Maciau klausimu apie maistinius priedus ir konservantus
Puikus psl. Jame yra ir paruosta lentele kuria galite pasiimti su savim ir pasitikrinti ka perkate.
Yra ir detalus kiekvieno priedo aprasymas - is ko pagamintas, kam naudojamas, koks poveikis ir t.t.
http://www.foodag.com/en/brieflist.htm
Labuka,
ačiū už link'ą, dar galiu parašyti :
http://www.bryngolli...umbers.htm#E585
ten surašyta kur genetiškai modifikuoti priedai ir kur gyvulinės kilmės.
Keista kartais būna, perki atrodo nekaltą produktą, o ten visokių galvijų atmatų pridėta.
ačiū už link'ą, dar galiu parašyti :
http://www.bryngolli...umbers.htm#E585
ten surašyta kur genetiškai modifikuoti priedai ir kur gyvulinės kilmės.
Keista kartais būna, perki atrodo nekaltą produktą, o ten visokių galvijų atmatų pridėta.
Isiseivinau ta lentele, bus idomu pastudijuoti. Siaip girdejau, jog jei produkte yra daugiau nei trys E, jis yra ganetinai ,,pavojingas". Tie, kurie stengiasi maitintis sveikai ir svariais produktais, jau suabejotu ar pirkti.
O čia viskas lietuvių kalba,apie visus konervantus
E 200, E 202, E 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.
E 210 - E 213 Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose - jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.
E 220 Sieros dioksidas
E 221 - E 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitas
E 224, E 228 Kalio metabisulfitas, bisulfitas
Konservantai, antioksidantai
Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.
E 234 Nizinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 235 - Pimaricinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 236 - E 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama šviežiose vaisių sultyse.
E 249, E 250 Kalio nitritas, natrio nitritas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose.
E 251, E 252 Natrio nitratas, kalio nitratas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.
E 260 - E 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskos
Konservantai,rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama majonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.
E 270 Pieno rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.
E 280 - E 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskos
Konservantai
Vartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.
E 290 Anglies dioksidas
Įpakavimo dujos
Vartojama vynuose, miduje.
E 296 Obuolių rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.
E 300 - E 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Antioksidantai
Vartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.
E 306 - E 309 Natūralūs ir sintetiniai tokoferoliai
Antioksidantai
Vartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.
E 320 Butilhidroksianizolas (BHA)
Konservantas, antioksidantas
Vartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.
E 322 Lecitinas
Antioksidantas, emulsiklis
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 325 - E 327 Natrio, kalio ir kalcio laktatai
Antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą
reguliuojančios medžiagos
Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.
E 330 - E 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citratai
Antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos,
emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.
E 334 - E 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai,
stabilizatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.
E 338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama "Cola" gėrimuose, maistiniame kazeine.
E 339 - E 340 Natrio, kalio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai,
emulsikliai
Vartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.
E 341 Kalcio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešlos
kildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama vaisių gaminiuose.
E 355 - E 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.
E 400 - E 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskos
Stabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagos
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.
E 406 Agaras
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.
E 407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 410 Karob grūdų guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 412 Guar guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 414 Arabik guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 415 Ksantan guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupas
Saldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga,
emulsiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 421 Manitolis
Saldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 422 Glicerinas
Drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 440 Pektinai
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 441 Želatina
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 578 Kalcio glukonatas
Rūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiaga
Vartojama vaisių, pomidorų gaminiuose.
E 620 Glutamino rūgštis
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos padažuose.
E 621 Mononatrio glutamatas
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.
E 622 - E 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamatai
Aromato sustiprinimo medžiagos
Vartojama mėsos padažuose.
E 901 Bičių vaškas, baltas ir geltonas
Glazūros medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 950 Acesulfamas K
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 951 Aspartamas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.
E 954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.
E 957 Taumatinas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.
E 967 Ksilitolis
Maisto saldiklis
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 1404 Oksiduotas krakmolas
Emulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose.
E 1422 Acetilinto krakmolo adipatas
Stabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose.
Natūralūs maisto dažai
E 100 Kurkuminas
E 101 Riboflavinas, riboflavino - 5 - fosfatas
E 120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštis
E 140 Chlorofilai ir chlorofilinai
E 141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais
E 153 Daržovių anglis
E 160c Paprikos ekstraktas, kapsantinas
E 162 Burokėlio raudonasis, betaninas
E 163 Antocianinai
Vartojama pieno produktuose, makaronuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose,
desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 150a,b,c,d Karamelės spalvos
Vartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 160a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinas
E 160b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinas
Vartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine.
