Na mes kartais megstam žemaičių vadinamą "šilkinę košę"
Reikia maždaug 1 stiklinės miežinių kruopų, kokių 3 vidutinio dydžio tarkuotų bulvių, druskos, vandens, lašinukų.
Miežines kruopas išvirti. Prieš baigiant joms virti, įberti druskos pagal skonį, tarkuotų bulvių ir nuolat maišant baigti virti. Lašinukus paspirginti ir užpilti košę.
Šilkinę košę žemaičiai valgo vakarienei, užgerdami rūgusiu pienu. O kartais, kad būtų sočiau darau rimtesnį padažą - spirginu lašinukus, idedu kartu pakepint svogūną, grietinės, miltų, druskytė, pipiriukai...
Papildyta:
O jei po šonu yra vyras mėgstantis retkaršiais pažvejot, tai tarkim iš koikios lydekaitės išeina visai skanūs žuvies kotletai.
Sumalama žuvies file (su oda ar be), dedama piene ar vandenyje mirkytos bandelės (jokiu būdu ne džiūvėsėlių, nes kotletai bus kieti), įmušamas kiaušinis (ar pora, priklauso nuo žuvies kiekio), dedama druskos ir prieskonių. Aš apvolioju džiūvėsėliais ir iškepu . Mama apvolioja miltais, iškepa ir dar truputėlį patroškina vandens+sviesto+pomidorų tyrės padaže.
QUOTE(Kozete @ 2006 06 22, 13:53)
Aš galiu parašyti pigų gėrimą kai taip karšta. Čia mano vyrelis išmąstė.
Virintą vandenį atsišaldau, įsipilu į stiklinę, įpjaustau citrinos greižnėlių pagal skonį ir dar ledukų įmetu. Citrinos sultis išspaudžiu stiklinėj ir viskas.
Kaip sakoma - "diošiva i sirdita".

Virintą vandenį atsišaldau, įsipilu į stiklinę, įpjaustau citrinos greižnėlių pagal skonį ir dar ledukų įmetu. Citrinos sultis išspaudžiu stiklinėj ir viskas.
Kaip sakoma - "diošiva i sirdita".

mes irgi taip geriam

o sveciuose geriau toki gerala


Mes tai labai pamegome trinta spinatu sriuba. Ja darau, kai jau visos atsargo buna issibaige. As nusiperku saldytu spinatu maiseli (jie ten tokiais kubeliais supresuoti), tai jo man uztenka kokiems 5-6 patiekalams. Na, jei kas turi darze svieziu spinatu, tai dar geriau. Tai va, tai sriubai reikia poros didesniu bulviu, kokie 3 kubeliai spinatu, svoguno galva, druskos, preskoniu. galima bulijono kubeli imesti, kaip kam patinka. Viska sumetu i verdanti vandeni, kai bulves suminksteja (spinatai tai greitai isverda), nukeliu puoda ir paemusi elektrini trintuva (kur vaikui koses trinu) viska sutrinu. Gaunasi tokia tirsta striuba, ja galima paskaninti su greitine, skoniu primena rugstyniu sriuba. Ypac ja skanu valgyti su paskrudintu batonu. Tokia pat sriuba galima virti is bulviu, morku ir poro, irgi visai skanu.
Su spinatais dar darome padaza spageciams: spinatus isvirti ir nukosti, keptuveje istirpinti siek tiek sviesto arba truputi aliejaus, deti spinatus ir ipilti grietineles (tinka neriebi, kur 10%) ir siek tiek miltu, kad padazas truputi sutirstetu, bet ne per daug! I keptuve su padazu suversti isvirtus spagecius, ismaisyti. Patiekiant dar galima apibarstyti tarkuotu suriu. Arba galima pirma i lekste suversti spagecius ir ant ju uzpilti spinatu padazo. Ir sveika ir skanu! Net mano sunelis sveicia apsilaizydamas.
Su spinatais dar darome padaza spageciams: spinatus isvirti ir nukosti, keptuveje istirpinti siek tiek sviesto arba truputi aliejaus, deti spinatus ir ipilti grietineles (tinka neriebi, kur 10%) ir siek tiek miltu, kad padazas truputi sutirstetu, bet ne per daug! I keptuve su padazu suversti isvirtus spagecius, ismaisyti. Patiekiant dar galima apibarstyti tarkuotu suriu. Arba galima pirma i lekste suversti spagecius ir ant ju uzpilti spinatu padazo. Ir sveika ir skanu! Net mano sunelis sveicia apsilaizydamas.
QUOTE(@gnyte @ 2006 06 16, 10:12)
Mes mėgstam "naminius čeburekus". Reikia nusipirkti vaflių lakštų (tų visai paprastų, niekuom neperteptų
), pasidaryti blyninę tešlą ir turėti šiek tiek faršo. Imi vieną vaflio lakštą, tepi su peilių ant jo (tos pusės, kur lygesnė) faršo sluoksnelį, dedi ant viršaus kitą vaflį, lengvai suspaudi rankomis. Tada pjaustai tokį "sumuštinį" norimo dydžio ir formos gabaliukais,

pabandziau sita varianta su avrskes idaru.
tik emiau ne didelius vaflius, o mazus "talerius" - tai nereikai nieko pjaustyti.
man pigiausias ir sveikas patiekalas tai saltibarsciai.
dabar kai karta tai kas antra diena darau
dabar kai karta tai kas antra diena darau

Na šaltibarščių nelaikau pigiu maistu. nebent dedate naminius burokėlius ir agurkus. Nes labai lengva paskaičiuoti kiek 4-5 didelėm porcijoms jie kainuoja:
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.

