Įkraunama...
Įkraunama...

problemos su kaimynais

Už sausio mėnesį gavom neįprastai didelę sąskaitą už šildymą. Iš pradžių manėm, kad kaltas šaltas oras, bet praeitą savaitę laiptinėj atsirado skelbimas: kadangi penkiolika butų(o tai trečdalis mūsų namo) už praeitą mėnesį nedeklaravo savo vandens skaitiklių parodymų, susidariusi suma padalinama visiems namo gyventojams ir pridedama prie šildymo išlaidų. Tokio "projekto" autorius-"Vilniaus energija". Niekaip nesuprantu, kodėl privalau apmokėti svetimas skolas, juk nėra nei namo bendrijos, nei kokių nors kolektyvinių sutarčių? Bijau, kad supratę, jog jų skolas vis tiek kažkas apmokės, nemokių kaimynų pavyzdžiu gali pasekti ir kiti kaimynai. Kokik įstatymu vadovaudamąsi "Vilniaus energija" verčia mus apmokėti svetimus įsiskolinimus?
Atsakyti
Apie Vilniaus energija, negaliu nieko gero pasakyti.
Jau vien ta ju "paslauga" skaitikliu patikrinimas - dirba ponai nuo 9 iki 16 ir turi pas tave atvykti, o kad dirbantys zmones tokiu metu darbuose, jiems vienodai sviecia. o labiausiai tai uzkniso tai, jog tame lapelyje raso" atvyks jums patogiu metu". sakes kokie melagiai. o jei neisileisi, tai skaiciuos, kad per para 1 zmogus sunauda 92 litrus vandens.
o jei dar ir tokius bajerius prades daryti, kad svetimas skolas moketi - tai is teismu patys neisbris.
pas mus yra bendrija, bet ji tipo specialiai perejo prie mokejimu per pacia energija, nes ji geriau is skolininku sklolas ismusa, bet jei toks ismusimo budas, tai jau....
nors gal niekas nenuostabu - kitam bute, kur niekas negyvena uz 10 dienu patys ipyle, kad isnaudota vandens uz 100 litu... jau niekas nejuokinga, o skambini aiskintis, tai pasirodo atsakinga moteriske serga, ir niekas nieko nezino...

fui issileijau....
Atsakyti
QUOTE (wilmon @ 2004 02 17, 08:57)

pas mus yra bendrija, bet ji tipo specialiai perejo prie mokejimu per pacia energija, nes ji geriau is skolininku sklolas ismusa, bet jei toks ismusimo budas, tai jau....

Aha, čia ko gero ir yra tas skolų išmušinėjimo būdas. Kadangi išvardinti visų nesumokėjusių butų numeriai, turbūt laukia kol kaimynai kaimynams ims duris padeginėt, ar laiptinėj snukius daužysis...Ir jokių torpedų samdyt nereikia-viskas naturaliai....
Atsakyti
labai abejoju ar jie tai daro teisetai, nes yra gi sudaromos asmenines sutartys - kiek sunaudoju tiek moku. Nepatingek Vobla iki aptarnavimo skyriaus pasivaikscioti ir skandala sukelti....
Atsakyti
biggrin.gif Sis klausimas man sukele sypsena. As pati esu savo namo bendrijos pirmininke, tai nuolat i si klausima atsakineju.

Kad ir kaip bebutu nemalonu, Vilniaus energija elgiasi teisetai.
Pagal istatymus mes kiekvienas esame savo buto savininkai, taciau tuo paciu esame bendro turto bendrasavininkai (stogas, laiptines, namo sienos, vamzdynas ir t.t.)
Tiek pagal istatymus, tiek pagal Auksciausio teismo nutarti yra nustatyta, kad jei i nama pateko energija (cia placiaja prasme vanduo, elektra, siluma ir t.t.), tai uz ja turi buti atsiskaityta. Patekusi energija nustatoma pagal ivadinius skaitiklius. Jei kazkas is kaimynu nedeklaruoja, susidaro skirtumas tarp ivado ir deklaruotu rodmenu. Sis skirtumas ir isdalinamas, kadangi savinikai turi uztikrinti, kad ju bendroje nuosavybeje nedingtu energija.