Sintetiniai maisto dažai
E 102 Tartrazinas (geltona)
E 104 Chinolino geltonasis (geltona)
E 110 Apelsino geltonasis S (oranžinė)
E 122 Azorubinas, karmosinas (raudona)
E 124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona)
E 127 Eritrozinas (raudona)
E 128 Raudonasis 2G (raudona)
E 131 Patent mėlis V (mėlyna)
E 132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna)
E 133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna)
E 142 Žaliasis S (žalia)
E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda)
E 154 Rudasis FK (ruda)
E 155 Rudasis HT (ruda)
E 160f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė)
E 170 Kalcio karbonatas (balta)
E 171 Titano dioksidas (balta)
E 172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda,
gelsvai ruda, juoda)
E 173 Aliuminis
E 174 Sidabrinis
E 175 Auksinis
E 180 Litolrubinas BK (raudona)
E 579 Geležies gliukonatai (juoda)
Vartojama fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, degtinėse, konjakuose, viskiuose, brendžiuose, džinuose, romuose, likeriuose, trauktinėse, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.
E 200, E 202, E 203 Sorbininė rūgštis ir jos kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, grūdėtoje varškėje, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos padažuose, džiovintuose vaisiuose, vaisių sultyse ir koncentratuose, uogienėse, daržovių gaminiuose, ketčupų koncentratuose, cukraus gaminiuose, vynuose, nealkoholiniuose gėrimuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių, vėžiagyvių ir kt. gaminiuose.
E 210 - E 213 Benzoinė rūgštis ir jos natrio, kalio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama margarine, salyklo ekstrakte, vaisių ir daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pastose iš žolių ekstraktų, skystuose kiaušiniuose - jų baltymuose, tryniuose, salotų padažuose ir majonezuose, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiuose.
E 220 Sieros dioksidas
E 221 - E 223 Natrio sulfitas, hidrosulfitas, metabisulfitas
E 224, E 228 Kalio metabisulfitas, bisulfitas
Konservantai, antioksidantai
Vartojama džiovintuose vaisiuose, šviežiose vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, džiovintose daržovėse, daržovių gaminiuose, džiovintose bulvėse, kristalinėje gliukozėje, vynuose, miduje, fermentuotame acte, garstyčiose, krakmole, želatinoje.
E 234 Nizinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 235 - Pimaricinas
Konservantas
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 236 - E 238 Skruzdžių rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Konservantai
Vartojama šviežiose vaisių sultyse.
E 249, E 250 Kalio nitritas, natrio nitritas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose.
E 251, E 252 Natrio nitratas, kalio nitratas
Konservantai, spalvų fiksatoriai
Vartojama fermentiniuose sūriuose, lydytuose sūriuose.
E 260 - E 263 Ledinė acto rūgštis ir jos kalio, natrio, kalcio druskos
Konservantai,rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama majonezuose, maistiniame kazeine, salotų padažuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, žuvų gaminiuose, daržovių marinatuose, mėsos padažuose, albuminuose.
E 270 Pieno rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama vynuose, miduje, aluje, degtinėse, konjakuose, likeriuose, trauktinėse, viskiuose, romuose, brendžiuose, džinuose, nealkoholiniuose gėrimuose, leduose, aliejuose, mėsos gaminiuose, mėsos padažuose, duonoje, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų gaminiuose su rūgščiu užpilu, maistiniame kazeine, albuminuose.
E 280 - E 283 Propiono rūgštis ir jos natrio, kalcio, kalio druskos
Konservantai
Vartojama duonoje, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose.
E 290 Anglies dioksidas
Įpakavimo dujos
Vartojama vynuose, miduje.
E 296 Obuolių rūgštis
Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose, mėsos padažuose.
E 300 - E 302 Askorbininė rūgštis ir jos natrio, kalcio druskos
Antioksidantai
Vartojama pieno milteliuose, grietinės milteliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, miltų ir grūdų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.
E 306 - E 309 Natūralūs ir sintetiniai tokoferoliai
Antioksidantai
Vartojama margarine, lydytuose riebaluose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, aliejuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose.
