Rašau apie senobines Kūčias iš E. Šimkūnaitės palikimo ,,Prie Kūčių stalo,,
Vieno vakaro,vienos nakties ir vieno ryto Kūčių stalas gali priminti tūkstančius trunkantį mūsų istorijos tarpsnį.
Stalas Lietuvoje visada labai gerbiamas,o prieš Kūčias itin švariai nuplaunamas, nutrinamas.gerai nušluostomas ir apklojamas pačiu geriausiu tų metų šienu, kad visi metai būtų sotūs.
Gyvulinkystė-svarbi mūsų ūkio šaka,pakeitusi medžioklę.Prireikus daug pašarų, turėjo plėtotis ir žemdirbystė.Vėliau ji peraugo savo motiną, tad ir lino staltiesė virš šieno.
Stalas uždengiamas balto lino staltiese.Ant paruošto stalo dėliojami valgiai.Kokie jie ir ką pasakoja?
Kūčių valgius galima suskirstyti į dvi grupes-Įpasninkinius,paimtus iš gamtos ir pagamintus iš žemdirbystės vaisių.
Verta prisiminti, kad visi Kūčių valgiai valgomi šalti, nes šeimininkė negali ir neturi ilgai atsitraukti gamindama ar šildydama valgius.
Kūčioms reikia dvylikos valgių, tačiau dalis lyg poriniai. PVZ.: prėskučiai valgomi su aguonpieniu, kviečiai su miešiniu, t.y-medumi pasaldintu vandeniu, galima gardinti sultimis.Avižinį kisielių galima valgyti ir vieną, bet dažnai prie jo daromas kanapių pienas arba,,gaidžio kraujas,, t. .y raugintos burokėlių sultys.
Į Kūčių patiekalus stengėsi nedėti dirbtinių prieskonių.Ir ne tik jų-nededa net ajerų
, nes Kūčių patiekalai atėjo iš Kadaujos( neatmenamos senovės)o ajeraiatkeliavo neseniai drauge su totoriais.
Neatkiriama dalis žuvys. Būdavo ir stambesnių žuvų-kartais sausų, kartais su drebučiais, kai nedid kiekyje vandens virdavo daug žuvų.Beveik visada linų aliejuje kepta vėgėlė.
Pirkti silkę lyg negražu, tarsi šeimininkė nieko paghaminti nesugeba.Bet pagal dzūkus ir suvalkiečius ,be silkės nėr ir Kūčių.
Džiovintus grybus virdavo, kiek pagardindavo svogūnais, aliejumi.Smulkintus vartojo virtinukų įdarui.
Būdavo ant kūčių stalo riešutų, meduje virtų branduolių, ar riešutų pieno, kuris labai tiko skryliukams ar uogomis įdartiems virtinukams.Didžiai gerbė riešutų pieną- ne vienam buvo motinos pieną pavadavęs, tad metų šventėje didžiai pagarbos vertas.
Kūčios nebūtų Kūčios be pjaustyto korio su medumi.Labai seniai išmoko žmonės bites kopinėti.
smulkias laukines kriaušaites, jau prinokusias, bet dar nepradėjusisi tęžti, užpildavo verdančiu medumi.Kai pradėdavo vėsti, sunkdavo, skystį užvirindavo, vėl užpildavo bent kelis kartus, paskutinį kartą nupiltas padžiovindavo.Taip ruošdavo puslaukinius, vyšnias, laukinius obuolius.
Šaldyti laukiniai obuoliai beveik privalomas patiekalas, nė kiek nemažiau negu jų broliai , gražiai šiene išsaugoti.
Kviečiai, pupos, žirnius šutindavo sausai, arba valgydavo su miešiniu.
Kūčių karaliai šližikai, tai duonelėsnemenkas kulinarinis laimėjimas.
Pasigendame bulvių, jos per jaunos tokiai šventei, todėl ir neįėjo. Gal dar įeis(tikrai dabar daug kas valgo

per kūčias)?Beje pasigendame ne tik bulvių, bet ir kopūstų, agurkų(jiems dviguba kliūtis-jie gan jauni patekę Lietuvon su karaimais)
Pasigendame ir duonos, nes ji jaunesnė už prėskutį, kurį galima buvo iškepti ant įkaitusio akmens.Prėskutis- duonos prosenelis, plotkelė-pramotė.
Vyriausias šeimos narys, pasiėmęs kalėdaitį-plotkelę saulės keliu t. y iš kairės apeina visus susėdusius pagal amžių(tik patys mažiausi ligi trijų metų sėdėdavo motinoms ant kelių arba greta jų)Kiekvienas atsilaužia po nedid gabalėlį pagarbiai suvalgo.Nešantysis paskutinis suvalgo likutį.Duodamas laužti nešantis kiekvieną apkabina , pabučiuoja. Taip lyg suveriama visa šeimos grandinė, nes Kūčios šeimos šventė. Visi savi , įsavinimas ir koks pakviestas bešeimis.
Suvalgius kalėdaitį,pradedami valgyti kiti patiekalai.
Kūčių stalas ne tik gausus bet ir šviesus, saulėtas.Pasistatydavo ir vaško žvakę.(...)
Na tikiuosi šiek tiek pakito Kūčių stalas, bet manau išlaikytos tradicijos.
Bent maniškiai patiekalai-1,Kalėdaitis,
2)Kūčiukai.
3)Silkė
4)Žuvis
5)Spanguolių kisielius
6)Grybų patiekalas-virtinukai
7)Medus
8)Kviečiai su medumi saldintu vandeniu +aguonos
9)Riešutai- lazdyno
10) Obuoliai
11)Pupos + žirniai
12)Burokėlių mišrainė(burokėliai, aliejus, svogūnas)
Kartais avižų kisielius,brr neskanus., įvairios mišrainės(duonos,česnakas, riešutai,)
virtinukai ir visada koks naujesnis vienas būna.<Mano vaikui bado dieta, nebent žuvį valgo.O man skaniausia kviečiai su medumi, niam niam.