Įkraunama...
Įkraunama...

Meninės fotografijos klubas (3 dalis)

Meninės fotografijos klubas

Klube su menine fotografija Jus supazindins Victor Morozov

Klubo veiklos taisyklės:
1. Klube aptariami vien tik menines fotografijos aspektai (Objektyvo, fotoaparato, blykstės pasirinkimo temos čia neaptarinėjamos).
2. Klubo nariai turi būti pasirengę priimti savo darbų kritiką ir argumentuotai kritikuoti kitų darbus. Neargumentuota kritika reiškia vien tik asmeninę nuomonę apie konkretų aptariamą dalyką. Asmeninių santykių aiškinimuisi čia taip pat ne vieta.
3. Visada laukiame Jūsų mėgstamų fotografų pristatymų, o taip pat Jūsų meninių fotografijų!


PIRMOJI TEMA



ANTROJI TEMA


Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2007 11 16, 01:08)
Дополнительный бал за перевод будет?  ax.gif Продублирую, но только не знаю когда smile.gif Может завтра.


считай, что уже заработал drinks_cheers.gif даже два, если хочешь rolleyes.gif
Atsakyti
Pirmas klausimas:

• Trumpo židinio nuotolio objektyvai arba plataus kampo - 21mm - 90° - Platus vaizdo kampas. Didelis lauko gylis (DOF) ir šviesingumas (luminosity). - Bendri planai, peizažai ir artimi objektai, kuriems reikalingas platus kampas ir didelis DOF. Iškreipia perspektyvą (padidina). Netinka portretams.
• Vidutinio židinio nuotolio - 35mm - 63° - Normalaus vaizdo kampas su perspektyvą, kuri panaši į tą kurią mato žmogaus akis - Naudojama fotografuojant nedidelėse erdvėse, kur atstumas tarp subjekto ir kameros yra nedidelis.
• Normalaus židinio nuotolio - 50mm - 45° - Židinio nuotolis artimas vaizdo diagonalei. - Normalūs vaizdai ir visi vidutinio stambumo planai. Dar mažesni perspektyvos iškraipymai. Aiškūs vaizdai visame plote.
• Telefoto objektyvai - 85-135mm - 28-18° - Mažas vaizdo kampas. Mažas šviesingumas. - Fotografavimas iš atstumo, makro fotografija. Architektūriniai elementai, gamtos detalės.
• Super-telefoto objektyvai - 300mm - 8° - Mažas vaizdo kampas, dar mažesnis šviesingumas. - Peizažų fotografijoje su tolimomis detalėmis, sporto fotografija, gyvūnai, paukščiai. Priartina vaizdą.

Taip trumpai.

Sillwio 4u.gif rašyk lietuviškai, nes jau tuoj neviltis apims, jei ir tavo šitokius išsamius techninius paaiškinimus reiks verstis iš rusų kalbos verysad.gif man ir taip nelengva, o čia dar ir tu rusiškai rašai cry.gif juk šių atsakymų reikia ne vien Victor, o gal labiau mum, plačiajai visuomenei, kur gan nemaža jaunų žmonių dalis rusiškai nebesupranta..
Atsakyti
Rasysiu lietuviskai. Kadangi darbe, kur neturiu lietuvisku rasmenu, rasau sveplai smile.gif Taigi 3 uzduotis:

