Šioje žinutėje pateiksiu bendrą informaciją apie tai, kad nuo 2008-01-01 bus lengviau gauti lėšas vaikams išlaikyti. Vyriausybė kol kas ( mano turimomis žiniomis) dar nenustatė visų tvarkų, tačiau manau tai gali padaryti iki nurodyto termino.

Lietuvos Antstolių rūmų duomenimis, šiuo metu apie 50 tūkstančių nepilnamečių vaikų nesulaukia priteistų alimentų iš savo tėvų. Didžioji dalis alimentų išieškotojų kenčia nuo buvusių sutuoktinių elgesio, nes dažnai jie yra degradavę arba kad išvengtų savo vaikų išlaikymo prievolių vykdymo, įvairiais būdais slepia savo turtą ir pajamas, dirba nelegaliai, neatlieka jokių piniginių operacijų per bankus.
Išieškoti skolą, susidariusią dėl nemokamų alimentų, tapo itin sudėtinga pastaraisiais metais, kai nemažai vaikus palikusių tėvų išvažiavo uždarbiauti į užsienį. LR Seimas 2006 m. gruodžio 19 d. vienbalsiai priėmė Vaikų išlaikymo fondo įstatymą, kuris turėtų padėti išspręsti šias problemas. Įstatymas įsigalioja nuo 2008 sausio 1 dienos, išskyrus jame numatytas išimtis.

Numatyta įsteigti specialų "alimentų" foindą.

Vaikų išlaikymo fondas – Vaikų išlaikymo fondo administratoriaus administruojamos valstybės piniginės lėšos, iš kurių pagal šį įstatymą mokamas vaikui tėvų nesumokėtas išlaikymas su teise sumokėtas išmokas regreso tvarka išieškoti iš skolininko. Vyriausybė iki 2007 m. spalio 1 d. turi įsteigti Vaikų išlaikymo fondą bei įgalioti valstybės instituciją atlikti Fondo administratoriaus funkcijas.


Kas gali gauti fondo išmokas?

Fondo išmokos bus mokamos tik tuo atveju, kai lėšos vaikui išlaikyti yra priteistos teismo sprendimu arba nustatytos teismo patvirtinta vaiko išlaikymo sutartimi ir yra mokamos periodinėmis išmokomis vieną kartą per mėnesį. Jeigu išlaikymas priteistas kita forma, tai asmuo negalės gauti minėtų išmokų.

Įstatyme numatyti du atvejai, kuomet valstybė mokės išlaikymui skirtas lėšas už skolininką. Į Fondo administratorių dėl Fondo išmokų mokėjimo galės kreiptis vienas iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu gyvena vaikas arba globėjas (rūpintojas), kai vaikas visiškai negauna teismo sprendimu nustatyto išlaikymo mokamo kas mėnesį periodinėmis išmokomis arba gauna tik dalį teismo sprendimu nustatytos kas mėnesį mokamos sumos. Fondas išmoka nustatytą išlaikymą, o kai vaikas gauna tik dalį nustatyto išlaikymo – nustatytos ir skolininko mokamos sumos skirtumą. Abiem atvejais Fondo išmoka vienam vaikui per mėnesį negalės būti didesnė negu 1,5 MGL dydžio, nors priteisti alimentai gali būti ir didesni.


Tuo atveju, kai skolininko gyvenamoji vieta yra nežinoma, informacija apie Vaikų išlaikymo fondo administratoriaus sprendimą mokėti valstybės išmokas alimentų negaunančiam vaikui ir apie skolininko laukiančias pasekmes bus skelbiama leidinyje „Valstybės žinios“. Valstybės finansuojamo fondo išmokėtos sumos iš skolininko bus išieškomos su 5 procentais metinių palūkanų. Tapę valstybės skolininkais, tokie tėvai nebegalės gyventi viltimi, kad jų vaikai užaugę nebereikalaus kažkada nemokėtų alimentų. Skolos valstybei niekur nedings ir bus išieškomos visą skolininkų gyvenimą.


Kada pradės veikti Fondas?


Minėtas įstatymas įsigalios ir Fondo išmokos bus pradėtos mokėti nuo 2008 m. sausio 1 d., o tikslias poįstatymines tvarkas Vyriausybė arba jos įgaliota institucija turėtų patvirtinti iki 2007 m. liepos 1 d.
Nors Vaikų išlaikymo fondas pradės veikti tik 2008 metų sausio 1 dieną, bet tėvai, kurių buvę sutuoktiniai vengia išlaikyti vaikus, o alimentai jiems dar nepriteisti, turėtų tuo pasirūpinti nelaukdami fondo veiklos pradžios. Vaikų išlaikymo fondo administratoriui reikės įrodyti, kad tėvas ar motina iš tikrųjų vengė išlaikyti vaikus ir tam tikrą laiką nemokėjo alimentų. Todėl, gavus teismo sprendimą dėl vaikui priteisto išlaikymo, reikėtų kreiptis į antstolį. Tikėtis valstybės fondo išmokų bus galima tik tuo atveju, kai po antstolio atliktų procesinių veiksmų paaiškės, kad alimentų nepavyko išieškoti net priverstinėmis priemonėmis.