Įkraunama...
Įkraunama...

Mano Kopenhaga

Kur geriau nevaiksčiot

Aš tai sugebu doh.gif Dar patį pirmą vakarą vaikščiodama po miestą visų pirma atsidūriau prostitučių gatvėje (Halmtorvet). Pagal žemėlapį maniau, kad ten kanalas, o pasirodo geležinkelio stotis, tai atitinkama i publika cool.gif . Miestas pasirodė labai nešvarus, mėtosi buteliai, popieriai, daug kitataučių. Kažkaip nesaugiai pasijutau. Paskui atsiradau arčiau centro, tai tokį parkelį su antim vidury miesto radau, nors ant suoliuko buvo kur prisėsti, išsistudijavau žemėlapį, pasirodo kažkaip ne visai į centro pusę traukiau. Nuotraukų dar nedariau. Ieškau kito viešbučio. Tose duty-free parduotuvėse mačiau Ecco, bet iš to strioko nepažiūrėjau, ar turi vaikiškų batukų. Oro uostas didžiulis. Bet susigaudžiau, gan paslaugūs man danai pasirodė 4u.gif .

Kaip, kur ir už kiek gyventi

Persikėliau iš hostelio į viešbutį (apie 300lt/para), ir tai čia jokia prabangybė, stoties rajone, kur ir publika atitinkama. Ir dabar va vakarais po langais kartais girdžiu tarimąsi dėl kainos... Supratau, kad kaip tai išaugau iš hostelinio amžiaus – 14 lovų kambary, tokios senovinės, girgžda, kambarys mišrus. Jaunimas per naktį baliavoja, grįžta kas kada sumąsto... unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 21 gegužės 2007 - 22:06
Jachtos

Vietiniai pasirodė pamišę dėl tų savo jachtų – valgo, geria, deginasi. Krapštinėja, dažo – visai kaip mano tėvų jaunystės laikais daugelis tėčių mėgo eiti į kiemą „pailsėti“ – savo zaporožietį paremontuot cool.gif .

user posted image

user posted image

user posted image

Nyhavn

Perėjau tą ilgąją pėsčiųjų gatvę (Strøget), sekmadienį beveik niekas nedirba, nusipirkau batarkių fotikui už 30lt doh.gif

Šiaip miesto architektūra nėra kažkokia įspūdinga, gražu, kaip ir daugelyje Europos sostinių. Labiausiai patiko Christiania ir Nyhavn gatvės kanalėliai. Linksmi spalvoti namukai supa ax.gif .

user posted image

user posted image

Laikas, kainos ir transporto priemonės
user posted image
Šiaip miesto centras nedidelis, gali apeiti pėsčiomis per vieną dieną. Arba dar patogu imti miesto dviratį, įmeti 20 DKK, paskui pastačius į vietą atsiimi. Arba dar tie vandens turai patogūs pasirodė. 60 DKK (dalinti iš 2 ir bus lietuviškai kaina)

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 21 gegužės 2007 - 22:31
Viskas apie dviračius

Žiauriai gerai išvystyta dviračių infrastruktūra. Važinėja tikrai daug, su visokiausio tipo dviračiais, pilna jų stovi ir prirakintų ir ne miesto centre. Yra šviesoforai dviratininkams, platūs dviračių takai. Važiuoja tvarkingai, posukius ranka rodydami. Šiandien dar ėjau į univerą iš ryto, nu darbo dieną tai išvis marios tų dviratininkų. Sustoja eilute vienas už kito, laukia savo signalo…

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Papildyta:
Christiania

yra tikrai įdomus reiškinys. Labai, žiauriai įdomus. Iš pradžių galvojau – labai panašu į Užupį, tik su kanalais. Bet pasiekusi patį centrą taip nebegalvojau – keisčiausi namukai, skulptūros netikėčiausiose vietos. Na tikrai – menas visur. Taip rašoma pristatymuose. Fotiko neužtektų – kiekvienam žingsny gali fotkinti.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Toje pagrindinėje Pusher street (kur anksčiau yra buvęs atviras hash market dirol.gif )

user posted image

tai net nelabai saugiau pasijutau – gal vakarais ir vienai čia geriau nevaikščiot unsure.gif .
Papildyta:
Labai geroj vietoj vadinami Christianijos bastionai (daug jų ten, žemėlapy pamatysit), ramu, prie vandens. Žolė, paukščiai, gulbės.
user posted image

Net arklį pabėgusį buvau mačiusi, galvojau, kad tik manęs netyčia nenuneštų user posted image . Toks nuo vaikų pabėgęs, viliojo jį žole paskui trys mergaitės.

user posted image

user posted image

Kol kas Christiania man įdomiausia iš visko, ką mačiau Kopenhagoje.

