Įkraunama...
Įkraunama...

Lakštinė tešla, štrudeliai

QUOTE(Neeri @ 2006 02 01, 21:56)
Tai aš ir skaičiau, kad štrudelis - vyniotinis, kepamas iš plono tešlos lakšto, o paskui susiradau lakštinės tešlos receptą, tai ji ir gaminama pagal tavo receptą, iš to ir nusprendžiau, kad tai lakštinė tešla  tongue.gif O picerijoj velnias žin, koks per variantas, tik , žinau tiek, jog labai skanus  ax.gif
Niu labai tau ačiū  biggrin.gif Einu daba užsimaišyti varškės tešlą, o ryt jau kepsiu  bigsmile.gif Žiūrėsiu kas bus  bigsmile.gif  O kokia ten mielinė tešla  4u.gif

Matai, ka ji pati iskepusi pardavineja, recepto ne su replem neistrauksi. Kiek prisipadlyzinti bandziau, ji tokius skanius aviziniu dribsniu sausainelius kepa su saulegrazom - ne, ir viskas, seimynine paslaptis. Per kursus ji tiek yra sakiusi apie teslas - is principo buna visada tas pats, su nedidelem varijacijom - mieline paprasta, mieline pagerinta, mieline sluoksniuota, itd. Gal paziurek prie kibinu - juk jie irgi "bandeles su idaru", tarsi esu tokia maciusi. Atrodo, vietoj pieno grietine ima. Cia gi reikia tokios teslos, kuri nuo idaro nesuslaptu ir nezmegtu ir butu pakankamai kieta, kad suformuota neiskystu.Sekmes eksperimentuojant 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2006 01 31, 14:17)
Tai va, iskvarsinau galva kepejai, ji dave du receptus teslai obuoliu vyniotiniui. Gal prisitaikysi. Jos nuomone italai obuoliu vyniotinio kaip ir nekepantys, ten matyt kazkokia saviveikla.Ne Strudeliui, sake galva man nusuks, jei taip vadinsiu. Varskine tesla: imti lygiom dalim miltus, liesa varske ir margarina - po 250 ar 500g, ziurint kiek nori. Isminkius palikti brinkti saldytuve maziausiai 2 val., bet geriau per nakti. Kita tesla - trapi: 300g miltu, 100g cukraus pudros, 50g sviesto, 1 trynys, puse pokelio kepimo milteliu, ziupsnelis druskos, saukstas-du pieno. brandinti pusvalandi - valanda saldytuve, tada saltom rankom apdoroti.Skardos jokiu budu nemiltuoti ir netaukuoti, nes issileis kepdamas. Tiesa, imti svelnius miltus  (ji sake vokiskai, nezinau atitikmens, bet kiek supratau, pacius normaliuosius, ne kokius spec.), nes su tais spec. tesla biri gaunasi, kaip smelys. Tiesa, ji dar sake, galima imti mieline tesla , kur su grietine minkoma, bet ji su ja daranti tik idarytus pyragelius.

Niu va iškepiau štrudelį, su tokiu varškės įdaru kaip aprašei doh.gif doh.gif doh.gif Nepatikėsi, bet tokio įdaro dar gyvenime nesu valgius doh.gif doh.gif doh.gif Iš tų komponentų, iškepus gaunasi riebi tešla , jokio varškės skonio, tokia glitni g.gif blink.gif Na neįsivaizduoju skanaus pyrago su tokiu įdaru schmoll.gif O va trapios tešlos receptukas, tai panašiai ir aš darau tešlą, tik vietoj pieno grietinę imu, tai ir nedariau tokios tešlos, pasigaminau lakštinę, va į ją ir susukau tą varškės įdarą, bet vėl teko nusivilti, šį kart jau pyrago vidum ax.gif Et, nėra to blogo kas neišeitų į gerą, kitą kart jau žinosiu tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Neeri @ 2006 02 02, 13:21)
Niu va iškepiau štrudelį, su tokiu varškės įdaru kaip aprašei  doh.gif  doh.gif  doh.gif Nepatikėsi, bet tokio įdaro dar gyvenime nesu valgius  doh.gif  doh.gif  doh.gif Iš tų komponentų, iškepus gaunasi riebi tešla , jokio varškės skonio, tokia glitni  g.gif  blink.gif Na neįsivaizduoju skanaus pyrago su tokiu įdaru  schmoll.gif O va trapios tešlos receptukas, tai panašiai ir aš darau tešlą, tik vietoj pieno grietinę imu, tai ir nedariau tokios tešlos, pasigaminau lakštinę, va į ją ir susukau tą varškės įdarą, bet vėl teko nusivilti, šį kart jau pyrago vidum  ax.gif Et, nėra to blogo kas neišeitų į gerą, kitą kart jau žinosiu  tongue.gif

