Įkraunama...
Įkraunama...

Ką galvojate apie mintis neleisti vaiko į mokyklą

Teko girdėti, kad kai kurios šeimos apsisprendžia neleisti vaiko į pradinę mokyklą ir svarbiausių dalykų - skaityti, skaičiuoti ir pan. moko namuose. Jų teigimu, mokykla žlugdo vaiko asmenybę bei gabumus, o besimokantieji namuose tiek savo žiniomis, tiek ir asmenybės vystymusi gerokai lenkia bendraamžius. Dažniausiai vaiką moko patys tėvai.
Ką manote apie tai? Gal kas pažįsta panašią šeimą?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 17 gruodžio 2005 - 13:08
Nepažįstu tokių šeimu, bet kyla daug klausimų:
1.kokį darbą turi dirti tėvai, kad gelėtų pirmą dienos pusę skirt vaiko ugdymui?
2. Į vėlesnes klases visgi teks eiti, tai kaip teks mokykloj įrodyti, kad vaikas yra išėjęs privalomą pradinių klasių kursą?
3. Kas paruoš pedagoginiam darbui pačius tėvus, juk ne visi baigę pedagoginį?
4. kaip bus su vaiko prisitaikymu kolektyve? žmogus juk socialus gyvūnas, tad jo sėkmė gyvenime dažniausiai priklauso nuo jo sugebėjimų realizuot save ir savo sugebėjimus visuomenėje...
5. kai su tom "privalomom" vaikystės ligom? Į pradines klases neinantis mažasis pilietis ko gero, pagal tokią tėvų filosofiją, bus išvengęs ir ikimokyklinių įstaigų, tad ir išsisukęs nuo vaikiškų ligų. Kažkaip nenorėčiau, kad mano dukra susirgtu raudoniuke ar vėjaraupiais ,jau pati besilaukdama savo vaikelių...Mano pačios, darželio nelankiusi pusseserė, raudoniuke susirgo tik per savo vestuves(ot smagumėlis!)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vobla: 29 balandžio 2004 - 14:00
Vobla labai gerai argumentavo.

Manau, neleisti vaiko i mokykla - tai didele skriauda vaikui. Mokykla - tai ne tik mokytoja, uniformos ir pamokos. Tai uzklasine veikla, tai seliojimai per pertraukas, eilutes mokyklos bufete prie siltu bandeliu, begimai is pamoku, tarpkalsines varzybos, Kalediniai zibureliai, koncertai teveliams, pirmosios meiles, pirmi konkurencijos igudziai, galu gale- draugai, jei ne visam gyvenimui, tai bent 10 metu.
Nenoreciau, kad mano vaikai to neturetu. Savo rankomis is savu vaiku outsider'iu nelipdysiu. Tai jau tikrai.

Atsakyti
Esu girdejusi, kad tevai samdo mokytoja i namus ir taip moko pradinukus. Kad patys tuo uzsiimtu- negirdejau. Nezinau, kaip tai atrodo realiai, kokie rezultatai tokios pedagogikos. Taciau man skamba patraukliai. Toks vaiku auklejimas man visiskai neprimena autsaideriu lipdymo, atvirksciai, manau tokie vaikai turetu buti unikalus. Vilniuje pvz jau veikia ne tik Valdorfo darzeliai, bet ir 1-9 Valdorfo pedagogikos klases. O juk ju principai visiskai skiriasi nuo tradiciniu. Ydomu, kaip ten viskas vyksta, kokie vaikai auga? Truputi nuklydau nuo temos, bet gal atleisit rolleyes.gif
Atsakyti
As pati kuri laika mokiausi namie. Kadangi turejau isoperuota augli ir su tuo daug susijusiu sveikatos problemu,negalejau lankyti mokyklos. Mane lanke mokytoja. Galiu pasakyt,kad visos mokslo spragos butent is to laikotarpio ir man skaudziai atsiliepe veliau sad.gif ar tai mano ar mokytojos kalte nezinau sad.gif
Atsakyti
Mamulia sad.gif , bet tai visai kas kita... Aisku, jei nera galimybes vaikui lankyti mokyklos, tada reikia suktis is padeties kazkaip...

Bet isivaizduokit sveika, judru, linksma, gyvenimu patenkinta vaika, kurio tevai nusprendzia apsaugot ji nuo "gyvenimo negandu" ir mokinti namuose blink.gif . O jeigu ir letas vaikas, tai dar didesne gresme, kad bus "siltnamio gelele". Nebent tevai ruosiasi visa gyvenima savo vaika prie sono laikyti, uzsiauginti baili ir nepritapeli kazikokitais blink.gif .