E 320 Butilhidroksianizolas (BHA)
Konservantas, antioksidantas
Vartojama mėsos konservuose, mėsos padažuose, mėsos gaminiuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, lydytuose riebaluose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse.
E 322 Lecitinas
Antioksidantas, emulsiklis
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose, mėsos padažuose, miltuose duonai kepti, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 325 - E 327 Natrio, kalio ir kalcio laktatai
Antioksidantai, užpildai, drėgmę išlaikančios medžiagos, rūgštingumą
reguliuojančios medžiagos
Vartojama daržovių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, albuminuose.
E 330 - E 333 Citrinos rūgštis, natrio, kalio, kalcio citratai
Antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos,
emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama pieno produktuose, valgomuosiuose leduose ir jų koncentratuose, sūriuose, margarinuose, aliejuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, daržovių ir mėsos konservuose, žuvų gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertiniuose koncentratuose, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, garstyčiose, salotų padažuose, majonezuose, albuminuose, maistiniame kazeine.
E 334 - E 337 Vyno rūgštis ir jos natrio, kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, antioksidantai,
stabilizatoriai
Vartojama mėsos gaminiuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, alkoholiniuose gėrimuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose.
E 338 Ortofosforo rūgštis Antioksidantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama "Cola" gėrimuose, maistiniame kazeine.
E 339 - E 340 Natrio, kalio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, izoliuojančios medžiagos, stabilizatoriai,
emulsikliai
Vartojama pieno konservuose, lydytuose sūriuose, kepimo milteliuose, kiaušinių milteliuose.
E 341 Kalcio fosfatai
Rūgštingumą reguliuojančios, miltų apdorojimo, kietinimo, tešlos
kildymo, lipnumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama vaisių gaminiuose.
E 355 - E 357 Adipino rūgštis, jos natrio ir kalio druskos
Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos
Vartojama valgomuosiuose leduose, kepimo milteliuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose, tešlos koncentratuose.
E 400 - E 404 Algino rūgštis, jos natrio, kalio, amonio ir kalcio druskos
Stabilizatoriai, tirštinimo, pagalbinės medžiagos
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), vaisių sultyse, nealkoholiniuose gėrimuose, gaminiuose, vynuose, miduje, gėrimų koncentratų milteliuose, tešlos koncentratuose, salotų padažuose.
E 406 Agaras
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama pieno produktuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių sultyse, vaisių gaminiuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, vynuose, miduje, desertinių koncentratų milteliuose.
E 407 Karagenanas ir jo natrio, kalio, amonio druskos
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuoto pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos konservuose, mėsos padažuose, vaisių gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 410 Karob grūdų guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, daržovių gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 412 Guar guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose ir sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, žuvų gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, grybų padažuose ir kremuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 414 Arabik guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 415 Ksantan guma
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, mėsos padažuose, daržovių gaminiuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose, majonezuose.
E 420 Sorbitolis ir sorbitolio sirupas
Saldiklis, izoliuojanti medžiaga, drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga,
emulsiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 421 Manitolis
Saldiklis, lipnumą reguliuojanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus desertuose ir panašiuose produktuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 422 Glicerinas
Drėgmę išlaikanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, dešrų apvalkaluose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 440 Pektinai
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), fermentiniuose pieno gėrimuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, nefermentuotuose pieno gėrimuose su maisto produktais (kakava, kava, sultimis), valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 441 Želatina
Tirštinimo medžiaga, stabilizatorius, stingdanti ir pagalbinė medžiaga
Vartojama varškės desertuose, varškės sūreliuose, mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, mėsos padažuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, žuvų gaminiuose, cukraus gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, įvairiuose prieskoniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas (SAIB)
Emulsiklis, stabilizatorius, tirštinimo medžiaga
Vartojama nealkoholiniuose gėrimuose.
E 450a,b,c Dinatrio, trinatrio, tetranatrio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, kepimo milteliuose, tešlos koncentratuose, kakavos masėje.
E 450d,e Dikalio, tetrakalio difosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 451a,b Pentanatrio, pentakalio trifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose.
E 452a,b,c,d Kalio, natrio, kalcio polifosfatai
Emulsikliai, stabilizatoriai
Vartojama lydytuose sūriuose, mėsos gaminiuose.
E 460 Celiuliozė
Emulsiklis, pagalbinė medžiaga
Vartojama dešrų apvalkaluose, mėsos padažuose.
