Įkraunama...
Įkraunama...

vaiko išlaikymas ir tėvystės nustatymas

sveiki,
kaip dabar teismas skiria alimentus? anksciau savo vyresnei dukrai prisiteisiau 1/4 tevo algos,o dabar antrajai dukrai tevas be teismo moka musu susitarta suma. Jeigu kreipciausi i teisma,kokio dydzio alimentus realu prisiteisti? Tevas uzdirba apie 1500lt,mazylei 1 metukai.
Atsakyti
dabar nebera tokios tvarkos, kaip kad 1/4 atlyginimo. Gautum nuo 125lt iki... priklauso nuo daug veiksniu ( ir nuo to ar vaikas turi spec poreikiu).
Galit paprasciausiai ta susitarimo suma iforminti.

Beje, ko anksciau nebuvo - tai galima vienkartine ismoka pinigais arba kokio nors turto perleidimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Silvute: 03 vasario 2004 - 08:53
Dar zinau jeigu vaikas rimtai serga, tai teismas gali skirti didesne pinigu suma. Cia pagal istatyma taip.
Atsakyti
Sveika,
Siuo metu galiojantys istatymai nenustato konkretaus nepilnamecio vaiko islaikymo dydzio. LR CK nustato. Kad "išlaikymo dydis turi buti proporcingas
nepilnameciu vaiku poreikiams bei ju tevu turtinei padeciai ir uztikrinti butinas vaikui vystytis salygas"
"Materialini islaikyma savo nepilnameciams vaikams privalo teikti abu tevai proporcingai savo turtinei padeciai."
Teismas gali priteisti islaikyma:
"1. kas menesi mokamomis periodinemis ismokomis;
2. konkrecia pinigu suma;
3.priteisiant vaikui tam tikra turta."
Taigi islaikymo dydis priklauso nuo tarpusavio susitarimo, jusu abieju pajamu bei vaiko poreikiu.
"Islaikymas priteisiams nuo teises i islaikyma atsiradimo dienos, taciau islaikymo isiskolinimas negali buti isieskotas daugiau kaip uz trejus metus iki ieskinio pareiskimo dienos."
Atsakyti


