Įkraunama...
Įkraunama...

Kalba paukščiu kalba

Mano dukrytei 3 metai ir 1 mėnuo, ji kalba gan keistai. Kai taria žodi ji iškraipo Saulutė-Aslutė, dainuoju- dajov, piešti - pise, o kai aš ja pataisau ji noriai stengiasi kartoja bet tuomet prie žodžių prideda A raide. iš žodžio lieka tik intonacija. Netaria raides R; Š; o K; T; J; tariami minkštai. Dar kalba lyg būtų užsikimšusi nosis, kaškaip iš vidaus.Žodžius normalius taria tik kai ko nors nori o likusia diena plema nenutildama ir net dainuoja savo sukurtais žodžiais. Nežinau ar reikia kreimtis pas logopeda, ar imanoma ka padaryti su tokio amžiaus vaiku jei ji net nenusėdi vietoje ramiai, ilgiau kaip dviem minutėm nesusikaupia ir tai jeigu jos nuotaika gera.
Atsakyti
Iš tikrųjų trejų metų vaikui logopediniai užsiėmimai būtų gana sudėtinga veikla. Be to iki ketverių tęsiasi fiziologinio šveplavimo periodas (būdingas normaliai kiekvieno vaiko kalbos raidai), kurio metu paprastai vaikai susiduria butent su garsų "S", "Š', "R" netaisyklinga tartimi. Tačiau dėl žodžių iškraipymų, garsų minkštinimo ir kalbėjimo "per nosį" pasikonsultuoti su logopedu vertėtų. Kuo anksčiau bus išsiaiškintos tokio kalbėjimo priežastys ir laiku suteikta reikalinga pagalba, tuo greičiau galėsite džiaugtis gražia ir taisyklinga dukrytės kalba.
Atsakyti
Labai jums ačiu už atsakyma.

Žinau ką daryti. AČIU.
Atsakyti
Tokia problema, o gal net opesne yra ir vyro brolio seimoje. Jie augina dvynukus-mergyte ir berniuka. Dabar jau jiems po 4,5 metu, taciau ka jie kalba suprasti dar labai sunku. Na mergaite, tai jau pamazu prasilauzia (ypac kai pradejo eiti i darzeli ir susitikineti su logopede), taciau berniukas ir toliau kalba visiskai nesuprantama kalba, zodziai absoliuciai nesuprantami-tas pats kas kalbetum su uzsienieciu, kurio kalbos ne kiek nesupranti. Kai bandai pataisyti jo kalba arba paprasai, kad kalbetu aiskiai, jis supyksta, kad jo nesupranti ir visai nebekalba. logopede pataria laukti, kol "atsiris liezuvis"... Taciau juk vaikams ne pora metu g.gif
Atsakyti
Vilmux,
jei 4,5 metų vaiko kalba visiškai nesuprantama, tai jau problema. Žinoma, reikėtų išsiaiškinti kokio pobūdžio sutrikimas: ar netaisyklingas tik garsų tarimas ar sutrikęs visos kalbos sistemos vystymasis. Tačiau bet kuriuo atveju vaikui logopedo pagalba tikrai reikalinga. Vėliau pradėjus lankyti logopedinius užsiėmimus tiesiog neužteks laiko ištaisyti kalbą iki mokyklos. O ir su kalba susiję kompleksai gali turėti neigiamos įtakos asmenybės vystymuisi.
Atsakyti
Mano sūnui du metai ir 9 mėnesiai. Jis pasako aiškiai tik tris žodžius: opa, ate, ačiū. Viso kito, ką jis šneka "paukščių kalba", nesuprantame. Panašiai lyg girdėtum užsienietį kokį japoną, kurio visiškai nesuprastum. Na tik visai neseniai pradėjo sakyti majina, manija - kas reiškia mašina, kati - karšta. Aiškiai dar pasako fu kaka. "Mama, tete" sako, bet niekad mūsų taip nešaukia. Jis nemoka pasakyt savo vardo, nepasako jokio sakinio iš dviejų žodžių. Ką mes kalbam paprasčiausius dalykus ir prašom padaryti, supranta ir padaro. Tačiau niekad, jei pats ko nori, nesikreipia balsu, o ima ranką kurio nors iš mūsų ir parodo. Jei jis nori į tualetą, tai arba pats nueis, jei žino kur, arba kentės iki paskutinio. Savo norus išreiškia veiksmais arba, jei mes nesuprantam ar nenorim sutikt su juo, isterijos verkimu. Jo jokiu būdu neišeina be isterijų ir galvos trankymo atitraukti nuo jam įdomaus dalyko. Yra labai aktyvus ir emocingas. Be susierzinimo dažnai neužmiega pietų miego. Tad nuo dviejų metų pietų miego ir nemiegojo. Tik neseniai vos savaitę teko pavaikščioti darželin, tai daro kaip visi vaikai, ir todėl lyg su pietų miegu ir atsistatinėja reikaliukas, bet namie dažniausiai užmiega tik po isterijos.

Šiandien buvom Šeškinės poliklinikoj pas logopedę. Sakė palaukti iki trijų metų (liko trys mėnesiai). Maždaug, kad berniukams ta kalba atsiranda šiek tiek vėliau nei mergaitėms. Ji dar klausė, koks buvo nėštumas, gimdymas. Nėštumas fiziškai buvo normalus, emociškai labai jausmingas ir daug liūdnų emocijų. Gimdymas - ilgai išbuvo su mažai vandens, gimė su hematoma. Vėliau kelių mėnesių tarp kaukolės ir smegenų buvo pastebėta perdaug skysčių, tad gėrėm dehidratuojančius vaistukus, po to viskas lyg ir buvo atsistatę. Logopedė sakė, kad problema gali būti ir gimdymo pasekmė, bet apie tai dabar galima tik spėliot.

