Įkraunama...
Įkraunama...

greitakalbiskumas

Mano vyras greitakalbis. Artimiesiems jokia cia problema, bet kiti nevisada supranta ka jis pasako. Auga dukryte ir as vis pagalvoju kaip kalbes ji.

Noreciau paklausti, ar greitakalbiskumas atsiranda del kazkokiu neurologiniu, o gal kalbos organu ypatumu, ar tai tiesiog iprocio reikalas? Ar tai igimta, susije su temperamentu, ar ismokta vystantis kalbejimo igudziams? Ar logopedai kazkaip dirba su tokiais vaikais, o gal greitakalbiskumas nera laikomas kalbos sutrikimu? Ir tiesiog, daugiau noreciau zinoti apie si kalbos ypatuma.

Laaabai aciu
Atsakyti
Nu pirma karta girdziu, kad greitakalbiskumas gali buti laikomas kalbos sutrikimu... biggrin.gif Jei ka, tai as visiskai sutrikus (kalbos atzvilgiu). Aplamai tai manau, kad tai kazkiek susije su mastymo greiciu, nes kai persikeliau gyvent i kita sali ir reikejo kalbet angliskai - pirmi keleta metu buvo kosmaras butent todel, kad del prasto kalbos mokejimo esi priverstas kalbeti letai, o per ta laika, kol susakai viena sakini, jau galvoje esi pravares visa pastraipa. Po to tenka prisiminineti, ka norejai pasakyti, kad gautusi daug maz sklandi kalba (o tai zymiai sunkiau, negu galvoti ir kalbeti vienu metu).
Beje, nereik maisyti intelekto su mastymo greiciu. Va mano diedo smegenine per visa eile perspjauna manaja, o kalba jis ramiai, neskubedamas, tarsi koja uz kojos deliodamas zodzius, bet uztat jo visi sakiniai matematiskai tikslus, ko, deja, nepasakysi apie manuosius... wink.gif
Atsakyti
nu as irgi is tu greitakalbiu ir tikrai labai nustebciau, jei man kazkas pasakytu, jog mano kalba yra sutrikus. g.gif
Speju, kad tai kazkaip genuose gludi, nes mano mamos brolis, t.y. mano dede irgi baisus greitakalbis.
As vaikysteje del to labai pergyvenau ir kompleksuodavau, svetimose vietose ir prie svetimu zmoniu isvis bijodavau prasiziot, o nuo to jaudinimosi isvis dar ir mikciot pradedavau. Dar ir dabar kartais, nors ir labai retai, tai pasireiskia, kai tikrai labai jaudinuosi, pvz kai kur pries auditorija reikia kalbet, t.y. kai visi idemiai klauso butent manes.
Artimieji mane suprasdavo, o vat svetimi prasydavo pakartot ka sakiau ir as del to labai pykdavau. Dabr nekreipiu i tai didelio demesio, susigyvenau su tuo, kad kalbu skirtingai nei kiti.
tarp kitko, yra tame ir pliusu, pvz man tikrai nera problemu greitai pasakyt tokius pasakymus kaip <"sesios zasys su sesiais zasiukais" ar "geri vyrai gera alu geroj girioj gere" laugh.gif thumbup.gif Kiti zmones ilgai treniruojasi, kad galetu taisyklingai ir greitai tai pasakyt... tongue.gif
Atsakyti
Foxenai ir astaishelsinkio, jūs turbūt nelabai supratot, apie ką kalba wink.gif . Tai ne šiaip greitas kalbėjimas ar temperamentas, o rimtas sutrikimas. Ir tai visai nelinksmai skamba. sad.gif

Roka, mano dėdė greitakalbis. Aš nesuprantu ničnieko, ką jis kalba. Net tėtis savo brolį sunkiai supranta. Tai vat- atsakau į klausimą: mano dėdė turi du sūnus. Jų abiejų kalba- be jokio defekto. Bet jie abu puikūs tėčio "vertėjai". thumbup.gif
Atsakyti
Greitakalbystė yra vienas iš kalbėjimo tempo sutrikimų. Neretai šie sutrikimai lieka neužfiksuoti, nes nežymus ar vidutinis kalbėjimo tempo pagreitėjimas ar sulėtėjimas įtakos kalbos ir asmenybės formavimuisi paprastai neturi. O sutrikimu yra laikoma patologiškai greitas kalbėjimo tempas, kai žmogus per 1 sek. ištaria 15 - 20 ir daugiau garsų (normaliu tempu laikoma, kai per 1 sek. ištariama 9 - 14 garsų). Sutrinka ne tik kalbėjimo tempas, bet atsiranda ir grubių gramatinių klaidų, įterpiami garsai, skiemenys, frazės. Pasikeičia ir bendroji motorika, būdingas hiperaktyvumas, staigūs judesiai, sutrinka dėmesys, atmintis. Tokie vaikai labai dirglūs, greitai susijaudina, stipriai prakaituoja, neramiai miega.
Greitakalbystės priežastys gali būti genetinės kilmės, taip pat somatinės ligos, organiniai galvos smegenų pažeidimai iki gimimo ir kt., kurie ir įtakoja vyraujančius jaudinimo procesus galvos smegenyse.
Logopedai su tokiais vaikais dirba panašiai kaip ir mikčiojimo atveju. Mokoma lėto kalbėjimo tempo, atliekami įvairūs kvėpavimo, balso, artikuliacijos lavinimo pratimai. Taikomos raumenų relaksacijos, skaičiavimo, dainavimo, inscenizavimo pratybos. Labai naudinga ir gydomoji gimnastika.
Na o vaikai, mokydamiesi kalbėti, gali pamėgdžiodami įsisavinti ir greitą kalbėjimo tempą, nors tai ko gero aktualiau lėtakalbystės atveju. Viena yra tikrai aišku, kad bendraujant su vaiku tiesiog būtina pasistengti, kad Jūsų kalba būtų aiški ir suprantama smile.gif
Atsakyti