QUOTE(Kozete @ 2006 06 27, 18:13)
Na šaltibarščių nelaikau pigiu maistu. nebent dedate naminius burokėlius ir agurkus. Nes labai lengva paskaičiuoti kiek 4-5 didelėm porcijoms jie kainuoja:
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.

Nu jau tik nereikia!!!
Gerai, burokėliai 2lt.
Kefyro užtenka ir 1 litro kainuos vidutiniškai 2,50lt (galima ir pigesnį pirkti)
Kiaušiniai jau seniai atpigę ir 5 kainuos 1,20lt, (bet paieškojus galima ir pigesnių rasti už 10 kiaušinių 2lt)
Agurkus galima pirkti ir iš turgaus, o ten jie kainuoja pigiau, be to jų daug nereikia kainuos apie 1lt.
Manau už kokius 5-6lt galima lengvai prasisukti, pavalgys visa šeima, tai čia tikrai nėra daug.
QUOTE(Ne_gera @ 2006 06 27, 17:57)
gal nepastebėjai, bet Kozete rašo ne apie dvi porcijas, o apie keturias- penkias. O jei dedi daugiau produktų, natūralu, kad ir kainuoja brangiau. Dėl pigumo...jei visai dienai žmogus gali skirti dešimt lt, tai susrėbęs šaltibarščius likusią dieną galės kaimynų virtuvės kvapais maitintis.

QUOTE(-Linda- @ 2006 06 27, 19:19)
gal nepastebėjai, bet Kozete rašo ne apie dvi porcijas, o apie keturias- penkias. O jei dedi daugiau produktų, natūralu, kad ir kainuoja brangiau. Dėl pigumo...jei visai dienai žmogus gali skirti dešimt lt, tai susrėbęs šaltibarščius likusią dieną galės kaimynų virtuvės kvapais maitintis. 

Nu nežinau, kaip jus ten gaminat tuos šaltibarščius, bet aš kai padarau tai dvi dienas su vyru valgom

Ir man užtenka 5-6 lt.
QUOTE(LEEja @ 2006 06 27, 16:24)
man pigiausias ir sveikas patiekalas tai saltibarsciai.
dabar kai karta tai kas antra diena darau
dabar kai karta tai kas antra diena darau

musu valgykloj saltibarsciai yra brangiausia sriuba...
tai tikrai nera pigus maistas. be to reikia atsizvelgti ir i tai, kad tai gana nekaloringas maistas - taigi vel greitai noresi valgyti.
QUOTE(Kozete @ 2006 06 27, 18:13)
Na šaltibarščių nelaikau pigiu maistu. nebent dedate naminius burokėlius ir agurkus. Nes labai lengva paskaičiuoti kiek 4-5 didelėm porcijoms jie kainuoja:
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.
marinuoti burokėliai - 2Lt. (nes man tik su tokiais skanu)
agurkai švieži apie 1,5Lt.
Kefyras 2l - apie 4Lt.
kokie 5 kiaušiniai 1,5Lt.
Viso gaunasi 9Lt.
Plius dar bulvės apie 1,5Lt.
Anksčiau irgi galvojau, kad šaltibarščiai pigu... Na, žinoma jei dėsim pigiausius produktus, gal ir gausis pigiau, bet... ar skaniau?
Neprieštarauju šaltibraščiams, nes labai mėgstu, tiesiog, tai nėra pigu.

betgi 10 litu vakarienei seimynai - atsiprasau, bet yra pigu.
nezinau ar galima pigiau.
aisku galima prisivirti makaronu ir su pomidoru padazu uzsikimsti.. bet naudos is makaronu nulis.
o kaip kazkas paminejo, kad mazai kaloringas maistas saltibarsciai, tai nezinau, kai sitaip karsta, ar kas nori taukais varvanciu riebalingu patiekalu....
tada alieju belieka gerti, jei norisi kaloringumo

bet cia tik mano kukli nuomone...
kas kaip ismano, tas taip daro
QUOTE(LEEja @ 2006 06 28, 11:55)
betgi 10 litu vakarienei seimynai - atsiprasau, bet yra pigu.
nezinau ar galima pigiau.
aisku galima prisivirti makaronu ir su pomidoru padazu uzsikimsti.. bet naudos is makaronu nulis.
o kaip kazkas paminejo, kad mazai kaloringas maistas saltibarsciai, tai nezinau, kai sitaip karsta, ar kas nori taukais varvanciu riebalingu patiekalu....
tada alieju belieka gerti, jei norisi kaloringumo
nezinau ar galima pigiau.
aisku galima prisivirti makaronu ir su pomidoru padazu uzsikimsti.. bet naudos is makaronu nulis.
o kaip kazkas paminejo, kad mazai kaloringas maistas saltibarsciai, tai nezinau, kai sitaip karsta, ar kas nori taukais varvanciu riebalingu patiekalu....
tada alieju belieka gerti, jei norisi kaloringumo

vieniem pigu - kitiem ne - viskas reliatyvu. faktas tas, kad lyginant visas sriubas (atmetus ten visokais egzotikas su krevetem ir pn.) saltibarsciai yra prie brangesniu.
o del aliejaus: vieniems noris - kitiems ne.
jei esi daili moteriskaite dirbanti ofise ir be galo savo linijomis susirupinusi, tai gal tau ir nesinori.
bet jei esi drutas vyrukas visa diena griovi kases, tai, vargu bau, su saltibarsciais ar uzsikisi...