Papildyta:
Aa
Papildyta:
Baltapūkiai flirt.gif

Buvau užsiėmusi fotografuoti baltapūkius vaikus, čia jų geroookai daugiau negu pas mus. Jeigu gyventumėm čia, niekas niekada nenustebtų, kad mūsų Domukas toks. Jis čia visai pritaptų. Bet paskui pavargau vaidinti, kad fotografuoju kokį tai visai nereprezentacinį pastatą, o tas vaikas čia netyčia pasipainiojo cool.gif . O ir neišfotkinsi jų visų čia.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
flirt.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 21 gegužės 2007 - 22:57
Vežimėliai

Truputis mamiškos informacijos. Čia labai populiarūs dideli lopšiniai vežimai. Emmalungos berods (ar tik čia ne danų firma?). Susideda tos mamos ten vaikus ir dar pusę savo gyvenimo ir važinėja po visą miestą. Jiems patogumas matyt svarbiausia – ratai dideli, guminiai, lopšys didelis.

user posted image

Nors buvo labai šilta – na visai vasariški orai – nemačiau beveik nei vieno lengvo skėtuko. Nebent kelis sportinukus. Dauguma vaikų iki kokių dviejų metų amžiaus sėdi tuose lopšiniuose vežimuose. Kaip pradeda sėdėti, ir atsiranda tikimybę iškristi iš ten, juos prisega specialiais diržiukais. Pasideda pagalvę ir vežioja tam lopšy toliau. Dar labai populiaru du vaikus sugrusti į vieną vežimą. Dažnai, jokį ne specialų. Tiesiog kažkur į krepšį už vežimo nugarėlės arba kitam vaikui ant kojų. Matyt, patogu jiems taip.

Parkai
Dar man čia patinka, kad jie pačiam miesto centre turi daug įvairių parkų – smagių, žalių, didelių. Piknikams, pasideginimui, pagulinėjimui, pasigrožėjimui ir viskam kitam.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Kai prisiruošiu, bus toliau - čia tik pusdienis. as vis dar čia rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 21 gegužės 2007 - 23:38
Dyrehaven parkas

Čia vieną dieną buvau nuvažiavusi toliau už miesto (10km) į tokį didžiulį, tiesiog milžinišką parką. Medžiai seni, kaip nukrenta, taip ir guli, niekas jų čia labai nejudina.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Ančiukai drąsiai vaikšto,žmonių nebijo, stirnos irgi. Tiesa, tikėjausi jų čia daugiau pamatyt, bet tik tris gavau.

user posted image

user posted image

user posted image

Čia pat yra hipodromas, vieta pasivaikščiojimams, galima pasamdyti karietą ir tave pavėžins po parką su arkliais (nes teritoriją tikrai didelė). Dar populiarus toks vaikščiojimas su specialiomis lazdomis – man atrodo, tas sportas kažkaip vadinasi, tik aš nežinau kaip g.gif (foto žemiau). Šiaip danai gerokai pamišę dėl sporto - vaikščiojimas (paprastas, greitas, su lazdomis, su ausinėmis...), lakstymas, dviračiai...

user posted image

Šiaip įsivaizduoju, visai faina vieta šeimyniniam poilsiui – tipo, patys danai mėgsta čia važiuoti savaitgalį. Čia dar yra ir atrakcionų parkas (panašus į Tivolį, gal tik mažesnis). Bet čia važiuočiau tik tuo atveju, jeigu būčiau su šeima ir turėčiau laisvą savaitgalį (ir mums jau būtų pabodę vaikščiot po miestą). Tada taip, smagu, gali daryt pikniką ir pan. Visais kitais atvejais manyčiau, kad dėl trijų stirnų gal ir neverta važiuoti iki Danijos unsure.gif cool.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 25 gegužės 2007 - 23:01
Mados

Šiaip rengiasi patogiai, bet tas patogumas ne toks kaip pvz., Vokietijoje, kur tiek vyrai,tiek moterys apsivelka vienodus belyčius marškinėlius ir visai neseksovus džinsus. Danų patogumas visai stilingas. Bet tas stilingumas, aišku, ne mūsų bateliai ant kablų, makiažas iki ausų, ect. Moterys atrodo elegantiškos, bet kažkaip labai subtiliai elegantiškos, sunku paaiškinti. Na, man toks tipiškas skandinaviškas tipažas.

