Įkraunama...
Įkraunama...

Gimusieji su "marškinėliais"

Ar teko kada nors apie tai girdeti? Kas budinga tokiems zmonems, koks ju likimas? Ieskojau internete informacijos sia tema lietuviskai ir angliskai, bet radau labai nedaug. Gal kas nors zinot kazka placiau? smile.gif
Atsakyti
Girdėjau, kad tokiems žmonėms gyvenime neįprastai sekasi, jie būna laimingi. Tačiau kiek tame yra tiesos tikrai nežinau, tai tik močiučių kalbos.
Papildyta:
Štai internete ką radau.

Gimusieji su “marškinėliais“ - palaiminti apvaizdos?

Nuo seniausių laikų vaikas, gimęs su ”marškinėliais“, laikomas ypatingas. Teigiama, kad daugelis įžymių žmonių bei literatūrinių personažų yra gimę su “marškinėliais”. Tokie buvo Aleksandras Makedonietis, Čarlzo Dikenso sukurtas personažas Deividas Koperfildas, Denis iš Styveno Kingo knygos “Švytėjimas”, Viljamo Šekspyro princas Hamletas ir daugelis kitų.

Rodo sveikatą

Iš tiesų vadinamieji marškinėliai yra neatsiskyrusi, vaiko galvą dengianti vidinė placentos dalis. Senovės Romoje pribuvėjos ištirdavo placentą ir neva iš jos nuspėdavo naujagimio ateitį. Tačiau vaikų, gimusių su “marškinėliais“, laukė dar ypatingesnis ateities spėjimas. Nuo nuimto galvos apdangalo priklausydavo, ar vaikas bus sveikas, ar ligotas bei kiti jo ateities spėjimai.

1787 metais knygoje ???Provincijos prietarai“ buvo rašoma, kad iš ???marškinėlių“, dar vadinamų katiliuku arba vualiu, galima sužinoti gimusio žmogaus sveikatos būklę. Jeigu žmogus gyvas ir sveikas, placentos atplaiša turėtų būti kieta ir sausa, jei žmogus miręs ar sergantis – minkšta ir drėgna. Taigi ir tuomet buvo išlikęs romėnų sugalvotas kūdikio ateities spėjimo būdas. Pribuvėjos tyrinėdavo placentą dar keletą dienų po vaiko gimimo.

Saugojo kaip talismaną

Vaiko, gimusio su galvą dengiančiu natūraliu apdangalu, tykodavo daugybė įvairiausių prietarų. Vienas jų primena prietarą, priskiriamą dvyniams: vienas jaučia, jei kas nors atsitinka antrajam. Todėl manyta, jei žmogui kas nors atsitinka, jo ???marškinėliai“ gali apie tai įspėti. Kai kurios tautos manė, kad vualį būtina išsaugoti ir laikyti kartu su vaiku. Jeigu sudžiūvusiai odai kas nors atsitikdavo, tai būdavo laikoma blogu ženklu ir tekdavo rimtai susirūpinti vaiko sveikata, kuri retkarčiais iš tiesų būtent tada pablogėdavo.

1899 metais vienas britų laikraštis rašė apie šį reiškinį ir citavo medicinos seselės žodžius: ???Berniukas, gimęs su marškinėliais, juos išsaugojo. Kai jis sirgdavo, vualis tapdavo drėgnas ir gležnas. Kai berniukas buvo sveikas, vualis būdavo sausas ir sukietėjęs“.

Vienoje daugiavaikėje šeimoje iš Jorko augo 16 vaikų. Keturi iš jų buvo gimę su “marškinėliais“. Šeimynykščiai išsaugojo nuimtą odą ir ją išdžiovino. Jie tikėjo, kad jei kas atsitiks vaikui, vualis tai parodys.

Saugojo nuo skendimo

Sakoma, kad senovės Romos senatoriai ir įstatymų leidėjai nešiojo tokius vualius ir placentos fragmentus ant krūtinės. Jie tikėjo, kad ta išdžiovinta oda padės jiems darbe. Tokie specifiniai amuletai turėjo suteikti jiems įtaigią ir sklandžią kalbą, užčiaupti burnas visiems jų priešininkams. Tačiau, kaip rodo per amžius sukaupta patirtis, ne visuomet ???su marškinėliais“ gimusieji nugyvena palaimintą gyvenimą. Jų likimai tokie pat, kaip ir kitų žmonių, ir tik vienetai pasižymi ypatingu likimu ar sugebėjimais.