Noreciau pristatyti bene svarbiausia Cekijos 20 amziaus fotografa Frantisek Drtikol. Gime 1883 miestelyje Pribram, Pragos vakarineje dalyje. Studijuoti fotografijos Drtikol isvyko i Miunchena, kur ji stipriai paveike Art Nouveau. Veliau grizo i Praha. 1910 metais atidare savo fotostudija Prahoje, kur fotografavo bene svarbiausias to meto figuras: pirmaji Cekoslovakijos prezidenta T.G. Masaryk, jo uzsienio reikalu ministra Edvard Benes, kompozitoriu Leos Janacek ir daug kitu dabartiniu legendu.
Portretine fotografija tik viena is Drtikol darbu pripazinimo priezasciu. Jo menines fotografijos buvo zymiai idomesnes: jis sieke krastutinumu avangarde, pirmiausia koncentruodamasis i ekspresyvu nudes, veliau visiskai is fotografiju eliminavo gyva modeli. Jis pradejo dirbti su sviesa ir kontrastu savo kuryboje. Zmogaus forma visada isliko jo darbuose, ypac zmogaus israiskos, zmogaus veidas. Drtikol rase:
"Akis yra nuostabus, grazus skyrius. Skyrius, kurio jus niekada nebaigsite skaityti. As supratau, kad israisku gausa nuolat dideja priklausomai nuo to, kaip vystosi mano paties akies astrumas bei kaip kinta mano uzuojauta zmonems. Akies blyksnis… Viena karta pas mane atejo modelis: kancios pilnu veidu, liekno kuno, bet neitiketinai nuostabiu akiu – dideliu ir liudnu. As norejau tas akis patalpinti kur nors tustumoje, kad jos galetu gyventi visiskai nepriklausoma gyvenima, kad jos galetu gyventi savo liudname grozyje."
Frantisek Drtikol pardave savo studija 1935 ir tyliai nugrimzdo nezinion. Sunku patiketi, bet jis mire praktiskai pamirstas 1961 ir is naujo atrastas buvo tik po ilgos pertraukos. Siandien jis didis Cekijos fotografas, sugebejes uzfiksuoti moters forma judesyje ir "skrydyje".

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Ir zadetas vertimas:

Optikos klasifikavimas pagal zidinio nuotolius

Trumpo zidinio nuotolio objektyvai – placiakampiai: 21mm. Matymo kampas 90°
Vidutinio zidinio nuotolio objektyvai – vidutiniai: 35mm. Matymo kampas 63°
Normalaus zidinio nuotolio objektyvai – normalus: 50mm. Matymo kampas 45°
Didelio zidinio nuotolio objektyvai – tele: 85-135mm. Matymo kampas 28°-18°
Ypatingai didelio zidinio nuotolio objektyvai – super-tele: 300mm. Matymo kampas 8°

Skirtinguose saltiniuose objektyvu klasifikacija nedaug skiriasi (kai kurie gamintojai neskirsto I grupes, kai kurie dalina i 3 grupes ir t.t.), todel manau verta nurodyti apytikslius (populiariausius) zidinio nuotoliu diapazonus: placiakampiai <35mm, normalus 35-70mm, tele 70-135mm, super-tele>135mm.

Principiniai atvaizdo kurimo skirtumai naudojant skirtingo zidinio nuotolio objektyvus

user posted image

Gilesniam atvaizdu, gautu skirtingo zidinio nuotolio objektyvais, skirtumu supratimui as “pasiskolinau” piesini is vienos knygos. Skirtingas zidinio nuotolis skirtingai “piesia” kadro perspektyva.
А) placiakampio objektyvo pavyzdys. Atstumas tarp artimiausio ir tolimiausio zmoniu atrodo didesnis uz realu. Kambario gylis atrodo nenaturaliai didelis.
B ir C) normalaus objektyvo pavyzdziai. Gylis perduodamas praktiskai naturaliai.
D) tele objektyvo pavyzdys. Kambarys atrodo ne toks gilus. Gylis atrodo mazesnis uz naturalu.

Egzistuoja nuomone, kad fotografuoti portretams rekomenduojama naudoti zinio nuotolius nuo 50 iki 100 mm. Kodel? Is auksciau pateikto pavyzdzio matosi, kad skirtingi zidinio nuotoliai skirtingai “piesia” perspektyva. 50-100 mm diapazonas artimas zmogaus akiai, todel portretai, padaryti tokiu objektyvu mums atrodys naturalus (tikroviski). Nors as pastebiu, kad fotografuojant zmones naudojamas ir platus arba net ypatingai platus kampas.
Stai pavyzdys, kuriam paaiskinimo manau nereikia

user posted image

Panchromatiniu, izopanchromatiniu, izochromatiniu, ortochromatiniu bei nejautrintu foto medziagu jautrumas sviesos spektrui.

Panchromatines foto medziagos - medziagos, jautrios visam matomos sviesos spektrui su nedideliu jautrumo sumazejimu zaliam spektrui.

Izopanchromatines medziagos - medziagos, vienodai jautrios visam matomam spektrui.