Dar vienas mane nustebinęs dalykas – labai populiarūs tie vadinamieji getriukai (ar kaip jie vadinasi). Va šitoj foto (žemiau). Laaabai daug merginų taip vaikšto, ir tų getrų įvairiausių yra – spalvotų, su nėriniais apačioje ir t.t. Turiu versiją, kad tai susiję su dviračiais – nes jos dažnai sega sijonus, tai tada tie getrai kaip ir apsaugo nuo parodymo to, ko nenori parodyti

user posted image

Anglų kalba

Example iš gyvenimo: ankstyvas rytas, pirma ateinu į auditoriją universitete. Nieko nėra, tik valytoja tvarkosi. Mes po vakar dienos ant stalų palikom plastmasinius puodukus su kava, buteliukus nuo vandens. Tai ta valytoja man laisva ir švaria anglų kalba, ne kiek neužsikirsdama paaiškina, kad turėtumėm juos nurinkti, po savęs apsitvarkyti, nes jos pareiga, tik grindų plovimas. Ir t.t. ir t.t. Tai galite įsivaizduoti, kaip angliškai kalba Kopenhagos jaunimas ir šiaip didžioji dauguma gyventojų

Kitataučiai
Daug jų čia man pasirodė – azijiečių, tamsiaodžių, musulmonų su tom skarom, čadrom. Patys danai sako, kad jų šalies užsieniečių priėmimo kvotos nėra labai didelės, tiesiog tie žmonės dažniausiai dirba „matomose“ vietose – viešbučiuose, aptarnavimo sferoje. Ir bazuojasi pagrinde Kopenhagoje. Keisčiausia buvo matyti, kad jie neatrodo labai jau atskirti (nors kiek kalbėjau su vietiniais žmonės, požiūris į tuos kitataučius nekoks, ir vis blogėja), ypač jaunimo tarpe – ne kartą teko matyt kartu einant pvz., dvi drauges. Viena su maikute ant šleikučių ir miniaku, kita – su juoda ilga suknelė ir čadra, rankų-kojų-veido nesimato. Arba porelę – tipiškas europietis ir mergina su čadra.

Ką sako patys danai
Atlyginimas – siaubas, siaubas, koks didelis skirtumas. Paprastas vidutiniškai uždirbantis darbuotojas gauna išvertus į lt – 10 tūkstančių litų. Jeigu kas gauna - 7 tūkstančius, čia jau „ant skurdo ribos“, „gerai uždirbantis vyras“ gauna 25 tūkstančius lt per mėnesį. Jie moka didelius mokesčius, bet užtat turi daug gerų nemokamų dalykų – dantistą, gydytoja ir t.t. Žodžiu, gyvenimo lygis čia aukštas.
Dauguma žmonių gali sau leisti turėti namą, tik gal ne miesto centre – čia viskas, aišku, brangiau.

Yra didelis skirtumas tarp viduriniosios/aukštosios klasės žmonių uždarbio ir žemesnės/darbininkų klasės. Jie turi senas profsąjungų tradicijas, tai anksčiau jos labai gynė darbininkus, ir tas skirtumas nebuvo didelis. Dabar profsąjungos silpsta. Tai dabar viena didžiausių problemų šalyje.

Įdomu mamoms
Mamos, auginančios vaiką iki vienerių, gauna t.t. sumą pinigų. Paskui dauguma jų eina dirbti, o vaikai eina į daržus. Klausiau, ar nepopuliaru auklės (kaip LT), tai sakė, kad nelabai. Darželis kainuoja panašiai kaip ir auklė (o gal net truputį brangiau), bet jie vis tiek linkę vesti į darželius, nes „ten dirba savo srities profesionalai, žmonės, su pedagoginiu išsilavinimu“.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 25 gegužės 2007 - 23:21
Tivoli parkas
Čia toks didelis atrakcionų parkas, kuris įeina į tuos 10 dalykų we have to see in Copehaga. Šiaip aš viena ten neičiau. Nebent su mažais, bet jau pakankamai dideliais, kad jiems patiktų visokiausi atrakcionai, vaikais. Parko teritorijoje yra akvariumas (su tame tarpe ir rykliais), visokiausi atrakcionai (kalniukai, traukinukai ir t.t), kelios scenos pasirodymams (vakarais vyksta klasikinės ir ne tik muzikos koncertai), restoranai ir kavinukės. Nieko išskirtinio nepamačiau – tipinė pasilinksminimų vieta, į kuria mielai eina ir patys danai.