Didžiojoje Britanijoje ir kai kuriose kitose šalyse tikėta, jog su “marškinėliais“ gimęs vaikas nenuskęs. Tėvai suvyniodavo prie galvos prilipusios placentos liekanas ir įdėdavo į specialų amuletą, kurį žmogus nešiodavo visą gyvenimą.

Pardavinėjo jūreiviams

Tikriausiai nepatikėsite, bet minėtieji vualiai Anglijoje buvo netgi pardavinėjami. Tai vyko pakankamai plačiu mastu, o skelbimai apie vualio pardavimą buvo net dedami į vietos laikraščius. Kas galėtų juos pirkti? Ogi jūreiviai ir keliautojai, besiruošiantys į ilgą kelionę. Štai vieno tokio skelbimo, išspausdinto 1779 metais, vertimas: ???Laivyno džentelmenai ir kiti besiruošiantys į ilgas keliones. Pranešame, kad parduodamas vaiko vualis. Norintieji įsigyti kreipkitės į Bartletų namų kavinę Holborne. Kad vėliau nekiltų nesklandumų, prekės kaina yra dvidešimt ginėjų.“

Turi šeštąjį pojūtį

Teorijos apie marškinėlių teikiamą apsaugą nėra vieninteliai prietarai, lydintys ???išrinktuosius“ vaikus. Kai kurios tautos vaikui, gimusiam su “marškinėliais”, pranašauja Dievo dovaną, šeštąjį pojūtį. Vis dėlto atrodo, kad tokia idėja buvo iškelta tik XX amžiaus pradžioje, o anksčiau apie tai būdavo užsimenama miglotai.

Pasak šios teorijos šalininkų, toks vaikas turi didesnį potencialą matyti įvairias vizijas, turėti psichinių gabumų. Tačiau su tuo nesutinka šių dienų mediumai ir kiti psichikos savybes įvaldę žmonės. Jie teigia, kad kiekvienas žmogus gimsta turėdamas tam tikrų psichikos sugebėjimų. Dar kito judėjimo šalininkai tiki, kad tokios savybės yra paveldimos iš kartos į kartą, nesvarbu, ar gimstančiam kūdikiui prie galvos buvo prikibęs odos gabalas. Italijoje buvo manoma, kad toks vaikas užaugęs gali ???nuimti nužiūrėjimą ar užkeikimą“ ir yra labai gerbiamas. Kitur tikima, kad tokie žmonės gali matyti kiaurai ???per gyvenimo ir mirties uždangą“, intuityviai nujausti daugelį dalykų, skaityti mintis.

Nujaučia melą

Jeigu sutiksime, kad psichinės savybės gaunamos nepriklausomai nuo to, ar vaikas gimsta su “marškinėliais”, galime paaiškinti, kodėl šeštasis pojūtis būdavo priskiriamas šiems naujagimiams. Tokie vaikai tapdavo garsūs savo apylinkėje ir buvo stebimi tiek šeimos, tiek bažnyčios. Šiuo atveju vaiko padėtis būdavo labai palanki, nes jis tiesiog darydavo tai, ką turėdavo daryti natūraliai, nebijodamas būti apskelbtas raganiumi ar parsidavusiu velniui.

Bažnyčia laikė tai Dievo dovana. Iš tiesų kai kurie gimusieji su “marškinėliais“ sako jaučiantys artėjančią nelaimę ar artimųjų ligas. Šiandien tokie žmonės sakosi žiną, ar jų pašnekovai meluoja, ar sako tiesą, nujaučią, kas jiems skambina, dar nepakėlę telefono ragelio, ir panašiai.