Kaip ir raso Gitulia istatymai konkretaus islaikymo dydzio nenustato. Siuo metu daugiau maziau yra nusistovejusi praktika, kad vaikui priteisiama 250 litu. Taip daroma remiantis istatymo analogija. Jei paimtumete vaika globoti is globos namu, valstybe jo islaikymui skiria 500 litu. Kadangi traktuojama, joj tevu pareigos lygios, tai teismai atsizvelgdami i valstybes nustatyta dydi vaikams is vaiku namu, skelia sia suma pusiau. Jei tevo pajamos mazos, tai maziausia suma priteisia 1 MGL, t.y. 125 litus.
Mamulia rasai, kad vyro alga 1500. Praktiskai sunkiai prisiteistum daugiau nei 250. Nebent irodinetum, kad pati nedirbi, nes augini vaika namie, taciau reiketu paaiskinti kodel vaikas nevedamas i darzeli ir t.t.
Vyras gali irodineti, kad nuomojasi buta, turi kitu islaidu (kreditai ir t.t.) ir didesnes sumos nei 250 negali skirti.
Kad ir kaip bebutu liudna, taciau kol kas musu valstybeje issiskyrusios mamos ne tik vienos augina vaikus, taciau ir kur kas daugiau skiria lesu vaiko islaikymui. Aisku yra ir isimciu biggrin.gif
Atsakyti
vici, bet galima tada pradet diskutuot, kiek reikia tokio amziaus vaikui per menesi islaikyti. 500 man atrodytu per akis.
Tiesa, mamulios atvejis kiek kitoks - Vilte yra alergiska, tai kad darzelio maistas jai gali netikti. Taigi teveliui priklausytu ir puse aukles uzmokescio padengti.
Atsakyti
Mano dukrai nuo "tėtuko" priteisė po 500 lt kas mėnesį...Tas padavė apeliaciją...Tai ką, man dabar laukti, kad man sumažins tą sumą per pusę? sad.gif Aš vaikui skiriu pusę savo algos, o tam išgamai tie 500 sudaro jo ketvirtadalį algos mad.gif Gal ir man paskui paduoti apeliacijos apeliaciją? g.gif
Atsakyti
Man asmeniskai vyresnelio, jam dabar 1,9 metu, islaikymas atseina apie 1200.
Mazulis kol kas apie 200, bet po poros menesiu soktels iki 800. Tai sakyciau, kad man 250 is vyro alimentu butu gal ir mazoka. Tiesa yra kita medalio puse, man nereiktu alimentu, bet butent del sios priezasties islaikymas brangus.
Tiesiog man neiseina nedirbti, tuomet tenka samdyti aukle + rubai + pampersai + zaislai ir t.t
Atsakyti
Milabra, jei 500 yra ketvirtadalis vyro algos, tai jam reiks be galo papluseti, kol irodys, kodel 500 negali skirti vaiko islaikymui. Praktikoje man teke matyti byla, kuomet moteris prisiteise 5500 litu.
Tiesiog vyro pajamos buvo apie 17000, jos panasios ir del to ji irode, jog ju abieju turtine padetis leidzia vaika vesti i privacia mokykla, samdyti korepetitorius, samdyti asmenini treneri, per vaiko atostogas isleisti dukra i stovyklas uzsienyje ir t.t.
Skiriant islaikyma vaikui atsizvelgiama i vaiko poreikius ir tevu turtine padeti. Suprantu, kad esant sunkesniai padeciai galima vaiko poreikius imti minimalius, t.y. stogas virs galvos (gali buti nuomojamas 1 kambario butas, kuriame be mamos gyvena 3 vaikai), valgis ir rubai. Taciau jei leidzia aplinkybes, kuri is musu nenoretu, kad kiekvienas vaikas turetu savo atskira kambari, kad galetu lankyti burelius, galima prideti masazus, gydyma privaciose klinikose, atostogas Disneilande ir + ++ + + + +++ ++++++ iki begalybes. Manau kas kas, o mes mamos jei tik galetume vaikams duotume daug ka, tiesiog ne visada ir ne viska galima, nes...
Atsakyti
O man pirmas vyras moka 100 Litu. Tiksliau moka jo motina, pensininke, nes jis bastosi po Rusyna. As dziaugiuosi, kad isvis moka, nors is kitos puses, valstybe man moketu daugiau, net 125lt? Ar tai tiesa?
jau imu po truputi pykti, nes bernas didziausias, visko reikia, o ex juokina mane su tais 100 Litu. mad.gif
Atsakyti
125 litai buvo nustatyti pagal senaji seimos kodeksa. t.y buvo nustatyta minimali suma, kiek reikia moketi alimentu. Nuo 2001 liepos 1 sio minimumo nebeliko, nes pasikeite kodeksas. O su valstybe galiu tik viena pastebet ........ dabartine politika tikrai neskatina gimstamumo g.gif
Atsakyti
VICI, labai ačiū už tokias puikias vaiko išlaikymo idėjas....Kur aš anksčiau buvau, ko aš nieko va taip neklausiau....vyrų teisininkų kai paklausai, tai sako, sakykite, kad valgo, kad į darželį eina, kad apdraustas ir pan. Tai aš teisme ir kuklinausi, sakau, nu vitaminų dar reikia blink.gif job*****, taigi tikrai, ir buto noriu, kad mergaitė atskirą kambarį turėtų, ir atskiro kompo jai reikia, ir pianino, ir nuvežti prie Viduržemio jūros, nes prie Baltijos sušala...Vsio, jei tik pakvies į apeliacinį svarstymą, ot turėsiu jau dabar ko paprašyti... O 500 tai jau nuo jo gaunamų pinigų, ant popieriaus jis daugiau gauna. Jam teisėja ir pasakė, džiaukitės, kad ne 670 priskyriau, kaip tarybiniais laikais - ketvirtį mad.gif Kažin, per apeliacinį teismą galima stavkes kelti? laugh.gif
Atsakyti