Infraraudonos arba dar kitaip infrachromatines medziagos – medziagos, jautrios melynam spektrui ir infraraudonajam spinduliavimui.

Izochromatines medziagos – medziagos, jautrios geltonai-zaliam spektrui.

Nejautrintos medziagos – medziagos, jautrios melynam ir dar trumpesniu spinduliu spektrui, o taip pat stipriam spinduliavimui
Ortochromatines medziagos – juodai-baltos medziagos, jautrios visam matomam spektrui isskyrus raudona.

Paprastas sidabro bromido sluoksnis (nejautrinta medziaga) jautrus tik violetiniams, melyniems ir zydriems spinduliams (neskaitant nematomu ultravioletiniu), kiti spektro spinduliai (zali, geltoni, oranziniai, raudoni) sios medziagos neveikia. Musu akis atvirksciai, geltonus spindulius priima kaip pacius ryskiausius, o melynus – kaip tamsiausius. Rezultatas – toks akies ir fotomedziagos jautrumo spalvoms nesutapimas, mums atrodo neteisingai perduodantis spalvoto objekto sviesuma: tamsiai melynas dangus iseina baltas, o ryskiai geltoni rugiai – tamsiai pilki. Tam, kad isplesti fotomedziagos jautrumo ribas, gamybos metu ji papildomai “jautrina” (sensibilizuoja) visiems kitiems spinduliams. Toks papildomas jautrumas spalvoms vadinamas jautrumu sviesos spektrui.
Ortochrom ir izoorto medziagos (isskyrus violetinius, melynus ir zydrus spindulius) papildomai “jautrinamos” zaliems ir geltoniems spinduliams; izochrom medziagos taip pat jautrios ir oranziniams spinduliams. Panchrom ir izopanchrom medziagos be viso to dar “jautrintos” ir raudoniems spinduliams, taigi jautrios visiems matomiems spinduliams ir atkuria objekto sviesuma tiksliausiai. Nejautrintas medziagas galima apdoroti prie sviesiai raudonos sviesos, o medziagas ortochrom ir izoorto – prie tamsiai raudonos. Visos kitos medziagos (izochrom, panchrom, izopanchrom) jautrios netgi ir tamsiai raudona sviesa, todel apdorojamos visiskoje tamsoje.

Skirtingas skirtingu medziagu jautrumas sviesos spektrui dabar naudojamas menineje fotografijoje. Mazas jautrumas pvz. raudonai sviesai “palaidos” raudona spalva nuotraukoje, t.y. raudona taps juoda arba beveik juoda.

Atsiprasau uz klaidas. Rasiau darbe skubedamas, taigi ju gali buti. Skubejau, kadangi savaitgali noriu nors kiek pafotografuoti (dar niekaip nepavyksta grizti i normalu ritma po komandiruotes, o pirmadieni vel isvaziuoju doh.gif gerai, kad tik 3 dienom).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 16 lapkričio 2007 - 13:37
oho. Lekiu ieškoti daugiau Silwio pristatyto fotografo nuotraukų.
Atsakyti
Sillwio thumbup.gif Labai įdomūs tavo pristatyto fotografo darbai, ir aš kaip Desiree ilgokai paklaidžiojau dar daugiau jo darbų ieškodama smile.gif super 4u.gif
Atsakyti
Sillwio
Восхищён выбором автора!
Я так понимаю, что надо каждую неделю устраивать представление Авторов
...по-литовски. И может чего-нибудь получится после выходных показать из вновь отснятого, чтобы не было обидно за Frantisek Drtikol.
А на счёт плёночки инфра не ответил мне на последний пост.


Pupeliukas

С объективами разобрались, вроде.
Если что непонятно, спрашивайте.
Только не надо категорических заявлений типа: так - снимают, а так - не снимают.
В учебниках пишут всё-же рекомендации, нам самими решать что и как снимать.
Вот например портреты снятые широким углом (около 25 град.).

user posted image



user posted image


Кстати когда соберётесь на очередную съёмку, посмотрите пейзажи прредставленного Вами Jan Bulhak.
Я так понимаю что после выходных я приготовлю следующее задание.
Хорошего отдыха и замечательных снимков!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Victor*photo*: 16 lapkričio 2007 - 17:15
QUOTE(Victor*photo* @ 2007 11 16, 17:14)
А на счёт плёночки инфра не ответил мне на последний пост.