user posted image

user posted image

user posted image

Keletas laisvai„privalomų pamatyti“ vaizdų
Amalenborgo rūmai ir „gražus“ fontanas prie jų

user posted image

user posted image

Undinėlė
user posted image

Karališkoji jachta
user posted image

Medžiai (taip populiaru)
user posted image
Atsakyti
Malmė
Malmė yra trečias pagal dydį Švedijos miestelis. Malmę ir Kopenhagą jungia didžiulis ilgas ilgas tiltas, kuriuo galima važiuoti su mašina arba greituoju traukiniu – metro (ką aš ir padariau). Už pusvalandžio atsiduri kitame krante.

user posted image

Malmė taip pat yra nedidelis miestas su miela architektūra, gražiu senamiesčiu ir keliais išpuoselėtais parkais. Viskas apeinama pėsčiomis per dieną. Jei labai nori (kaip aš) – per vakarą.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Papildyta:
AAAA
Papildyta:
Biblioteka

Įspūdingas Malmės bibliotekos pastatas. Viena iš miesto įžymybių - įdomybių. Maža to, kad susisukęs ir aukštas, tai dar ir vandeny stovi. Respect to architektai cool.gif .

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Šalia tos bibliotekos stato tokį naujovišką rajonėlį, labai panašų (tik su vandeniu) į tą, kur aš gyvenu Vln ax.gif

user posted image

user posted image

Pliažas
Įdomus ir pliažas. Visu pirma, skirta tikrai didelė vieta šunų pasivaikščiojimams – turėkim omeny, kad tai yra brangi teritorija prie jūros.

user posted image

Antras keistumas tas, kad tas pliažas yra beveik miesto centre – va, žiūrite į jūrą, o va ką galima pamatyti atsisukus į kitą pusę.

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 26 gegužės 2007 - 00:14
Beje, jau 100 metų jaučiuosi skolinga Makalajui (gal ir kam kitam bus naudinga), kuriam žadėjau pasufleruoti, kaip pigiau Kopenhagoje "prasisukti". Nedaug patarimų turiu, gal ten gyvenančios lietuvaitės papildys, bet esminis būtų:

- nebijoti apsistoti toliau nuo centro, nes susisiekimas tais greitaisiais traukiniais-metro tikrai superinis thumbup.gif Greita, gana pigu, yra įvairių tipų nuolatiniai, dažnai kursuoja ir t.t. Aš vis bijodama, kad teks toli iki centro važiuot, į centrą ir taikiau - "nesvarbu, kad studentų hostelis, svarbu, kad centras", - bet ne schmoll.gif Kolegė už kokių 10-15 km nuo centro apsistojusi buvo - vargo nematė irnesakyk.gif

- maistas tikrai brangus, ypač kavinėse. Pvz tam Tivoli parke pavalgiau pietus - kžk itališki makaronai - ar tai 70 lt sumokėjau doh.gif Nu ždž, jeigu norit studentiškai suktis, vežkitės dešras, arba blogiausiu atveju, pirkite krautuvėse.
Atsakyti
QUOTE(Makarska @ 2007 07 02, 12:30)
Dar pasakiškai skamba bedarbio pašalpa - 5000 Lt  tongue.gif  , kava kaimo užeigoje 20 Lt,  bilietas  šeimai į Legolendą ~300 Lt ir t.t. ir t.p.