E 470 Riebiųjų rūgščių druskos
Emulsiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga
Vartojama džiovintose daržovėse.
E 471 Riebiųjų rūgščių mono- ir di-gliceridai
Emulsiklis, stabilizatorius, pagalbinė medžiaga
Vartojama grietinėlėje (sterilizuota UHT, skirta plakti ir plakta), natūraliuose pieno milteliuose arba su maisto produktais (kava, cukrumi, kakava), grietinėlės milteliuose, fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, desertinių koncentratų milteliuose, kramtomosiose gumose, džiovintose bulvėse, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, mėsos padažuose, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose.
E 472a,b,c,e Acto, pieno, citrinos, diacetilvyno ir riebiųjų rūgščių gliceridai
Emulsikliai, stabilizatoriai, pagalbinės ir izoliuojančios medžiagos
Vartojama fermentiniuose šiluminiai apdorotuose po surauginimo pieno gėrimuose, varškės desertuose, varškės sūreliuose, margarine, konditeriniuose ir kulinariniuose riebaluose, mėsos gaminiuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, desertų koncentratų mišiniuose.
E 578 Kalcio glukonatas
Rūgštingumą reguliuojanti, kietinimo medžiaga
Vartojama vaisių, pomidorų gaminiuose.
E 620 Glutamino rūgštis
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos padažuose.
E 621 Mononatrio glutamatas
Aromato sustiprinimo medžiaga
Vartojama mėsos gaminiuose, mėsos konservuose, daržovių ir mėsos konservuose, mėsos padažuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, biriuose prieskoniuose.
E 622 - E 625 Monokalio, kalcio, monoamonio, magnio gliutamatai
Aromato sustiprinimo medžiagos
Vartojama mėsos padažuose.
E 901 Bičių vaškas, baltas ir geltonas
Glazūros medžiaga
Vartojama cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose.
E 950 Acesulfamas K
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, saldžiarūgščiuose žuvų prezervuose bei pusiau prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 951 Aspartamas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, valgomuosiuose leduose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, žuvų prezervuose, vėžiagyvių bei žuvų marinatuose, padažuose, garstyčiose.
E 952 Ciklamo rūgštis, jos natrio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus: nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, konditerijos gaminiuose, kramtomosiose gumose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose.
E 954 Sacharinas, jo natrio, kalio ir kalcio druskos
Maisto saldiklis
Vartojama žuvų konservuose, žuvų saldžiarūgščiuose prezervuose, saldžiarūgščiuose vaisių ir daržovių prezervuose, sumažinto kaloringumo vaisių ir daržovių gaminiuose, valgomuosiuose leduose, padažuose, garstyčiose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus nealkoholiniuose gėrimuose, desertuose ir panašiuose produktuose, sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos gaminiuose.
E 957 Taumatinas
Maisto saldiklis
Vartojama sumažinto kaloringumo ar be cukraus konditerijos ir kituose panašiuose gaminiuose.
E 967 Ksilitolis
Maisto saldiklis
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, cukraus gaminiuose.
E 1404 Oksiduotas krakmolas
Emulsiklis, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama margarine, desertinių koncentratų milteliuose, majonezuose, pietų patiekalų koncentratų milteliuose, valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, pomidorų gaminiuose, salotų padažuose.
E 1422 Acetilinto krakmolo adipatas
Stabilizatorius, tirštinimo, pagalbinė medžiaga
Vartojama valgomuosiuose leduose ir jų sausuose mišiniuose, margarine, pomidorų gaminiuose, desertinių koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose, vaisių gaminiuose.
Natūralūs maisto dažai
E 100 Kurkuminas
E 101 Riboflavinas, riboflavino - 5 - fosfatas
E 120 Karminas, kochinelas, karmino rūgštis
E 140 Chlorofilai ir chlorofilinai
E 141 Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais
E 153 Daržovių anglis
E 160c Paprikos ekstraktas, kapsantinas
E 162 Burokėlio raudonasis, betaninas
E 163 Antocianinai
Vartojama pieno produktuose, makaronuose, konditerijos gaminiuose ir kepiniuose, vaisių gaminiuose, daržovių gaminiuose, cukraus gaminiuose, kramtomosiose gumose,
desertinių koncentratų milteliuose, gėrimų koncentratų milteliuose, salotų padažuose, majonezuose su sumažintu riebalų kiekiu.