Kaltas. Informacijos sia tema nera tiek daug. Perverciau keleta saitu internete, radau keleta studentu referatu, patvirtinanciu informacija, taigi manau, kad ji teisinga.
Papildyta:
QUOTE(Victor*photo* @ 2007 11 16, 17:14)
Я так понимаю, что надо каждую неделю устраивать представление Авторов


Beja, nebloga ideja. Ieskodamas mano galva uzduoti atitinkancio autoriaus perziurejau kruva 20a. pradzios autoriu darbu visokiuose zanruose. Buvo naudinga. Gaila tik, kad laiko niekada nera tiek, kiek noretusi, bet bandysiu surast.
Atsakyti
Victor, jūs teisus, iki savaitgalio man nepavyks išeiti pafotografuoti, nes dabar jau susirgo mano vaikas verysad.gif aš normaliai taip ir nesusrigau, bet va vaikas matyt gavo verysad.gif bet manau sekmadienį pavyks..

O dėl objektyvų ir to naudojimo kategoriškumo, tai gal tik taip pasirodė, tikrai taip nemaniau, tiesiog radau lentelę, kurioje gan glaustai su esminiais punktais viskas išdėstyta ir ją pateikiau. Kitą sykį biški pakoreguosiu, kad taip kategoriškai neatrodytų smile.gif

Dėl autorių pateikimo aš irgi labai už thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupeliukas: 16 lapkričio 2007 - 18:18
4u.gif

Dekui uz toki malonu vakara 4u.gif
Viktoai, a Narajana jau sveikinti su leliuku?

Vaka tik grizom, o siandien jau ir Leicos galerijoje pabuvojau. William Claxton Jazzlife. Nuostabus darbai. Su vyu diskutavome, kas gi juose paliecia. Gal kas turetu minciu?
http://www.williamclaxton.com
Atsakyti
Sveiki, šį kartą nuotaiką dar bandžiau perteikti poza. Fonas tas pats, jis man pasirodė labai tinkamas lėto pasivaikščiojimo nuotaikai niūrią ūkanotą vėlyvo rudens dieną, tolimesnis planas vos šviesesnis, dar toliau beveik visai pradingsta rūke. Pagrindinis objektas moteris su šunėku išėję pasivaikščioti ir tarsi kažko lūkuriuoja ir žvilgčioja atgal. Mano nuomone, šį kartą tolimesnis planas ne toks intensyvus ir pagrindinis objektas nutraukia dėmesį nuo fone esančių detalių.

user posted image

Ir dar dedu kitą nuotrauką nuotaikos perteikimui, na ne pagal jūsų užduotį, nesdariau namie prieš kelias dienas, vaikiuko nuotrauka su mama: mam šie tiek gal pavargusi kažką rodo/pasakoja savo sūneliui, kuris šioje nuotraukoje svarbesnis (tai pasiekta ryškumo zona išryškinančia vaiką ir paslepiančią mamą). Šiltos spalvos kuria šiltumo atmosferą.

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Uzuolaida* @ 2007 11 19, 16:59)
4u.gif

Dekui uz toki malonu vakara 4u.gif 
Viktoai, a Narajana jau sveikinti su leliuku?

Vaka tik grizom, o siandien jau ir Leicos galerijoje pabuvojau. William Claxton Jazzlife. Nuostabus darbai. Su vyu diskutavome, kas gi juose paliecia. Gal kas turetu minciu?
http://www.williamclaxton.com



Добрый вечер. Приятно Вас видеть на этих страницах.
Ветре ещё не родила они ждут подарок к рождеству.
Посмотрели предложенную страничку.
Jazz Life представлно даже на электронном уровне весьма достойно. Можно представить какое удовольствие побывать на такого рода и уровня выставке.
Очень понравился взгляд на Jazz. Передана самая суть энергетики джаза. Не многие выставки раскрывают эту тему. Очень много нужных и точных оттенков.
Есть и сочные аккорды , есть и синкопа.
Очень вкусно и темпально выдержаны открытые улыбки и дым сигарет.
Очень понравилось новаторство взгляда (учитывая время съёмки) и не заигрывание с фотографическими приёмами.
Много эпохальных портретов: John Coltrane, Duke Ellington Stive McQueen …
Вообще многое виденного, но в таком сочном букете вижу впервые – спасибо!
Как это Вы удачно зашли...



