.

 </p>
</div>
</blockquote>
<p> </p>
<p>Normalios cia tos sanaudos, daug priklauso kiek daznai maista ruosi, kiek daznai dziovykle su skalbykle sukasi ir t.t., pas kiekviena iprociai skirtingi kaip ir sanaudos. Vienam viduje +20C gerai, kitam ir +23C mazai ziema. Juolab darbas is namu tikrai sanaudas padidina. Palyginimui 2020 metu - 7711 kWh, 2021 metu - 8745 kWh  </p>


Na 2019-2020'tų žiemos nebuvo, sniego danga Vilniuje taip ir nesusidarė. Aš skaičiuoju nuo kovo 1 d. (nes gyventi 2019'tų vasario gale pradėjau), tai 2019-2020'tų sezonas teprisuko 6000 kwh, o 2020-2021'mų jau 7000 kwh. Aišku, prisidėjo ir darbas iš namų per pirmuosius karantinus.
Atsakyti

Na 2019-2020'tų žiemos nebuvo, sniego danga Vilniuje taip ir nesusidarė. Aš skaičiuoju nuo kovo 1 d. (nes gyventi 2019'tų vasario gale pradėjau), tai 2019-2020'tų sezonas teprisuko 6000 kwh, o 2020-2021'mų jau 7000 kwh. Aišku, prisidėjo ir darbas iš namų per pirmuosius karantinus.

ziemos nebuvo, bet buvo pakankamai saltu dienu. Tingiu po duombaze savo knistis :) Bet kaip sakau sanaudas itakoja ir iprociai, pas mus dziovykle su skalbianke turbut kiekviena diena sukasi :D

Atsakyti
Pasidalinsiu išgirsta įdomia nuomone.

Kokia gali būti elektros rinkos kaina biržoje, kai joje prekiauja monopolininkai?

Kai valstybės institucijos ("VERT" ar kitose valstybėse kitaip vadinamos institucijos) nustatydamos elektros pardavimo kainas neleido monopolininkams uždirbti, kainos buvo vienos - nepalankios monopolininkams ir labai palankios vartotojams. Monopolininkai akivaizdu norėjo nusimesti apynasrį ("VERT") todėl visais legaliais ir nelegaliais būdais galėjo siekti elektros rinkos "liberalizavimo", ar kitais žodžiais pasakius ("VERT") apynasrio pašalinimo.

Dabar laisvoje rinkoje prekiauja monopolininkai be jokio apynasrio. Čia taikytina ne tik Lietuvai, nes ne Lietuva buvo ta šalis, kuri prastūminėjo liberalizavimo idėją, bet akivaizdu, kad pamate "galimybes" ir jomis pasinaudojo.

Priminsiu dar mokyklos laikais ekonomikos vadovėlyje skaitytą pastabą, kad ne viską galima atiduoti į laisvos rinkos rankas, nes pavyzdžiui į nedidelį kaimą, su nedideliu gyventojų skaičiumi paleisti maršrutinį autobusą nepelninga, bet valstybė prisiimdama nuostolius pasiūs autobusus ir į tokius kaimus užtikrindama visuomenės interesą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 15 rugsėjo 2022 - 20:20
QUOTE(mintas @ 2022 09 11, 11:16)
taipogi Lietuvoje jau įrengta labai didelis saulės elektrinių galingumas - virš 2000MW.


Panašu, kad buvau suklaidintas. 2GW turbūt tik paraiškose, o žurnalistai eilinį kartą parašė apie tai, ko patys nesupranta ir nenori suprast, bet parašyti reikia.

Naujas straipsnis, nauji skaičiai:

Šiuo metu gyventojai turi įsirengę namuose 22 339 saulės elektrines, o 6 126 namų ūkiai elektrą gaminasi nutolusiuose parkuose. 1 539 saulės elektrines įsirengusios įmonės, o 637 juridiniai asmenys turi saulės elektrines parkuose.

Pastaruoju metu vidutiniškai per savaitę šalyje įrengiama per 350 saulės elektrinių, kurių vidutinis dydis yra 11 kW.

Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia jau siekia 323 MW. Energetikos ministerija planuoja, kad iki 2025 metų saulės elektrinių įrengtoji galia siektų 1 GW.


Papildyta:
Tiesa, dar vienas straipsnis aktualus gaminantiems vartotojams. Realiai nieko konkretaus, tik apie nepriklausomų tiekėjų norus, bet tie norai kažkada gali būti įgyvendinti.
Atsakyti