Įkraunama...
Įkraunama...

del vaiko prieziuros, nėštumo ir gimdymo atostogu

Pagal Lietuvos respublikos darbo kodekso (patvirtintą 2002m. birželio 4d., tikiuosi, tai naujausias variantas) 132 straipsnio 1 punktą: ''Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus.''
Tie atvejai:
1.36-1. Darbo sutartis ne įspėjimo turi būti nutraukiama a) įsiteisėjus teismo sprendimui, pagal kurį darbuotojas nuteisiamas bausme, dėl kuiros negali tęsti darbo, cool.gif kai darbuotojui įstatymų numatyta tvarka atimamos specialios teisės dirbti tam tiktą darbą, c) įstatymų įgaliotų organų ar pareigūnų reikalavimu, d) kai darbuotojas pagal medicinos ar invalidumą nustatančios komisijos išvadą negali eiti šių pareigų ar dirbti šio darbo, ...
1.36-2. Dabrdaviui mirus darbo sutartis pasibaigia, jeigu ji buvo sudaryta patarnavimo darbams asmeniškai jam atlikti, taip pat jkai nėra jo teisių parėmėjo.

Mano klausimas: Dirbu darbovietėje, kuri su manim sudariusi terminuotą darbo sutartį, kurios greičiausiai jai pasibaigus nepratęs. Esu nėščia 12 sav. Jei nunešiu darbdaviui tą nėštumo pažymą, ar tai reikš, kad net pasibaigus sutarties galiojimui, jis negalės manęs atleist. Ar kaip? Ar tiesiog pasibaigus tai sutarčiai, aš nebegalėsiu vykdyti jokių darbų (jei ji nebus atnaujinta), sodra man mokės soc. išmokas, o mane oficialiai atleis, kai baigsis mano nėštumas ir dekretinės atostogos (kurių nebus, jei ir darbo sutarties bus pasibaigus). Labai būčiau dėkinga už jūsų konsultaciją ir paaiškinimus, kaip derėtų elgtis tokioje situacijoje. Neramu jau dabar, nes kontraktas baigsis šio mėnesio gale, o blogas naujienas, kad sutartis nebus pratęsta sužinojau neseniai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nigrita: 06 vasario 2004 - 15:27
Nu bliamba, tiek rasiau ir viskas dingo blink.gif Mistika blink.gif

As cia savo supratima isdestysiu rolleyes.gif

Taigi mano supratimu, terminuota sutartis gali baigtis nepriklausomai nuo nestumo. Nes ji nera nutraukiama kino nors iniciatyva, o tiesiog pasibaigia abieju saliu is anksto aptartu metu. Davidavicius kazkur panasiai aiskino...

As bandyciau teisiskai suktis is padeties bandydama irodyti, kad sutarti reikia laikyti neterminuota (pvz. negerai nurodytas jos terminas; DS sudaryta neterminuoto pobudzio darbui (cia anksciau , prie LR DSI lengviau buvo) ar dar kokia skyle rast... Galima laukt, gal kas nors pamirs, kada tiksliai ta tavo sutartis baigiasi, ir pradels tave atleist kad ir viena diena (tik cia reikia kaip nors fiksuot ta savo dirbima ta sekancia diena - nes darbdavys realiai gali sutvarkyt atleidima 3 dienos atgal)

Idesciau smile.gif
Atsakyti
Nemanau, kad įmanoma rasti čia kokių skylių. Sutartis aiškiai terminuota, turi savo pradžią ir pabaigą. O jos pabaiga - vasario mėn. paskutinė diena. Tikrai, nesitikiu, kad kažkas mirs, juolab, kad kompanija tarptautinė ir dirbu tik vienam jos padaliny, taigi nieko nežudysiu biggrin.gif ir esu tikra, kad mirtis čia nieko neišgelbės.

Tiesiog pasiskaičiau darbo kodeksą apie garantijas nėščiosioms. Jei DS pasibaigimas nėra tolygus sutarties nutraukimui, tai vsikas aišku.. Baigiasi mano darbo sutartis ir aš pradedu kukuoti. Net nežinau, ar tuomet galiu gauti kokią nors soc. paramą. Kiek žinau, pagal dab. įst. kad ją gauti nedirbant, reikai turėti kažkokį darbo stažą. Tuomet klausimas, ar mano turimo oficialaus 2m darbo stažo pakaks tai paramai gauti. Ir kur man del jos kreiptis?