E 150a,b,c,d Karamelės spalvos
Vartojama mėsos gaminiuose, vynuose, miduje, aluje, konjakuose, romuose, koncentruotame acte, nealkoholiniuose gėrimuose.
E 160a I) Karotinų mišinys; II) Beta-karotinas
E 160b Anato ekstraktai, biksinas, norbiksinas
Vartojama piene sūriams gaminti, grietinėje ir grietinėje sviestui gaminti, lydytuose sūriuose, margarine.
Sintetiniai maisto dažai
E 102 Tartrazinas (geltona)
E 104 Chinolino geltonasis (geltona)
E 110 Apelsino geltonasis S (oranžinė)
E 122 Azorubinas, karmosinas (raudona)
E 124 Panceou 4R, kochinelas raudonasis A (raudona)
E 127 Eritrozinas (raudona)
E 128 Raudonasis 2G (raudona)
E 131 Patent mėlis V (mėlyna)
E 132 Indigotinas, indigo karminas (mėlyna)
E 133 Brilianto mėlis FCF (mėlyna)
E 142 Žaliasis S (žalia)
E 151 Briliantinis juodasis BN, juodasis PN (juoda)
E 154 Rudasis FK (ruda)
E 155 Rudasis HT (ruda)
E 160f Beta-apo-8-karotino rūgšties etilo esteris (gelsvai oranžinė)
E 170 Kalcio karbonatas (balta)
E 171 Titano dioksidas (balta)
E 172 Geležies oksidas ir hidroksidai (geltona, rausvai ruda,
gelsvai ruda, juoda)
E 173 Aliuminis
E 174 Sidabrinis
E 175 Auksinis
E 180 Litolrubinas BK (raudona)
E 579 Geležies gliukonatai (juoda)
Vartojama fermentiniuose sūriuose, žuvų gaminiuose, karamelėse, dražė ir sausainių paviršiams, kramtomosiose gumose, degtinėse, konjakuose, viskiuose, brendžiuose, džinuose, romuose, likeriuose, trauktinėse, nealkoholiniuose gėrimuose, desertinių koncentratų milteliuose.
QUOTE(Freja @ 2003 10 22, 00:37)
Siaip girdejau, jog jei produkte yra daugiau nei trys E, jis yra ganetinai ,,pavojingas". Tie, kurie stengiasi maitintis sveikai ir svariais produktais, jau suabejotu ar pirkti.
Dalis tų visų E yra kasdien naudojami dalykai. Gaminant net ir ekologiškai švarią produkciją (kuri jau yra ir sertifikuojama) leidžiama naudoti tikrai nemažai tų E...
Na va, nurašysiu lentelę savo... Bet geriau nežiūrėt, nes tada nieko nenusipirksit parduotuvėje, arba suplosit belekiek pinigų... Jei prekės atiketėje skaičių iš šios lentelės nerasite, vadinasi įtikėtina, jog prekės kokybė yra nepriekaištinga.
E102 Pavojingas
E103 Uždraustas
E104 Abejotinas
E105 Uždraustas
E106 Uždraustas
E110 Pavojingas
E111 Uždraustas
E120 Uždraustas
E122 Abejotinas
E123 Labai pavojingas
E124 Pavojingas
E125 Uždraustas
E126 Uždraustas
E127 Pavojingas
E130 Uždraustas
E131 Kancerogeninis
E141 Abejotinas
E142 Kancerogeninis
E150 Abejotinas
E151 Abejotinas
E152 Uždraustas
E160A Pavojingas
E161 Abejotinas
E171 Abejotinas
E173 Abejotinas
E180 Abejotinas
E191 Uždraustas
E210 Kancerogeninis
E215 Kancerogeninis
E220 Ardo vitaminą B1
E221 Trikdo virškinimą
E224 Trikdo virškinimą
E226 Trikdo virškinimą
E230 Kenkia odai
E231 Kenkia odai
E232 Kenkia odai
E233 Kenkia odai
E239 Kancerogeninis
E240 Abejotinas
E241 Abejotinas
E250 Nevartoti hipertonikams
E251 Nevartoti hipertonikams
E252 Nevartoti hipertonikams
E271 Kancerogeninis
E311 Gali išberti
E312 Gali išberti
E320 Sudėtyje yra cholesterino
E321 Sudėtyje yra cholesterino
E330 Kancerogeninis
E338 Trikdo virškinimą
E340 Trikdo virškinimą
E341 Trikdo virškinimą
E407 Trikdo virškinimą
E450 Trikdo virškinimą
E450A Pavojingas
E453 Trikdo virškinimą
E455 Trikdo virškinimą
E456 Trikdo virškinimą
E461 Trikdo virškinimą
E462 Trikdo virškinimą
E463 Trikdo virškinimą
E465 Trikdo virškinimą
E477 Abejotinas
Na va...