umn.gif umn.gif umn.gif Mea maxima culpa! doh.gif
Matyt man jau vistu gripo inkubacinis.
Cia tesla, vietoj tos lakstines, ne idaras. Ja iskocioji, ir ta idara apvelki...Supranti, darai ja greitai, kaip kapota, su salto sviesto gabaliukais, saltom rankom, tose vietose, kur varskes grudeliai ir kur sviestas buvo, kepant lieka skyles.Matai, vokitkos tingines ir patogios, nemegsta krapstytis. Jos daznai su ta tesla kepa, vyniotinius, idarytas bandeles, ja obuolius apvynioja ir pan., arba dar daro ja ne su sviestu, o su aliejum, dura nepagalvojau, kad Lietuvoje nezinoma.Gera i, kad toli esu, o tai nusmaugtum blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2006 02 02, 16:56)
umn.gif  umn.gif  umn.gif Mea maxima culpa! doh.gif
Matyt man jau vistu gripo inkubacinis.
Cia tesla, vietoj tos lakstines, ne idaras. Ja iskocioji, ir ta idara apvelki...Supranti, darai ja greitai, kaip kapota, su salto sviesto gabaliukais, saltom rankom, tose vietose, kur varskes grudeliai ir kur sviestas buvo,  kepant lieka skyles.Matai, vokitkos tingines ir patogios, nemegsta krapstytis. Jos  daznai  su ta tesla kepa, vyniotinius, idarytas bandeles, ja obuolius apvynioja ir pan., arba dar daro  ja ne su sviestu, o su aliejum, dura nepagalvojau, kad Lietuvoje nezinoma.Gera i, kad toli esu, o tai nusmaugtum blush2.gif

lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif Teip teip pasirodo, kas aš čia žiopla, taip skubėjau iškepti tą pyragą, kad nė nepastebėjau, kad parašei, jog varškės tešlai, o aš mat pagalvojau- varškė, tai įdaras, o ta trapi tai viršus, tai nieko nuostabaus, kad gavosi geras tešlinis įdaras tongue.gif doh.gif doh.gif lotuliukas.gif Labai persiprašau už savo žioplumą 4u.gif Kitą kartą atidžiau skaitysiu, tik dabar daėjo iki mano galvelės, kad tai dviejų tešlų atskirų receptai, o aš jau galvojau, kaip jas čia maišyti reikės doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Neeri: 02 vasario 2006 - 21:06
Išbandžiau lakštinę tešlą ir ji man labai patiko

Lakštinės tešlos vyniotinis su obuoliais

Tešla:
150 g sviesto (tirpinti)
250 g miltų
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
100 ml 40oC vandens

Įdaras:
750 g obuolių (5-6 obuoliai)
1 citrinos sultys
sauja razinų
2 šaukštai romo (pakuotė romo esencijos)
sauja kapotų riešutų (nebūtinai)
50 g sviesto
4 šaukštai maltų džiūvėsėlių
100 g cukraus

cukraus pudra pabarstymui

1. Tešlos paruošimas: į dubenį suberti sijotus miltus, druską, įmušti kiaušinį, supilti vandenį, įpilti tris šaukštus tirpinto sviesto ir viską gerai ištrinti mediniu šaukštu, paskui rankomis. Tešlą perkelti ant miltais pabarstytos lentos ir minkyti dar mažiausiai 10 min (galima tešlą ne tik minkyti, bet ir stipriai mėtyti ant lentos, kol nustoja lipti prie rankų ir lentos, tampa elastinga ir išakija). Į gniužulą suspaustą tešlą įdėti i polietileninį maišelį ir uždengti dubeniu su šiltu (ne karštu) vandeniu ir palikti brinkti.
2. Įdaro paruošimas: razinas apšlakstyti romu ir palikti brinkti. Keptuvėje įkaitintame svieste pakepinti džiūvėsėlius. Obuolius nulupti, supjaustyti plonomis skiltelėmis ir apšlakstyti citrinos sultimis. Suberti į obuolius razinas, cukrų, riešutus, džiūvėsėlius ir išmaišyti.
3. Stalą užtiesti lininiu ar medvilniniu audeklu ir pabarstyti miltais. Dėti tešlą ir kuo ploniau iškočioti. Lakštą patepti likusių tirpintu sviestu (dar truputį palikti vyniotinio patepimui) ir dar patampyti rankomis.
4. Dėti įdarą ant tešlos ir verčiant audeklą suvynioti vyniotinį ir perkelti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Vyniotinio viršų patepti sviestu ir kepti 200C orkaitėje 40-60 min. Dar šiltą apibarstyti cukrumi.
5. Skanesnis antrą dieną po kepimo.
6. Lakštinės tešlos įdaras gali būti ir kitoks: varškė, aguonos, grybai, mėsa, sūris ir pan.
7. Iš lakštinės tešlos kepami austriški vyniotiniai („štrudeliai“), šimtalapiai, ji tinka kepti žagarėlius.
8. Kuo ilgiau ir intensyviau minkysite tešlą, tuo ji bus tampresnė.
9. Elektriniai prietaisai šiai tešlai ruošti netinka.