Kai mes bendravome su danų pensininke, tai jos pensija 15000 kronų. O tos kainos gaunant tokius atlyginimus labai normalios. Pas mus gaunant vidutinį atlyginimą iki 2000 Lt, mūsų kainos baisiau atrodo. Ir tie 300 Lt Legolende už visą dieną nėra tokie skaudūs kaip pramogų kaina Druskininkų vandens pramogų parke visą dieną (nors kažin ar galima ten ištverti visą dieną).
Atsakyti
QUOTE(Viktorijavz @ 2007 07 02, 08:01)
Man kazkoks keistas sis pasakojimas, gali susidaryti labai netinkama nuomone apie Kopenhaga (atrodo, kad ten nera ko pamatyti, tik gatves ir kazkokius uzmiescio parkelius) ir apskritai apie pacia sali. Yra klaidingos informacijos, pvz apie atlyginimus skamba kazkaip pasakiskai...  tongue.gif

Bet zinok ji teisi del algu mirksiukas.gif , o neteisi del dantistu. Cia jie mokami yra, o kainos tai stebina iki dabar dar blink.gif
Apie Kbh galima daug dar pasakoti, bet jai dar reikia daugiau pagyventi ir pamatyti mirksiukas.gif , nes ji kalba, kaip supratau, apie savo pazinti.
Atsakyti
QUOTE(Gaziulka @ 2007 07 18, 22:58)
Beje, jau 100 metų jaučiuosi skolinga Makalajui (gal ir kam kitam bus naudinga), kuriam žadėjau pasufleruoti, kaip pigiau Kopenhagoje "prasisukti". Nedaug patarimų turiu, gal ten gyvenančios lietuvaitės papildys, bet esminis būtų:

- nebijoti apsistoti toliau nuo centro, nes susisiekimas tais greitaisiais traukiniais-metro tikrai superinis thumbup.gif Greita, gana pigu, yra įvairių tipų nuolatiniai, dažnai kursuoja ir t.t. Aš vis bijodama, kad teks toli iki centro važiuot, į centrą ir taikiau - "nesvarbu, kad studentų hostelis, svarbu, kad centras", - bet ne schmoll.gif Kolegė už kokių 10-15 km nuo centro apsistojusi buvo - vargo nematė irnesakyk.gif

- maistas tikrai brangus, ypač kavinėse. Pvz tam Tivoli parke pavalgiau pietus - kžk itališki makaronai - ar tai 70 lt sumokėjau doh.gif Nu ždž, jeigu norit studentiškai suktis, vežkitės dešras, arba blogiausiu atveju, pirkite krautuvėse.

norint studentiskai suktis, reikia eiti valgyti i kinieciu uzeigas, kur gali pavalgyti palyginti nebrangiai visa meniu (keli pasirinkimai) arba uzeiti i supermarketa ir ten esanciame viduje alia kabake, pigiau pavalgyti kai kuriu paprastu patiekalu (frikadeliu ir t.t.). Siaip butina paragauti danisku atviruju sumustiniu, jie jais pakankamai didziuojasi smile.gif o siaip ju virtuve niekuo neipatinga, taip kad nieko neprarasit jei eisit valgyti i mcdonalda, ten pigiausia vos ne... (cia tiems, kurie labai taupo).
Siaip DK idomi salis, verta aplankyti:) O Kopenhagoje man labai patiko eiti i observatorija paziureti ten rodomu filmuku, dar i Glyptotek muzieju ir t.t. Bunant daugiau ne 2 dienas vien tik Kopenhaga apsiriboti nebutina, geriau pavaziuoti skersai isilgai (jei geguzes menesi, paskutini sestadieni berods vyksta vienintelis skandinavijos salyse karnavalas Aalborg mieste, dar man patiko Skagen siaureje, Odense miestelis garsus K.Anderseno namais ir katedra, Aarhus.. o mazesni miesteliai tai man tokie kaimai, kur zmoniu nera, nes visi kiurkso namie po darbo).. gamta nepasizymi kazkuo ypatinga, lygumu daugiau nei Lietuvoje, tiksliau beveik tik lygumos.. bet ivertinant tai, kad DK pokario metais buvo labai skurdi salis, kuri ES deka sugebejo isvystyti zemdirbyste nederlingose zemese, tai labai pagirtina tai, ka jie sugebejo pasiekti ir iskilti i toki auksta lygi.. socialine sistema super, apsimoka net vienai vaika auginti (daug kas gyvena nesusituoke del pajamu, o pastojus nuo dano, jei jis atsisako remti motina, irodzius dnr testu tevyste, valstybe prisiima motinos ir vaiko globa, nes vaikas skaitosi DK pilietis), vaikams gerai, kai valstybe juos remia iki jiems sueis 18 metu, seneliu namai superiniai.. yra ir problemu, nes gyvenant alia komunizmo salygomis vienur gerai, kitur buna ir minusu, bet juos daugiau pastebi ilga laika ten gyvenantys, o turistams tai neaktualu....
Idomi salis...
Atsakyti