Šiandien man vienas teisininkas aiškino, kad jei dabar pateikčiau darbdaviui tą pažymą, ją svarstytų ir spręstų, galbūt atleidimo datą nukeltų iki po dekretinių, bet aš nevykdyčiau jokių darbų ir gaučiau sodros pašalpas. Taigi, noriu išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų ir ar pažyma viršininkui apie nėštumą mano atveju (kai sutartis baigsis už maždaug 3 sav.) turi kokios nors reikšmės ir ar gali pakeistri situaciją?
Atsakyti
Auksciausiasis teismas yra isaiskines, kad nutraukti darbo sutarti su nesciaja draudzia istatymas. Del terminuotos sutarties tuomet buvo pasisakyta, kad tokiu atveju terminuota sutartis turi buti pakeista i neterminuota, kadangi nescioms moterims yra istatymu nustatyta ypatinga apsauga.
Praktikoje ne karta veliau pasitaike bylu, kuomet tokioje situacijoje nescia budavo atleista pasibaigus sutarties terminui, taciau teismai kiek man teko susidurti visas jas grazino i darba.
Kuo greiciau pateik gydytojo pazyma, kad esi nescia. Sau butinai pasiimk pazymos nuorasa su antspaudu, kad gauta (blogiausiu atveju, jei antspaudo neimanoma gauti, issiusk registruotu pastu. Paste teikia paslauga siuntimas su pranesimu apie iteikima, ten fiksuojasi, ka siunti)
Darbdaviui drasiai gali pasakyti, kad taves neturi teises atleisti, o jei bus problemu rasyk.

Viktorija
Atsakyti
Ačiū tau labai. Labai vertinu tavo patarimą. Taip ir padarysiu. Dėkoju.
Tik dar vienas klausimėlis: ar nuorašą daro gydytojas, ar gydymo įstaiga, ar galima tiesiog galima padaryti tos pažymos kopiją ir notarų biure už mokestėlį paprašyti, kad jie užanspauduotų, kad dokumento kopija tikra.
Atsakyti
Dar klausimas: kas tiksliai turi rašyti pažymą: ginekologė, kuri mane prižiūri ar koks nors šeimos gydytojas (kurio gyvenime nesu mačiusi)?
Atsakyti
QUOTE (nigrita @ 2004 02 06, 17:21)
Dar klausimas: kas tiksliai turi rašyti pažymą: ginekologė, kuri mane prižiūri ar koks nors šeimos gydytojas (kurio gyvenime nesu mačiusi)?

man rase ginekologe ant tam "tikros formos".mano toks pat atvejis buvo.Terminuota sutarti pratese neterminuota
Atsakyti
QUOTE (nigrita @ 2004 02 06, 17:17)
Ačiū tau labai. Labai vertinu tavo patarimą. Taip ir padarysiu. Dėkoju.
Tik dar vienas klausimėlis: ar nuorašą daro gydytojas, ar gydymo įstaiga, ar galima tiesiog galima padaryti tos pažymos kopiją ir notarų biure už mokestėlį paprašyti, kad jie užanspauduotų, kad dokumento kopija tikra.

Nuorašą daro darbdavys, kad gavo pažymą. Teisingai dabar suprantu?
Atsakyti
Pazyma bet kokios formos is ginekologes, svarviausia, kad nepamirstu parasyti, kad tu nescia clap.gif

O kopija pacia paprasciausia pasidaryk pati, kad pateikus originala darbdaviui ant kopijos uzdetu antspauda gauta ir dara. Tau sitos kopijos labai prireiktu, jei tektu bylinetis teisme. Kitaip tariant jau turetum irodyma, kad darbdavi laiku informavai apie nestuma

Vi
Atsakyti
Nigrita, tu geriau paduok kuriai nors is sekretoriu ta pazyma, paprasyk, kad prie tavo akiu ant jos uzdetu zyma "Gauta", cia pat padartu kopija ir patvirtintu savo parasu, kad kopija tikra.
Todel kad jeigu tu siuntei registruota laiska, tai darbdavys gali sakyt, kad pvz. tu jam sveikinimo atvirute siuntei smile.gif O jeigu sekretore gavo ir pamete, tai ne tavo problema. Tu pateikei reikiamam darbdavio atstovui, gali tai irodyt, o kur jis ka dejo, tai jau cia jo vidaus reikalas smile.gif


Man paciai sis reikalas siek tiek aktualus, as irgi domejausi, bet ziuriu, visi teisininkai skirtingai aiskina biggrin.gif Netgi skirtingi tos pacios darbo inspekcijos specialistai...
Atsakyti
QUOTE (nigrita @ 2004 02 06, 15:07)
nesitikiu, kad kažkas mirs, juolab, kad kompanija tarptautinė ir dirbu tik vienam jos padaliny, taigi nieko nežudysiu biggrin.gif ir esu tikra, kad mirtis čia nieko neišgelbės.

Eeeee... Palauk, tu man durnai paaiskink - o kokio bieso ir ka reikia zudyt? Kad lyg ir nesiuliau niekur ph34r.gif
Atsakyti
siaip jau pries metus ar du laida buvo ir joje aiskiai buvo pasakyta, kad moteriai pateikus pazyma apie nestuma, jos nebegalima atleisti pasibaigus terminuotai darbo sutarciai.

Nigrita, o dvieju metu darbo stazo pakanka gauti pasalpai is sodros
Atsakyti