Iseitis yra. Pas mus name kiekviename bute stovi elektoniniai silumos skaitliukai, nuo ju nuvesti davikliai i namo rusi ir gyventojai visai nedeklaruoja kiek sunaudojo silumos, kadangi karta per menesi parodymai nuskaitomi "centralizuotai" namo rusyje. Siuo metu as ikalbineju kaimynus ta pati padaryti su karstu ir saltu vandeniu. Tada vanduo niekur neding, nes nebus galimybes nedeklaruoti, o tiksliau pasakius to nereiks daryti, nes rusyje (siluminiam mazge) matytusi kiekvieno skaitliuko parodymai.
Tiesa dar galima iskelti skaitliukus is buto i laiptines (kaip tai yra su elektros skaitikliais)

Ir ne visai paguodziantis faktas. Artimiausiu metu tokia pat tvarka planuojama idiegti ne tik su karstu, bet ir su saltu vandeniu, dujomis
Atsakyti
susipainiojau.ka cia kur deklaruot reik? gyvenu sau 3 metai,nurasau skaitliuku parodymus,sumoku. apie jokius skaitliuku deklaravimus nieko nezinau. cia butina ar kaip?
Atsakyti
Isvada yra ta kad dalinama pagal registruotu skaiciu . Pas mus kai tokie samurliakai pradejo darytis ,paprasciausiai atsisakiau skaitikliu ir viskas ,tiksliau moku uz gyventojus ir tikrai tai zymiai mazesne suma nei mokedavau anksciau . As mielai mokeciau daugiau bet tada turiu apmoketi ir kazko skolas ,as ne isakas ,tegu springsta as mokesiu taip kaip jie nori . Blogiau dar su telekomu . Gavau saskaita parasyta sumokekit iki 17 dienos ,o gavau sian 18 kaip jums tokie bajeriukai ir antspaudas stovi ,vaziuosiu skandalo kelt .
Atsakyti
o kaip yra tada, kai nera sukurta bendrija arba ne visi zmones turi skaitliukus.
Atsakyti
absdurdas kažkoks...juk nėra namo bendrijos ir jokių kolektyvinių sutarčių.T ikiuosi, kad kaimynė nepasiims šaldytuvo išsimokėtinai, nes kai nuspręs už jį nebemokėti- teks sumokėti mums. Pagal tą pačia logiką- juk toj pačioj laiptinėj gyvename. Jeigu jau esame su kaimynais "turto bendrasavininkiai" tai niekas neturėtų manęs patraukt baudžiamojon atsakomybėn, jai aš laikinai pasiimsiu jų naują didelį televizorių...
Atsakyti
Vobla cia labai didelis apsurdas nes iseina dvigubas apmokejimas ,tu sumoki ir dar is jureikalaus smile.gif Na nzn man cia didelis apsurdas ,kam moket jei uz tave sumokes smile.gif pas mus isvis dabar betverke didele ,Silejos nelieka tai plesia kas kaip nori .
Atsakyti
ir kodel man atrodo, kad taip daryti galima kai yra bendrija. Viktorija pataisyk, jei neteisi - nes dabar mes nesame namo bendrasavininkai, uz ji atsakinga nama eksplotuojanti firma.
Atsakyti
Pradesiu nuo savokos paaiskinimo
Deklaruoti skaitiklio parodymus - tai surasyti i knygutes 6 eilute nuo iki. Pvz. nuo 6 iki 10, tai reiskia, kad bute deklaruota 4 kubai vandens.

Dabar del bendros sistemos. Name yra ivadinis silumos skaitiklis. Tarkim jis rodo 1000 silumos vienetu. (Skaiciai bus salyginiai)
Butams sildyti, gyvatukams, bei karstam vandeniui yra nustatyta speciali metodika, kiek silumos sunaudojama 1 kv.m apsildyti, 1 kubui karsto vandens paruosti ir 1 gyvatukui.
Tarkim visi butai sunaudojo 600 silumos vienetu, gyvatukai 200, o gyventojai deklaravo karsta vandeni ir pagal metodika paaiskejo, kad jo sildymui sunaudota 100 vienetu.
Taigi 1000 - 600 - 200 - 100 = 100.
Vat si 100 ir isskirsto visiems. Jei visi deklaruotu, to 100 neliktu.

Nesvarbu ar bendrija name yra, ar jos nera, visvien visi namo butu savininkai skaitosi bendrasavininkais. Bendrijos steigimas leidzia namo bendrasavininkams efektyviau valdyti nama. Administratorius yra tik primestas namo valdytojas, kadangi patys bendrasavininkai nenori valdyti savo turto patys.

Kaip pavyzdi galiu vel pamineti savo nama. As organizavau bendrijos steigima. Kai isteigeme, mes patys sprendeme, kuri imone isvezines siuksles (derejaus, kol susiderejau pigiausia varianta), kas valys laiptines, kokia kabeline ar interneto imone gali atkeliauti i nama ir t.t. Tai duoda tokia nauda, kad is visu paslaugu tiekeju (isskyrus elektrikus, Vilniaus vandenis ir Vilniaus energija) mes isgavom maksimalias nuolaidas. Kai yra turto administratorius manyciau jam tas pats, kas teiks paslaugas, nes ne jam uz jas moketi. Tuo labiau, kad negalima atmesti momento, kad paslaugu tiekejai gali jam sumoketi, jog galetu teikti paslaugas. O cia jau asmenine, o ne viso namo nauda.
Atsakyti