Norėčiau paklaust forumo logopedės, ar jos nuomone dar laukt kelis mėnesius kokio nors pagerėjimo ar nieko nelaukti ir kreiptis į Vaiko raidos centrą?
Atsakyti
Mano problema tokia pat kaip ir pas jus .Tik mano suneliui 3 metai ir 3 mėnesiai. Irgi buvo gematoma, kalba savo kalba ,buvome pas logopedą Šeškinės poliklinikoje. Privačiai nuo 3 metu samdeme logopedę. Ateidavo pas mus į namus. Didelio progreso nera. Rytoj eisime pirma karta į darželį . Taip pat labai nerimauju . Perskaičiau labai daug forumų ir straipsniu šią temą. Nuomonių labai daug. Vienas tik dalykas pabrėžiamas kad nuo 2000 metų labai daug vaikų sulaukius 3 metu normaliai nekalba .Nuomonės tokios
1. Tai indigo vaikai . Apie juos yra labai daug straipsniu
2.Amerikoje yra moterų organizacija , kurį reikalauja ištirti skiepų poveikį vaiku raidos vystimui. Nes pastebėta kad kai pradėjo vaikams daryti daugiau skiepų tai kai kurie vaikai pradėda žymiai vėliau kalbėti
3.Rusijoje jau nekalbantiems vaikams skyria vaistus , smegienu vystimui . Radau saite logoped.org
4.Yra vaiku kuie labai intensiviai kaupia pasyvų žodyną. Ir jie prašneka vos ne per vieną diena . Viena forume mama pasakojo apie savo vaiką ,kuris iki 3 metu beveik nekalbėjo, o kaip naktį pateko į reanimacija,kur išbuvo vienas. tai kai jie atėjo iš ryto iškart paklausė :Kur mano batai ,kur mano drabužiai ? Aš noriu pas babą . Jie buvo šoke.
Ir dar aš pati pastėbejau kad anksti pradeda kalbėti vaikučiai-papūgėliai , kurie mėgsta kartoti . Mano nekartoja, mėgdžioja veiksmus , bet ne žodžius.
Gal palaikome ryšį. Labai svarbu žinuoti kad ne tik pas mus tokią problemą
Atsakyti
Laba Tiramisu,

Be abejo galime palaikyti ryšį. Mano el.p. linaili@gmail.com
Šiaip tai apie indigo vaikus išgirdau pirmą kartą, susiradau straipsnių keletą ir perskaičiau. Įdomus variantas..., daug požymių sutampa - net nežinau kaip komentuoti... blink.gif

Šiaip jau vaikų darželis daug ką gali pakeisti. Maniškis, nors tik savaitėlę pabuvo ir pasilikdavo nenoriai, o į patį galą su isterija, bet pamačiau, kad jis kartoja namie su rankytėmis pratimus, kuriuos moko daržely. Gal tiesiog trūksta bendravimo su vaikais. Po tos savaitės daržely lyg ėmė jau kažką sakyti, kažkokius žodžius, bet irgi dar kolkas mums suaugusiems ne visad suprantamus. Buvom pas neurologę, skyrė Tanacan vaistukų - jie dėl atminties, kalbos, ir dar kitokius, kuriuos pagamino vaistinėje tikriausiai dėl ramumo - kad netrankytų galvos žemėn. Na, per savaitę pasidarė daugiau linksmesnis ir ne toks nervuotas. Tai net nežinau, ar čia vaistų poveikis ar mūsų tėvų prisiimta taktika - kai tik isterija, nebereaguojam, nors ir ką darytų, o pradedam kreipti dėmesį tik tada, kai jis nusiramina. Jei daužo ar tranko, ką nors, kad nesusižeistų ar nesulaužytų kokio šaldytuvo, nuvedam į lovytę ir paliekam jį vieną kambaryje, kad nusiramintų. Nusprendėm, kad jokių pamokančių pliaukštelėjimų per užpakalį - tik gera valia ir nenusileidimas, pastovus kartojimas žodžiais veiksmų, ką darom mes ir ką daro jis. Žodžiu, pasveiksim nuo žarnyno blogos bakterijos, tada vesim į darželį, žiūrėsim, jei nieko nesispartina kallbėjime, kreipsimės patys į vaiko raidos centrą. Dar skaičiau forume apie autizmą (vienas požymių atsiliekanti kalba), irgi yra kai kurių požymių kad sutampa, bet ne totaliai..
Žodžiu.. g.gif

O jūsų vaikas ar labai emocingas ir nesuvaldomas?
Atsakyti
Ababa,
Jūsų vaikelio atvejis iš tikrųjų komplikuotas. Patarčiau jau dabar kreiptis į vaiko raidos centrą. Medikų ir kitų specialistų komanda galbūt galės atsakyti į daugybę Jūsų klausimų.
P.S. Jūs pasirinkote labai gerą naują benravimo su vaiku taktiką.
Sėkmės Jums smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Daiva Noreikytė @ 2005 09 01, 20:17)
Ababa,
Jūsų vaikelio atvejis iš tikrųjų komplikuotas. Patarčiau jau dabar kreiptis į vaiko raidos centrą. Medikų ir kitų specialistų komanda galbūt galės atsakyti į daugybę Jūsų klausimų.
P.S. Jūs pasirinkote labai gerą naują benravimo su vaiku taktiką.
Sėkmės Jums smile.gif


Dėkui už atsakymą smile.gif
Atsakyti