Įkraunama...
Įkraunama...

Primaitinimas

Mūsų sūnelis gimė 4 kg, 55 cm, trečią ir ketvirtą mėnesį priaugo po 400 gr, ir 4 mėn 1 sav. mėn buvo 7 kg, 68 cm.
Pediatrė patarė pradėt primaitinimą, kad gautų daugiau maistingų medžiagų, nes pagal jo ūgį svoris mažokas, nors pieno ir pakanka ir daugiau nei suvalgo dabar neįsiūlysi...
Nuo 4 mėn. pradėjom morkytes, morkytes+bulves, dabar ir baltagužį kopūstą (iki tol valgė tik MP). Į košytes kol kas dedu savo šaldyto pienelio, nes jo turėjau per daug ir teko nutraukinėt. Daržovienę valgo per pietus, vieną kartą per dieną, po to dar užgeria MP. Atrodo dabar mažiukas valgo tikrai daugiau ir daržovienes kerta noriai.

Turiu daaaug klausimėlių apie primaitinimą (sūneliui dabar 4,5 mėn.), labai džiaugsiuos jei galėtumėte padėti juos išsiaiškinti:

• Kai jau išnaudosim šaldyta pienelį, ką geriausia pilti į košytes vietoj jo?
• Dabar suvalgo apie 80-90 ml maistelio, ar tai jo amžiaus norma, ar dar reiktų ją didinti?
• Prieš primaitinimą mažylis tuštindavosi 2-3 k. per savaitę, dabar išliko panašus dažnumas, tik išmatos šiek tiek sutirštėjo, bet nepanašu kad būtų užkietėję. Ar tai normalu, ar patartumėte duoti ko nors kas paskatintų dažnesnį tuštinimąsi?
• Ekologiškų daržovių įvairovė jau beveik išsemta šiuo metu, dar bandysime kitas kopūstų rūšis, o ką patartumėte duoti po to? Ar įvesti vaisius, ar košes, ar geriau nusipirkti įvairesnių jau pagamintų daržovienių ir kol kas valgyt tik jas?
• Kada mums reiktų įvesti mėsytę?
• Kada patartumėte įvesti antrąjį primaitinimą?
• Artėja vasara, daug daržovių/vaisių užaugs sode, tačiau daugelio jų nerandu mažylių raciono aprašymuose, todėl noriu paklausti, kada mažiukui galima duoti ragauti: ridikėlius, salotas, agurkus, pomidorus, svogūnų laiškus, juoduosius ridikus, braškes, žemuoges, agrastus, juoduosius ir raudonuosius serbentus, vyšnias, ankštines pupeles, pupeles, žirnius, burokėlius?
• Taip pat, kaip suprantu daugelį daržovių pirmaisiais metais galima duoti tik virtas, o ar yra, kurias vertėtų duoti žalias?

Iš anksto dėkoju už atsakymus!
Atsakyti
Kai neturėsite mamos pieno, košytes reikėtų ruošti su pieno mišiniu.
Daržovių tyrelės kiekis gali būti apie 120g, po jos dar gali atsigerti pieno mišinio.
Jei išmatos nekietos, vadinasi viskas yra gerai. Tarp maitinimų, jei gers, galite pasiūlyti atsigerti skysčių (vandens ar kūdikiams skirtų arbatų).
Kol nėra tinkamų, ekologiškų šviežių daržovių, geriau duoti kūdikiams pagamintas daržovių tyreles.
Kai įpras valgyti daržoves (suvalgys pilną normą), galima pradėti pratinti prie kruopų košių (kadangi jis mažiau priauga svorio), arba pradėti duoti tyreles su mėsa (jei būtų polinkis į mažakraujystę).
Žalumynai kūdikiams nerekomenduojami. Uogos- prinokę, ekologiškos, nerūgščios (jei rūgščios, reikia maišyti su saldžiomis) tada, kai jis jau bus įpratęs valgyti daržovių arba kruopų košes. Pupelės, žirniai, artėjant metukams.
Daržoves geriausia virti garuose, o žalios nerekomenduojamos
.
Atsakyti