Gelbėjo nuo uždusimo

Yra žinoma atvejų, kai būtent toks vualis išgelbėdavo dar negimusius kūdikius nuo mirties. Ne kartą yra atsitikę, kad virkštelė apsivyniodavo apie kūdikio kaklą, o nuo mirties jį išgelbėdavo būtent vualis. Dažnai tokie vaikai vystosi greičiau, nei įprasta, užauga sveiki ir gyvybingi. Pasitaiko atvejų, kad žmonės gimę su “marškinėliais” pasižymi ypatingomis savybėmis, kaip ateities spėjimas, telekinetiniai sugebėjimai. Sugeba tas savybes perduoti savo giminaičiams, kurie gimsta normaliai.

Apskaičiuota, kad vaikai su “marškinėliais“ gimsta rečiau nei 1 iš tūkstančio atvejų, todėl tikrai įdomu, kai vienoje šeimoje pasitaikė keli žmonės gimę su “marškinėliais”. Įdomu, ar dėl to kalti genai, ar iš tiesų čia veikia kokia nors aukštesnė jėga.

O gal tai, kad “marškiniuoti” naujagimiai pasižymi ypatingomis savybėmis, tėra sutapimas ir perdėtas prietaringumas. Tačiau vis tiek tai yra dar vienas neišaiškintas žmogaus fenomenas, kurį išsiaiškinus bus galima daug geriau suprasti psichikos jėgų prigimtį.

Atsakyti
Aciu, idomus straipsnis smile.gif Lyg ir teko skaityti kazkada, o gal ir ne tas, nzn. O as klausiu todel, kad mano seneles kaime gyvena toks vaikinas, mes su juo vaikysteje draugavom, ir dabar susitinkam, pasnekam. Jis yra gimes su marskineliais, ir tai buvo akivaizdu vaikysteje - ismoko skaityti 4 metu, i mokykla ejo mokedamas viska ka moka 2-3-okai blink.gif , nuo pirmu klasiu vare vien desimtukais, buvo geriausias mokinys klaseje, daug kuo domejosi, graziai piese, ir t.t. - na vunderkindas tiesiog. Taciau veliau, jau kokioje 6 klaseje ji pamazu eme pasivyti jo klasiokai, bendraamziai, jis vis labiau eme virsti pilka vidutinybe. Dabar bachurui 20 metu, jis tiesa gerai islaike valstybinius egzaminus, mokosi universitete, taciau jau nera "zvaigzde" kaip kazkada - tik vienas is daugelio. Be to, kiek girdejau (kaime zino tokius dalykus) turi vaikis psichologiniu problemu ar kazka panasaus, gydosi.. verysad.gif Su niekuo nebendrauna, labai uzdaras ir niurus.
Atsakyti
QUOTE(xx99 @ 2006 10 28, 15:33)
Aciu, idomus straipsnis smile.gif  Lyg ir teko skaityti kazkada, o gal ir ne tas, nzn. O as klausiu todel, kad mano seneles kaime gyvena toks vaikinas, mes su juo vaikysteje draugavom, ir dabar susitinkam, pasnekam. Jis yra gimes su marskineliais, ir tai buvo akivaizdu vaikysteje - ismoko skaityti 4 metu, i mokykla ejo mokedamas viska ka moka 2-3-okai blink.gif , nuo pirmu klasiu vare vien desimtukais, buvo geriausias mokinys klaseje, daug kuo domejosi, graziai piese, ir t.t. - na vunderkindas tiesiog. Taciau veliau, jau kokioje 6 klaseje ji pamazu eme pasivyti jo klasiokai, bendraamziai, jis vis labiau eme virsti pilka vidutinybe. Dabar bachurui 20 metu, jis tiesa gerai islaike valstybinius egzaminus, mokosi universitete, taciau jau nera "zvaigzde" kaip kazkada - tik vienas is daugelio. Be to, kiek girdejau (kaime zino tokius dalykus) turi vaikis psichologiniu problemu ar kazka panasaus, gydosi..  verysad.gif Su niekuo nebendrauna, labai uzdaras ir niurus.


Nuo kada vidutinybė laikomas gimusiu "su marškinėliais"

Tavo aprašytas atvejis - tipiškas "vunerkidiškas". Tokie žmonės ypač turi didelių psichologinių problemų, nes užauga be vaikystės, vietoj pasakų, kūrybinių užduočių, jiems tėvai (pastebėję neeilinius vaiko sugebėjimus, fenomenalią atmintį) grūda enciklopedinę informaciją.