E102 Pavojingas
E103 Uždraustas
E104 Abejotinas
E105 Uždraustas
E106 Uždraustas
E110 Pavojingas
E111 Uždraustas
E120 Uždraustas
E122 Abejotinas
E123 Labai pavojingas
E124 Pavojingas
E125 Uždraustas
E126 Uždraustas
E127 Pavojingas
E130 Uždraustas
E131 Kancerogeninis
E141 Abejotinas
E142 Kancerogeninis
E150 Abejotinas
E151 Abejotinas
E152 Uždraustas
E160A Pavojingas
E161 Abejotinas
E171 Abejotinas
E173 Abejotinas
E180 Abejotinas
E191 Uždraustas
E210 Kancerogeninis
E215 Kancerogeninis
E220 Ardo vitaminą B1
E221 Trikdo virškinimą
E224 Trikdo virškinimą
E226 Trikdo virškinimą
E230 Kenkia odai
E231 Kenkia odai
E232 Kenkia odai
E233 Kenkia odai
E239 Kancerogeninis
E240 Abejotinas
E241 Abejotinas
E250 Nevartoti hipertonikams
E251 Nevartoti hipertonikams
E252 Nevartoti hipertonikams
E271 Kancerogeninis
E311 Gali išberti
E312 Gali išberti
E320 Sudėtyje yra cholesterino
E321 Sudėtyje yra cholesterino
E330 Kancerogeninis
E338 Trikdo virškinimą
E340 Trikdo virškinimą
E341 Trikdo virškinimą
E407 Trikdo virškinimą
E450 Trikdo virškinimą
E450A Pavojingas
E453 Trikdo virškinimą
E455 Trikdo virškinimą
E456 Trikdo virškinimą
E461 Trikdo virškinimą
E462 Trikdo virškinimą
E463 Trikdo virškinimą
E465 Trikdo virškinimą
E477 Abejotinas
Na va...
tikrai jau geriau etikečių nežiūrėti, nes taip gali likti ir alkanas tai praknisau savo šaldytuvą, pusės produktų geriau net nevalgyti, nes vos ne visur yra kancerogeninių E, o dar kiek kitų su savo negerais šalutiniais poveikiais...
bet dabar atkreipiu dėmesį į sudėtį pirkdama...
bet dabar atkreipiu dėmesį į sudėtį pirkdama...
o as galiu pasireiksti, kad turiu tu E lentele, tik kad ten su splavine gama... Kai paziurejau, tai ne tiek ir daug dalyku yra kuriu negalima valgyti... Tiesiog siaip ar taip tie produktai ir taip matosi, kad pagaminti ne is visai sveiku dalyku (Nesscafe 3in1 ir pan.) as manau, kad ja bent siek tiek vadovautis butu visai neblogai
QUOTE(Siemicka @ 2005 12 25, 17:34)
o as galiu pasireiksti, kad turiu tu E lentele, tik kad ten su splavine gama... Kai paziurejau, tai ne tiek ir daug dalyku yra kuriu negalima valgyti... Tiesiog siaip ar taip tie produktai ir taip matosi, kad pagaminti ne is visai sveiku dalyku (Nesscafe 3in1 ir pan.) as manau, kad ja bent siek tiek vadovautis butu visai neblogai
Na taip, nors siek tiek. bet vistiek, kam deti i koldunus konservanto, trikdancio virskinima?
Naudinga ir įdomu besirūpinančioms savo ir šeimos sveikata
http://www.sabona.de...stofflisteE.htm
http://www.sabona.de...stofflisteE.htm
QUOTE(groovy_chick @ 2006 05 10, 17:48)
Na taip, nors siek tiek. bet vistiek, kam deti i koldunus konservanto, trikdancio virskinima?
kad suvalges ilgaiu butum sotus ir dziaugtumeis, kad "rimtai" pavalgei