Manau, kaip tik reikia skatinti vaiko savarankiskuma, o ne saistyti su savim visais imanomais saitais, uzkertant kelia i kiekvienam jo bendraamziui iprasta socialine aplinka. Na, kas is tokiu naminiu vaiku isaugs?

Vyro klaseje buvo mergaite, su kuria i mokykla vaiksciojo...mama! Jos sedejo viename suole. Ir taip trejus metus. Dabar jai trisdesimt su mazyte uodegyte. Svelniai tariant, pasimetus ta mergaite gyvenime po siai dienai... Buvo interviu kazkur su jos motina, tai suzinojom, dukra dar netekejus, su mamyte uz rankyciu vaiksto.

A nu ji peklon. blink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 29 balandžio 2004 - 17:49
as tik dar karta noriu pabrezti,kad toks mokymas namie nevisavertis wink.gif
Atsakyti
QUOTE (Zvirbliuke @ 2004 04 29, 00:05)
Teko girdėti, kad kai kurios šeimos apsisprendžia neleisti vaiko į pradinę mokyklą ir svarbiausių dalykų - skaityti, skaičiuoti ir pan. moko namuose. Jų teigimu, mokykla žlugdo vaiko asmenybę bei gabumus, o besimokantieji namuose tiek savo žiniomis, tiek ir asmenybės vystymusi gerokai lenkia bendraamžius. Dažniausiai vaiką moko patys tėvai.
Ką manote apie tai? Gal kas pažįsta panašią šeimą?

smile.gif Zinom apie tai. Ir seima pazistam smile.gif. Ir ne viena smile.gif. Bet... ne Lietuvoj, o cia. Labai daug tuo nesidomejau, nes Paulius dar per mazas. Bet cia yra ir specialios namu mokyklos (homeschooling) programos, patvirtintos gal svietimo skyriaus ar kieno. Namuose mokytas vaikas (bijau suklysti, bet man atrodo, kad ne tik pradinese klasese, o ir veliau) turi tokias pacias teises mokytis toliau kaip ir tie, kurie baige iprastas mokyklas.

Man labiausiai irgi uzkliuvo vaiko bendravimo su bendraamziais stygius. Izoliacija, kitaip sakant. Bet seimos, kurios taip moko vaikus cionai, kalba apie visokius ten daznai lankomus burelius ir ratelius, o tokiu budu vaikai prisibendrauja su bendraamziais iki soties. Bijau velgi nusisneketi, bet man atrodo, kad cia bene 11% vaiku taip mokomi ir tendencija populiareja.

Zvirbliuke, jeigu Tau idomu daugiau, rasyk man i asmenine. Nors vargu bau labai daug naudos butu, bo cia kita salis. Bet gal?..
Atsakyti
Na, tema idomi smile.gif Zinoma, autsaideriu lipdymas laugh.gif

Nepazistu Lietuvoje jokios tokios seimos. Taigi, zinios tik is interneto, kuris visiems besidomintiems prieinamas.

Vienas dalykas, kuris man uzkliuvo internete, kad dazniausiai apie homeschoolinga raso seimos, turincios 4 ir daugiau vaiku. Tai jau paaiskina, kad socializacijos jiems netruksta. Antra, jie vazineja i visus normalius burelius, kokius tik nori ir gali - sokiai, muzika, sportas, technika - pagal poreikius. Taigi, vel - socializacijos trukumo nera.

Ju metamas kontrargumentas mokymui mokyklose ir klasese yra toks. Klases sudaromos amziaus principu - visi vienmeciai i viena klase. Tagi, cia jau socializacijos nelabai daug, nes isbudamas puse (o laikui begant neretai ir visa) dienos vien tik su bendraamziais ir taip 12 metu vaikas nelabai ismoksta bendauti su skirtingo amziaus zmonemis - jaunesniais, vyresniais. O seimoje priesingai - amziaus ivairove, bendravimui tobulinti palankios salygos. Zinoma, jei seimoje vienas vaikas - tai tada is tiesu nelabai kas g.gif

Kitas dalykas - namuose mokomasi ne 45 min. viena dalyka ir taip 5 dalykus viena diena, o mokomasi gabalais - siandien matematika, ryt gamta, poryt - dar kazkas. Siaip, Delfine, butu idomu daugiau suzinoti apie mokymo programas, ju sudaryma ir t.t. Gal net kokios knygos yra rekomenduojamos pradedantiems tokius dalykus, nes amazone knygu pasirinkimas didelis, o kainuoja nemazai, tai neiseina visko is eiles uzsisakineti smile.gif

Kitas dalykas, kuri isskaiciau internete, kad moko vaikus ne mokytojas, o mama (dazniausiai). Ir dazniausiai tos mamos pagrindinis uzsiemimas - namu seimininke, taigi, ji nedirba. Kitas dalykas, kiek skaiciau, tai is mamos visai nereikalaujama tureti pedagogini issilavinima, bet labai patariama istoti i vietines homeschoolingo asociacijas, nes jos ten gina tevu teises...