O vaikas turi vystytis nuosekliai, nes tos žinios, kurios vunderkindams grūdamos anksčiau laiko, be jokios abejonės pasieks ir kitus vaikus, jie pasivys "pabėgėlį" ir jį neabejotinai pralenks.

Dažniausiai vunderkindai ir ištirpsta, sulaukę paauglystės ar paskutinėse klasėse. Likę be vaikystės, be sugebėjimo mąstyti ne formulėmis, o kūrybiškai, dingę iš dėmesio centro (gi niekas jau nebeaikčioja, vai, koks protingas vaikas), jie neretai net ir iki savižudybės prieina.

"Su marškinėliais" man labiau atrodo tas, kuriam pavyksta per gyvenimą žygiuot, išvengiant nelaimių ir katastrofų. Na, tarki, važiavo vyrukas, nesuvaldė vairo, nusrito kūliais nuo kokio skardžio, o paskui atsidarė dureles, išlipo ir nuėjo, atsipirkęs tik keliomis mėlynėmis. Va čia tai jau su marškiniais
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Smurka: 31 spalio 2006 - 10:25
IR AS SUTINKU SU SMURKA,KAD ZMOGUS SU MARSKINELIAIS TAS KURIS ISVENGIA NELAIMIU,ISEINA SAUSAS IS BALOS,KURIAM SEKASI VISUR ,VA TOKS IR YRA ZMOGUS.MANAU IR AS ESU MARSKINIAIS GIMUSI,TFU TFU TFU NENUKALBEJUSI TIKTAI,BET MAN PAVOJINGOS ISTORIJOS BAIGDAVOS LAIMINGAI IR PASTEBEJAU KAD SUNUS TUOS PACIUS TURI MARSKINELIUS. g.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ingan: 31 spalio 2006 - 11:12
Stai ir man pavyko rasti kai ka placiau apie tai. Kas supranta angliskai ir kam idomu, daug info yra cia: www.caulbearer.org
Atsakyti
netyčia užklydau į šitą temą, tai prisiminiau, kad mama man sakė, kad gimiau su marškinėliais. Gimti "su marškinėliais" reiškia gimti su vaisiaus apvalkalu. Bet ilgainiui šis išsireiškimas tapo savotišku priežodžiu, todėl kartais taip sakoma ir apie tuos, kurie gimė normaliai, bet yra lydimi sėkmės ir pan.
Nepulsiu tvirtint, kad prietarai apie gimusius "su marškinėliais" teisingi, bet kartais pagalvoju apie tai, nes yra buvę atvejų, kai iš visai nepavydėtinų situacijų išsisukdavau visai "sausa". biggrin.gif
Atsakyti
Mano tetis gime su marskineliais smile.gif
Atsakyti
Sekasi tokiems zmonems mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paloma:): 11 gegužės 2007 - 15:00
Tai posakis apie žmones atsiduriančius reikiamu laiku reikiamoje vietoje.Mokančius išnaudoti palankias situacijas. g.gif
Atsakyti
Kažin kodėl sako su marškinėliais, o ne su kepuraite pavyzdžiui, jei placenta prie galvos prilipusi.

Gimusi su skrybėlaite pvz. lotuliukas.gif
man tai juokingi tokie posakiai..nelabai tikiu tokiom istorijom cool.gif
Atsakyti
Perskaiciau sia tema su didziausiu susidomejimu,nes niekuomet per daug nesigilinau.O,idomu todel,kad kai gime dukryte gydytoja pasake,kad susilaukem dukros su marskineliais.
Tuomet nelabai emiau tai i galva,nes gime ji itin sunkiai.Aciu dievui,kad viskas baiges laimingai.Nes kai buvo dideliu koplikaciju,kuriu pasekmes grese dideles,norom nenorom pradedi tiketi jog vaikas gimes po laiminga zvaigzde arba kitaip Su marskineliais.Auga guvi,sveika,jokia ligele dar nesirgusi.
Papildyta:
Tikiuos ir toliau gyvenime ji per visus sunkumus lengvai pereis.Bet,kuri mama to nelinketu savo vaikui,ar ne? wink.gif smile.gif
Atsakyti