siaip tai pastarnoku galima deti i sriuba su kitom darzovem arba i darzoviu troskini. as dar tokias salotytes darydavau - morkas ir pastarnoka sutarkuoju, citrinos truputi ispaudziu, cesnakiuko, zalumynu visokiu, naturalaus jogurto ir truputi neriebaus majonezo. kas nebijot kaloriju, galit vien majoneza det
Pastarnokus į bet kokią sriubą/sultinį dedu: kaip morką, svogūną ar salierą. Išvirusį susmulkinu. Man patinka. Bet atsargiai: kaip ir salierus, juos mėgsta ne visi. Smetoniniuose receptuose buvo būtinas buljonų "atributas", nuverdamas ir išmetamas.
nieko tokio jie atrodo kaip morkos tik virsuj tokkie platesni biski ir pilkos smelines tokios rudos spalvos. neturiu foto reik nete paieskot... http://lt.wikipedia....iki/Pastarnokas
o radau. kaip kazkas rase kad buljonu darzove is smetoniniu laiku as ir dabar visada dedu i nuovira ir poto ismetu
nieko tokio jie atrodo kaip morkos tik virsuj tokkie platesni biski ir pilkos smelines tokios rudos spalvos. neturiu foto reik nete paieskot... http://lt.wikipedia....iki/Pastarnokas
o radau. kaip kazkas rase kad buljonu darzove is smetoniniu laiku as ir dabar visada dedu i nuovira ir poto ismetu
Ilgai ieškojau šios temos apie pasternokus rašoma Aš jų ieškojau knygoje"Didžioji virėja".Ir,ten rašoma,kad reik skusti kauliniu peiliuku.Ir nuskutus įdėti į parūgštintą vandenį.Išėmus supjaustyti pailgais gabaliukais,vrti užpylus vandeniu,ar buljonu,patiekiami prie virtos mėsos arba valgomi su sviestu,kai kokame pavidale neparašyta.Mano žiniomis Švedijoje jie dedami į bulvių košę ,kai ji gaminama su morkomis žirneliais.Aš,jų turiu keletą bandžiau ir aš virti {aišku viriau atskirai}tryniau su bulvėmis ,morkomis. Dariaukošę tokią iš trijų daržovių.Dėjau sviestą,pyliau pieną.Aišku valgiau ,truputėlį saldoka,toks ydomus skonis.Tik ,dar neatradau,koks prieskonis tiktų prie šios košės.Aš ,manau,kad reik pradėt naudoti šią ydomę daržovę.Reiks paieškoti turimuose senesniuose šaltiniuose. Gal tarp jūsų yra,kuri dažniau naudojate,šią daržovę,pasidalinkime patirtimi. Jei aš,ką surasiubūtinai parašysiu,pažadu.
Pastarnokai, pastarnokų šaknyse daug baltymų{1,4%} angliavandenių{1,1%}nemažai jose ir mineralinių medžiagų{1,14%}, kalio-342,kalcio -57,fosforo-73,magnio-22,geležies-o,7MG% vitaminų. Tačiau daug eterinių aliejų{350MG%, Ši daržovė nekoloringa--100g. tik47KCAL. ji rekomenduojama nutukusiems,tinka širdininkams. Pastarnokų šakniavaisiai vartojami ,kaip prieskonis sriuboms,šaltienai daržovių salotoms,be to,iš jų gaminamos salotos sriubos tyrės,valgomi žali,virti kepti troškinti. Prie pastarnokų tinka grietinė,sviestas, pieno,džiuvėsėlių ,pomidorų,grietinės ir kiti padažai. Prieš ruošiant maistui pastarnokus reikia nuskusti,kad netamsėtų,jie laikomi parūgštintame vandenyje.
Papildyta: papildymas,visą šį aprašymą aš suradau "JI" žurnale.