QUOTE(Pupeliukas @ 2007 11 19, 18:26)
Sveiki, šį kartą nuotaiką dar bandžiau perteikti poza. Fonas tas pats, jis man pasirodė labai tinkamas lėto pasivaikščiojimo nuotaikai niūrią ūkanotą vėlyvo rudens dieną, tolimesnis planas vos šviesesnis, dar toliau beveik visai pradingsta rūke. Pagrindinis objektas moteris  su šunėku išėję pasivaikščioti ir tarsi kažko lūkuriuoja ir žvilgčioja atgal. Mano nuomone, šį kartą tolimesnis planas ne toks intensyvus ir pagrindinis objektas nutraukia dėmesį nuo fone esančių detalių.

user posted image

Ir dar dedu kitą nuotrauką nuotaikos perteikimui, na ne pagal jūsų užduotį, nesdariau namie prieš kelias dienas, vaikiuko nuotrauka su mama: mam šie tiek gal pavargusi kažką rodo/pasakoja savo sūneliui, kuris šioje nuotraukoje svarbesnis (tai pasiekta ryškumo zona išryškinančia vaiką ir paslepiančią mamą). Šiltos spalvos kuria šiltumo atmosferą.

user posted image




Совсем другой вид!
Поздравляю, в кадре появилось главное действующее лицо! И какое лицо! Держит весь кадр!
Сравнивая этот и предыдущий кадр, прямо ненарадуюсь – если такими темпами, то скоро увидимся на персональной выставке!
Ну а теперь по порядку: главный объект вместе с собакой прелесно передают то настроение, которое Вам бы хотелось показать. Направление реки, её блики на поверхности, поворот и место размещения в кадре- достойно восхищения, нравится ряд деревьев и их, как замечено правильно, второплановость. Тяжеловатым кажется левый угол тёмного куста и кран пока ещё некстати, но в целом нестроение создано! Надо его как минимум развить!
Попробуйте сами описать чего на Ваш взгляд не хватает снимку. Отнеситесь критичнее к работе и поверьте: почти КАЖДОМУ снимку для совершенства чего-то не хватает.
Бывают конечно и гениальные работы, но мы пока не на другом (предыдущем) уровне.
Итак : пока не пошли на реку: опишите каких бы нюансов Вам хотелось увидеть или убрать. Пофантазируйте: представьте себя художиком этого настроения: Вы бы именно такую и именно так нарисовали бы картину? Не обязательно всё описывать на этих страницах, важнее, чтобы Вы для себя озвучили свои соображения вслух. Говорите о своём настроении, сравните его с фотографией, найдите что надо сделать, чтобы настроение на фотографии было сильнее. Надеюсь в скором времени услышать этот рассказ, а к концу недели увидеть следующий снимок.

Про второй снимок к сожалению не могу сказать много лестного.
Да снимок действительно отличается от тех, когда улыбающийся ребёнок посреди кадра смотрит в объектив, но и просто другое размещение и освещение не делают снимок художественным. То , что происходит на снимке – НЕОЧЕВИДНО
http://www.magnumpho...x...mage&SAKL=T
Вот здесь в каждом лице есть настроение. И какое!
Видите разницу? Попробуйте увидеть вот такую глубину! Попробуйте, не думайте, что это невозможно, надо просто быть внимательнее и критичнее.



drinks_cheers.gif

Sillwio

Не дождался твоих воскресных снимков, перехожу к делу.
Последний раз мы рассматривали оттенки цветов как художественный юанс фотографии.
Хотелось бы ещё раз вернуться к этому моменту и продолжить.
Итак: возьми ЛЮБУЮ фотографию из любой стопки и доведи её цвета и оттенки до совершенства. Хочу обратить внимание на то, что можно пользоваться известным правилом: оцени сюжет с точки зрения тепло-холодно, светло-темно, ярко-пастельно и исходя из этого обработай фотографию. Попробуй – покажи. Надеюсь через день – два чего-нибудь увидеть.
Atsakyti