Del vaiku ejimo i vyresnes klases. Ten, kur tai veikia, sistema sutvarkyta, ir gali nesimokes ne dienos mokykloje stoti i universiteta. Be abejo, buna ziniu patikrinimas. Mokyklos gali ne tik nepradeti lankyti, o ir bet kuriuo metu tevai gali pasiimti vaika is ten. Beje, amazone yra knygu, kuriu pavadinimai skamba panasiai "kaip itikinti tevus, kad galiu mesti mokykla ir toliau mokytis pats" - paaugliams.

"Privalomos" vaikystes ligos gali buti surandamos nebutinai kolektyve smile.gif Mano sunus susirgo vejaraupiais 11 men, todel, kad mes nuvaziavom i svecius pas mano pussesere, kurios sunus jais tuo metu sirgo... O i joki kolektyva isskyrus meninio ugdymo studija 1 k. per savaite - vis dar nevaiksciojam smile.gif (vaikui 2.4 m.)

Lietuvoje tai nera taikoma (neskaitant tu atveju, kai vaikas del ligos mokomas namuose), kiek zinau. Taciau, atrodo, kad net jei tai atsiras, visu pirma paplis tarp tam tikros grupes tevu. Ir, atrodo, is siu keliu pasisakymu, jau gana aisku, kokie tevai butu uz, o kokie butu pries... Net ir argumentus butu galima nuspeti... Bet kadangi neesu aiskiarege, galiu ir suklysti rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE (Raideles @ 2004 05 01, 13:02)

Vienas dalykas, kuris man uzkliuvo internete, kad dazniausiai apie homeschoolinga raso seimos, turincios 4 ir daugiau vaiku. Tai jau paaiskina, kad socializacijos jiems netruksta. Antra, jie vazineja i visus normalius burelius, kokius tik nori ir gali - sokiai, muzika, sportas, technika - pagal poreikius. Taigi, vel - socializacijos trukumo nera.

Bet vat man tokiu atvėju kyla klausimas, kas juos vežioja po tuos būrelius, nes jei tėvai- tai ar jie dėl to nepaaukoja savo mėgstamo darbo, karjeros? Ar tam reik samdyt specialų žmogų? O ar nenukenčia vaiko sveikata, jei vaikas trečdalį dienos praleidžia automobilyje, tampomas iš vieno miesto galo į kitą po tuos būrelius? Kaip sakant- čia dar žiupsnelis klausimų...
Atsakyti
Vobla, i siuos tavo klausimus turbut nera vieno teisingos atsakymo, tinkancio visoms seimims. Kiekviena seima, kiekviena moteris, kuri ryztasi savo vaikus mokyti namuose, manau turi rimtu priezasciu taip pasielgti ir mano, kad tai yra teisingesnis budas butent ju vaikus mokytis. Juk buti mama - tai bet kokiu atveju aukotis smile.gif Taigi, moteris pati sprendzia, ar jai nieko tokio, jei ji nepadarys karjeros, bet zinos kaip ir ko yra mokomi jos vaikai.

I burelius visa diena vaiku nevezioja, nes dali dienos tenka skirti butent mokymuisi namuose. Bet kokiu atveju, net ir pas mus, Vilniuje, mazesnius vaikus tevai vezioja ir i mokykla, ir is jos, ir i burelius, ir pasiima. Veliau vaikai vazineja patys - autobusais, troleibusais. Nemanau, kad namuose mokomus vaikus reiktu iki pat universiteto vezioti i burelius tevams ar kitiems spec. asmenims. Vaiko sveikata gyvenant mieste, kad ir kuo jis vazinetu ar kad ir kaip arti butu mokykla vis tiek nukencia - del aplinkos uzterstumo, del mazo fizinio kruvio ir pan. Tai niekuo nesusije su mokymu namuose.
Atsakyti
QUOTE (Raideles @ 2004 05 01, 14:06)
. Juk buti mama - tai bet kokiu atveju aukotis smile.gif

Na, kadangi auginu dukterį, vadinas nėra reikalo lipdyti lyderę ar genijų, nes jei kada pastos ir taps mama- visas mano triūsas bus veltui...
Atsakyti