P.S. Man sviesto tešlai buvo šiek tiek per daug. Kočiojimui naudojau tupperware paklotą ir su juo buvo labai paprasta suvyniot vyniotinį. Citrinos ir riešutų neturėjau, bet tai nieko nepagadino wink.gif
Žodžiu, minkykit, mėtykit, gaminkit, puikus dalykas, nors ir užima laiko.
Atsakyti
cia jau zinau is kokio zurnaliuko, as irgi kepiau toks pats gavosi, labai skanu, bet dabar noreciau varskes strudeli kepti. thumbup.gif va as irgi nedejau riesutu blink.gif o razinas mirkiau rome clap.gif malibu wink.gif meciau tesla, minkaiu apie 20 min, gerai gavosi thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(koyoties @ 2006 10 01, 18:27)
cia jau zinau is kokio zurnaliuko, as irgi kepiau toks pats gavosi, labai skanu, bet dabar noreciau varskes strudeli kepti.  thumbup.gif va as irgi nedejau riesutu blink.gif o razinas mirkiau rome clap.gif malibu wink.gif meciau tesla, minkaiu apie 20 min, gerai gavosi thumbup.gif

Taip iš tiesų, iš žurnalo. Bet tai nekeičia fakto, kad gavosi tikrai vertas dėmesio kepinys. Su varške irgi planuoju daryti, bet tada kai pasibaigs obuolių skynimo sezonas, bo jų pas mus tiek, kad nėra kur dėti wink.gif
Dar būtinai bandysiu su aguonomis - turėtų gautis praktiškai šimtalapis. Bet čia gal labiau kalėdoms.
Žodžiu šitos tešlos vengiau anksčiau, nes atrodė baisiai sudėtinga, turėjau šiek tiek kitokį receptą ir po vieno pabandymo man ji neprilipo. Šitas receptas vienok labai išsamus ir padaryti nesunku, todėl ir įdėjau čia.
Atsakyti
jo obuoliu siais metais priderejo doh.gif nera kur deti doh.gif kai darysi su varske strudeli tai tada lauksim atsiliepimu ir fotkiu wink.gif tada ir mes bandysim laugh.gif
Atsakyti
Kepiau vakar pyragą iš šios tešlos su varške smile.gif Dar šiltas šviežias labai labai skanus. Atvėsęs žinoma irgi labai skanus, bet didesnį įspūdį man paliko ciut šiltas.
Atsakyti
mhh, seile tysta essen.gif o jei dar vaniliniu padazu aplieti clap_1.gif clap_1.gif nu kai bus upas ir as pagaminsiu blush-anim-cl.gif
Atsakyti
bea labai noriu paklausti: gal teko kepti štrudelį su aguonomis? jau kelinti metai blush2.gif blush2.gif bandau susikaupt ir iškepti tokį super pyragą, bet vis nedrįsdavau... O dabar velykoms pasiskaičius tavo receptą jau turbūt prisiruošiu smile.gif Tai norėjau pasiklaust dėl aguonų įdaro: darei paprastą kaip pvz. kalėdiniams pyragams ar irgi koks ypatingesnis? (vis bijau kad neišsikels.. schmoll.gif )
Atsakyti
QUOTE(makka @ 2007 03 29, 13:47)
bea labai noriu paklausti: gal teko kepti štrudelį su aguonomis? jau kelinti metai  blush2.gif  blush2.gif bandau susikaupt ir iškepti tokį super pyragą, bet vis nedrįsdavau... O dabar velykoms pasiskaičius tavo receptą jau turbūt prisiruošiu  smile.gif  Tai norėjau pasiklaust dėl aguonų įdaro: darei paprastą kaip pvz. kalėdiniams pyragams ar irgi koks ypatingesnis? (vis bijau kad neišsikels.. schmoll.gif )

nedariau sad.gif
Atsakyti