Pasidalinkit, mamos, patirtim, kaip juos gaminti. Man aktualu mazas kiekis - pvz, is vienos kopusto galvos Na, bet , jei visos sudetines dalys kg ar gramais, tai kaip nors suskaiciuosiu. Mat mano tevai raugia statinaite, tai pas juos druska ir cukrus "matuojami" saujomis. Ir dar - ar galima raudti emaliuotame puode?
Šeimininkės vadovas:
I receptas: 100 kg kopūstų, 3,5 kg morkų, 2,5 kg druskos.
II receptas: 100 kg kopūstų, 1 kg cukraus, 1,5 kg druskos, 2 kg spanguolių, 3 kg Antaninių obuolių, 3,5 kg morkų.
III receptas: 100 kg kopūstų, 2,5 kg morkų, 1,5 kg druskos, 8 kg Antaninių obuolių, 1 kg cukraus, 25 g lauro lapelių, 50 g kmynų.
Kopūstai supjaustomi, morkos tarkuojamos, viskas maišoma pagal receptūrą, kopūstai su grūstuve sugrūdami (pamušami kitaip), tada uždengiami ir paslėgiami.
Kopūstai rauginami 16-20 laipsnių šilumos kambaryje, įrūgsta per 8-10 dienų. Tik pradėjus rūgti, atsiranda daug sulčių. Po 4 rūgimo dienų, kopūrstus reikia atidengti ir po kelis kartu per dieną badyti iki dugno smailia lazdele, kad išeitų susikaupusios dujos.
Po to laikoma šaltai.
I receptas: 100 kg kopūstų, 3,5 kg morkų, 2,5 kg druskos.
II receptas: 100 kg kopūstų, 1 kg cukraus, 1,5 kg druskos, 2 kg spanguolių, 3 kg Antaninių obuolių, 3,5 kg morkų.
III receptas: 100 kg kopūstų, 2,5 kg morkų, 1,5 kg druskos, 8 kg Antaninių obuolių, 1 kg cukraus, 25 g lauro lapelių, 50 g kmynų.
Kopūstai supjaustomi, morkos tarkuojamos, viskas maišoma pagal receptūrą, kopūstai su grūstuve sugrūdami (pamušami kitaip), tada uždengiami ir paslėgiami.
Kopūstai rauginami 16-20 laipsnių šilumos kambaryje, įrūgsta per 8-10 dienų. Tik pradėjus rūgti, atsiranda daug sulčių. Po 4 rūgimo dienų, kopūrstus reikia atidengti ir po kelis kartu per dieną badyti iki dugno smailia lazdele, kad išeitų susikaupusios dujos.
Po to laikoma šaltai.
Na mes darom pagal šituos receptus, tik, žinoma, padalinam kiek reikia. Šįmet rodos 7-10 kg užraugėm (užvakar), na tai atitinkamai ir padalinom. Šiaip mūsų šeimoje darome kopūstai+morkos+kmynai+druska. Nieko daugiau. Kažkada darėm su spanguolėm, kai mama augino, laaaabai skanu, bet specialiai neperkam.
Mes irgi darom kopustai+morkos+kmynai+druska+cukrus. Ir niekaip kitaip. Tik, kad kopustai antroje ziemos puseje nepradetu pelyti, na kartais buna uzsideda ant issiskyrusiu sulciu tokia pelesio plevele, tai pries dedant kopustus i puoda ant dugno idedam juodos duonos rieke aptepta naturaliu biciu medum. tada buna liuks
QUOTE (zapuks @ 2004 11 10, 11:36) |
Man aktualu mazas kiekis - pvz, is vienos kopusto galvos |
Ar tau apsimoka daryti is vienos galvos? Kazkaip tai žmonės, kad kopūstai skanūs išeitų žiūri ir mėnulio fazės. Mes irgi kopūstų mažai suvalgom, tai daug raugti neišeina, o dėl mažo kiekio tingiu terliotis, nes niekad nebandžius, neaišku, ar išeis skanūs. nueinu į turgų, ten duoda paragauti ir nusiperku kokie patinka, jie gi nebrangūs.
QUOTE (rasute @ 2004 11 10, 14:24) |
Ar tau apsimoka daryti is vienos galvos? Kazkaip tai žmonės, kad kopūstai skanūs išeitų žiūri ir mėnulio fazės. Mes irgi kopūstų mažai suvalgom, tai daug raugti neišeina, o dėl mažo kiekio tingiu terliotis, nes niekad nebandžius, neaišku, ar išeis skanūs. nueinu į turgų, ten duoda paragauti ir nusiperku kokie patinka, jie gi nebrangūs. |
Vat butent, kad mes irgi megstam, tik ne per daznai. O turginiai ir parduotuviniai man visad labai neapetitnai atrodo. Nu noreciau kur nors is patikimu ranku...
QUOTE (vija @ 2004 11 11, 15:31) |
Vat butent, kad mes irgi megstam, tik ne per daznai. O turginiai ir parduotuviniai man visad labai neapetitnai atrodo. Nu noreciau kur nors is patikimu ranku... |
O kur gi is tu patikimu ranku gauti ? Mes dar kartais is tetos is kaimo atsivezam, bet kartais taip uzsinori troskintu kopustu, tai negi leksi i kaima. Tenka pirkti is turgaus. Parduotuvej tai aisku nei apziuiresi maiseli atsidarius, nei paragausi, bet turguj tai toooks didelis pasirinkimas ziema buna. Tai apziuriu kuri moteriskele man atrodo tvarkingiausia, is tos ir perku paragavus.
O mes darom 10 kg kopustu ir 125 g druskos. na dar morku ir kmynu is akies. Pasidaro i emaliuota puoda, kai isrugsta - i trilitri ir i saldytuva. Kai jau i pabaiga, nauja partija uzsiraugiam
Ruoshiu irgi nedaug, o pirkt negaliu - visai tokie man nesivalgo.
As tai darau viska ish akies: galva kopusto, morkos, kmynu, spanguoliu (jei turiu), antaniniu obuoliu apacioj + ziupsnelis druskos, kiek mazhesnis cukraus.
Paragauju, kai susitrina. Toks kiek surokas ( ir salstelia truputi ) skonis.
Daryti reikia per delcia, ka tik baigesi. Syki buvau pagalvojus, "ai, cia nesamone" ir padariau per bet koki menuli. Tai buvo tokie minkshti, man labai nepatiko.
Darau visad i emaliuota.
As tai darau viska ish akies: galva kopusto, morkos, kmynu, spanguoliu (jei turiu), antaniniu obuoliu apacioj + ziupsnelis druskos, kiek mazhesnis cukraus.
Paragauju, kai susitrina. Toks kiek surokas ( ir salstelia truputi ) skonis.
Daryti reikia per delcia, ka tik baigesi. Syki buvau pagalvojus, "ai, cia nesamone" ir padariau per bet koki menuli. Tai buvo tokie minkshti, man labai nepatiko.
Darau visad i emaliuota.
Man tai kazkodel kai pati uzsiraugiu tai nesivalgo stovi kol apipelyja ir ju neuzsinoriu ,o va kai nera namie ir pamatau turguj tai toks noras ...nusiperku ir taip skanu
gal ir yra atskira tema, bet neradau mamos, pasidalinkit patirtim kaip troškinat raugintus kopūstus?